De meesten onder ons kennen enkel het gebruik van Madeirawijn in de keuken maar het is ook een uitstekend alternatief op de Porto's. Sommige Madeira's zijn gewoonweg grandioos. Madeira's zijn te klasseren in volgende kwaliteiten: Granel: 30 à 40 percent van alle Madeirawijn wordt na de bereiding gedurende 18 maanden verouderd in tanks en dan aangezoet en gekleurd met caramel. Deze bulkwijn is bestemd voor de keuken en gaat ook voor een groot deel naar de voedingsindustrie zoals chocoladefabrieken. Finest: dit zijn mengwijnen van 3 jaar oud Reserve: vijf jaar verouderde wijnen soms deels gerijpt op eiken vaten. Extra reserve: moet gemaakt zijn van minstens 15 jaar oude wijnen en is een schaars product vanwege de kostprijs. Vintage: is wijn afkomstig van eenzelfde oogstjaar, dient 20 jaar gerijpt te worden en gebotteld minstens 2 jaar voor verkoop. Deze wijnen kunnen jarenlang bewaard worden. Wie er meer wil over weten kijkt eens hier. Persoonlijk drink ik graag eens een Boal of een Malmsey, je kan daar druppelgewijs van genieten.
|