“De gilde-vergadering gehouden op 14 november l.l. mogen we als zeer gelukt beschouwen. Was het uit oorzaak van het goede weder ? Of omdat het lidgeld moest betaald worden, of zat er de film die gedraaid werd er voor iets tussen ? Wat het ook was, weinig stoelen bleven onbezet. De E.H. Proost zette deze avond in met het gebed en als titel voor het geestelijk woordje nam hij “ONS GEESTELIJK LEVEN OP NIEUWE BANEN”. Pas hebben we de schone feesten van Allerheiligen en Allerzielen gevierd, en ook de ganse maand november is gewijd aan de gedachtenis van diegenen die ons zijn voorafgegaan en reeds onder het aantal heiligen zijn opgenomen, of in het vagevuur nog wachten. Moesten deze kunnen terugkeren op aarde, hoe zou dezen hun best doen om nog beter en heiliger te leven. Wij hebben de kans nog om goed te leven, trachten we ons best te doen op materieel gebied, maar ook in het geestelijk leven, met groot geloof en betrouwend op God ; ook bij tegenslag in onze landbouwonderneming, tot heil van onze ziel. Als tweede deel kregen we de film “de Landbouw op nieuwe banen” aangeboden door de potasnijverheid en toegelicht door de heer Van Nieuweland. Deze film gaf ons een beeld van de vooruitgang van de landbouw-mechanisatie in Duitsland. Evenals de smalle schilderachtige straatjes van de Duitse steden niet meer voldoen aan het moderne verkeer, en er ruime autobanen aangelegd worden, zo ook tracht men de te dicht opeen gelegen boerderijen te verspreiden en de kleine verspreide percelen grond tot een groot blok samen te brengen. In deze film zag men de laatste nieuwe machines aan ’t werk voor het draineren van natte gronden, om waterlopen en beken te reinigen, men zag er hooi, oogst en bietervoederhakselmachines aan ’t werk, zelfs de bieten werden machinaal op plant gezet. Verder de laatste nieuwigheden betreffende de boerderij-bouwkunde en stalverbetering. De bemesting van granen en weiden, hoofdzakelijk met potas en fosfoor. Moderne huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en het landbouwonderwijs. Deze film, uiterst fijn van kleur en opname, bracht ons weinig nieuw dat op onze kleine en middelmatige bedrijven kan gebruikt worden, toch was hij boeiend en aangenaam van ’t begin tot het einde. Tot slot dankte de voorzitter de heer Van Nieuweland, en met nog enkele mededelingen eindigde deze welgevulde avond. (M.V.)” (DB, december 1960)
1960 – 24 november : Autobus in gracht in Juniorslaan
Rond 06u40 kruiste een autobus komende uit de richting Tisselt op de Juniorslaan een andere bus en kwam door het uitwijken naar rechts op de gelijkgrondse berm terecht. Die begaf het onder de druk zodat de bus in de gracht terecht kwam. Eén reizigster werd gekwetst aan het been. De autobus reed voor rekening van Autobussen Klein Brabant uit Breendonk en vervoerde een zeventigtal passagiers. De oorzaak werd gezocht in de aanhoudende regens van de voorbije dagen die de berm drassig had gemaakt. (VVH)
1960 – 24 november – G.v.A. : Verkeersongeval te Walem
In de Koning Albertstraat, ter hoogte van de Begijnenstraat, kwam het tot een aanrijding tussen de stationwagen bestuurd door Schelkens Maria, echtgenote Verbiest uit Mechelen en de bromfietser Albert Daelemans uit Leest. Deze werd hierbij licht gewond.
1960 – Zaterdag 26 november : Feest St.-Cecilia
Feest van de patroonheilige Sint Cecilia en feest van de gelijknamige fanfare te Leest met een optocht door de gemeente. Nadien ging het naar hun lokaal alwaar het jaarlijks teerfeest gehouden werd. De hoogmis was opgedragen aan de overleden leden en ’s avonds was er bal.
1960 – Decembernummer “De Band” : De Landelijke Jeugd
“Voor ’t ogenblik zijn er weer een heleboel zaken die onze aandacht vragen, zoals altijd trouwens in een jeugdbeweging. -Dan hebben we vooreerst ons LOKAAL. Iedereen weet natuurlijk, dat we een pareltje van een lokaal hebben. Moderne kast, tafels, stoelen, lusters, prachtig geschilderd in pastelkleuren, flanelborden, enz…maar…nog niets aan de vensters. En het spreekt vanzelf dat we dat zo maar niet konden laten. Dus we zijn op een schone namiddag naar Brussel getrokken en hebben daarbij passende “stores” gekocht. Wellicht zullen ze er binnenkort aanhangen, want we hebben toch reeds gemeten, gesleurd met ladders en zo meer. Maar deze verfijning van onze zeven formidabele vensters, heeft aan het kaske van de Landelijke Jeugd niet veel deugd gedaan, dat kunt u wel denken. Nochtans zijn onze blikken hoopvol gericht op de wafelslag van januari. En daar iedereen weet dat de wafels van de Landelijke Jeugd de beste zijn, kunnen we ook rekenen op goede resultaten. Dus noteer het, in januari eet groot en klein lekkere Landelijke Jeugd-wafels.
-Wat hebben we dan nog in ’t vooruitzicht ? Wel, we houden ook dit jaar ons gezellig kerstfeestje, en dat daar nog wat voorbereiding voor nodig is, zal niemand betwijfelen. De Madeliefjes zullen het zeker nog druk krijgen met de inoefening van nummertjes, en de Zonnebloemen met lokaalversiering en dergelijke. Als iedereen zijn best doet, en dat zullen ze ook, dan wordt het weer heel stemmig en schoon, en dan zullen de ouders het ons ook niet kwalijk nemen, als we wat later op een gewone vergadering sluiten. Verder hebben de Zonnebloemen nog te zorgen voor een paar dansjes, op te voeren op Kerstdag, met het toneel van de B.J.B.-meisjes. Er werden ons prachtige, nieuwe rokjes beloofd, en hopelijk zal die belofte dan ook vervuld worden. -Laat ons tenslotte nog eventjes naar ons wachtwoord kijken. Dit is dan “last but not least” zoals men dat in Engeland zegt, het laatste, maar inderdaad niet het minste. Deze maand werd het “Waar een wil is, is een weg”. De Madeliefjes hebben voor het flanelbord fel geknipt, geschilderd en geplakt, in overeenstemming met de studiekring van november, en we hopen dat er ons nog velen zullen komen helpen want : WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG !”
1960 – Decembernummer “De Band” : Te Lourdes op de bergen….de GROT…
“In “De Band” hebben we reeds vroeger melding gemaakt van het feit dat ter plaatse een “Lourdesgrot” zou komen in onze plattelandsgemeente Leest. De reacties waren zeer gunstig en met ongeduld werd uitgezien naar het verdere verloop van zaken. Terloops mag er wel aan herinnerd worden aan wat een toenmalige soldaat, gekazerneerd in Duitsland daarover schreef, en die in een paar woorden zijn waardering ten beste gaf voor dit initiatief. Wel, na het aanvoeren van stenen en allerhande materiaal, en na trekken en sleuren, ’t vervoeren en eerst het aanbrengen van alles, werd dan eigenlijk met het optrekken ervan een aanvang gemaakt. Af en toe gingen we eens kijken naar de gemaakte vorderingen, en mag De Band er zich dan niet in verheugen thans te kunnen mededelen dat “DE GROT” er staat. Zij staat daar aan de ingang van het hof, aan de steenweg, zodat iedereen ze moet zien, en in ’t voorbij rijden kan zeggen “Ave Maria”. Nu zijn er al die vragen en wensen te weten, wanneer al deze Grot officieel gewijd worden enz. Beste Lezers en Lezeressen ook dat weten wij niet, maar tijdig zal uw nieuwsgierigheid voldaan worden. Vergeet echter niet dat uw eerste Weesgegroetje aldaar gelezen, ter intentie en uit dankbaarheid gedaan wordt voor hem die het initiatief nam, en vraagt aan O.L.Vrouwke, dat Hij haar dienaar nog lang in ons midden moge laten, en hem de kracht geven verder te werken aan al wat hem zo aan het harte ligt, te weten, zijn parochianen.” (Meer details over de Grot : 30/4/1961 bij de inhuldiging)
1960 – Decembernummer “De Band” : Subsidie voor Milac
“Milac heeft vanwege ons Gemeentebestuur een bedrag ontvangen van 500 frank, als steun voor onze soldaten-actie. Hartelijk dank in naam van onze jongens voor dit mooi gebaar.”
1960 – Decembernummer “De Band” : Ontslag voor meester Hellemans
“In het verslag van de gemeenteraadszitting te Hombeek werd medegedeeld dat de heer Alfons Hellemans, gemeentelijk onderwijzer, zijn ontslag als dusdanig heeft aangeboden. In dezelfde zitting werd dit ontslag “onder voorbehoud” aangenomen. Wij wensen de heer Hellemans dat algehele genoegdoening zal gegeven worden, en hij zijn beste krachten zal kunnen wijden aan de onderscheiden verenigingen waar hij een actieve rol speelt.” Meer over meester Alfons Hellemans in deze Kronieken : 20/4/1986.
Foto’s : -Meester Alfons Hellemans als jonge onderwijzer. -Als keurmeester op een wedstrijd voor sierduiven.