Wijzigingen – Aanvullingen.
1960 – Decembernummer “De Band” : Ongeval
“Maandag 21 dezer deed er zich te Mechelen in het Stedelijk Gasthuis een ongeval voor, waarvan onze dorpsgenoot Vloeberghen Jan, het slachtoffer werd. Werkzaam zijnde boven een lift stortte deze naar beneden en werd Vloeberghen, alhoewel hij wou wegspringen, toch nog gevat en het been verpletterd. Hij werd ter plaatse voor verzorging en verdere behandeling gehouden. “
1960 – Decembernummer “De Band” : Overlijden
“Wij vernamen dat het eerste geboren kindje van onze sympathiek gebleven Hugo Verlinden, wonende te Bonheiden, kort na de geboorte overleden is. Wie zou Hugo niet kennen, hij die zoveel presteerde in de Parochiale werken onzer gemeente. Wij voelen het zeer goed aan dat dit pijnlijk treffen hem en zin echtgenote zwaar moet wegen. Wij kunnen niet anders dan hen beiden ons medevoelen betuigen, zulks moge een klein troost zijn.”
1960 – Decembernummer “De Band” : Goed Nieuws
“Wij hebben vroeger het ongeval medegedeeld overkomen aan Celine Van Beveren uit Leest op de baan van Heffen. Het is met vreugde dat wij kunnen ter kennis brengen dat hogervermelde in zoverre hersteld is dat zij in de loop der volgende dagen terug zal thuis zijn. Het gedragen leed zal dan weer vlug vergeten zijn. Wij voegen hierbij voor een vlug en algeheel herstel.”
1960 – 3 december : Gouden bruiloft familie Robijns-Publie
“Zaterdag 3 december 1960 was de Blaasveldstraat in feest ter gelegenheid van de gouden bruiloft der echtelingen Robijns-Publie. Om 10 u werd in de St. Niklaaskerk een dankmis opgedragen, bijgewoond door gevierden, familieleden en talrijke vrienden en kennissen. Daarna was er een ontvangst op het gemeentehuis door de gemeenteraad, alwaar de heildronk geheven werd en het guldenboek getekend. Door de burgemeester werd een gelegenheidstoespraak gehouden, waaruit mag aangestipt worden dat Frans Robijns meer dan 50 jaar muzikant is geweest bij de Kon. Fanfare St.-Cecilia, 35 jaar bestuurslid van dezelfde maatschappij en vereerd met het Ereteken van het Nationaal Muziekverbond en van de Katholieke Federatie. Bij sommige gelegenheden kan men deze kranige Frans nog zijn geliefde bombardon zien bespelen, wat hem nog ter ere strekt. In familiekring ging dan de verdere feestviering door, en ’s avonds waren zijn vrienden daar om een welverdiende serenade te brengen in de overdekte zaal bij Rik Verschuren, zulks ten gevolge het zonnige (??) weder.”(DB, januari 1961)
“Net als vele andere muzikanten van de eerste periode, was hij op de repetities bijzonder streng voor de medemuzikanten en kon hij het niet verdragen dat er een woordje gewisseld werd met de buurman. In het gewone leven daarentegen was hij wel een aangenaam en vriendelijk man…” (“Leest in Feest”, Stan Gobien)
Frans Robijns “Frans van Paykes” werd te Tisselt geboren op 5 mei 1885 en hij overleed in het bejaardentehuis St. Jozef te Rumst op 15 november 1970. “Vader was zijn hele leven een noeste werker. Zijn leven was één zorg voor zijn rijke kinderschaar. Niets heeft hij onverlet gelaten om hun opvoeding tot het uiterste te verzorgen. Zijn toewijding was onuitputtelijk. Allen bewaren wij van hem een eerbiedige gedenkenis. Nooit zullen wij dit vergeten…” Mooie woorden uit zijn bidprentje. Zijn echtgenote Octavia Publie werd op 20 januari 1881 te Leest geboren en overleed amper zes maanden na haar man in hetzelfde bejaardentehuis Sint-Jozef te Rumst op 3 mei 1971. “Zij deed zich beminnen door de goedheid van haar hart, de rechtzinnigheid van haar levenswandel en wist zich in alle omstandigheden te schikken; daarom zal haar nagedachtenis duurbaar zijn aan allen die haar kenden.”
1960 – 4 december : Cyclo-Cross te Leest – René De Rey won
Inschrijvingen en uitdeling der rugnummers: zaal Huybrechts van 13u30 tot 14u15. Vertrek : 14u30. De organisatoren hadden voor 10.000 frank aan prijzen gezorgd. In “De Band” van januari 1961 stond volgend verslag : “Op zondag 4 december ging in onze gemeente een cyclo-cross door. Onder een plassende regen gepaard met windrukken namen de ingeschrevenen deel. Meer dan kon verwacht worden was de opkomst van de sportsympathisanten om de strijd te volgen tussen Fransen-Luxemburgers-Nederlanders, eigen landgenoten en de Duitse wereldkampioen Rolf Wolfshohl. Van in den beginne waren er twee renners die zich wisten af te scheiden, nl. Wolfshohl en onze landgenoot en streekgenoot De Rey. Wanneer de aankomstlijn in ’t zicht kwam, werd door de Duitser een ultieme poging gedaan, tevergeefs, De Rey haalde het met een wiel voorsprong. Het was een schitterende overwinning, waarna de overwinnaar de zegepalm mocht in ontvangst nemen en de gebruikelijke zoen vanwege een schone !”
Ook G.v.A. (5/12) schreef een verslag over deze cross : “Na zaterdag Roger De Clercq geklopt te hebben, behaalde René De Rey zondag te Leest opnieuw een prachtige zege. Hij versloeg inderdaad niemand minder dan wereldkampioen Rolf Wolfshohl, zij het dan in de sprint. Ondanks het helse noodweer kwamen toch nog 31 renners hun rugnummer afhalen om de 6 ronden af te leggen. Van bij de start namen De Rey, Van Kerrebroeck, Wolfshohl, Willems en De Clercq de leiding. Lang duurde het niet of De Rey en Wolfsholl namen onder hun beiden 20 seconden voorsprong. In de vierde ronde trachtte René zijn gezel af te schudden, maar de wereldkampioen kwam mooi bij. Desondanks moest hij het in de eindspurt toch afleggen. 1.De Rey, de 18 km in 1 uur 14 minuten; 2.Wolfshohl Rolf op 1 wiel; 3. Willems Rik op 40 seconden; 4.De Clercq Roger; 5. Van Kerrebroeck Firmin; 6.Philips Victor; 7.Aubry Robert; 8.Van den Bosch Louis; 9. Scheers Leon; 10. Vermeylen Frans.
Foto’s : -Celine Van Beveren was gelukkig aan de beterhand na haar ongeval. -Frans Robijns was een halve eeuw gehuwd met Octavia Publie. -De veldrijder uit Battel, René De Rey, won de cyclo-cross wedstrijd te Leest. -De Duitser Rolf Wolfshohl eindigde als tweede.



|