Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    05-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mop

    Aan het werk

     

    Twee Limburgers zijn na jaren werkloosheid en met wat politieke steun dan toch aan een job geraakt bij de Belgische Spoorwegen. 

    Daar beseft hun dienstoverste al na een paar dagen welk vlees hij in de kuip heeft en zoekt wanhopig naar een plek waar onze twee zo weinig mogelijk in de weg lopen.

    Uiteindelijk neemt een ploegbaas hen mee naar de spoorlijn Brussel - Parijs. 

    Samen met de twee gaat hij midden tussen de rails staan.

    "Kijk," zegt hij tegen de Limburgers, "kijk maar in de verte."

    Samen turen ze naar de verre horizon waar de rails in één punt samen lijken te komen.

    "Ge begrijpt hoe gevaarlijk zoiets is," zegt de ploegbaas.

    "Dus ga daar onmiddellijk naartoe en zorg ervoor dat de rails overal netjes even breed zijn!" "Inderdaad, levensgevaarlijk," zeggen de twee en gewapend met een meetlat trekken ze richting horizon.

    De twee stappen en stappen, af en toe zorgvuldig metend. 

    Ettelijke kilometers verder en uren later blijft het gevaarlijke punt nog altijd onbereikbaar. Vermoeid en niet-begrijpend drentelen ze verder tot de ene Limburger zich eventjes omdraait, in de verte tuurt, schrikt en roept : "Ho nee, 't is niet waar ! We zijn er al voorbij."

    05-01-2006 om 12:03 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Sint-Jakobsschelpen met Belgisch witloof

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    12 Sint-Jakobsnoten
    8 stronkjes witloof
    0.5 eetlepel honing (vloeibaar)
    1 theelepel sherryazijn
    0.5 dl room
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    20 g bloem (tarwebloem)
    20 g boter (bakboter)
    15 g kervel
    1 mespuntje korianderpoeder
    peper
    zout
    1 dl kalfsfond
    30 g boter (roomboter)

     

    Het uiteinde van de witloofstronken afsnijden en de rest in grove snippers snijden.

    Kruiden met peper en zout.

    De Sint-Jakobsnoten middendoor snijden.

    In een braadpan de boter licht laten kleuren.

    Daarin de witloofsnippers sauteren.

    De Sint-Jakobsnoten kruiden met peper en zout en een snuifje koriander.

    In bloem wentelen.

    Honing, room, de helft van de sherryazijn en een paar druppels kalfsfond door het witloof mengen.

    De Sint-Jakobsnoten snel goudgeel bakken in hete olijfolie.

    De fond voor de saus met de rest van de azijn tot op de helft laten inkoken en opwerken met de boter.

    Het witloof in het midden van een voorverwarmd bord schikken, daarrond de schijven Sint-Jakobsnoot leggen en een paar lepels saus.

    Versieren met kervelpluksels.

     

     

    Gevulde forel met champignons

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g champignons
    4 sjalotten
    1 ui
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    4 forellen
    250 g boter (bakboter)
    50 g paneermeel
    1 ei
    peper
    zout
    30 g bloem (tarwebloem)
    2 eetlepels cognac
    2.5 dl room

     

    De gesnipperde ui en sjalotten goudbruin in een nootje boter fruiten en er vervolgens de fijngehakte champignons en peterselie bijvoegen.

    Gedurende 5 minuten laten doorstoven en er dan paneermeel, ei en 1/5 van de room doormengen om de vulling steviger te maken.

    Kruiden met peper en zout.

    De forellen met de farce vullen en ze dichtnaaien of -steken.

    Bestrooien met wat bloem en in 10 minuten gaarbakken in de rest van de boter.

    Ze uit de pan nemen en ze warm houden.

    De braadbodem van de vis met cognac blussen en de room erbij gieten.

    Laten indikken op hoog vuur en op smaak brengen indien nodig.

    Serveren met de vis en aardappelkroketten.

     

    Tips:

    De forellen een uur voor de bereiding in ijswater leggen opdat het vlees steviger zou zijn.

    In plaats van champignons kunnen ook shii-take of oesterzwammen gebruikt worden voor de vulling.

     

     

    Chocoladetruffels

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g boter (roomboter)
    250 g chocolade (puur)
    0.6 dl melk (halfvol)
    3 eierdooiers
    100 g suiker
    2 eetlepels cacaopoeder

     

    De melk in een pannetje gieten.

    De chocolade raspen, bij de melk voegen en smelten op een laag vuurtje.

    De boter smelten in een pannetje maar zeker niet laten koken.

    Onder voortdurend roeren de gesmolten boter met een houten lepel en op een zacht vuurtje bij de gesmolten chocolade gieten.

    Suiker en eierdooiers schuimig kloppen en door het boter-chocolademengsel spatelen.

    Laten afkoelen in een diepe schaal.

    Truffels rollen van het mengsel en door cacaopoeder rollen.

    Gedurende 24 uur laten opstijven in de koelkast.

     

     

    05-01-2006 om 11:56 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Mandjeskaas met radijs

     

    Kaas: Mandjeskaas

     

    Ingrediënten:

    200 g mandjeskaas

    8 radijsjes

    2 eetlepels bieslook (fijngehakt)

    1 sjalot

    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

    Peper

    4 sneetjes boerenbrood

     

    Bereiding:

    De verse kaas op smaak brengen met peper, fijngehakte sjalot en gesnipperde bieslook.

    Een sneetje brood besmeren met de kaas en afwerken met schijfjes radijs.

    04-01-2006 om 18:43 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Karbonaadjes

     

    Ingrediënten

    4 karbonades

    4 uien

    40 gr. bloem

    40 gr. boter

    1 dl bier

    1 dl bouillon van blokje

    1 el maïzena

    Zout en peper 

     

    Maak de uien schoon en snijd ze in ringen.

    Strooi wat peper en zout over de karbonades en haal ze door de bloem.

    Verhit de boter in een pan en bak hierin de karbonades mooi bruin.

    Doe de uien erbij en bak dit 5 minuten mee.

    Giet dan het bier en de bouillon erbij, laat het aan de kook komen en laat het zachtjes 15 minuten stoven.

    Haal dan de karbonades uit de pan, leg ze op een schaal en houd ze warm.

    Roer de maïzena met een beetje water tot een papje en giet dit bij de uien.

    Laat het nog even aan de kook komen en schenk dan de saus over de karbonades.

    04-01-2006 om 12:14 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    IJs met advocaatsaus

     

    Ingrediënten

    4 el vanillevla

    5 el advocaat

    Chocoladevlokken

     

    Roer 4 el vanillevla door 5 el advocaat.

    Verdeel de saus over 4 porties vanille- of roomijs en garneer met chocoladevlokken.

    04-01-2006 om 12:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    04-01-2006 om 12:05 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mop

    Komt vandaag een man ladderzat een kroeg binnen.
    Zegt hij: "Gelukkig nieuwjaar iedereen!"
    Zegt de kastelein: "Hé zatlap, het is al 17 januari!"
    Zeg de zatlap: "Dan zal mijn vrouw wel kwaad zijn, dat ik zolang ben weggebleven!"

    04-01-2006 om 12:03 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Wortelslaatje met kip

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g kippenfilet
    0.5 krop eikenbladsla
    0.5 krop lollo bionda-sla
    3 wortelen
    1 stengel groene selderij
    1 sjalot
    250 g champignons
    12 olijven (zwart)
    2 eieren (hardgekookt)
    0.5 citroen
    1 kippenbouillonblokje
    5 dl water

     

    De kippenfilets in 7 minuten gaarkoken in bouillon of water.

    Laten afkoelen en in reepjes snijden.

    De champignons in plakjes snijden, de wortelen raspen.

    Beide groenten besprenkelen met citroensap.

    De selderij in stukjes verdelen en de hardgekookte eieren in partjes snijden.

    Het sjalotje snipperen.

    Alle ingrediënten mengen en goed gekoeld serveren op een bedje van sla.

     

     

    Gevulde aubergine met mignonnettes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 aubergine
    50 g rijst (bruine rijst)
    1 ui
    1 tomaat
    1 teentje knoflook
    1 kippenbouillonblokje
    2 dl water
    35 g tomatenpuree
    1 takje tijm
    0.5 eetlepel marjolein (fijngehakt)
    2 mignonnettes
    20 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    nootmuskaat

     

    De rijst gaarkoken.

    De aubergines in de lengte doorsnijden.

    Het vruchtvlees uithalen, in kleine blokjes verdelen en gaarkoken in wat water.

    De uitgeholde aubergines een drietal minuten laten garen in kokend water.

    De ui fijnsnijden.

    De tomaat ontvellen, de pitjes verwijderen en in stukjes snijden.

    De rijst mengen met de ui, de tomaat en het vruchtvlees van de aubergine.

    Op smaak brengen met peper, tijm, marjolein en geperste look.

    De uitgeholde aubergines vullen met dit mengsel en in een vuurvaste schotel plaatsen.

    Een glas water, het bouillonblokje en de tomatenpuree toevoegen.

    Gedurende 15 tot 20 minuten laten sudderen in een voorverwarmde oven.

    Intussen het vlees bakken in hete boter.

    De aubergines en het vlees op warme borden schikken en overgieten met de saus, die eventueel gebonden werd met wat in water opgelost maïszetmeel.

     

     

    Chocoladetaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g boter (roomboter)
    30 g bloem (tarwebloem)
    4 eieren
    0.2 dl melk (halfvol)
    2 cl rum
    150 g suiker
    150 g chocolade (puur)
    10 g boter (bakboter)

     

    De chocolade en de boter smelten au bain-marie.

    Melk en rum bijvoegen.

    De eieren schuimig kloppen met de suiker.

    De chocoladepasta voorzichtig door het eierschuim scheppen.

    De bloem door een zeef door het mengsel strooien.

    Goed mengen.

    De resterende boter in vlokjes in een vuurvaste vorm leggen en de oven 10 minuten laten voorverwarmen.

    Het chocoladedeeg in de vorm doen en in een matige oven van 180 graden bakken gedurende 45 minuten.

     

    04-01-2006 om 11:58 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Gehakt 'anders'

     

    Ingrediënten

    300 gr. gehakt

    3 el havermout

    1 ei

    2 augurken

    1 tl mosterd

    Peper

    Zout

    45 gr. margarine

     

    Maak 300 gr. gehakt aan met 3 el havermout, 1 ei, 2 kleingesneden augurken, 1 tl mosterd, peper en zout.

    Vorm er 4 gehaktballen van.

    Bak de gehaktballen in 45 gr. margarine in 20 minuten gaar en bruin.

    03-01-2006 om 18:56 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Chinese kool

     

    Ingrediënten

    1 3/4 kg Chinese kool

    50 gr. mager rookspek

    1 ui

    Ketjap

    Peper en zout

     

    Snijd de Chinese kool in brede repen.

    Bak 50 gr. in blokjes gesneden mager rookspek bruin.

    Fruit 1 kleingesneden ui mee.

    Voeg de kool toe en stoof de groente in 10 minuten gaar.

    Maak de groente op smaak met wat ketjap, peper en zout.

    03-01-2006 om 16:12 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    03-01-2006 om 13:48 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Aardappelgoulash

     

    Ingrediënten

    500 gr. aardappelen

    25 gr. boter

    2 uien

    2 teentjes knoflook

    250 gr. oesterzwammen

    1 el paprikapoeder

    2 rode paprika's

    1 dl bouillon

    1,5 dl zure room

    Zout en peper 

     

    Maak de uien schoon, snipper ze.

    Pel de knoflook teentjes en pers ze uit.

    Maak de oesterzwammen schoon en snij ze in stukjes.

    Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout bijna gaar. Giet dan de aardappelen af en snij ze in blokjes.

    Verhit de boter in een pan en bak hier even de uien en knoflook in.

    Doe dan de oesterzwammen erbij en bak deze ook even mee.

    Voeg dan het paprikapoeder, paprika's en de bouillon toe en laat dit 5 minuten stoven.

    Doe dan de aardappelblokjes erbij, laat dit goed warm worden en haal dan de pan van de hittebron.

    Roer de zure room door de aardappelgoelasj en voeg zo nodig nog wat peper en zout toe.

     

    03-01-2006 om 13:46 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Terrine van verse geitenkaas met prei en rode biet

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1000 g geitenkaas (vers)
    12 preiwitten
    8 rode bieten
    10 cl hazelnootolie
    5 cl balsamicoazijn
    peper
    4 sneetjes boerenbrood

     

    De prei blancheren en goed laten uitlekken.

    Een lange, smalle terrine nemen.

    Hierin eerst een laag geitenkaas leggen, daarop een laag prei, opnieuw geitenkaas, een laag rode biet en ten slotte nog een laag geitenkaas.

    Goed aandrukken en minstens 12 uur in de koelkast zetten.

    De kaasterrine voor het opdienen uit de vorm halen.

    De kaas in plakken van ongeveer 2 centimeter snijden en die op gekoelde borden leggen.

    Er een vinaigrette van hazelnootolie, balsamicoazijn en geplette witte-peperkorrels bijgeven. Serveren met geroosterd boerenbrood.

     

     

    Gebakken aardappelschijfjes met oesterzwamreepjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g oesterzwammen
    8 aardappelen (Bintje)
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    1 takje tijm
    peper
    zout

     

    Stoom of kook de aardappelen in de schil bijna gaar.

    Snij intussen de oesterzwammen in reepjes.

    Pel de aardappelen en snij ze in plakjes.

    Verwarm de olijfolie in de wok en bak de oesterzwammen samen met de aardappelen op een vrij hoog vuur (ongeveer 5 minuten).

    Roer af en toe, kruid met tijm.

    De aardappelen moeten goudbruin gebakken zijn.

    Bestrooi met zout en peper.

     

    Tip: u kunt een restje gare aardappelen gebruiken.

     

     

    Carobmousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g carob-chocolade
    2 eieren
    2 dl slagroom

     

    Hou 1/4 van de chocolade apart.

    Smelt de rest langzaam au bain marie.

    Scheid wit en dooiers van de eieren.

    Roer de dooiers los en voeg ze van het vuur bij de gesmolten carob.

    Klop eiwit en slagroom apart stijf.

    Schep beide voorzichtig door het mengsel.

    Verdeel over dessertschaaltjes en laat afkoelen in de koelkast.

    Rasp de rest van de carob.

    Serveer de mousse koel, gegarneerd met carobschilfers.

    03-01-2006 om 13:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Spaanse knoflooksoep met sla

     

    Ingrediënten voor 4 personen:

    6 teentjes knoflook
    1 krop verse sla
    1 flinke aardappel
    1 liter groentebouillon (mag van blokjes)
    1 koffielepel kerriepoeder
    olijfolie
    2 el kervel, fijngesnipperd
    peper en zout

     

    - Haal de buitenste bladeren van de sla en snij ze grof.

    Pel de knoflook, verwijder de groene kern en hak fijn.
    - Stoof de knoflook in een flinke scheut olijfolie en breng op smaak met peper, zout en de kerriepoeder.
    - Voeg ook de grofgesneden sla en aardappel toe en blus vervolgens met de bouillon.

    Laat afgedekt zo'n 30 minuten pruttelen.
    - Mix de soep glad.

    Snijd de overgebleven slaharten in 4 gelijke stukken en stoof ze even aan in olijfolie.
    - Leg op elk bord een stuk slahart en overgiet met de hete soep, werk af met wat verse kervel.

    02-01-2006 om 18:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wij hadden bezoek deze namiddag.
    Het was echt reuzefijn.
    Wij kregen extra speeltijd omdat die mensen eens wilden zien hoe het er hier aan toe gaat wat betreft het omgaan met papegaaien.
    Ze waren vol lof.
    Ook is er verteld dat ik er dit jaar nog een broertje of zusje bij krijg.

    02-01-2006 om 17:51 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    02-01-2006 om 12:57 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Duo van Piepkuiken & Trappist

     

    Ingrediënten voor 2 personen:

    2 piepkuikens
    takje tijm & rozemarijn

    1 laurierblad

    2 blaadjes salie

    1 sjalot
    2 dl gevogelte fond
    1 flesje Chimay blauw 33 cl
    boter
    zwarte peper uit de molen & zout

     

    - Snijd de filets en de boutjes los van het karkas, zodat U twee keer een halve filet met daaraan een boutje hebt.

    Het overgebleven karkas en de vleugeltjes hou je apart.
    - Smelt een klont boter en bak hierin de karkassen en vleugels mooi bruin aan op matig vuur. Voeg de verse kruiden toe en blus met het gevogeltefond.

    Laat tot 1/3 inkoken.

    Giet er nu het bier over en laat nu tot de helft inkoken, zeef de saus en hou opzij.
    - Kruid de kuikens flink met peper en wat zout en bak ze mooi aan in boter, blus de pan met een weinig saus en laat onder deksel verder garen.
    - Neem de kuikens uit de pan en giet de rest van de overgebleven saus ook in de pan, laat inkoken en breng op smaak met peper en zout.

    Serveer op warme grote borden en overgiet met de saus.
    - Lekker met gestoofde savooikool & spekblokjes en gegrilde aardappeltjes.

     

    02-01-2006 om 12:55 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Champignonroomsoep

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    250 g champignons
    30 g boter (bakboter)
    1 ui
    2 sjalotten
    40 g bloem (tarwebloem)
    15 dl bouillon
    1 dl room
    1 eierdooier
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

     

    De champignons schoonmaken, in schijfjes snijden en gaarstoven in een weinig boter.

    In de rest van de boter de fijngesneden ui en gesnipperde sjalot even aanfruiten.

    Bestrooien met bloem en aanlengen met de hete bouillon.

    Even laten doorkoken, de gestoofde champignons toevoegen en op smaak brengen.

    De soep afwerken met een eierdooier en room.

    Versieren met fijngehakte peterselie.

     

     

    Gesmoorde rode poon op een groentebedje

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 rode ponen (van 500 g)
    4 tomaten
    1 teentje knoflook
    1 courgette
    1 venkelknol
    250 g champignons
    3.5 dl wijn (wit/droog)
    2 dl visfumet
    50 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    8 sprietjes bieslook

     

    De rode ponen leeghalen, ontdoen van de kieuwen en zorgvuldig spoelen.

    De tomaten pellen, in partjes verdelen, ontpitten en in blokjes snijden.

    De courgette en de venkel schoonmaken en fijnsnijden.

    De schoongemaakte champignons in dunne plakjes snijden.

    De groenten en de geplette knoflook gedurende 2 minuten fruiten in de boter.

    Alles op de bodem van een vuurvaste schaal leggen.

    Hierop de rode ponen schikken en ze lichtjes kruiden met peper en zout.

    Alles overgieten met de witte wijn en de visfumet.

    De schaal bedekken met aluminiumfolie en 20 minuten laten garen in een oven van 230 graden.

    De vis en de groenten op verwarmde borden schikken en versieren met bieslook.

    Serveren met gestoomde aardappeltjes.

     

     

    Carobmousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g carob-chocolade
    2 eieren
    2 dl slagroom

     

    Hou 1/4 van de chocolade apart.

    Smelt de rest langzaam au bain marie.

    Scheid wit en dooiers van de eieren.

    Roer de dooiers los en voeg ze van het vuur bij de gesmolten carob.

    Klop eiwit en slagroom apart stijf.

    Schep beide voorzichtig door het mengsel.

    Verdeel over dessertschaaltjes en laat afkoelen in de koelkast.

    Rasp de rest van de carob.

    Serveer de mousse koel, gegarneerd met carobschilfers.

     

    02-01-2006 om 12:49 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    01-01-2006 om 13:46 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Witloofpasteitje met gepocheerd ei en mousselinesaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 stronkjes witloof
    4 bladerdeegpasteitjes
    50 g boter (bakboter)
    4 eieren
    nootmuskaat
    100 g boter (roomboter)
    2 eierdooiers
    2 eetlepels citroensap
    peper
    zout
    2 tomaten
    8 sprietjes bieslook

     

    Het schoongemaakte witloof in lange, fijne reepjes snijden en gedurende 5 minuten fruiten in boter.

    Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    De pasteitjes opwarmen in de oven.

    De eieren voorzichtig breken en gedurende 4 minuten pocheren in water met een scheut azijn (geen zout toevoegen).

    Laten uitlekken, de randen bijsnijden en de eieren warm houden.

    De mousselinesaus bereiden.

    De boter laten smelten au bain-marie of op een heel zacht vuurtje en ze opkloppen met de eierdooiers tot een gladde, luchtige saus.

    Kruiden met peper, zout en een scheutje citroensap.

    De warme pasteitjes vullen met witloofreepjes en er telkens een gepocheerd ei op leggen.

    Warm opdienen met een lepel saus.

    Het bord versieren met dobbelsteentjes gepelde tomaat en bieslook.

     

     

    Feestelijke visfondue

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g tarbotfilet
    200 g zeeduivelfilet
    200 g roodbaarsfilet
    200 g rivierpalingfilet
    4 plakjes zalm (gerookt)
    1 Noordzeetong
    8 Sint-Jakobsnoten
    8 scampi
    4 langoustines
    125 g champignons
    1 ui
    0.5 paprika (groen)
    0.5 paprika (rood)
    4 worteltjes (primeurs)
    10 kolfjes maïs
    2 sneetjes spek (gerookt)
    4 takjes tijm
    20 g boter (bakboter)
    20 dl visfumet
    10 cl vermouth (droog)
    1 eetlepel ketjap (sojasaus)
    2 citroenen
    3 blaadjes lavas

     

    De reuzengarnalen pellen, spoelen met koud water, droogdeppen, overlangs middendoor snijden en de darmkanaaltjes verwijderen.

    De rode en groene paprika in kleine stukjes snijden.

    Vier minispiesjes maken door afwisselend telkens een stukje reuzengarnaal en een stukje paprika op een spiesje te rijgen.

    Het spiesje afwerken met een stukje maïs en een champignon.

    De paling in mootjes van 2 centimeter verdelen, spoelen en droogdeppen.

    De ui pellen en in kleine partjes snijden.

    Vier minispiesjes maken met de palingmootjes, partjes ui en champignons.

    De Noordzeetongfilets oprollen en vastprikken met een cocktailprikkertje.

    De Sint-Jakobsnoten spoelen met koud water en droogdeppen.

    De gerookte zalm in blokjes snijden.

    De worteltjes in blokjes verdelen.

    Per persoon een vel aluminiumfolie (15 centimeter op 15 centimeter) tot op 5 centimeter van de rand instrijken met boter.

    In het midden van elk vel een Sint-Jakobsnoot leggen en bestrooien met de blokjes zalm, wortelen en een takje tijm.

    Bevochtigen met wat visfumet en de folie dichtvouwen tot kleine papillotten.

    De langoustines spoelen met koud water, pellen en het darmkanaal verwijderen.

    Het staartje dichtvouwen en op een satéstokje prikken.

    Aan beide kanten van het staartje een maïskolfje en een spekblokje prikken.

    De tarbotfilet, de zeeduivelfilet en de roodbaarsfilet in kleine blokjes snijden, spoelen met koud water en droogdeppen.

    De verschillende soorten vis op een dienblad schikken, de minispiesjes en de papillotjes eromheen.

    Het dienblad naar wens garneren met de verse kruiden en de citroenpartjes.

    De visfumet aan de kook brengen met de vermouth, een weinig citroensap en de sojasaus.

    De lavasblaadjes toevoegen, drie minuten laten koken en zeven.

    Aan tafel de brander zo regelen dat de visfumet niet doorkookt, maar tegen de kook aan blijft pruttelen.

    De visblokjes op een fonduevorkje prikken en pocheren.

    Voor de papillotjes en de minispiesjes een netje gebruiken.

    Serveren met rijst, aardappelen in de schil, witte-wijnsaus en rémouladesaus

     

     

    Bavarois met vruchten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 eierdooiers
    10 dl melk (halfvol)
    7 blaadjes gelatine (van 3 g)
    200 g suiker
    100 g aardbeien
    100 g druiven (ontpit)
    1 appel (Jonagold)
    50 g braambessen
    250 g frambozen
    30 g boter (bakboter)

     

    De melk opkoken met de suiker, de pan van het vuur nemen en er de losgeroerde eierdooiers doorkloppen samen met de vooraf in koud water geweekte gelatine.

    Een bavaroisvorm met boter bestrijken en daarin het schoongemaakte fruit leggen, behalve de frambozen.

    De warme eiercrème op de vruchten gieten en laten afkoelen.

    Vervolgens in de koelkast nog een paar uur laten opstijven.

    De bavarois in plakken snijden en serveren met een coulis van de gepureerde frambozen.

     

    01-01-2006 om 13:40 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!