Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    02-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Duo van Piepkuiken & Trappist

     

    Ingrediënten voor 2 personen:

    2 piepkuikens
    takje tijm & rozemarijn

    1 laurierblad

    2 blaadjes salie

    1 sjalot
    2 dl gevogelte fond
    1 flesje Chimay blauw 33 cl
    boter
    zwarte peper uit de molen & zout

     

    - Snijd de filets en de boutjes los van het karkas, zodat U twee keer een halve filet met daaraan een boutje hebt.

    Het overgebleven karkas en de vleugeltjes hou je apart.
    - Smelt een klont boter en bak hierin de karkassen en vleugels mooi bruin aan op matig vuur. Voeg de verse kruiden toe en blus met het gevogeltefond.

    Laat tot 1/3 inkoken.

    Giet er nu het bier over en laat nu tot de helft inkoken, zeef de saus en hou opzij.
    - Kruid de kuikens flink met peper en wat zout en bak ze mooi aan in boter, blus de pan met een weinig saus en laat onder deksel verder garen.
    - Neem de kuikens uit de pan en giet de rest van de overgebleven saus ook in de pan, laat inkoken en breng op smaak met peper en zout.

    Serveer op warme grote borden en overgiet met de saus.
    - Lekker met gestoofde savooikool & spekblokjes en gegrilde aardappeltjes.

     

    02-01-2006 om 12:55 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Champignonroomsoep

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    250 g champignons
    30 g boter (bakboter)
    1 ui
    2 sjalotten
    40 g bloem (tarwebloem)
    15 dl bouillon
    1 dl room
    1 eierdooier
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

     

    De champignons schoonmaken, in schijfjes snijden en gaarstoven in een weinig boter.

    In de rest van de boter de fijngesneden ui en gesnipperde sjalot even aanfruiten.

    Bestrooien met bloem en aanlengen met de hete bouillon.

    Even laten doorkoken, de gestoofde champignons toevoegen en op smaak brengen.

    De soep afwerken met een eierdooier en room.

    Versieren met fijngehakte peterselie.

     

     

    Gesmoorde rode poon op een groentebedje

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 rode ponen (van 500 g)
    4 tomaten
    1 teentje knoflook
    1 courgette
    1 venkelknol
    250 g champignons
    3.5 dl wijn (wit/droog)
    2 dl visfumet
    50 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    8 sprietjes bieslook

     

    De rode ponen leeghalen, ontdoen van de kieuwen en zorgvuldig spoelen.

    De tomaten pellen, in partjes verdelen, ontpitten en in blokjes snijden.

    De courgette en de venkel schoonmaken en fijnsnijden.

    De schoongemaakte champignons in dunne plakjes snijden.

    De groenten en de geplette knoflook gedurende 2 minuten fruiten in de boter.

    Alles op de bodem van een vuurvaste schaal leggen.

    Hierop de rode ponen schikken en ze lichtjes kruiden met peper en zout.

    Alles overgieten met de witte wijn en de visfumet.

    De schaal bedekken met aluminiumfolie en 20 minuten laten garen in een oven van 230 graden.

    De vis en de groenten op verwarmde borden schikken en versieren met bieslook.

    Serveren met gestoomde aardappeltjes.

     

     

    Carobmousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g carob-chocolade
    2 eieren
    2 dl slagroom

     

    Hou 1/4 van de chocolade apart.

    Smelt de rest langzaam au bain marie.

    Scheid wit en dooiers van de eieren.

    Roer de dooiers los en voeg ze van het vuur bij de gesmolten carob.

    Klop eiwit en slagroom apart stijf.

    Schep beide voorzichtig door het mengsel.

    Verdeel over dessertschaaltjes en laat afkoelen in de koelkast.

    Rasp de rest van de carob.

    Serveer de mousse koel, gegarneerd met carobschilfers.

     

    02-01-2006 om 12:49 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    01-01-2006 om 13:46 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Witloofpasteitje met gepocheerd ei en mousselinesaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 stronkjes witloof
    4 bladerdeegpasteitjes
    50 g boter (bakboter)
    4 eieren
    nootmuskaat
    100 g boter (roomboter)
    2 eierdooiers
    2 eetlepels citroensap
    peper
    zout
    2 tomaten
    8 sprietjes bieslook

     

    Het schoongemaakte witloof in lange, fijne reepjes snijden en gedurende 5 minuten fruiten in boter.

    Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    De pasteitjes opwarmen in de oven.

    De eieren voorzichtig breken en gedurende 4 minuten pocheren in water met een scheut azijn (geen zout toevoegen).

    Laten uitlekken, de randen bijsnijden en de eieren warm houden.

    De mousselinesaus bereiden.

    De boter laten smelten au bain-marie of op een heel zacht vuurtje en ze opkloppen met de eierdooiers tot een gladde, luchtige saus.

    Kruiden met peper, zout en een scheutje citroensap.

    De warme pasteitjes vullen met witloofreepjes en er telkens een gepocheerd ei op leggen.

    Warm opdienen met een lepel saus.

    Het bord versieren met dobbelsteentjes gepelde tomaat en bieslook.

     

     

    Feestelijke visfondue

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g tarbotfilet
    200 g zeeduivelfilet
    200 g roodbaarsfilet
    200 g rivierpalingfilet
    4 plakjes zalm (gerookt)
    1 Noordzeetong
    8 Sint-Jakobsnoten
    8 scampi
    4 langoustines
    125 g champignons
    1 ui
    0.5 paprika (groen)
    0.5 paprika (rood)
    4 worteltjes (primeurs)
    10 kolfjes maïs
    2 sneetjes spek (gerookt)
    4 takjes tijm
    20 g boter (bakboter)
    20 dl visfumet
    10 cl vermouth (droog)
    1 eetlepel ketjap (sojasaus)
    2 citroenen
    3 blaadjes lavas

     

    De reuzengarnalen pellen, spoelen met koud water, droogdeppen, overlangs middendoor snijden en de darmkanaaltjes verwijderen.

    De rode en groene paprika in kleine stukjes snijden.

    Vier minispiesjes maken door afwisselend telkens een stukje reuzengarnaal en een stukje paprika op een spiesje te rijgen.

    Het spiesje afwerken met een stukje maïs en een champignon.

    De paling in mootjes van 2 centimeter verdelen, spoelen en droogdeppen.

    De ui pellen en in kleine partjes snijden.

    Vier minispiesjes maken met de palingmootjes, partjes ui en champignons.

    De Noordzeetongfilets oprollen en vastprikken met een cocktailprikkertje.

    De Sint-Jakobsnoten spoelen met koud water en droogdeppen.

    De gerookte zalm in blokjes snijden.

    De worteltjes in blokjes verdelen.

    Per persoon een vel aluminiumfolie (15 centimeter op 15 centimeter) tot op 5 centimeter van de rand instrijken met boter.

    In het midden van elk vel een Sint-Jakobsnoot leggen en bestrooien met de blokjes zalm, wortelen en een takje tijm.

    Bevochtigen met wat visfumet en de folie dichtvouwen tot kleine papillotten.

    De langoustines spoelen met koud water, pellen en het darmkanaal verwijderen.

    Het staartje dichtvouwen en op een satéstokje prikken.

    Aan beide kanten van het staartje een maïskolfje en een spekblokje prikken.

    De tarbotfilet, de zeeduivelfilet en de roodbaarsfilet in kleine blokjes snijden, spoelen met koud water en droogdeppen.

    De verschillende soorten vis op een dienblad schikken, de minispiesjes en de papillotjes eromheen.

    Het dienblad naar wens garneren met de verse kruiden en de citroenpartjes.

    De visfumet aan de kook brengen met de vermouth, een weinig citroensap en de sojasaus.

    De lavasblaadjes toevoegen, drie minuten laten koken en zeven.

    Aan tafel de brander zo regelen dat de visfumet niet doorkookt, maar tegen de kook aan blijft pruttelen.

    De visblokjes op een fonduevorkje prikken en pocheren.

    Voor de papillotjes en de minispiesjes een netje gebruiken.

    Serveren met rijst, aardappelen in de schil, witte-wijnsaus en rémouladesaus

     

     

    Bavarois met vruchten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 eierdooiers
    10 dl melk (halfvol)
    7 blaadjes gelatine (van 3 g)
    200 g suiker
    100 g aardbeien
    100 g druiven (ontpit)
    1 appel (Jonagold)
    50 g braambessen
    250 g frambozen
    30 g boter (bakboter)

     

    De melk opkoken met de suiker, de pan van het vuur nemen en er de losgeroerde eierdooiers doorkloppen samen met de vooraf in koud water geweekte gelatine.

    Een bavaroisvorm met boter bestrijken en daarin het schoongemaakte fruit leggen, behalve de frambozen.

    De warme eiercrème op de vruchten gieten en laten afkoelen.

    Vervolgens in de koelkast nog een paar uur laten opstijven.

    De bavarois in plakken snijden en serveren met een coulis van de gepureerde frambozen.

     

    01-01-2006 om 13:40 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GELUKKIG NIEUWJAAR
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan iedereen een gezond en vreugdevol 2006 gewenst.
    Wij van onze kant gaan er weer het beste van maken om het blog een gezellige en prettige uitstraling te geven.
    Straks volgt er al het eerste menu van de dag voor dit jaar.

    01-01-2006 om 13:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot volgend jaar.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje


    Dit is het laatste berichtje voor dit jaar.
    Straks worden onze huisjes nog eens gepoetst en dan worden de laatste voorbereidingen genomen voor het feest dat ons zal begeleiden voor de overstap van 2005 naar 2006.
    Van hieruit wensen wij iedereen een prettige jaarwisseling.
    Tot in 2006.

    Pauli, Jako, Ronny, Christa, Dennis, Porky, Whizzy en Bolleke

    31-12-2005 om 12:36 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Oesters met sinaasappel en kreeft

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    - 80 gram boter
    - 1 soeplepel geklopte room
    - 1 snuifje Kerrie
    - 1 kreeft van 500 gr
    - 12 holle Zeeuwse oesters
    - het sap van 1 citroen 
    - het sap van 2 sinaasappels
    - 1 prei
    - peper en zout
    - 1 busseltje kervel voor de blaadjes

     

    Bereiding

    - Kook de kreeft 8 minuten in een bouillon.

    Ontdoe ze van de schaal en snij ze in stukken van 1 op 2 cm.

    - Haal de oesters uit hun schelp en vang het sap op.

    - Snij de prei in een lange julienne en stoof deze kort aan in een klontje boter.

    - Voor de saus laat je het sap van de oesters samen met het sinaasappelsap tot de helft inkoken en werk je deze op met boter.

    Kruid met peper, zout en kerrie.

    - Warm de stukjes kreeft op in de warme sinaasappelsaus en voeg op het laatst de oesters toe.

    - Schik de stukjes prei in het midden van diepe borden.

    Voeg de kreeft, oesters en saus toe en bestrooi met de plukjes kervel.

     

    31-12-2005 om 12:25 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Oestercitronette met spinazie en algenkaviaar

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    12 truffelaardappelen
    8 oesters
    1 dl druivenpitolie
    1 cl olijfolie (extra vierge)
    1 dl citroensap
    100 g spinazie
    100 g algenkaviaar
    4 dl zure room
    sechuanpeper
    zeezout

     

    Steek de oesters open.

    Mix de oesters en het oestervocht ongeveer 2 minuten met een staafmixer.

    Voeg de druivenpitolie, het citroensap en de schoongemaakte, fijngehakte spinazie al mixend toe.

    Schil en kook de aardappelen.

    Snijd ze in dunne schijfjes en verdeel ze over de borden.

    Sprenkel er olijfolie over.

    Breng op smaak met grof zeezout en sechuanpeper.

    Serveer met oestercitronette, zalmkaviaar en zure room.

     

     

    Ossenhaasjes met rode portwijn en morieljes

     

    750 g runderfilet (ossenhaas)
    60 g morieljes (gedroogd)
    60 g boter (roomboter)
    5 cl porto (rood)
    4 sjalotten
    peper
    zout
    30 g boter (geklaard)

     

    De morieljes in wat lauw water laten zwellen.

    Laten uitlekken en het weekwater opvangen.

    Het weekwater zeven.

    De morieljes smoren in de helft van de boter.

    De helft van de porto erbij gieten en aan de kook brengen.

    Een scheutje weekwater toevoegen en nog 5 minuten laten stoven.

    De runderfilet verdelen in 8 biefstukken van ongeveer 90 gram en kruiden met zout en peper.

    De geklaarde boter verhitten in een pan met een dikke bodem.

    De biefstukjes 2 minuten aan elke kant laten bakken en uit de pan halen.

    Het vlees in een verwarmde schotel laten rusten.

    De sjalotten schillen, in vieren snijden en ze fruiten in het braadvet van het vlees.

    Het stoofvocht van de morieljes bij de sjalotten gieten en tot de helft laten indampen.

    De saus zeven en binden met de resterende boter.

    De morieljes erdoor mengen en zeker niet meer laten koken.

    De biefstukjes op een serveerschotel leggen en overgieten met de saus.

     

     

    Koninklijke taart

     

    300 g boudoirkoekjes
    200 g chocolade (puur)
    2 dl koffie
    4 eieren
    125 g boter (bakboter)
    125 g poedersuiker
    5 g suiker

     

    De chocolade in stukjes breken en smelten au bain-marie.

    Ondertussen de boter tot room roeren en hierin de gezeefde poedersuiker lepel per lepel toevoegen.

    Wanneer de chocolade gesmolten is, laten afkoelen tot het mengsel lauw is en vervolgens door het boter-suikermengsel roeren.

    De eieren scheiden en het eiwit tot sneeuw kloppen met een snuifje suiker.

    Het eigeel bij de chocoladepasta voegen, goed mengen en vervolgens het stijfgeklopte eiwit toevoegen.

    Het mengsel even laten rusten.

    Ondertussen sterke koffie maken.

    Een springvorm bekleden met aluminiumfolie.

    De rand van de springvorm bekleden met boudoirkoekjes waarvan met een mes ongeveer 1 cm werd afgesneden (de suikerlaag moet aan de buitenzijde zitten).

    De afgesneden topjes en de rest van de boudoirkoekjes eventjes onderdompelen in de koffie en er de bodem van de bakvorm mee bedekken.

    Vervolgens een laag chocolademengsel aanbrengen en opnieuw een laag koekjes.

    Dit herhalen en eindigen met een laag chocolademengsel.

    Een nacht laten opstijven in de koelkast alvorens te serveren.

    Eventueel versieren met hagelslag, chocoladeblaadjes of slagroom.

    31-12-2005 om 12:21 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Oosterse soep

     

    Nodig:

    200 gr. gedroogde abrikozen

    0,5 l. koude thee

    0,5 l. bouillon

    1 dl. koffieroom

    5 eetlepels medium sherry

    Handje muntblaadjes

    Kerriepoeder

    Zout en peper

     

    Werkwijze:

    Spoel de abrikozen af en laat ze een nachtje weken in koude thee.

    Doe de volgende dag dit mengsel in de pan, en laat het pruttelen tot de abrikozen zacht zijn. Pureer de `abrikozen in thee`, giet het in een pan, meng de bouillon, kruiden, peper en zout erdoor.

    Schenk al roerend de room en de sherry erbij.

    De soep opnieuw verhitten, maar zorg dat het niet gaat koken.

    Eventueel garneren met nog wat muntblaadjes en opdienen.

     

    30-12-2005 om 12:43 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Mexicaanse Bonensoep

    Mexicaanse bonensoep is een maaltijdsoep die perfect is voor een zonnige zomerse dag.

    Het is gemakkelijk te bereiden voor een grote groep mensen en erg gezellig eten!

    Ingrediënten voor 3 personen:
    blikje kidneybeans
    blikje maïs
    pakje passata
    1 grote ui
    half bakje champignons
    1 prei
    1 gele paprika
    olijfolie
    kruiden (Mexicaans, bouillonpoeder, peper, cayennepeper, chilipoeder)
    geraspte belegen kaas
    crème fraîche (200 ml)

    Bereidingswijze:
    Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en bak de in dunne ringen gesneden ui.

    Laat ze glazig worden, niet bruin.

    Als de ui glazig is dan voeg je de in stukken gesneden champignon toe en in ringen gesneden prei toe.

    Laat de champignons en prei zacht worden.

    Als de uien, champignons en prei gaar zijn voeg je het pakje passata toe en ongeveer een zelfde hoeveelheid water.

    Breng aan de kook.

    Voeg het blikje kidneybeans en maïs toe en laat het geheel weer koken.

    Breng de soep op smaak met kruidenbouillon, cayennepeper, chilipoeder, peper en Mexicaanse kruiden.

    Giet de soep in kommen en doe in elke kom een ring gele paprika, een plukje geraspte kaas en een lepel crème fraîche.

     

    Serveersuggesties

    Deze soep gaat goed samen met een avocadodip: pel en prak een avocado, voeg een teentje knoflook toe en maak het af met een beetje citroensap en peper.

    Kan eventueel smeuïg gemaakt worden met toevoeging van roomkaas.

    In de dip kun je tortilla’s dippen.

    Ook erg lekker is ijsbergsla met tomaten, komkommer en paprika.

    Of simpel: een stokbroodje.

     

    Bijpassende muziek: Buena vista social club!

     

    30-12-2005 om 11:35 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grieperig
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Papa Ronny zit al een paar dagen geplaagd met grieptoestanden.
    Ondanks dat was het gisteren een drukke dag.
    Er zijn heel wat boodschappen gedaan en er was dan nog bezoek ook.
    Net toen papa Ronny eindelijk het blog weer ging voorzien van nieuwe recepten begon Dennis te zeuren om Monopoly te spelen.
    Zo kwam er van het blog natuurlijk niets meer in huis.
    Vandaag dus wel want met Dennis hebben wij voor vandaag duidelijk afgesproken dat het blog nu wel eventjes voorrang heeft.
    Er komt trouwens toch weer een vriendje van Dennis spelen deze namiddag.
    We gaan even terug naar gisteravond.
    Met Jako hebben wij een sprong voorwaarts gemaakt.
    Ik zat op het hoofd van papa Ronny en Jako op de schouder.
    Ik heb goede hoop dat Jako toch nog bij mij in mijn huisje wil komen wonen.

    30-12-2005 om 11:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Carpaccio Médaille d'or

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 g biefstuk (Meritus)
    1 teentje knoflook
    1 eetlepel citroensap
    0.25 cl wijnazijn (wit)
    1 cl olijfolie (extra vierge)
    1 stengel bleekselderij
    30 g Parmezaanse kaas
    peper
    zout

     

    Het vlees in aluminiumfolie wikkelen en in het diepvriesvak leggen tot het hard maar net niet bevroren is.

    Het vlees, liefst met een elektrisch mes, in ragfijne plakjes snijden en op gekoelde borden leggen die vooraf met knoflook zijn ingewreven.

    Lichtjes zouten en een paar draaien van de pepermolen geven.

    Het citroensap, de wijnazijn en de olijfolie mengen en het vlees ermee bestrijken met een penseel.

    De selderij in heel fijne reepjes snijden en de borden ermee versieren.

    Bestrooien met vers geraspte Parmezaanse kaas en koud serveren.

     

     

    Vederlichte waterzooi

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 kippenborsten
    15 dl court-bouillon
    3 preiwitten
    3 stengels bleekselderij
    2 wortelen
    1 ui
    1 kippenbouillonblokje
    1 dl water
    40 g verse kaas (mager)
    1 eierdooier
    peper
    zout
    nootmuskaat

     

    Het kippenvlees gedurende 25 minuten pocheren in de court-bouillon.

    Laten uitlekken, het karkas en het vel verwijderen en het vlees warm houden.

    Alle groenten schoonmaken, in fijne reepjes snijden en ze gedurende 15 minuten gaarstoven in een bodempje bouillon.

    De gevogeltebouillon opwarmen en de magere kaas toevoegen.

    Goed roeren, de pan van het vuur nemen en de eierdooier door de bereiding kloppen.

    Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.

    Tot slot de groenten en het kippenvlees toevoegen.

    Versieren met versgehakt bieslook.

     

     

    Mousse van witte chocolade en geitenkaas verrijkt met radijs

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    250 g chocolade (witte chocolade)
    2 dl room
    100 g geitenkaas (vers)
    1 blaadje gelatine (van 3 g)
    20 g chocoladeschilfers
    2.5 dl room
    3 eiwitten
    1 zakje vanillesuiker
    25 g pistachenoten (gepeld)
    1 bosje radijsjes

     

    Smelt de witte chocolade au bain marie.

    Verwarm de room en roer er de gesmolten chocolade en de geitenkaas door.

    Roer tot een glad mengsel.

    Week het gelatineblaadje even in koud water, knijp het uit en los dit op in het lauwe mengsel.

    Roer het mengsel koud in een kom op ijswater.

    Klop de room op.

    Klop de eiwitten met de suiker tot sneeuw.

    Voeg de opgeklopte room en de eiwitten geleidelijk toe aan het chocolademengsel.

    Zorg ervoor dat het mengsel luchtig blijft.

    Roer de chocoladeschilfers en de gemalen pistachenoten erdoorheen en garneer het geheel met in plakjes gesneden radijzen.

    30-12-2005 om 11:17 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Knolselderij met prei

     

    Ingrediënten

    1 knolselderij

    500 gr. prei

    Zout

    1 ui

    15 gr. margarine

    2 el bloem

    2 dl tomatensap

    Peper

     

    Snijd de geschilde knolselderij in repen en 500 gr. prei in ringen.

    Kook de groenten samen in water met zout in 20 minuten gaar.

    Fruit 1 kleingesneden ui in 15 gr. margarine en strooi er 2 el bloem over.

    Warm dit goed door.

    Giet er bij gedeelten, onder goed roeren 2 dl tomatensap bij.

    Maak de saus op smaak met peper en zout en giet hem over de groenten.

    28-12-2005 om 19:44 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Hazerugfilet met sausje van kersen & porto

     

    Ingrediënten

    3 hazenrugfilets
    1 dl wildfond
    2 el kersenconfituur
    enkele druppels tabasco
    10 jeneverbessen (gekneusd)
    boter
    zwarte peper uit de molen & zout

     

    - Doe de jeneverbessen in een schaaltje en laat ze weken in een scheutje porto.
    - Smelt een klont boter en laat lichtbruin worden, kruid de filets flink met peper en wat zout. Bak ze ongeveer 3 minuten aan élke kant.
    - Neem uit de pan en laat ze rusten in alu-folie.
    - Blus de pan met het porto jeneverbessen mengsel en flambeer.

    Laat inkoken.

    Voeg nu het wildfond, tabasco en de kersenconfituur toe, meng goed en laat zachtjes inkoken. Zeef de saus en breng verder op smaak, bind eventueel met maïzena.
    - Snij de hazenrugfilets in schuine plakjes en dresseer op warme borden, lepel er de saus over.
    - Lekker met mini courgettes & kroketjes.


    - Mini courgettes: 5 minuten koken, afspoelen onder koud water en even laat opwarmen in kruidenboter.

    28-12-2005 om 16:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Hamschnitzels

     

    Ingrediënten

    4 plakken magere ham a 50 gr.

    4 plakken kaas

    1 ei

    Bloem

    Paneermeel

    60 gr. margarine

     

    Leg op 4 plakken magere ham van 50 gr. een plak kaas.

    Vouw de ham dubbel.

    Klop in een diep bord 1 ei los.

    Haal de plakken ham door de bloem en dan door het ei.

    Wentel ze daarna door paneermeel.

    Bak de hamschnitzels in 60 gr. margarine aan beide zijden bruin.

     

    28-12-2005 om 12:20 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Everzwijnfilet met oesterzwammen

     

    Ingrediënten:

    1 everzwijnfilet (+/- 600 g, diepvries, vers in het seizoen)

    5 flinterdunne sneetjes gerookt spek

    2 sjalotten

    200 g oesterzwammen

    2 dl rode porto

    2 dl wildfond

    Instantsausbinder

    6 eetl. boter

    2 kruidnagels

    3 geplette jeneverbessen

    Peper en zout

     

    Bereiding:

    - Laat de everzwijnfilet +/- 2 u oppervlakkig ontdooien op kamertemperatuur of 7 min. in de microgolfoven op ontdooistand.

    Plooi de filet open en snij middendoor.
    - Snij het spek, de sjalotten en 2 oesterzwammen heel fijn.
    Verhit 2 eetl. boter in een kookpot en laat de fijngesneden oesterzwammen, het spek en de
    sjalotten +/- 10 min. zachtjes stoven, met het deksel op de pan.

    Kruid met peper en zout.
    Verhit 2 eetl. boter in een braadpan en kleur het vlees goudbruin aan alle kanten.
    Voeg het wildfond toe, peper en zout, kruidnagels en de geplette jeneverbessen.
    Dek de pan af en laat het vlees nog 5 min. verder gaar worden.
    Haal het vlees uit de pan, voeg de porto toe en laat even koken.

    Bind lichtjes met sausbinder.
    Bak intussen de rest van de oesterzwammen mooi bruin in 2 eetl. hete boter, gedurende 3 à 5 min.

    Kruid met peper en zout.
    Verdeel het vlees in dunne sneetjes, lepel er wat fijne oesterzwammenmengeling over en omring met de saus.

    Leg wat gebakken oesterzwammen op de rand van elk bord en dien op met kroketten of hertoginnenaardappeltjes.

    28-12-2005 om 11:54 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Krokanterietje met Belgische kazen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 vel brick-deeg
    100 g Maredsouskaas
    80 g Chimay-kaas
    60 g Bou d'Fagne-kaas
    1 dl kalfsfond
    1 dl room
    33 cl Trappist Westmalle (dubbel)
    1 eetlepel honing (vloeibaar)
    2 theelepels Luikse siroop

     

    Elke kaassoort in 4 gelijke delen verdelen.

    Telkens een stukje van de 3 verschillende kazen op een plakje brick-deeg leggen.

    Dit toevouwen en alles gedurende 10 minuten in de oven zetten.

    De kalfsfond met het bier laten inkoken.

    De room toevoegen en alles drievierde laten inkoken.

    De siroop en de honing er luchtig doorroeren.

    In elk bord wat saus scheppen en de kaasgebakjes in het midden schikken.

     

     

    Tongscharfilets met groene peper en witloofflan

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1000 g tongscharfilet
    6 stronkjes witloof
    2 eieren
    3.5 dl room
    50 g boter (roomboter)
    1 eetlepel peperbolletjes (groen)
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    4 eetlepels citroensap
    paprikapoeder
    nootmuskaat
    peper
    zout
    30 g boter (bakboter)

     

    De tongscharfilets oprollen, velzijde naar binnen en van kop naar staart, ze blijven dan vanzelf opgerold.

    De tongscharrolletjes in een beboterde magnetronschaal schikken, op smaak brengen met zout, bestrooien met de groene peperbolletjes, overgieten met drievierde van de room, afdekken en twee minuten laten garen bij 850 W.

    De tongscharrolletjes uit de schaal halen en warm houden.

    Het pocheervocht inkoken en van het vuur de saus binden met klontjes koude roomboter.

    Het witloof wassen, schoonmaken en fijnsnijden.

    Op smaak brengen met peper, zout, nootmuskaat en citroensap.

    In een beboterde magnetronschaal leggen en drie minuten afgedekt verhitten bij 850 W. Daarna goed laten uitlekken.

    De eieren loskloppen met de resterende room en kruiden met peper, zout en paprikapoeder. Beboterde schaaltjes vullen met het gestoofde witloof en hierop het eimengsel gieten.

    De witloofflan zeven minuten verhitten bij 500 W.

    De witloofflan op het midden van een warm bord storten, de tongscharrolletjes errond schikken en de saus erover lepelen.

    Versieren met paprikapoeder en gehakt bieslook.

     

     

    IJstaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g boter (roomboter)
    150 g suiker
    2 zakjes vanillesuiker
    6 eieren
    5 dl room
    50 g bitterkoekjes (makarons)

     

    Boter, de beide soorten suiker en de room in een pan doen, op een zacht vuurtje goed mengen.

    Laten afkoelen tot het mengsel lauw is.

    Er de eieren bijvoegen en mixen.

    Gedurende 2 uur in de diepvries zetten en mixen.

    De koekjes (dit mogen ook kokoskoekjes zijn) in stukjes breken en uitstrooien in een cakevorm.

    Er het mengsel uit de diepvriezer overgieten.

    Alles 24 uur in het diepvriesvak van de koelkast zetten.

    Een uur voor het serveren de ijstaart uit de diepvriezer halen.

    Een in heet water gedrenkte handdoek rond de cakevorm leggen.

    De ijstaart storten op een serveerschotel.

    De taart desgewenst versieren met toefjes slagroom, stukjes fruit en kokoskoekjes.

     

    28-12-2005 om 11:44 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Boerenkool met braadworst

     

    1 kilo bloemige aardappels

    Zout

    Versgemalen peper

    4 teentjes knoflook

    50 gr. Boter

    500 gr. Panklare boerenkool

    3 el Franse mosterd

    4 braadworstjes

    2 el tomatenpuree

     

    Schil en was de aardappels.

    Snij de aardappels in stukken.

    Kook de aardappels in water met wat zout in ca. 20 minuten gaar.
    Pel en pers de knoflook.
    Verhit in een pan 1 eetlepel boter en bak de knoflook ca. 1 minuut.

    Voeg de boerenkool met 2 eetlepels mosterd toe en laat het ca. 3 minuten bakken.

    Schenk 1dl water erbij en laat de boerenkool afgedekt ca. 15 minuten stoven.
    Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de braadworstjes volgens de gebruiksaanwijzing.
    Voeg de tomatenpuree toe aan de worstjes en laat het ca. 3 minuten meebakken.
    Voeg 1dl water en 1 eetlepel mosterd toe aan de worstjes.

    Breng deze jus op smaak met zout en peper.
    Giet de aardappels af en pureer ze.
    Schep het boerenkoolmengsel door de aardappelpuree.

    Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
    Serveer de boerenkoolstamppot met de braadworstjes en de jus.

     

    27-12-2005 om 13:32 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Turkse gehakte salade

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    12 kerstomaatjes
    0.5 komkommer
    0.25 ui (rood)
    0.5 paprika (rood)
    0.5 paprika (groen)
    2 eetlepels koriander
    2 eetlepels verse bladpeterselie
    0.5 teentje knoflook
    1 eetlepel citroensap
    4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
    zeezout
    peper (zwarte peper)
    200 g Griekse yoghurt verdund met 2 eetlepels melk
    gekarameliseerde boter
    2 theelepels Turkse chilipepervlokken (kirmizi biber)
    warm platbrood of pitabrood

     

    Voeg voor de dressing de knoflook (met zout tot pasta gewreven), het citroensap en de olijfolie met zout en peper naar smaak samen.

    Hak de tomaten heel klein evenals de komkommer, ui, rode en groene paprika (zonder zaad en zaadlijsten) en doe ze in een kom.

    Kom niet in verleiding om de foodprocessor te gebruiken.

    Schep de grofgehakte verse kruiden en dressing erdoor met zout en peper naar smaak. Rangschik de salade op een grote schaal.

    Schep de yoghurt midden op de salade en besprenkel alles met de gekarameliseerde boter.

    Strooi er de chilipepervlokken over en eet de salade met brood of gegrild vlees.

     

     

    Vegetarische moussaka

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    700 g aubergines
    200 g linzen
    2 teentjes knoflook
    1 ui
    400 g tomaten in blik
    olijfolie om te bakken
    groentebouillon van 1 bouillonblokje
    peper
    zout
    0.5 theelepel tijm
    8 blaadjes salie
    0.5 theelepel oregano
    200 g volle yoghurt
    100 g gemalen kaas
    1 ei
    1 kg aardappelen (Bintje)

     

    Kook de linzen gaar.

    Snij de gespoelde aubergines in schijven van 0,5 cm dik.

    Bak ze aan in olijfolie.

    Pel en snij de ui en de lookteentjes fijn.

    Fruit ze aan in olijfolie.

    Voeg de tomaten toe en laat vijf minuten stoven.

    Doe er de groentebouillon, de tijm, de salie en oregano bij.

    Breng op smaak met peper en zout en laat nog vijf minuten stoven.

    Meng de yoghurt met de gemalen kaas en klop hierin het ei los.

    Breng op smaak met peper en zout.

    Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes.

    Schik in een ingevette ovenschotel achtereenvolgens een laag aardappelschijfjes, aubergineschijven, de helft van de tomatensaus en ten slotte nog wat aubergineschijven.

    Plaats de schotel afgedekt met aluminiumfolie in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 30 minuten.

    Verwijder nadien de aluminiumfolie en overgiet de bereiding met het yoghurtmengsel.

    Plaats nog 30 minuten in de hete oven.

    Dien de schotel warm op.

     

     

    Chocomousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 g chocolade (puur)
    2 eieren
    30 g suiker
    2 cl grand-marnier
    2 dl room
    1 eetlepel cacaopoeder

     

    De chocolade in stukken breken en smelten au bain-marie.

    Het eigeel schuimig kloppen met tweederde van de suiker.

    Wanneer de suiker volledig opgelost is, de grand marnier en het cacaopoeder erdoor roeren.

    De eiwitten stijfkloppen en al kloppend de rest van de suiker toevoegen.

    Ook de slagroom stijfkloppen.

    Langzaam de gesmolten chocolade door het eimengsel roeren.

    Voorzichtig de slagroom en het stijfgeklopte eiwit toevoegen.

    De mousse in schaaltjes verdelen en enkele uren laten opstijven in de koelkast.

    Eventueel serveren met chocoladeschilfers of bestuiven met poedersuiker

     

    27-12-2005 om 13:21 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jako in zijn nieuwe huisje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jaja, Jako heeft zijn intrek genomen in zijn nieuwe huisje.
    De hele namiddag is er gewerkt om dat allemaal voor elkaar te krijgen.
    Dennis heeft daarvoor goed zijn best gedaan maar in het bijzonder heel veel dank aan Robbe die zich ongelooflijk goed heeft ingezet om het allemaal klaar te krijgen.
    Wat Jako betreft, wel die vind het reuzefijn in zijn nieuwe woonst.
    Die is helemaal hetzelfde ingericht als het mijne.

    26-12-2005 om 18:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!