Woensdagavond, even over elf. Een jonge man van vijfentwintig zit als passagier in de Renault Twingo van zijn vriendin. Wanneer ze stoppen voor een rood licht, stopt een andere wagen rechts van hen. Door het open raam richt een man een kalasjnikov en vuurt tientallen kogels af. De jonge dealer maakt geen schijn van een kans. Zijn vriendin heeft meer geluk. Ze raakt slechts lichtgewond. ‘Een wonder', volgens de politie.  

De moord is de zoveelste episode in een lange reeks bloedige afrekeningen binnen het drugsmilieu van Marseille. Vrijdag 24 februari 2012: een man van 21 wordt met een pistool afgemaakt in een snackbar. Zijn negentienjarige vriend raakt gewond. 1maart: een man van 25 wordt geraakt door verschillende kogels. Hij sterft. Tien dagen later: een 56-jarige man wordt afgemaakt met zes kogels.

Het lijstje eindigt voorlopig bij nummer veertien: de man in de Twingo. Alle slachtoffers bewegen zich in het wereldje van drugs, misdaad en geweld. Voor de daders geldt hetzelfde, zo neemt de politie aan. Het zijn verhalen over bloederig drugsgeweld die ons meestal komen aanwaaien uit Mexicaanse grensstreken, niet uit Franse steden aan de Middellandse zee.

Oorlogswapens

De bestuurders van de havenstad voelen zich dan ook machteloos tegenover zoveel wapengekletter. Ten einde raad vroegen ze de Franse regering om het leger in te zetten in Marseille. ‘We hebben immers geen verweer tegen drugsbendes die oorlogswapens gebruiken', zo klinkt het. Maar de wanhopige vraag stuitte op een duidelijk ‘njet' van president François Hollande.

‘Het is niet de taak van het leger om bepaalde wijken weer onder controle te krijgen', liet de president weten vanuit Spanje. ‘Dat is het werk van de politie. Die moet in Marseille versterking krijgen, zodat we dit geweld en deze criminaliteit kunnen uitroeien.'

Het leger inzetten, dat vindt ook premier Jean-Marc Ayrault net een stap te ver gaan, al wil hij wel harde maatregelen nemen tegen de criminelen. Volgende week volgt een speciaal overleg met onder anderen de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Financiën.