Toegegeven, het is allemaal véél onschuldiger dan de foto’s van een topless Kate Middleton die enkele weken geleden de wereld rondgingen. Toen had het Franse blad Closer paparazzifoto’s gepubliceerd van de Britse prins William en zijn echtgenote tijdens hun vakantie in Frankrijk. Maar toch kan Valérie Trierweiler er niet mee lachen. De première dame heeft zelfs drie populaire magazines – Voici, Public en Closer – voor de Parijse rechtbank gedaagd omdat ze foto’s hebben gepubliceerd van het presidentiële koppel in zwembroek en bikini. De foto’s werden geschoten vanop een bootje op de Middellandse Zee terwijl Hollande en zijn vriendin hun vakantie doorbrachten in Fort de Brégançon aan de Franse Azurenkust.

‘Een beetje cellulitis’

Trierweiler, zelf een journaliste, vindt dat die foto’s haar privacy en integriteit schenden en hekelt de ‘onderstroom in een bepaalde pers’ die vrouwen uitspeelt in ‘een permanente schoonheidswedstrijd’ en ‘te allen prijze bloot wil verkopen’. Ze eist van elk van de drie magazines een schadevergoeding van 20.000 euro en wil dat alle foto’s van de websites verdwijnen.

De advocaat van het blad Closer doet de beelden af als ‘onschuldige foto’s van een volwassen vrouw in bikini’. ‘Dit is een normale scène van een normaal koppel op een strand. En op een strand loop je nu eenmaal in zwembroek en bikini.’ En hij voegt eraan toe: ‘Er is toch niets onwaardigs aan een beetje cellulitis? Trierweiler is een volwassen vrouw die goed wist dat dergelijke onschuldige foto’s genomen konden worden.’

Eerste slag gewonnen

Begin deze maand nog haalde de Franse première dame haar gram tegen het magazine VSD , dat soortgelijke foto’s had gepubliceerd. Al kende de rechter haar maar 2.000 van de gevraagde 30.000 euro schadevergoeding toe, omdat ‘ze geweten moest hebben dat de kans bestond dat ze gefotografeerd zou worden; het strand van het presidentiële vakantieverblijf is nu eenmaal goed zichtbaar van op zee.’ Maar de rechter erkende wel haar portretrecht en haar recht op privacy. Trierweiler wil die 2.000 euro schenken aan Reporters zonder Grenzen. Over de nieuwe zaak doet de rechter uitspraak op 23 oktober.