Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    03-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe corruptiezaak bij Franse politie

    In Marseille, de tweede stad van Frankrijk, zijn twaalf agenten gearresteerd op verdenking van corruptie. Ze zouden geld en drugs hebben gestolen van criminele bendes. Het is de volgende smet op het imago van het Franse politiekorps.

    Dat meldt persbureau AFP. De agenten maakten deel uit van een speciale eenheid. Marseille heeft van alle Franse steden te maken met het meeste drugsgeweld. Premier Ayrault stuurde vorige maand nog tweehonderd extra agenten naar de stad om dat probleem aan te pakken.

    Vorig jaar in oktober werd het plaatsvervangend hoofd van de politie in Lyon al opgepakt; hij werd verdacht van corruptie, machtsmisbruik, samenzwering en drugshandel. In mei kwam hij na acht maanden detentie weer vrij. Medio vorige maand werden zeven agenten uit diezelfde stad opgepakt omdat ze geld zouden hebben aangenomen van drugssmokkelaars.


    >> Reageer (0)
    29-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.no comment


    ..............

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 0 inShare 'Catalanen stemmen op 25 november over zelfbeschikking'

    Met 84 van de 133 stemmen heeft het Catalaanse parlement zich uitgesproken voor een referendum over zelfbeschikking. Waarschijnlijk al op 25 november mogen de Catalanen zich over autonomie uitspreken. Volgens peilingen zou een op twee Catalanen de onafhankelijkheid van de regio nastreven.

    Of die autonomie er snel komt is onwaarschijnlijk. De Spaanse grondwet verbiedt namelijk zo’n referendum, maar de president van de deelstaat, Artur Mas, vindt dat de Catalanen het recht hebben om zich uit te spreken over hun toekomst.

    Een tweede optie is een door het Catalaanse parlement georganiseerde volksraadpleging. Daarvoor is geen toestemming van Madrid vereist, maar de uitslag ervan is evenmin bindend.

    Catalonië vindt dat het maar eens gedaan moet zijn met het afdragen aan de centrale regering in de Spaanse hoofdstad. Op 11 september kwamen daarvoor nog honderdduizenden Catalanen op straat in de grootste onafhankelijkheidsbetoging in de geschiedenis van de deelstaat.

    Catalonië heeft het erg moeilijk. Ondanks dat het de rijkste regio van Spanje is en de Catalaanse economie groter is dan die van Portugal, vinden de Catalanen dat ze te veel moeten afstaan aan de centrale regering in Madrid en dat ze daarvoor te weinig terugkrijgen.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Socialisme in actie: Hollande laat rijken en bedrijven opdraaien voor de crisis

    De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft in Parijs een bezuinigingsplan aangekondigd dat onze zuiderburen 30 miljard euro moet opleveren. Wie meer dan een miljoen euro per jaar verdient moet op de som daarboven 75 procent inkomstenbelasting afstaan. Wie 150.000 euro verdient gaat daarvan 45% aan vadertje staat inleveren.

    Verder gaan de Fransen nog eens de lasten voor bedrijven verzwaren opdat beide maatregelen samen 20 miljard zouden opbrengen. Door de lonen in de openbare sector te bevriezen hopen de Franse de overige 10 miljard op te halen.

    "We vechten tegen de crisis, we vechten tegen ongelijkheid en we vechten tegen de schuld", zei premier Ayrault in Parijs. 'We moeten deze neerwaarste spiraal van schulden stoppen'.

    De Franse ondernemers zijn niet te spreken over het plan: 'Men beweert dat het doel van dit plan is de toekomst te vrijwaren. Maar die toekomst wordt nu gegijzeld door de investeringen en de werkgelegenheid in gevaar te brengen,' aldus Laurence Parisot van de werkgeversorganisatie Medef. Ze zei te vrezen voor een verdere verslechtering van het Franse concurrentievermogen.


    >> Reageer (0)
    27-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TER INFO ! !!!!!

       De prijs van een boete voor een­zelf­de soort over­tre­ding va­ri­eert. Be­taalt u bin­nen de 3 of 15 dagen, dan kan het be­drag ver­min­derd wor­den. Maar be­taalt u pas na 45 dagen, dan wordt de som ver­hoogd. Op­ge­let: als u 50 ki­lo­me­ter per uur te snel rijdt, is de boete for­fai­tair vast­ge­steld op 1.​500 euro. Bij her­ha­ling ver­hoogt de boete tot 3.​570 euro en ris­keert u 3 maan­den cel­straf. 

    Over­schrij­ding van de toe­ge­sta­ne snel­heid … For­fai­tai­re boete Ver­min­derd Ver­hoogd In­trek­king van het rij­be­wijs
    … met 20 km/u 68 € 45 € 180 € /
    … met 20 km/u in een zone met snel­heids­be­per­king van 50 km/u
    135 € 90 € 375 € /
    … met 20 tot 30 km/u 135 € 90 € 375 € /
    … met 30 tot 40 km/u 135 € 90 € 375 € Max. 3 jaar
    … met 40 tot 50 km/u 135 € 90 € 375 € Max. 3 jaar
    … met meer dan 50 km/u 1.​500 € / / Max. 3 jaar
    Her­haal­de­lij­ke over­schrij­ding van de snel­heid met meer dan 50 km/u 3.​570 €
    + drie maan­den cel­straf
    / / Max. 3 jaar

    Bron: www.​securi­te-rou­tie­re.​gouv.​fr(1)

      



    Update : ik krijg hier een vraag waarom er geen verschillen zijn in de bedragen vanaf 20 Km teveel ... wel in frankrijk zijn er rijbewijzen met punten, hoe hoger de snelheidsovertreding, hoe meer punten er af gaan :)

    maar niet voor belgen :)





    >> Reageer (0)
    22-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wondere wereld van champagne in 4 praktische richtlijnen voor liefhebbers
    (oorsprong receipt champagne tijdens de romeinse overheersing overgebracht vanuit St Hilaire (zuidfrankrijk) naar de streek rond reims///

    Wat geeft champagne zijn schittering en tongtintelingen? Een antwoord vinden op die vraag is het levenswerk van de Franse wetenschapper Gerard Liger-Belair. De wetenschapsblog phys.org publiceert een paar van zijn opmerkelijke conclusies over de miljoenen bubbels die van een fles wijn een legendarische champagne maken.

    “Het hart van champagne zijn de bubbels,” zegt Liger-Belair vanuit zijn laboratorium in de Universiteit van Reims, “zonder bubbels is champagne niet meer dan slechte wijn.”

    De manier waarop de bubbels zich vormen, naar boven rijzen en de oppervlakte bereiken, bepaalt de visuele allure van de drank, maar bruis doet meer dan dat. Elke keer je drinkt, sturen de CO2-receptoren op je tong duizenden piepkleine prikkels naar je hersenen.

    Elke bubbel staat volgens onderzoek van Liger-Belair ook onder een bepaalde spanning en velen hebben een welbepaald aroma. De Franse fysicus kwam op basis van zijn studie ook tot de volgende praktische richtlijnen voor champagneliefhebbers:

    • Glazen uit vaatwassers zijn minder geschikt voor champagne dan handgewassen glazen. De microscopische vezels die keukenhanddoeken achterlaten in de glazen zorgen immers voor meer bruis in het glas. Exclusieve glazenmakers gebruiken dan ook lasers om piepkleine krasjes te maken aan de onderkant van hun glazen om de bubbels in een mooie ring te laten opstijgen.

    • ‘Fluitglazen’ zijn beter dan coupeglazen. Een brede coupe verliest minstens 30% sneller CO2 dan een smal en hoog fluitglas. Kies dus voor een fluitglas tenzij je erg snel drinkt.

    • Champagne drinken uit een plastic glas is geen goed idee: de binnenkant is hydrofoob en de bubbels blijven daarom hangen aan de kanten en groeien uit tot kleine bollen CO2.

    • Hoe minder suiker, hoe minder CO2 en hoe kleiner de bubbels. De markt neigt naar kleinere bubbels en de meeste champagne wordt tegenwoordig dan ook gemaakt met de laagste hoeveelheid suiker die wettelijk toegestaan is (18 gram per liter).

    Liger-Belair beweert dat traditionalisten soms problemen hebben met zijn werk omdat te veel fysica de “mythe” rond champagne doorprikt. Volgens hem en anderen kunnen wetenschap en wijn echter zonder enig probleem hand in hand gaan.



    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regering werkt aan versoepeling taxe plus-value vakantiewoningen
    Om wat meer beweeglijkheid te krijgen in de vastzittende Franse huizenmarkt en om meer bouwterreinen op de nieuwbouwmarkt te laten komen, zal de Franse regering voorstellen met ingang van 2013 de belasting op winst bij de verkoop van tweede huizen te versoepelen en die van bouwterreinen te verzwaren. Te veel particuliere bouwgrond blijft in handen van de eigenaren en komt door de bestaande fiscaliteit te weinig beschikbaar, zo luidt het motief van de minister van Volkshuisvesting Cécile Duflot.

    Bij de bepaling van de winst bij de verkoop van résidences secondaires zal een extra aftrek van 20% worden toegepast. Nadere bijzonderheden zullen eind september worden bekendgemaakt.
    De markt van tweede huizen is vastgelopen als gevolg van de verzwaring sinds 1 februari van de belasting op de verkoopwinst door de periode waarin de belasting moet worden betaald te verlengen van 15 naar 30 jaar. Het ministerie onder de nieuwe regering erkent nu dat deze maatregel van de vorige regering ontmoedigend en contra-productief heeft gewerkt. Het stagneren van deze markt heeft ook al gezorgd voor een forse daling van inkomsten voor de lokale overheden die geld ontvangen uit de
    overdrachtsbelasting. Het vooruitzicht dat vanaf volgend jaar de taxe sur la plus-value wordt versoepeld door een extra algemene korting van 20% te te passen op de berekende verkoopwinst, moet zorgen voor een opleving van deze markt.

    Het huidige
    systeem van een geleidelijke vermindering van de belastingdruk blijft wel gehandhaafd: het ritme van de aftrek van de meerwaarde: tijdens de eerste vijf jaar van het bezit is geen aftrek mogelijk, daarna is deze 2% als de winst is gerealiseerd tussen het 6e en 17e, 4% tussen het 18e en het 24e jaar en daarna 8%. Het belastingpercentage blijft gehandhaafd op 19, vermeerderd met de 15,5% aan sociale heffingen, ook te betalen door buitenlandse (Europese) eigenaren van tweede huizen in Frankrijk. Er wordt gestudeerd op de mogelijkheid om voor Franse belastingplichtingen de taxe sur la plus-value op tweede huizen en verhuurde woningen met ingang van 2014 niet aan een vast percentage te binden, maar te verrekenen met de inkomstenbelasting. Huishoudens met hoge inkomens vallen dan in de tarieven van 30 en 41%. In 2015 zou dat ook moeten gelden bij de verkoop van bouwgrond.

    Bij de verkoop van bouwterreinen zal het huidige ritme (2%, 4%, 8%) worden afgeschaft,
    omdat te veel eigenaren de tijd nemen om te profiteren van een hogere aftrek en hun terrains à bâtir vasthouden. In plaats van de bestaande aftrekregeling komt er een tegenovergestelde regeling voor deze grondbezitters: hoe langer men de grond vasthoudt, hoe hoger de winstbelasting zal worden. De dreigende belastingverzwaring zou moeten zorgen voor een 'elektrochoc' waardoor veel meer (20 à 30%) bouwgrond beschikbaar komt om huizen te bouwen. Het streven van François Hollande is erop gericht om jaarlijks 500.000 nieuwe huizen te laten bouwen, waarvan 150.000 in de sociale sector. Tijdens zijn vijfjarige regeerperiode zouden er derhalve 3,5 miljoen huizen bij moeten komen.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.www.linkfacebook.tk
    www.linkfacebook.tk

    >> Reageer (0)
    21-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.http://www.frankrijk.tk
    http://www.frankrijk.tk

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stierenvechten mag van de Franse grondwet
    Stierenvechten is niet in strijd met de Franse grondwet. Dat heeft een speciaal college van het Franse Constitutionele Hof vandaag bepaald. Tegenstanders van het stierenvechten hadden het hof benaderd. In Frankrijk zijn in verscheidene plaatsen in het zuiden verschillende vormen van stierenvechten traditie.

    Dierenbeschermers en activisten van het Crac (Radicaal comité tegen de corrida) hoopten dat 'de Wijzen' van het hof zouden oordelen dat stierenvechten niet kan worden uitgezonderd als het gaat om wreedheid tegen dieren.

    De Franse strafwet verbiedt wreedheid tegen dieren, maar de wetgever heeft daarbij "plaatselijke lange tijd voortdurende tradities" uitgezonderd. Dat was volgens de klagers in strijd met de grondwet, maar de Wijzen vinden van niet, meldde de nieuwszender 20minutes.fr vandaag.

    >> Reageer (0)
    19-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reis advies Frankrijk

    Algemene veiligheid

    Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan een reis naar Frankrijk. Frankrijk is, zoals België, een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden.

    Terreurdreiging

    Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

    Criminaliteit

    Toeristen vormen geen specifiek doelwit van criminaliteit, doch opgelet voor zakkenrollers en diefstal in geparkeerde wagens. In de grootsteden en voorsteden kunnen er ten tijde van betogingen wel spanningen optreden tussen de betogers en de ordediensten.

    >> Reageer (0)
    15-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arnault wil via België successierechten omzeilen

    De Franse miljardair Bernard Arnault wil wel degelijk Belg worden omwille van de fiscale voordelen, maar ook om zijn opvolging voor te bereiden. Dat kaart de Partij van de Arbeid aan in Le Soir, Sud Presse en De Morgen.

    Zo meldt de partij het bestaan van de Belgische privéstichting Protectinvest. Die moet Arnaults patrimonium beschermen tegen de hogere Franse successierechten.

    Eerder deze week trok de PVDA al aan de alarmbel in verband met LVMH Finance. Dat vehikel dat de financiële stromen van zijn luxeartikelengroep LVMH regelt, verhuisde vier jaar geleden al naar België. Arnault profiteert zo van de 'gulheid' van België, kaartte de partij aan.

    De PVDA heeft nu ook de rekeningen uitgeplozen van de andere bedrijven van Arnault in ons land. Het gaat om elf dochterondernemingen. Tussen 2009 en 2011 hebben die elf bedrijven 630,5 miljoen euro winst geboekt. Op die winst werd 'maar' 24,2 miljoen euro belastingen betaald. Dat geeft een heffing van maar 3,84 procent. Bij een normale belastingvoet van 33,99 procent had België op 190 miljoen euro fiscale inkomst kunnen rekenen, klinkt het.

    Voor voorzitter Peter Mertens een bewijs dat België een fiscaal paradijs is.



    >> Reageer (0)
    14-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Languedoc Roussillon

    Languedoc-Roussillon (Midi)

    Languedoc-Roussillon
    De Languedoc-Roussillon is het grootste wijngebied van de wereld en wordt ook wel het Australië van Frankrijk genoemd. Dit gebied begint ten westen van de stad Nîmes tot aan Perpignan (Languedoc). De Roussillon ligt tussen Perpignan en de Spaanse grens. De wijngaarden tussen de Middellandse Zee en de wijnhellingen leveren de Vin de Payswijnen. De betere wijngaarden moet je zoeken op de hellingen waar de Cevennen overgaan in het laag gelegen landschap. De Languedoc-Roussillon is naast de grootste leverancier van Vin de Payswijnen ook de grootste producent van Vins Doux Naturels.

    Het wijngebied kun je grofweg verdelen in:
    1. Rond de stad Montpellier (departement Hérault); de druif Grenache is het meest toegepast en de Syrah is behoorlijk in opkomst. Hier komen alleen maar Vin de Pays en Coteaux du Languedoc wijnen vandaan.
    Vin Doux Naturels worden gemaakt van de Muskaatdruif. De appellations zijn: Muscat de Lunel, Muscat de Mireval en Muscat de Frontignan.
    2. Rond de stad Béziers (departement Gard); hier tref je enorme lappen wijngaarden aan die Vin de Payswijnen leveren. De witte wijnen zijn makkelijk drinkbaar, fris en een beetje vettig. Er zijn twee appellations: Picpoul de Pinet en de Clairette du Languedoc. Stevige rode wijnen een rosés kom je tegen in Faugères, Saint-Chinian en Minervois.
    Vin Doux Naturels worden gemaakt van de Muskaatdruif en Muscat de Saint-Jean-de-Minervois is de lokale appellation.
    3. Rond de stad Narbonne (departement Aude) tref je de appellations Fitou, Corbières, Côtes de Malepère en Limoux (mousserende wijn) aan. Vin Doux Naturels gemaakt van de Muskaatdruif heeft als lokale appellation Muscat de Rivesaltes.
    4. Rond de stad Perpignan (departement Pyrenées-Orientales), Roussillon. Onder invloed van de Pyreneeën verschillen de Roussillonwijnen duidelijk van de Languedocs. De Collioure is de lokale appellation van Perpignan; levert vurige rode wijnen.

    Er zijn hier verschillende Vin Doux Naturels te vinden: Rivesaltes, Grand Roussillon en Banyuls.
    • Rivesaltes wordt gemaakt van verschillende druiven waardoor er verschillende kleuren van de wijn ontstaan: Blanc de blancs (witte druiven), Rosé (rode Grenachedruif) en Rouge (driekwart Grenachedruif aangevuld met andere rode druiven). Extra vermeldingen op het etiket kunnen zijn: Ambré (witte Rivesaltes, min. twee jaar gerijpt, bruin-gele kleur), Tuilé (rode Rivesaltes, min. twee jaar gerijpt, oranjekleurig), Hors d’Age (witte of rode Rivesaltes en min. vijf jaar rijping) en Rancio (oude geoxideerde Rivesaltes, min. zes jaar rijping op vaten in de buitenlucht).
    • Grand Roussillon is een regionale Vin Doux Naturels appellation uit de Roussillon.
    • Banyuls ligt het meest zuidelijkst en tegen de Spaanse grens aan. De Grenache is de belangrijkste druif. Er zijn vier soorten Banyuls: donkerrode (rimage ) zijn jong gebotteld, oranjekleurige (zie je het meest), strogele en goudkleurige (gemaakt van de beste druiven). Banyuls Grand Cru is een bijzondere Ranciovariant

    Wijn/spijs combinatie Languedoc-Roussillon
    Languedoc:
    • De witte wijnen: schaal- en schelpdieren, Bourride (Provençaalse vissoep) en gegrilde vis
    • De rode wijn gaan uitstekend met stevige gerechten: gevogelte, lamsragout, boerenpate, rood vlees en pittige kazen
    • Dessertwijnen serveren op een temperatuur van 10 graden: exotische vruchten, vruchtengebak en Roquefort

    Roussilon:
    • De rode wijnen: wild, rood vlees, kruidig eten en kaas
    • Witte dessertwijnen: fruit, meloenijs en gebak
    • Rode Banyuls: notengebak, desserts met chocola, Roquefort en pittige Hollandse kazen.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wijnen uit de Roussillon
    De eerste maal dat onze wijnmeester de Roussillon als wijnstreek bezocht, was in 1998. Het was wijnliefde op het eerste gezicht. Nadien is hij er nog regelmatig teruggekeerd en in al die jaren heeft hij alleen vooruitgang waargenomen in dit wijngebied dat meer dan de moeite waard is om te ontdekken. Op wijnvlak is dit gebied het “El Dorado” van Frankrijk. Cultuurfanaten en natuurliefhebbers zullen hier zeker ook aan hun trekken komen door de aanwezigheid van de kastelen van de Catharen en de nabijheid van de zee, de Pyreneeën, het Albèresgebergte en de Corbières.

    Drie rivieren vloeien door de Roussillon: de Agly in het noorden, de Têt in het midden en de Tech in het zuiden. De terroirs zijn zeer divers maar de beste (schistes, graniet, vulkaanresten, kalkrotsen, ...) vindt men rond de dorpen Caramany, Lesquerde, Latour de France en Tautavel; niet toevallig mogen deze dorpen hun naam toevoegen aan de AOC Côtes de Roussillon Villages. Uit eigen ervaring weet ik dat de beste rode wijnen geproduceerd worden rond Lesquerde, Maury en Saint-Paul de Fenouillet. De Roussillon wordt ook gekenmerkt door de aanwezigheid van de Canigou die bij helder weer als een majestueuze berg op de Roussillon wijnstreek neerkijkt. Niet alleen in de gecontroleerde herkomstbenamingen Côtes de Roussillon (Les Aspres) en Côtes de Roussillon Villages worden mooie rode wijnen geproduceerd, ook onder de benaming “Vin de pays des Côtes Catalanes” is dit het geval! Voor de degustatie gaan we ons beperken tot de rode wijnen uit deze gebieden. De rode en witte Collioure wijnen kunnen op een andere wijnavond besproken worden. Dat geldt ook voor de Vins Doux Naturels uit de Roussillon.

    De selectie wijndomeinen die in de degustatie besproken zullen worden, bevat een aantal nieuwkomers. Echter, Domaine Cazes (Bio) en Domaine Gauby (Bio) zullen zeker niet ontbreken want zij gelden als de pioniers van deze wijnstreek. We proeven 9 wijnen uit de meest recente jaargangen 2007, 2008 en 2009. Voor meer informatie over de Roussillon


    www.sud66.com

    >> Reageer (0)
    13-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijnroutes in Frankrijk
    De Franse wijngaarden staan alom bekend om hun diversiteit. De wegen die door de gaarden lopen bieden keer op keer een nieuw en uniek schouwspel.

    De vele wijnroutes in Frankrijk bieden oneindig veel variatie en plezier aan de reiziger en elke keer weer nieuwe ontdekkingen.

    Zoals in de Beaujolais waar u heerlijk kunt dwalen over de ontelbare kronkelende weggetjes. Of juist de wijnroute van Patrimonio (op Corsica) waar u het grootste gedeelte van de wijngaarden ziet zonder zelfs het dorp te verlaten!

    De Armagnac route, al 30 jaar oud, loopt langs de belangrijkste bezienswaardigheden. De wijnroute van de Elzas is net een ansichtkaart met oude stenen muren, barokke huizen, gastvrije weinstubes en natuurlijk de bekende wijngaarden met zijn vele druivensoorten, geuren en smaken.

    De Champagne laat via zijn verschillende routes vele onbekende plekjes van de streek zien: de Côte des Blancs vanuit Epernay naar het zuiden toe, vanuit Reims naar de Montagne de Reims of de Marnevallei richting Parijs! Met zijn 155 km aan wijnroutes is Chablis de parel van Bourgogne.

    Meer naar het zuiden toe zult u via de 12 routes van de Mâconnais vele facetten van de streek ontdekken: middeleeuwse architectuur, talloze kerken, de rots van Solutré en de beroemde wijngaarden van de Pouilly-Fuissé en zijn omgeving. U zult al snel gewend raken aan het gezang van de krekels, al trekkend langs de oevers van de Durance tot aan het meer van Berre en van Puy Sainte-Réparade tot aan Aix-en-Provence, via de wijnroute van de Coteaux d'Aix.

    In het zuiden van het Rhônedal volgt u geduldig de weg van dorp naar dorp en ontdekt u de vele nuances van de verschillende terroirs van de streek: de weelderigheid van de Châteauneufs-du-Pape, de kracht van de Liracs en de Vacqueyras...

    De historische streek Touraine combineert voor u bezoekjes aan de beroemde kastelen van de Loire met een ontdekkingsreisje door zijn wijngaarden, glorieuze gaarden in de Renaissance ten tijde van François 1er.

    De Bergerac streek biedt 4 extra routes om u zijn wijnwereld te laten ontdekken: witte droge of zoete wijn, rosé of rode wijn. In de Médoc combineert u het plezier van het proeven van de Crus Bourgeois of Classés met prachtige architectuur. Vooral de schitterende chartreuses of de wijnchâteaux zijn een lust voor het oog.

    Niet te vergeten, de Jura met meer dan 100 wijndomeinen die verspreid liggen langs de Nationale 83. Proef onder meer zijn beroemde vins jaunes. En dat is alleen maar een klein voorproefje van de vele wijnroutes. Een ding is zeker: waar u ook bent in Frankrijk, u komt op uw weg gegarandeerd een geurige, schilderachtige wijnroute tegen. Goede reis!

    >> Reageer (0)
    12-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De rijkste man van Frankrijk wil naar België verhuizen omdat hij thuis te veel belastingen zou betalen. Wat hebben we uit alle heisa geleerd?

    1. We weten niet waarom Arnault naar België wil

    De grote baas van luxegoederenimperium LVMH en vierde rijkste man ter wereld Bernard Arnault heeft in augustus de dubbele Frans-Belgische nationaliteit aangevraagd. Zoveel staat vast. Naar 's mans motieven is het voorlopig gissen.

    Voor de Franse krant Libération is de man zonder meer een fiscale vluchteling. De voorpagina van maandag, met een foto van Arnault met gepakte koffer en de genadeloze kop “Rot op, rijke lul”, spreekt dan ook boekdelen. Le Monde is voorzichtiger en citeert naasten van Arnault die het hebben over een “gevoelig” investeringsproject met Arnaults Belgische zakenvriend Albert Frère, ook al geen klaploper.

    Om de zaken te vergemakkelijken, zou Arnault de Belgische nationaliteit nodig hebben, zo klinkt het. Waarom, dat is een mysterie. Niet in de eerste plaats omdat een EU-burger de Belgische nationaliteit niet nodig heeft om hier vrij zaken te doen. De public relations van Arnault achtte het uiteindelijk nodig een communiqué de wereld in te sturen waarin staat dat de miljardair braaf zijn belastingen aan Frankrijk zal blijven betalen. Eerst zien, dan geloven?

    Vast staat dat het nieuws heel wat ophef veroorzaakte. In Franrijk, omdat het parlement zich eerstdaags moet buigen over een belastingsverhoging tot 75 procent op de inkomens vanaf 1 miljoen euro. De aangekondigde verhuis van Arnault is dan spek voor de bek van rechts-liberale commentatoren en politici die tegen zo'n belasting gekant zijn uit vrees voor een massale fiscale exodus.

    2. België is nog steeds een Europees belastingsparadijs (voor de rijken der aarde)

    In België legde het nieuws opnieuw een bekend pijnpunt bloot: de ongelijke spreiding van fiscale lasten. Ofwel: inkomen uit arbeid is dubbel zo zwaar belast als inkomen uit vermogen. Nergens ter wereld betaalt men zo veel taksen op werken en verhoudingsgewijs zo weinig op inkomsten uit beleggingen. Gemiddeld betalen we meer dan 50 procent belastingen op alles wat we met werken verdienen, en minder dan de helft op alles wat we verdienen met bezittingen.

    Terwijl een aantal buurlanden (onder meer Frankrijk en Nederland) bijvoorbeeld een belasting heffen op grote vermogens, lijkt zo'n miljonairstaks in België niet onmiddellijk haalbaar. Waarom? Daar vraagt u zoiets. Om kapitaalsvlucht te vermijden, dat is de grote dooddoener in de discussie. In het huidig politiek-economisch klimaat zijn zulke fiscale hervormingen ook moeilijker bespreekbaar. Met name de liberale familie ligt dwars: woensdag nog dreigde minister van pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ermee de stekker uit de regering te trekken indien de Franstalige socialisten verder aandringen op een vermogensbelasting. Niet te vergeten in deze context: de verkiezingen komen eraan.

    Er wordt dan wel wat gerommeld aan de roerende en onroerende voorheffing, toch ligt een échte fiscale hervorming nog niet in het verschiet. Volgens fiscalisten zou het eerder wenselijk zijn de welig tierende ontwijkingsmechanismen in kaart te brengen en te corrigeren alvorens aan een belastingshervorming te beginnen. Vermogen zit immers vaak verscholen in vennootschappen en door onder meer de beruchte notionele intrestaftrek betalen die vaak amper belastingen.

    Denk maar aan het fortuin van de eveneens beruchte fiscale vluchteling Bernard Tapie, ook al een Fransman. Tapie, zakenman en ex-politicus, richtte in 2010 in het Brusselse Elsene een nep-holding op waarin hij een fortuin van 285 miljoen euro verstopt voor de Franse fiscus, zo onthulde de Franse nieuwswebsite Rue89. Enkele dagen eerder had Tapie Arnault publiekelijk gewezen op diens burgerplicht om te leren leven met ook de minder aangename kantjes - belastingen - van Frankrijk. Faut le faire.

    3. Het immigratiebeleid van N-VA én Open VLD hanteert een dubbele standaard

    Ondertussen op het immigratiefront: voor N-VA-kamerlid Theo Francken is Arnault meer dan welkom. In zijn weblog Theo Tuurt – hebt u 'm? - schreef Franken afgelopen zondag – dag waarop het nieuws bekend raakte: “Standpunt N-VA? Laat maar komen die Fransen.” De komst van Arnault zou jobs creëren, schrijft hij. Belangrijke kanttekening: bij Arnaults financiële zenuwcentrum in België, LVHM Finance, werken momenteel vijf mensen. Vorige week nog stelden Francken en zijn collega Sarah Smeyers hun nieuwe boek voor: “België. Land zonder Grens." Daarin pleiten ze, in een notendop, voor een strenger immigratiebeleid. Niet de eerste de beste binnenlaten, zeg maar.

    Het standpunt van de N-VA lijkt er een van twee maten en twee gewichten, net als dat van Open VLD zo blijkt: dezelfde Vincent "Q" wees er woensdag op dat als Arnault hier werkt en een van de talen spreekt, hij aan de voorwaarden voldoet om te immigreren. Niet heel lang geleden was Q's partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block nog onverzettelijk over de asielaanvraag van de Afghaan Parwais Sangari, die Nederlands sprak en een baan had.

    4. Een gegeven paard kijkt men niet in de mond

    Voor de ABVV valt Arnault bijna als een geschenk uit de hemel. Vrijdag organiseert de socialistische vakbond immers een protestactie tegen fiscale onrechtvaardigheid. De vakbond denkt daarbij aan “de groeiende schare fiscale inwijkelingen die zich in Brussel komen vestigen om te ontsnappen aan de vermogensbelasting in hun land.”


    >> Reageer (0)
    11-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    De Franse president heeft aan een vakbondsdelegatie beloofd om alles te doen wat in zijn macht ligt om het banenverlies te beperken bij autobouwer PSA, de maker van Peugeot en Citroën. François Hollande bezoekt de landbouwbeurs van Rennes.
     'Ik heb aan de vakbondslui gezegd dat we hen zullen ondersteunen in alle onderhandelingen die zullen plaatsvinden', vertelde François Hollande na zijn gesprek in Rennes, waar een van de fabrieken van PSA is gevestigd. 'We moeten ervoor zorgen dat er minder ontslagen zijn en dat reconversies van de getroffen sites mogelijk zijn.'  De autobouwer PSA heeft op 12 juli aangekondigd om 8.000 banen te schrappen in Frankrijk. In Rennes zou PSA bepaalde activiteiten schrappen.  Na de aankondiging van PSA liet Hollande prompt een onderzoek uitvoeren naar de gezondheidstoestand van het bedrijf en zette hij een steunplan voor de autosector in de steigers. Dit tot groot ongenoegen van de autobouwer. Uitgerekend vandaag kwam de aangezochte expert met conclusies. Het rapport is bijzonder kritisch voor de strategie van de autobouwer. Maar de expert erkent wel de noodzaak om te herstructureren en betwist ook de geplande sluiting van de fabriek in Aulnay-sous-bois niet.  Hollande is vandaag in Rennes voor een bezoek aan de landbouwbeurs. Daar klampten Fransen hem aan voor handtekeningen en foto's, maar ook enkele critici waren komen opdagen. Die scandeerden 'Vive Sarkozy' en 'Pour Sarkozy, hip hip hoera'.

    De Franse president heeft aan een vakbondsdelegatie beloofd om alles te doen wat in zijn macht ligt om het banenverlies te beperken bij autobouwer PSA, de maker van Peugeot en Citroën.
    François Hollande bezoekt de landbouwbeurs van Rennes. (foto: AFP)
    François Hollande bezoekt de landbouwbeurs van Rennes. (foto: AFP)

    'Ik heb aan de vakbondslui gezegd dat we hen zullen ondersteunen in alle onderhandelingen die zullen plaatsvinden', vertelde François Hollande na zijn gesprek in Rennes, waar een van de fabrieken van PSA is gevestigd. 'We moeten ervoor zorgen dat er minder ontslagen zijn en dat reconversies van de getroffen sites mogelijk zijn.'

    De autobouwer PSA heeft op 12 juli aangekondigd om 8.000 banen te schrappen in Frankrijk. In Rennes zou PSA bepaalde activiteiten schrappen.

    Na de aankondiging van PSA liet Hollande prompt een onderzoek uitvoeren naar de gezondheidstoestand van het bedrijf en zette hij een steunplan voor de autosector in de steigers. Dit tot groot ongenoegen van de autobouwer. Uitgerekend vandaag kwam de aangezochte expert met conclusies. Het rapport is bijzonder kritisch voor de strategie van de autobouwer. Maar de expert erkent wel de noodzaak om te herstructureren en betwist ook de geplande sluiting van de fabriek in Aulnay-sous-bois niet.

    Hollande is vandaag in Rennes voor een bezoek aan de landbouwbeurs. Daar klampten Fransen hem aan voor handtekeningen en foto's, maar ook enkele critici waren komen opdagen. Die scandeerden 'Vive Sarkozy' en 'Pour Sarkozy, hip hip hoera'.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Catalanen betogen massaal voor onafhankelijkheid

    Tienduizenden mensen hebben vandaag in Barcelona aan een betoging deelgenomen om de onafhankelijkheid voor de regio Catalonië te eisen. De in maart opgerichte beweging Assemblea Nacional Catalana had opgeroepen tot de demonstratie op de nationale feestdag van Catalonië.

    De regeringsleider van de autonome regio, Artur Mas, waarschuwde Madrid vandaag dat "de weg naar de vrijheid zich voor Catalonië zal openen" in het geval Madrid en Barcelona geen eensgezindheid vinden over een fiscaal pact.

    De regering in Barcelona vindt zich onrecht aangedaan omdat het rijke Catalonië jaarlijks meer dan 16 miljard euro moet ophoesten voor de ontwikkeling van de armere Spaanse regio', zonder dat van deze "solidariteitsbijdrage" iets naar de Catalaanse kas terugvloeit.

    Nieuwe Europese staat
    Volgens een recente enquête is de helft van de Catalanen (51%) gewonnen voor onafhankelijkheid. Gehoopt werd dat de optocht in het centrum van Barcelona onder het motto 'Catalonië, een nieuwe Europese staat' de grootste in de geschiedenis van de noordoostelijke Spaanse regio zou worden.


    >> Reageer (0)
    10-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hollande wil voor 20 miljard nieuwe belastingen
    De Franse president François Hollande heeft in een televisie-interview op TF1 voor 20 miljard euro aan nieuwe belastingverhogingen aangekondigd.

    De bijkomende belastingen zullen vooral rijke huishoudens, spaarders en bedrijven raken. In de personenbelasting zou de hoogste belastingsschijf vanaf 2013 45 procent bedragen in plaats van de huidige 41 procent. In de vennootschapsbelasting wil Hollande snoeien de fiscale aftrekposten van vooral de grote bedrijven, terwijl hij de exportgericht kmo's wil sparen.

    Hollande deed in zijn interview een sterk appèl op het 'patriotisme en de solidariteit van alle Fransen', inclusief zij die meer dan een één miljoen euro per jaar verdienen. Op hen zal de zogenaamde rijkentaks van 75 procent van toepassing zijn. Hollande benadrukte nogmaals dat de superbelasting enkel geheven wordt op dat deel van het inkomen gaat dan boven het eerste miljoen ligt en dat het om een tijdelijke maatregel gaat. Hollande reageerde ook op de aanvraag van de Belgische nationaliteit door Berard Arnault, de topman van luxeimperium LVMH en rijkste man van Europa, en op de verwijten van fiscaal vluchtelinge die hij aan zijn adres kreeg. De Franse president antwoordde hij dat 'meneer Arnault al heeft aangekondigd dat hij zijn belastingen in Frankrijk voluit zou betalen. Het gaat erom dat iedereen in deze crisis zijn verantwoordelijkheid neemt tegenover de Franse Republiek.'
    Besparingen

    De extra belastingen komt bovendop de 10 miljard euro besparingen die Hollande eerder al aankondigde op de overheidsbegroting van volgend jaar. Daarbij zijn er slechts drie ministeries die niet geraakt zullen worden: onderwijs, veiligheid en jusitie.
    Begrotingstekort

    Samen met de belastingverhoging hoop de Franse president in 2013 30 miljard euro extra in kas te hebben. Daarmee wil Hollande tegemoet komen aan de doelstelling om het begrotingstekort terug te dringen tot 3 procent van het bbp, zoals Europa vraagt. Voor dit jaar zou dat tekort nog uitkomen op 4,5 procent. Aan het einde van zijn 5-jarige termijn wil Hollande het tekort helemaal weggewerkt hebben.




    >> Reageer (0)
    08-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rijke fransman wil belg worden

    De commissie Naturalisaties van de Kamer zal het dossier van rijkste Fransman Bernard Arnault, die zaterdag bekendmaakte Belg te willen worden, ten vroegste eind dit jaar of begin 2013 behandelen. Dat zegt Georges Dallemagne (cdH), de voorzitter van de naturalisatiecommissie.

    Arault is als topman van luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) de rijkste man van Frankrijk en Europa en de op drie na rijkste persoon ter wereld. Dallemagne benadrukt dat het dossier van Arnault, dat uiteindelijk bij de commissie zal terechtkomen, behandeld zal worden zoals dat van elke andere aanvrager.

    Voor de Kamerleden zich over het dossier buigen, moeten het parket-generaal, Vreemdelingenzaken en de staatsveiligheid een advies over de naturalisatieaanvraag uitspreken. Zij hebben vier maanden de tijd voor dat advies.

    Wie in aanmerking wil komen om Belg te worden, moet minstens 18 jaar oud zijn en kunnen bewijzen dat hij minstens drie jaar in België woont. Als dat laatste niet het geval is, moet hij aantonen dat hij "werkelijke banden" heeft met ons land. Volgens de krant La Libre Belgique woont Arnault weliswaar in Parijs, maar heeft hij ook een woning in Brussel.

    Zelf zei Arnault in een communiqué dat hij Belg wil worden om zijn investeringen in België aan te zwengelen.


    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!