Maak dat je hier weg komt, we zeggen het maar één keer. Bijna een maand nadat vervoersmaatschappij De Lijn besliste om opnieuw bussen te laten stoppen in het Noordstation, is de toestand er alleen maar op achteruitgegaan. Zeker s avonds. De transmigranten zijn met nog meer, het is er nog vuiler en er hangt nog altijd een doordringende urinegeur. Maar vooral, het onveiligheidsgevoel is groter dan ooit.
De extra urinoirs die beloofd werden, zijn er nog altijd niet. En dus wordt er buiten tegen de muur geplast. Allesbehalve aangenaam voor wie er op de bus moet wachten.
Al zijn dat, vooral s avonds dan, steeds minder mensen. Want reizigers kiezen er zelf voor om aan een andere halte te wachten. Schrik jij daarvan, als je dit hier allemaal ziet, zegt buschauffeur Marc.
Binnen in het CCN-gebouw, op de min 1 waar de busstelplaatsen zijn, wemelt het van de transmigranten als we er dinsdagavond gaan kijken.
Na de vorige klachten van De Lijn en de beslissing om vanaf 23 november haar bussen niet langer te laten stoppen in het busstation onder het Noordstation maar aan de Vooruitgangstraat en het Rogierplein, is er nauwelijks iets veranderd. Behalve dat de bussen er weer stoppen.
In de grote hal lopen, liggen en voetballen meer dan honderd transmigranten. Een verdieping hoger nog eens zoveel.
De zitbanken voor reizigers liggen nog altijd vol etensresten. Een Afrikaanse man loopt met een vuilniszak rond om zo veel mogelijk afval op te halen. Maar achter zijn rug trapt een jongeman een beker koffie weg. De anderen hebben er duidelijk plezier in.
Wat verder maakt een groepje jongeren er een spelletje van om over de elektronische toegangspoortjes te kruipen. Ze nemen de roltrap naar boven en komen dan, zittend op hun poep, terug naar beneden. Duidelijk om de tijd te doden.
En de politie of de veiligheidsdienst van De Lijn, dan? Niet gezien.
Bij ons vorig bezoek konden we probleemloos fotos maken. Dat kan nu niet meer. Onmiddellijk worden we omsingeld door jongemannen die zich agressief opstellen. Maak dat je hier weg komt, we zeggen het maar een keer, klinkt het. Zelfs wanneer ik zeg dat ik geen slechte bedoelingen heb, toont een twintiger zijn vuisten. Klaar om te slaan. De Afrikaanse man die vuilnis opruimt, komt tussen en stuurt de mannen weg. Ook hij vraagt mij om te vertrekken.
U moet begrijpen, we voelen ons hier een beetje als opgejaagd wild. We worden liever met rust gelaten, zegt hij.
Toch kan ik het niet laten om bij het weglopen een jongeman te vragen of hij dat normaal vindt dat hij zomaar staat te plassen tegen de muur van de busstopplaats. Hij zegt niets maar steekt zijn middelvinger op.
Ik zou dat niet durven zeggen, zegt de enige vrouw die we daar op de bus zien wachten. Het is erg hé. Ze hebben van alles beloofd. Er zouden meer controles komen, maar ik neem hier elke dag de bus en ik kan me zelfs niet herinneren wanneer ik hier een politieman heb gezien.
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zei vorige week nog in een interview dat de chantage, de dreiging gewerkt heeft nadat De Lijn had beslist om hier geen bussen meer te laten stoppen.
De maatregelen worden nu stap voor stap uitgerold, aldus Weyts. Sommige zaken vragen wat tijd, soms vraagt een maatregel ook een openbare aanbesteding.
Over de toestand vandaag, verwijst hij ons door naar De Lijn.
Wij weten dat er inderdaad nog heel wat werk aan de winkel is en volgen alles ook van dichtbij op, zegt Sonja Loos, woordvoerder van De Lijn aan Nieuwsblad.be. Er is permanent overleg met de verschillende partijen met wie er afspraken zijn gemaakt over de properheid en veiligheid van het busstation. Er zijn extra vuilnisbakken besteld en er komen urinoirs. Er wordt nu ook s morgens vroeg gepoetst zodat de pendelaars die s ochtends de bus nemen zo weinig mogelijk hinder ondervinden.
Meer politiepatrouilles?
Maar het onveiligheidsgevoel bij chauffeurs en passagiers, de grote reden waarom De Lijn tijdelijk niet meer in het Noordstation stopte, dat is duidelijk niet weg. Ik vrees dat het hier vroeg of laat helemaal uit de hand loopt. Als het nog wat kouder wordt, komen ze wellicht met nog meer naar hier. Dit is een straffe uitspraak, dat besef ik, maar hier gaan slachtoffers vallen als het zo verder gaat, zegt een vrouwelijke buschauffeur ons.
De Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) blijft herhalen dat wat er nu gebeurt, allemaal de schuld is van het falende migratiebeleid van N-VA en zegt dat er geen probleem is van ordehandhaving. Maar de politie, klinkt het, patrouilleert dagelijks in de buurt.
Ook burgemeester Close zegt dat hij opdracht heeft gegeven voor meer politiecontroles in de buurt en dat gebeurt volgens hem ook.
In het station is de spoorwegpolitie van de federale politie bevoegd. Zij doen wat ze kunnen, klinkt het, maar zijn onderbemand.
Opvallend is wel dat er in het stationsgedeelte, waar NMBS verantwoordelijk is, namelijk de lokettenzaal en de toegang tot de perrons, geen problemen zijn. Daar zorgt onder meer de eigen veiligheidsdienst Securail voor.
Definitief weg uit station
De Lijn en minister Weyts plannen nog altijd een verhuis uit het Noordstation als definitieve oplossing. Er is een budget van 2,1 miljoen euro uitgetrokken voor een aparte busterminal. Het enige wat ontbreekt is een bouwvergunning van het Brussels Gewest.
Thierry Goeman