Mijn balletje zit nooit rustig op zijn stoel en moet altijd van alles tegelijk doen. Daardoor valt hij nog al 's op zijne smoel en verbruikt hij veel energie. 's-Avonds om een uur of zeven is't eindelijk gedaan met alle drukte, want dan moet hij rusten gaan en kruipt hij in zijn hol (onder de dekens).
Als mannie een babbeltje wil maken, moet álles wijken! zelfs de pootjes van de plantentafel....
zíjn kant van het bed
Mijn partner (67 jr) heeft A.D.H.D.
soort A.D.H.D.-dagboek van een partner Wat van mijn belevenisen met een man die ADHD heeft.
Een soort dagboek van evenementen en momenten. Ik nodig u uit bij mij thuis! Van harte welkom.
Het syndroom van Asperger, ook wel aspergersyndroom, is een pervasieve ontwikkelingsstoornis vernoemd naar de Weense kinderarts dr. Hans Asperger. Het syndroom kenmerkt zich door beperkingen in de sociale interacties en een beperkt repertoire aan interesses en activiteiten. Anders dan bij de klassieke autistische stoornis is er geen sprake van vertraging in de ontwikkeling van de taalvaardigheid op jonge leeftijd. Er is een normale of soms hoge intelligentie en een gemiddelde neiging tot het maken van contact, maar er zijn tekortkomingen in de sociale interacties.
Autisme Het syndroom van Asperger wordt tot het autismespectrum gerekend. Dat houdt in dat het een autistische stoornis is. Net als bij de andere stoornissen uit dit spectrum is er sprake van een onhandige motoriek, moeite met het lezen van sociale situaties, gebrek aan inlevingsvermogen, moeite met veranderingen, een neiging tot vaste gewoonten, een voorkeur voor bezigheden en interesses met sterk herhalende of systematische elementen, neiging tot obsessief gedrag en makkelijk opgaan in een fantasiewereld.
Belangrijke verschillen met klassiek autisme zijn de praktisch normale taalontwikkeling, de normale of zelfs hoge intelligentie en de normale neiging contacten met anderen te leggen. Het syndroom van Asperger wordt om deze redenen vaak tot het mildere eind van het autismespectrum gerekend. Vaak worden mensen met het syndroom van Asperger als iemand die excentriek, wereldvreemd of een einzelgänger is beschouwd.
Cijfers Voordat de diagnose van het aspergersyndroom werd erkend, en alleen naar ‘klassiek autisme’ werd gekeken, heette 1 op de 2200 mensen "autistisch". Sinds de term ‘autismespectrumstoornis’ steeds meer aanvaard raakt wordt aangenomen (onder meer door het Vlaamse Autisme Centraal) dat 1 op de 1000 mensen klassiek autisme heeft en 1 op de 200 mensen een stoornis in het autistische spectrum heeft. Het Nederlandse Landelijke Netwerk Autisme neemt aan dat ongeveer 1 op de 400 mensen autistisch is, waarvan 25% vrouwelijk is.
Ben ik nou gek of... wát? Graag je reactie op onderstaande:
Bij uitjes in het land, heeft Mannie de neiging na een aardig gesprek met een vrouw, haar de hand te zoenen bij afscheid.
Ik vind dat wat 'achterlijk' staan (ja echt! = niet meer van deze tijd) maar nóg achterlijker vind ik het, als hij een voor hem wildvreemde vrouw een zoen op de wang geeft.
Het irriteert mij mateloos en ik schaam me kapot tegenover die vrouw, sta er echt bij met schaamrood op de kaken!
Vandaag heb 'k het bed even gelucht, daarna dichtgeklapt en de sprei er netjes overheen, de wasmachine gevuld, na de was de was gedroogd in de droger, gevouwen en waar nodig gestreken en opgeruimd.
Heb de vaatwasser leeggeruimd, vuile vaat er terug in en aangezet.
Heb de vloer van de living schoongekuisd met de natte dweilstok.
Heerlijk daarna met mijn ereader even in bad gegaan, aangekleed.
2 paar schoenen van Mannie opgeruimd in de schoenenkast, al zijn zakkenvulsel (petten, jassen, vesten, gereedschap, kwasten, brillen, mapjes, GSM, sleutels, zakdoeken) die hij overal neerlegd bij elkaar op het vaste plekje op de aanrecht gelegd (zakdoeken in de wasmachine voor de volgende slinger).
Mannie heeft aardappelen geschild en er frietjes van gesneden.
Ik heb er 2 lekkere volle borden frietjes van gebakken, met rauwe witloof, gekookt eitje en voor ieder een deel van de XXL-schnitsel van de bekende goedkope zaak gebakken. Met wat pepersaus uit de andere bekende goedkope zaak smaakte alles verrukkelijk!
Mijn partner kan sneller rommel maken dan ik het krijg opgeruimd.
Vandaag heb ik een van de keukenlades onder handen genomen.
Alle bestek er uit en netjes aan de kant op de aanrecht gelegd, de lade ingespoten met water en sop om even goed te weken.
Kom ik 5 minuutjes later bij de aanrecht: allemaal vers gezette koffie over het schone bestek!
Ongeloofelijk, 't lijkt er veel op, dat hij het er om doet!
Enfin, lade schoongemaakt, bestek opnieuw gereinigd en in de lade gelegd. Nu afwachten hoe snel er weer brinta en broodkruimels, koffie en kaas in de lade ligt.
Zo tegen de lente beste bezoeker, haal ik alle winterjassen, mutsen, dassen, handschoenen uit de kast om te wassen en in een droogbox of de winterkast op te ruimen voor als de nieuwe herfst/winter weer aanbreekt en onze twee best dure winterjacks heb ik laatst samen in 1 slinger gewassen, omdat deze met speciaal schoonmaakmiddel waar een anti-regenscherm in zit gewassen moeten worden. Zeer duur spul trouwens, 1 zo'n flesje is na 3 wasbeurten al op, kosten 17 euro per flesje. Maar goed, die jassen zijn het waard.
Nu hingen de jassen eigenlijk nog wat uit te wasemen dus nog niet terug in de kast opgeborgen. Ziet hij die jas van hem hangen en denkt niet na maar handelt impulsief als hij is, pakt die jas en gaat er mee naar het aanrecht waar hij hem in de gootsteen kiepert met afwasmiddel en gaat aan de mouwen staan schuren omdat hij dacht dat die niet schoon waren. Daar heeft hij wel wat gelijk in, die krijgen we niet meer schoon wegens dat het materiaal aan de manchetten wat beschadigd is, wat verkleuring tot gevolg heeft, maar extra wassen helpt dus niet, zeker niet met afwasmiddel.
Kom ik even later vanuit de slaapkamer ... waarvan de vloer nat was ... (huh?? denk ik) in de badkamer, hangt daar aan ons fragile wasrekje een zware winterjas te druipen. Wél alle ... !!! Ik ga op zoek naar Mannie maar die is nergens te bekennen en zie ik dat de hele aanrecht kletsnat is, de keukenvloer nat, de mat nat.
Ga er maar aanstaan. Opdrogen die boel en de jas maar even gecentrifugeerd. Zucht ... ik word er zo moe van.
Psychiater Nannet Buitelaar van de Waag Utrecht onderzoekt sinds 2012 de relatie tussen ADHD en partnergeweld in het kader van haar promotie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 'Mijn onderzoek heet ITAP, dat staat voor Influence of Treatment of ADHD on Partner violence,’ vertelt Buitelaar. ‘Ik kijk naar cliënten waar zowel sprake is van ADHD als van huiselijk geweld. Ik wil weten wat de invloed van de behandeling van ADHD is op het partnergeweld.' Lees meer
Aangepast, onaangepast.... wat is nu eigenlijk het verschil? Wat is er fijn voor wie? Ervaar je stress als je aangepast gedrag vertoont, trouwens, wat is vertonen? Wat ik je kan zeggen is, dat als JIJ onaangepast verdrag vertoont, je op MIJN zenuwen werkt, en niet alleen op die van mij.!!!!!!!!!!!
Veel nieuws heb ik niet.... de situatie is gestabiliseerd sinds Mannie zijn tabletje Methylfenidaat elke morgen trouw inneemt. Deze (Concerta) geeft regelmatig een beetje medicatie af gedurende de hele dag. Dat werkt voor hem beter dan op onregelmatige tijdstippen af en toe een tabletje Ritalin.
Wat kan die man toch zeuren! Hij zeurt nu al weer 3 dagen over een meisje wat we bij kennissen ontmoet hebben. 10 jaar, 160 lang en veel te dik. Lui!! ongelofelijk. Onverzorgd, lang slordig haar, ongezond uiterlijk (van het binnen zitten).
Zij kreeg van haar mamma een lief klein zwart hondje om dagelijks mee te spelen maar ook om mee te gaan wandelen; lichaamsbeweging is goed voor dat kind. Helaas, ze is zo verschrikkelijk lui, niet vooruit te branden.
Zij is bepaald ook geen hulpje voor mamma in het huishouden! Blijft liever op haar gatje voor de TV hangen. Vriendjes noch vriendinnetjes heeft ze.
En Mannie die dat hoorde en zag, vind dat maar niets en zegt "ze moet een schop onder d'r kont, dat zal haar leren. Geef haar maar eens aan mij voor een week, je zal het zien!"
Ik betwijfel het sterk. Zo lui als dat meisje is, zo hyper is Mannie.
Ruim 6 jaar wonen wij nu hier, hoog in een appartementencomplex gebouwd in de 70tiger jaren. Zeer slechte isolatie wat koude en geluid betreft, dus regelmatig klachten.
Vandaag is het na een redelijk warme periode bij aanvang van de herfst behoorlijk frisjes. We vallen zomaar 16 graden lager uit en de wind is om te snijden. Met regelmaat van de (kalender)klok, 'zeur' ik er al over om de kieren tussen muren en kozijnen te dichten met kit, want ik vind het, zeker aan de koude kant (noord/oost) behoorlijk frisjes in huis. De verwarming is omdat wij precies aan het eind van de blokverwarming zitten, ook niet optimaal. Je kunt met gemak je hand op de elementen houden. Maar goed, daarom hebben wij een bepaald vaststaand percentage korting bij de eindafrekening. Appartementen ''tussenin'' welke dus niet op de hoek of hoogste zijn, zijn warmer doordat zij de warmte van de omringende buren genieten.
Vandaag heeft Mannie een klaagbui; het is hier zo koud en goh wat tocht het toch. Ik hoef niet te vertellen, dat ik dat nu al voor het 7e seizoen roep, daar gaat hij toch niet in mee. Gelukkig ontstaat er nu bij hem een idee (of 2) om te gaan isoleren en de kieren te dichten. Nu maar wachten hoe dit afloopt of beter gezegd, wanneer (eindelijk!).
Schreef ik al eens, dat Mannie niet van douchen houdt? Hij kan het gemakkelijk 14 dagen met zichzelf uithouden; ongewassen bedoel ik dan. Hij zegt als het warm is; "ik heb me rot gezweten vandaag". Denk ik "Jippy", hij gaat in bad!!" Vergeet het maar, want "morgen zweet ik weer, dus het heeft geen zin" zegt hij daarop.... zucht.
Als ik hem zeg dat hij nu toch wel wat gaat rieken (zeg ik het zo netjes genoeg?) dan wil hij nog wel eens zijn goede kant laten zien en binnen 48 uur in bad gaan. Maar ohwé als ik het niet netjes genoeg ''vraag''..... dan moet ik niet zo zeiken!! Klaar.
Ons kleinkind zat laatst bij ons op het gemak in bad, te spelen met de eendjes en de bootjes. "Ik moet plassen opá!" "Doe maar in bad" zegt ie doodleuk. Vanmiddag zat de kleine weer bij ons in bad, gaat staan en daar gaat zó 'de kraan open'.... "Wat doe je nu?" vraag ik verbaasd. "Dat mag van opa"!!!!!! sjaa, pfffffffff. "Nou nee schatje, ik vind dat niet goed! D'r uít, straks ruik je helemaal naar plas in plaats van lekker schoon, bah"!!
Mensen met NLD begrijpen niet-verbale informatie -als ze die al oppakken- vaak verkeerd. Op andere momenten begrijpen zij die goed, maar weten zij niet juist te reageren, waardoor contacten leggen en onderhouden bemoeilijkt wordt. Oogcontact maken is voor sommige mensen met NLD erg moeilijk. Ze voelen zich niet op hun gemak, of ze vergeten het gewoon. Ook aangeraakt worden kan voor sommigen problemen geven. Emoties van anderen herkennen en die van zichzelf uiten levert vaak vele problemen op. Doordat ze hun eigen emoties niet goed kunnen uiten kan het zijn dat er fikse verwarring voorkomt.
Verbale communicatie
Mensen met NLD hebben vaak de neiging om in "cocktail-speech" te vervallen, dat wil zeggen, heel veel en heel snel praten. Dit doen zij vooral wanneer ze geen overzicht meer hebben, ze proberen dan grip te krijgen door te praten. Ook praten zij vaak monotoon en merken ze ook bij anderen nuances niet op in het taalgebruik. Mensen met NLD zijn sterk in verbale communicatie, zij moeten het dan ook vooral hebben van verbale informatie. Als er te veel prikkels binnenkomen (zoals visuele) kan dat leiden tot verwarring. De boodschap komt dan niet goed door, en hierdoor ontstaan er vaak misverstanden. Sommige mensen met NLD nemen nauwelijks visuele informatie waar.
Geld verspillen? Doe ik niet aan............ neen, GSM.......... hij belt noooooooooooooooit Electraverbruik? Gebruik ik niet............... neen, alle lichten aanlaten, kachel op 21 en vertrekken.................
We zijn uit eten gevraagd bij mijn broer; hij heeft op het menu degelijke Hollandse winterkost: eigen gemaakte bruine bonensoep, andijviestamppot met een gegratineerd kaaskorstje en een gehaktbal en als toe een griesmeelpudding met een toefje slagroom en aardbeiensaus. We smullen en kletsen gezellig en danken de familie voor het eten wat zo lekker smaakt.
Thuisgekomen begint het klagen, "ik zit zo vol, wat een zware kost, ik vond die pudding niet om te vreten zo veel en stijf. Jouw balletje gehakt vind ik veel lekkerder, lekker los, dit leek wel een tennisbal en zo gróót!"
Vanmorgen opnieuw klaagklaagklaag; ik zit er nog vol van....