Bereken zelf of u te dik bent met de BODY MASS INDEX (BMI).
Dit is de internationaal erkende maat voor bepaling van uw (OVER)GEWICHT, onafhankelijk van uw leeftijd en geslacht.
Enkel vanaf 18 jaar.
GEEF UW LENGTE OP IN CM:
GEEF UW GEWICHT OP IN KG:
BMI tussen 18 en 25:
NORMAAL GEWICHT, zonder gevaar voor de gezondheid.
BMI tussen 25 en 30:
OVERGEWICHT, op lange termijn gevaar voor de gezondheid.
BMI van meer dan 30:
ZWAARLIJVIGHEID, met reële gevaren voor de gezondheid.
U mag beginnen, klik op een vakje. U speelt met X, de computer met O.
Kunt u winnen?
RAP EVEN OMREKENEN:
Klik in vakje EUR of BEF en voer daar een getal in. Gebruik een punt (.) en géén komma (,) voor het invoeren van decimalen. De omrekening gebeurt automatisch.
MET EEN JUISTE PC-HOUDING VERMIJDT U 'RSI' voor een ander?
NAAR DE PC-DOKTER! Mijn BLOG opent weer niet?
EEN KOFFIEPUTER?
DIT IS HET LAATSTE NIEUW SNUFJE: DE DVD-REWINDER!
DE POT VERWIJT DE KETEL DAT HIJ ZWART ZIET!
HELPDESK
NEE, PA. ZONDER MIJN PC GA IK NIET OP REIS!
EEN MUIS-VIRUS?
ROKEN AAN PC? ROKEN SCHAADT DE GEZONDHEID VAN UW PC!
EN ZEGGEN DAT IK ZOVEEL HEB BETAALD VOOR HAAR NIEUWE BEUGEL ... KON ER DAN ECHT GEEN BREDERE GLIMLACH VAN AF?
EEN DRAAGBARE PC
HULP OF AFSTAND!
OPTISCHE MUIS?
BEREKEN UW STERRENTEKEN
HET LAATSTE NIEUWS
zaterdag, 19 november 2005
ZONEN REDDEN MOEDER VIA WEBCAM
Twee mannen uit Noor-wegen zochten onmiddel-lijk hulp toen hun moeder Karin Jordal het bewustzijn verloor, ook al bevond die zich enkele duizenden kilo-meters verder, in Californië. Tore zag per webcam hoe zijn moeder, die aan dia-betes lijdt, bewegingsloos op de sofa lag. Toen hij haar probeerde te bellen, gebeurde er echter niets. Hij probeerde de hulpdien-sten in Californië te berei-ken, maar kreeg geen gehoor. Daarop belde hij zijn broer Ole Jordal, die in de Noorse stad Bergen woont. De vrouw van Ole is een Amerikaanse, af-komstig uit New York. Zij kende wel iemand die ze kon contacteren.
"Daarna duurde het nog 10 minuten voor de hulpdien-sten arriveerden,” vertelt Ole. “We zagen het alle-maal gebeuren op de web-cam, met tranen in onze ogen.” De 69-jarige Karin Jordal herstelt nog in het ziekenhuis. "Ik ben dank-baar dat de camera mijn leven gered heeft. We communiceerden via web-cam, omdat het nu een-maal goedkoper is dan telefoneren. Maar nu heb ik gemerkt dat het ook een goede manier is om levens te redden."
SPEEL TETRIS
COMPUTERTIPS
Leuke tips, trucs & workshops rond Windows XP, Vista en Windows 7
Odette V. vroeg mij of ik hier niet kon uitleggen hoe zij met Outlook Express in een e-mailtjeeen korte tekst kon laten scrollen van rechts naar links over de pagina.
Zo een lichtkrant-effect kunt u programmeren in HTML (Hyper Text Markup Language). We maken een eenvoudig voorbeeld:
1. Klik in Outlook Express op de knop Nieuw bericht en eventueel maximaliseer het venster. Voor zover nog nodig, klik op het menu Opmaak en in het uitschuifmenu op Rich Text (HTML). Heeft u onderaan het venster de werkbalk met de drie tabbladen Bewerken, Bron en Voorbeeld niet, klik dan op het menu Beeld en daarin op Bronbewerking. (Op dezelde manier kunt u later deze werkbalk weer laten verdwijnen).
2. Klik nu op het tabblad Bron. De HTML van uw nog leeg mailtje verschijnt in beeld. Op de voorlaatste lijn ziet u de tekst <BODY>. Klik achter deze tekst zodat uw cursor daar staat en klik op de Entertoets voor een nieuwe regel.Typ nu <MARQUEE>LICHTKRANT</MARQUEE>
3. Klik op het tabblad Voorbeeld. U ziet nu dat op de eerste lijn de tekst LICHTKRANT van links naar rechts over uw scherm loopt. Wij gaan nu de tekst aanpassen en opmaken.
4. Klik op het tabblad Bewerken. Als u nu met uw muis op de tekst LICHTKRANT wijst, verandert de muisaanwijzer in een pijl naar de 4 zijden. Dubbelklik op de tekst en er verschijnen vierkante grepen en een lichtgrijze kader. Selecteer al slepend met de muis de tekst (dat gaat het gemakkelijkste van achteren naar voren). De tekst LICHTKRANT staat nu negatief. Kies met behulp van de werkbalk eerst het Lettertype, de Tekengrootte, Vet en of Cursief en Tekstkleur. Typ dan de gewenste tekst voor uw lichtkrant. Klik om het resultaat te zien op het tabblad Voorbeeld. Ga weer naar Bewerken om de rest van uw e-mail af te werken.
De lichtkrant die ik hieronder plaatste, ziet er in HTML zo uit:
<MARQUEE><FONT face="Arial Black" color=#0000ff size=4>BEDANKT ODETTE VOOR DE LEUKE SUGGESTIE - SUCCES MET DE LICHTKRANT</FONT></MARQUEE>
U kunt de HTML code nog verder aanpassen. Hierbij enige suggesties:
1. Met de uitlijning ALIGN= kunt u bepalen hoe de tekst naast een plaatje komt. U kunt kiezen voor TOP, MIDDLE of BOTTOM.
2. HSPACE="waarde in pixels" die vrij moeten gehouden worden links en rechts van de scrolltekst.
3. VSPACE= "waarde in pixels" die vrij moeten gehouden worden boven en onder de scrolltekst.
4. BGCOLOR=kleur. Als achtergrond voor uw scrolltekst kiest u een kleur. U kunt een HEX-code gebruiken maar ook een engelse kleurbenaming. Bv. <MARQUEE bgcolor=yellow> ACHTERGRONDKLEUR=GEEL </MARQUEE>
5. WIDTH=waarde in pixels of percentage van de beschikbare breedte. Standaard=100%.
6. HEIGHT=waarde in pixels bepaalt de hoogte van de achtergrondkleur. Bv. <MARQUEE bgColor=red height=40>HOOGTE VAN RODE ACHTERGROND=40</MARQUEE>
7. Ook leuk als effect is BEHAVIOR=alternate. Uw lichtkrant gaat dan heen en weer. Bv. <MARQUEE behavior=alternate width=300 bgColor=yellow>HEEN EN WEER</MARQUEE>
8. Met DIRECTION= kunt u de looprichting van uw lichtkrant bepalen. Left is de standaard. Maar ook Right kan. Bv. <MARQUEE direction=right>NU KOMT HIJ VAN LINKS</MARQUEE>
9. Met SCROLLAMOUNT=waarde in pixels kunt u bepalen hoeveel pixels uw lichtkrant schuift. Bv. <MARQUEE scrollAmount=1 bgColor=yellow>DIT GAAT TE TRAAG?</MARQUEE>
10. En als wij dat nu eens toepassen met een van onze animated gifs?
De achtergrondmuziek en animated gifs van een e-mail opslaan.
Hebt u onlangs voor uw verjaardag een e-mail gekregen met leuke animated gifs en een knap muziekje op de achtergrond? Zo kunt u in Outlook Express deze voor eventueel later hergebruik op uw PC opslaan:
1. Selecteer het e-mailbericht en klik op de knop Doorsturen. Het e-mailberichtje verschijnt in een nieuw venster dat u eventueel nog moet maximaliseren.
2. Klik op het menu Beeld en in het uitschuifmenu op Bronbewerking. Onderaan heeft u nu een werkbalk erbij met 3 knoppen: Bewerken, Bron en Voorbeeld. Klik op de knop Bron. In het venster ziet u nu de HTML-tekst van uw e-mail.
3. Ga naar het menu Opmaak en klik op Tekst zonder opmaak. Outlook Express waarschuwt u nu dat door deze bewerking de HTML-opmaak van het originele bericht verloren zal gaan. Trekt u daar niets van aan en klik op de knop OK.
4. Klik op het menu Bestand en in het uitschuifmenu op Bijlagen opslaan ... U kunt nu alle in het e-mail gebruikte embedded (= ingesloten) foto's, animated gifs, muziekfiles ... opslaan op uw PC in een map naar keuze.
5. Sluit het e-mailbericht af en klik op de knop Nee als Outlook Express u vraagt om de wijzigingen in het bericht op te slaan.
Katinka schrijft:Aargh, wanhopig word ik ervan. Er staan best vaak wel leuke dingen in hoor. Maar als je dan leest, je MOET dit binnen zoveel dagen doorsturen aan zoveel personen word ik er echt onpasselijk van. Het erge eraan is dat ik ze niet zomaar durf te deleten want stel je voor als ik daarmee het ongeluk op mijn hals haal ... ai, ai, ai. En anderzijds als je ze wel weer doorstuurt haal je je de boosheid van je kennissen en vrienden op je hals. Het is dan nogal moeilijk kiezen, dus kies ik vaak maar de personen waarvan ik denk ach die durven vast wel te deleten en zullen vast niet lang boos op me blijven. Aan iedereen het vriendelijke doch dringende verzoek, stuur mij het alsjeblieft niet meer, word er nogal wanhopig van ...
Ieder van ons krijgt wel van tijd tot tijd in zijn e-mailpostbus kettingbrieven, e-mails waarin gevraagd wordt om deze door te sturen naar X aantal personen.
1. Kettingbrieven, ook al zijn sommige bedoeld als (flauwe) grap (zij beloven u voorspoed, liefde en geluk als u meteen het mailtje doorstuurt naar 10 van uw vrienden en als u daar geen zin in hebt, dan maar 7 jaar ongeluk), kunnen hoogst vervelend zijn. Over het algemeen worden deze kettingbrieven verzonden door mensen die het allemaal heel goed bedoelen. Maar naast de vervuiling die het veroorzaakt bij alle ontvangers, zaaien dergelijke berichten soms ook een gevoel van onbehagen. Uiteraard mag er ook wel eens gelachen worden
2. Sommige kettingbrieven hebben een tranen trekkend onderwerp. Een terminaal ziek kind dat alleen kan genezen als het een kostbare behandeling ondergaat. De ouders van het kindje kunnen dit niet betalen. Maar als er 10.000 e-mails naar het kind gestuurd zouden worden neemt een of ander bedrijf de behandeling voor zijn rekening. U raadt het al: de halve internetwereld heeft de brief al gehad en het kind bestaat helemaal niet. Er circuleren tientallen, misschien wel honderden varianten op dit zielige verhaal. Zo vroeg iemand om een wenskaartje te sturen naar een kankerpatiëntje. Wie kan weerstaan aan zo een boodschap met uitgesproken humanitair karakter? Later blijkt dat deze kettingbrief afkomstig was van een afgewezen minnaar die een grapje wilde uithalen met zijn ex-partner. Het doel van deze nepbrieven is niet helemaal duidelijk: wellicht vindt de auteur het grappig om mensen voor de gek te houden. Het kan echter ook ernstiger zijn: het zal niet de eerste keer zijn dat er e-mailservers overbelast raken door het verzenden van grote hoeveelheden mail.
3. Andere kettingbrieven roepen u op om een goed doel te steunen of om te protesteren tegen dierenmishandeling, militaire onderdrukking, de zogenaamde Microsoft-dictatuur of andere wantoestanden. Het uitgesproken humanitaire, rebelse of ontroerende karakter van de oproep raakt een gevoelige snaar, zodat u zich gemakkelijk laat beetnemen. Het resultaat is weer hetzelfde: overbelaste mailservers. En misschien hebt u wel het imago van een bepaald bedrijf al of niet ten onrechte beschadigd?
4. Kijk ook uit voor hoax, een waarschuwing via e-mail voor een nepvirus, vergezeld van de boodschap om de mail naar al uw vrienden en kennissen door te sturen. In deze vorm van kettingbrieven worden er vaak instructies gegeven om het virus te verwijderen. Het is schrikken als u het zogenaamde besmette bestand daadwerkelijk ook aantreft op uw computer. U delete het bestand meteen. Daarna werkt uw computer niet meer omdat dat bestand geen virus was, maar bv. een essentieel onderdeel van Windows. Als u een waarschuwing krijgt voor een virus, kijk dan eerst op bv. de website van Virusalert: http://www.virusalert.nl/?show=hoaxes of het wel om een echt virus gaat. Verwijder nooit op gezag van een e-mail zomaar willekeurige bestanden van uw harde schijf.
5. Berucht zijn de kettingbrieven waarin een plan wordt uitgelegd om snel geld te verdienen. Het idee is simpel: stuur een paar euro naar de eerste personen op de lijst, zet uw eigen naam onderaan en binnen enkele weken zal het geld binnenstromen. De droom van ineens rijk worden, zet velen aan om het toch maar eens te proberen. Niet doen. Dit soort van piramidesysteem is oplichterij. Het is illegaal en het werkt niet.
Conclusie: Kettingbrieven liefst niet doorsturen. Gooi ze direct weg. Of stuur de afzender kopie van deze tip?
Als u aan verschillende mensen een e-mailbericht wilt sturen, gebruik dan de verschillende adresvelden op die manier waarvoor ze bedoeld zijn.
1. Natuurlijk kunt u alle namen in het veld Aan: invullen. Prima, als u naar slechts een paar mensen een mailtje stuurt. Doe dit alleen als de ontvangers elkaar ook kennen: e-mailadressen zijn - met het oog op spam - behoorlijk privé. Alle ontvangers krijgen immers zomaar alle e-mailadressen van uw contacten cadeau!
2. Ook als u het veld CC: (Carbon Copy) gebruikt, geldt weer dat het aantal ontvangers bij voorkeur beperkt blijft en dat de ontvangers elkaar kennen. In principe stuurt u het bericht aan de ontvangers in het veld Aan:, de ontvangers in het veld CC: krijgen het mailtje eigenlijk meer ter informatie. Hebt u bv. voor de eerstvolgende algemene ledenvergadering van uw club een leuk voorstel, e-mail dat dan geadresseerd in het veld Aan: uw voorzitter en in het veld CC: alle bestuursleden.
3. Stel u wilt een email versturen aan meerdere personen (bv. uw adreswijziging, uw uitnodiging, uw nieuwjaarswensen ...) maar u wilt niet dat de ontvangers zien wie de email nog meer ontvangen heeft. Gebruik dan het veld BCC: (Blind Carbon Copy). Staat deze optie er niet bij ga dan naar het menu Beeld en selecteer Alle koppen. U vult uw eigen email adres in bij Aan:, alle volgende emailadressen vult u in bij BCC:. Tussen elk emailadres plaatst u een puntkomma (;) of een komma (,), typt vervolgens uw bericht en verzendt de email. Alle ontvangers zien dan dat u de eerste ontvanger bent en dat zij hun eigen kopie krijgen.
4. Stuurt u vaak e-mails aan dezelfde groep mensen? Dat gaat dat gemakkelijker als u een groepsadres aanmaakt.
Als u in Outlook Express vaak e-mails moet sturen aan steeds dezelfde groep mensen, dan kunt u beter een groepsadres aanmaken. U kunt er net zoveel mensen in kwijt als u zelf wilt. Zo een groepsadres is dus handig als u regelmatig mailt naar een groep vrienden, uw familieleden, de leden van uw vereniging ...
Contactpersonen die u aan een groep wilt toevoegen, moeten voorafgaandelijk reeds als contactpersoon in uw adresboek zijn aangemaakt.
1. U kunt het adres van de afzender van een al eerder ontvangen e-mail automatisch opslaan in uw adresboek. Selecteer het bericht en klik met de RECHTER muisknop. In het snelmenu klikt u op Afzender toevoegen aan adresboek.
2. U kunt natuurlijk uw nieuwe contactpersonen ook manueel invoegen. Klik op de knop Adressen in de werkbalk. Het venster Adresboek - (uw naam) verschijnt. Klik op de knop Nieuw en kies Nieuwe contactpersoon ...
3. Voer de gegevens van uw nieuwe contactpersoon in. Op het tabblad Naam moet u de velden Voornaam, Achternaam en E-mailadressen invullen. De overige velden mogen maar moeten niet worden ingevuld. U ziet dat u via de verschillende tabbladen, eventueel een hele reeks gegevens over uw contactpersoon kunt bewaren. Klik op de knop OK om de contactpersoon toe te voegen aan uw adresboek
4. Een nieuwe Groep aan uw adresboek toevoegen, dat doet u zo:
- Klik op de knop Adressen in de werkbalk. Klik op de knop Nieuw en klik in de uitschuifmenu op Nieuwe groep Het venster Eigenschappen verschijnt.
- Typ op het tabblad Groep een naam voor uw nieuwe groep bv. Vrienden en klik op de knop Leden selecteren. In het venster Groepsleden selecteren kunt u gemakkelijk uw vriend-contactpersoon aanklikken en met de knop Selecteren die dan als groeplid toevoegen.
- Ieder contactpersoon kan lid zijn van een of meerdere groepen en blijft steeds nog apart vermeld in uw adresboek.
- U kunt nu in het adresseringsveld Aan: van een nieuw e-mailbericht de naam van de groep typen: elk lid van de groep krijgt zijn kopie van het mailtje maar weet niet wie nog meer het mailtje krijgt.
Een geluid IN een e-mail bericht toevoegen kan je enkel wanneer uw nieuw bericht in Outlook Express opgemaakt wordt in Rich Text (HTML).
1. Klik op een willekeurige locatie in het berichtvenster
2. Wijs in het menu Opmaak de optie Achtergrond aan en klik vervolgens op Geluid
3. Het venster Achtergrondgeluid verschijnt. Klik op de knop Bladeren.
4. In het nu verschenen groter venster Achtergrondgeluid wil de PC een achtergrondgeluid zoeken in de map Media. Klik op de uitschuifknop van Zoeken in:.
Dubbelklik in het nu verschenen verkennerachtig venster op de map Mijn documenten. Wellicht vind je in de submap Mijn muziek of in een van de submappen daaronder het muziekbestand die je wenst in te sluiten in jouw e-mail. Outlook Express kan praktisch alle gangbare audiobestanden, zoals de meest bekende met de extensies .wma en .mp3, insluiten. Selecteer het juiste bestand en klik dan op de knop Openen.
5. De meeste muziekbestanden zijn gemakkelijk 3 à 4 duizend KB groot. Ik gebruik voor het insluiten meestal een (zij het ietwat electronisch klinkend en uitsluitend instrumentaal) midimuziekje (extensie = .mid). Deze muziekbestandjes zijn heel wat kleiner in omvang. Je vindt deze midimuziekjes op het Internet. Ga maar eens 'Googelen': download +midi +gratis. Of ga bv. maar eens kijken op www.mididb.com
Als je een midi wil invoegen dan moet je in het grote venster Achtergrondgeluid wel onderaan met de uitschuifknop achter Bestandstypen: deze plaatsen op MIDI-bestanden.
6. Geef in het kleine venster Achtergrondgeluid aan hoe vaak het bestand moet worden afgespeeld of blijvend moet worden herhaald.
7. Nu nog wat aangepaste tekst met een leuke animated gif, - kijk bv. eens op www.gifs.net/animate/giflist.htm - en jij heb zélf een mooie e-card gemaakt.
Vindt u het ook zo vervelend dat om uw computer onder Windows XP te kunnen afsluiten u niet minder dan 3 bewerkingen moet doen? Met deze tip kunt u dit voortaan in één handeling doen. U maakt op uw bureaublad een snelkoppeling aan waarmee u uw PC met één dubbelklik kunt afsluiten.
Ga als volgt te werk:
1. Klik op het bureaublad van uw computer met de RECHTER muisknop en kies in het snelmenu voor Nieuw en Snelkoppeling
2. Tik in het nu verschenen venster shutdown -s -t 01 Let op de spaties!
3. Geef de knop als naam Uitschakelen
4. Verander het pictogram van de knop door er met de RECHTER muisknop op te klikken en Eigenschappen te kiezen. Klik dan op Ander pictogram en kies er een passend beeldje uit
Loopt het klokje van uw computer niet meer juist? Dan kunt u de tijd steeds handmatig wijzigen. Maar als u een permanente internetverbinding hebt dan kunt u uw computerklokje automatisch gelijkstellen met een tijdserver op het Internet. Onder Windows XP moet u hiervoor geen speciaal programma installeren.
1. Dubbelklik in de Taakbalk rechtsonder op de cijfers van de digitale klok. Het venster Eigenschappen voor Datum en tijd verschijnt.
2. Klik op het tabblad Tijd en zet een vinkje bij Klok automatisch met een tijdserver op het Internet synchroniseren.
3. In het veld Server: staat de tijdserver standaard ingesteld op time.windows.com. U kunt beter hier een tijdserver van bij ons invullen. Selecteer time.windows.com en typ ntp.telenet.be
4. Klik op de knop Toepassen en daarna op de knop Nu synchroniseren. Uw klokje wordt nu wekelijks automatisch juist gezet.
Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker in de digitale wereld. Als u na een virusaanval of een systeemcrash een succesvolle reddingsactie wilt kunnen ondernemen, is het essentieel dat u de nodige voorbereidingen treft. Zoals het regelmatig maken van back-ups.
Deel een: het ingebouwd programma voor het maken van back-ups
Als u met Windows XP Professional werkt, hebt u al een programma voor het maken van back-ups. Met het ingebouwde programma Back-up kunt u van alles op uw computer kopieën maken, zoals van instellingen en bestanden. Het hulpprogramma Back-up opstarten:
Klik op Start. Wijs Alle programma's aan. Wijs Bureau-accessoires aan. Wijs Systeemwerkset aan. Klik op Back-up.
1. Het hulpprogramma Back-up handmatig aan Windows XP Home Edition toevoegen
Als u met Windows XP Home Edition werkt, moet u het hulpprogramma Back-up zelf toevoegen.
· Plaats de cd-rom van Windows XP in het cd-romstation en dubbelklik indien nodig op het pictogram van dit station in Deze computer.
· Klik in het scherm Microsoft Windows XP op Andere taken uitvoeren.
· Klik op Door deze cd-rom bladeren.
· Dubbelklik in de Windows Verkenner achtereenvolgens op de mappen ValueAdd, Msft en Ntbackup.
· Dubbelklik op het bestand Ntbackup.msi om het hulpprogramma Back-up te installeren.
2. Het hulpprogramma Back-up van Windows XP gebruiken
Met dit hulpprogramma kunt u van alles wat op uw computer staat, een back-up maken en weer terugzetten.
· U ziet eerst het welkomstvenster van de wizard. Voorlopig blijven wij af van de link naar geavanceerdemodus, laten het vinkje staan bij Altijd in wizardmodus starten en klikken op Volgende.
· Kies in het tweede venster voor het maken van een reservekopie en klik op Volgende.
· Nu moeten wij kiezen van welke bestanden wij een back-up willen maken. Voor de eerste drie mogelijkheden moet u al over een serieus back-upmedium beschikken, een tapestreamer of een extra harde schijf. Dus kiezen wij voor de vierde optie en bevestigen met de knop Volgende.
· U krijgt nu een verkennerachtig venster met daarin een overzicht van uw lokale stations. Selecteer die mappen en of bestanden die u wilt kopiëren door er een vinkje bij te plaatsen en klik op Volgende.
· In het volgende venster kiezen we de locatie welke we gaan gebruiken en geven een naam op voor onze back-up.
· De wizard presenteert ons in een volgend dialoogvenster een samenvatting van onze back-up: de naam, tijdstip van aanmaak, de inhoud en locatie. Klikken wij op de knop Voltooien dan wordt onze back-up gemaakt. Wij klikken echter eerst nog op Geavanceerd om nog wat extra back-upopties in te stellen.
· U hebt nu keuze uit vijf opties die kort worden uitgelegd in het kader Beschrijving net onder het uitklapmenu.
i. Een Standaard Back-up kopieert alle geselecteerde bestanden en markeert ze. Het is de meest eenvoudige methode, omdat u enkel de laatste back-up nodig heeft om bestanden te herstellen. Het is echter ook de meest tijds- en ruimte-intensieve methode, omdat ook bestanden die niet zijn veranderd sinds de laatste back-up, gekopieerd worden.
ii. Een Incrementeel Back-up bespaart tijd en opslagruimte door enkel die bestanden te kopiëren die sinds de laatste normale of incrementele back-up aangemaakt werden of veranderden. Het markeert die bestanden ook als dusdanig. U hebt daarbij steeds een normale back-up als uitgangspunt nodig. Om bestanden te herstellen heeft u dus de laatste normale, en alle incrementele back-ups nodig.
iii. Ook een Differentieel Back-up beperkt de tijdsduur en opslagruimte door enkel bestanden te kopiëren die veranderd of aangemaakt werden sinds de laatste normale back-up, hoewel het deze bestanden niet markeert.
iv. Onder Kopie vindt u een functie die alle geselecteerde bestanden kopieert, maar niet markeert. Kopie is ideaal om een snelle, tijdelijke kopie te nemen die volledig buiten de normale back-upstrategie valt.
v. Dagelijks ten slotte, is een mode die alle bestanden kopieert die op die dag aangemaakt of veranderd werden. Net als bij Kopie worden deze niet gemarkeerd.
· Wij kiezen voor Standaard en klikken op Volgende.
· In een volgend venster kunnen wij nog beslissen of er een extra controle moet worden gemaakt door na het kopiëren het bron en doelbestand nog eens met elkaar te vergelijken. Dat kost wel wat tijd meer maar geeft u ook wat extra zekerheid op een succesvolle back-up. Laat uw opslagmedium het toe, laat dan het vinkje bij de tweede optie maar staan: uw gekopieerde bestanden worden dan netjes gecomprimeerd en nemen minder schijfruimte in. De derde optie biedt u de mogelijkheid om back-ups te maken van bestanden die veranderen tijdens de back-up en is dus minder van toepassing. Druk op Volgende.
· Nu moeten wij bepalen of reeds bestaande back-ups mogen worden overschreven. Hebt u nog geen bestaande back-up klik dan gewoon op Volgende.
· In dit scherm moeten wij nu opgeven of wij de back-up onmiddellijk willen starten of later. Kiezen wij voor later dan kunnen wij ook bepalen wanneer. Geef een Taaknaam op en klik dan op Schema instellen. Het venster Taak plannen verschijnt en daar kunt u alles netjes instellen. Zo zou u kunnen kiezen om bv. elke dag om 20 uur een zelfde back-up te maken. Wij kiezen echter voor Nu en klikken op Volgende en op Voltooien.
· In het venster Voortgang van back-up kunnen we alles netjes volgen. Daarna krijgen wij nog de melding te zien dat het back-upproces is voltooid en kunnen wij, als wij klikken op Rapport weergeven, via het programma Kladblok een klein tekstbestand lezen waarin staat wat er is opgeslagen, hoe groot het bestand is, hoe lang het duurde, enz.
3. Een opslagindeling kiezen
Voor het maken vanuw back-ups hebt u altijd een plaats nodig waar u de kopieën moet kunnen opslaan. De makkelijkste plaats is de computer zelf (als er voldoende vrije ruimte op de vaste schijf is). Dit is niet de beste optie, maar nog altijd beter dan niets, doch het gevaar blijft bestaan dat u alle gegevens kunt kwijtraken.
U kunt beter de back-up gegevens opslaan op een extern opslagmedium. Op basis van de hoeveelheid gegevens waarvan u een back-up wilt maken, moet u een afweging maken tussen de kosten en het gemak van de vele opslagsystemen op de markt.
4. Waarmee kan ik het beste back-ups maken?
Voor het snel maken van een kleine back-up zijn de USB memory sticks de ideale oplossing die u zo in uw broekzak kunt meenemen.
Een CD-RW heeft een capaciteit van 700 MB maar vaak zijn deze schijfjes nog te klein om er alle gegevens op te kunnen zetten.
Een DVD-RW kan 4,7 GB bevatten maar heeft u al een DVD brander?
Ik gebruik een externe USB harde schijf (80 GB, ca. 90 Euro).
5. Een enkele computer back-uppen
De hoeveelheid gegevens die u op een enkele computer wilt back-uppen, is vaak beperkt en dus heeft u meer opties betreffende media en apparaten. Een externe harde schijf of herschrijfbare DVD of CD zijn geschikt.
Als u kiest voor een herschrijfbare DVD of CD, moet u de back-up eerst naar bestanden op de harde schijf maken en die vervolgens op schijf branden. Let erop dat de afzonderlijke files niet groter zijn dan de capaciteit van de schijfjes.
6. Een complete systeem-backup
Microsoft Back-up is niet de meest geschikte applicatie om een complete back-up van uw systeem te maken. U kunt dan beter kiezen voor een 'image cloning tool' zoals Norton Ghost (www.symantec.com) of Acronis True Image (www. acronis.com).
1. Plaats een lege, beschrijfbare CD. 2. Open De Verkenner (Druk op Windowstoets + E). Klik eventueel op de knop Mappen in de knoppenbalk zodat het venster Bestands- en maptakennietzichtbaar is. 3. Klik in het rechtervenster op de bestanden en of mappen die u wilt kopiëren. U kunt meerdere bestanden tegelijk selecteren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl u op de gewenste bestanden klikt. Hou echter rekening met de capaciteit van uw CD (700 MB) en zorg ervoor dat u voor het opslaan van de tijdelijke bestanden tijdens het brandproces zowat 1 GB vrije harde schijfruimte heeft. 4. Druk om de selectie te kopiëren gelijktijdig op de toetsen Ctrl + C. Klik in de linker mappenlijst op uw Cd-station en druk om uw selectie te plakken gelijktijdig op de toetsen Ctr + V. 5. U ziet nu in het linkervenster de Bestanden die klaar zijn om op CD te worden gezet. U kunt eventueel nog andere bestanden en of mappen kopiëren zoals beschreven in stap 3 en 4. 6. Klik nu met de RECHTER muisknop uw Cd-station en kies in het snelmenu voor Deze bestanden op Cd zetten. De wizard Cd branden wordt weergegeven. Volg de aanwijzingen in de wizard.
Software fouten niet meer automatisch melden aan Microsoft.
Het gebeurt nog wel eens, en soms meer dan u lief is, dat een programma vastloopt. Telkens biedt Microsoft u zijn verontschuldigingen aan en vraagt u beleefd of u deze foutmelding hen wil doorsturen.
Netjes, dat wel en wellicht ook goed bedoeld. De softwareontwikkelaars bij Microsoft kunnen met al uw binnenkomende foutrapporten in de toekomst wellicht veel crash-problemen voorkomen.
Maar ik kan mij best voorstellen dat niet iedereen onverhoopt blij is na een vervelende vastloper en liefst van al géén foutrapportage aan Microsoft wil versturen.
In het venster zelf vindt u geen aanvinkvakje om het verzoek tot foutrapportage in het vervolg te vermijden. Het uitschakelen van deze automatische foutmelding doet u zo (klik op de foto bovenaan om deze in een nieuw venster te bekijken):
1. Klik op het bureaublad met de RECHTER muisknop op het icoontje van Deze computer en klik in het snelmenu op Eigenschappen.
2. In het venster Systeemeigenschappen klikt u op het tabblad Geavanceerd en dan op de knop Fouten melden.
3. In het venster Fouten melden klikt u op het keuzerondje Geen fouten melden en en klikt u op het aanvinkvakje voor het verwijderen van het vinkje bij Kritieke fouten wel melden.
Heeft u geenoriginele icoon van Deze computer op uw bureaublad? Doe dan eerst dit:
1. Klik met de RECHTER muisknop op een lege plaats in uw bureaublad.
2. Kies in het snelmenu Eigenschappen.
3. Klik op het tabblad Bureaublad en onderaan op de knop Bureaublad aanpassen.
4. In het venster Bureaublad-items kunt u nu op het tabblad Algemeen een vinkje plaatsen vóór Deze computer.
5. Druk nu 2 x op de knop OK om de 2 openstaande vensters te sluiten.
Ans H. e-mailde mij dat zij het jammer vindt dat deze tips niet zomaar kunnen worden afgedrukt.
Met surfen en zoeken op het Internet vindt u veel gegevens die eigenlijk pas echt informatie worden als ze op een efficiënte manier verwerkt worden. Vanaf het moment dat alles in b.v. een tekstverwerker geplakt wordt, zal het resultaat van uw zoekwerk presenteerbaar zijn.
·in het dialoogvenster kunt u een naam voor uw bestand opgeven en de plaats waar het wordt opgeslagen
·druk op "Opslaan" (of "OK")
·Als u alle bestanden wilt opslaan die nodig zijn om deze pagina weer te geven, inclusief afbeeldingen, frames en opmaakmodellen, klikt u op "Webpagina, volledig". Met deze optie wordt elk bestand met de oorspronkelijke indeling opgeslagen.
·Wilt u alleen de huidige HTML-pagina opslaan, klikt u op "Webpagina, alleen". Met deze optie slaat u de gegevens van de webpagina op, maar niet de afbeeldingen, geluiden of andere bestanden.
·Als u alleen de tekst van de huidige webpagina wilt opslaan, klikt u op "Alleen tekst". Met deze optie slaat u de gegevens van de webpagina op als onbewerkte tekst.
Selecteer door te slepen met ingedrukte linkermuisknop de te kopiëren tekst. De geselecteerde tekst is nu negatief weergegeven. Druk in het geselecteerde deel op de rechter muisknop en klik in het snelmenu op "Kopiëren".
Open uw tekstverwerker. Plaats de cursor op de plaats waar de tekst moet verschijnen en klik op de knop "Plakken".
Klik met de RECHTER muisknop op de afbeelding, kies "Figuur opslaan als..." en geef het bestand een naam. U kunt de figuur ook via kopiëren en plakken in uw tekstverwerker brengen. U kunt dan de figuur nooit als een apart bestand terugvinden.
Elke figuur van het Internet kunt u ook als achtergrond op uw eigen desktop van uw computer gebruiken.
Als u in Outlook Express een map met (oude) e-mails wilt archiveren dan maakt u gewoon een back-up van die map. E-mailmappen van Outlook Express hebben altijd de extensie .dbx, bijvoorbeeld 'Verzonden items.dbx'. Wilt u later een e-mail opnieuw lezen dan moet u eerst de back-upmap terug importeren in Outlook Express.
Met deze tip werkt u heel wat praktischer:
1. Maak eerst op uw bureaublad een nieuwe map, bijvoorbeeld E-mails 2005 Tante Jeanne.
2. Open dan Outlook Express en verklein het venster zodanig dat u ook de zopas nieuw gemaakte map op uw bureaublad ziet staan.
3. Open de lokale map Tante Jeanne en selecteer met ingedrukte shifttoets het 1ste en laatste e-mail.
4. Versleep al deze geselecteerde e-mails met ingedrukte linker muisknop naar de zopas nieuw gemaakte map op het bureaublad.
5. Verplaats dan de nieuwe map naar de juiste locatie onder Mijn documenten.
Wilt u later een oude e-mail nogmaals bekijken, dubbelklik er dan op. Outlook Express doet de rest.
Ook al is Windows XP heel wat stabieler dan de vorige Windows besturings-systemen, toch gebeurt het wel eens dat een toepassingsprogramma blijft 'hangen'. Uw computer lijkt wel 'bevroren'.
Ga als volgt te werk:
1. Wacht eerst enkele minuten. Misschien heeft u té veel toepassingen geopend, die allemaal tegelijkertijd draaien en zo het systeem vertragen.
2. Geen succes? Druk dan tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + Alt + Del. Het venster Windows Taakbeheer verschijnt. Op het tabblad Toepassingen selecteert u dan die vastgelopen toepassing waarbij duidelijk aangegeven staat Reageert niet. Klik dan op de knop Taak beëindigen.
3. Nog geen geluk? Open dan opnieuw het venster Windows taakbeheer met de toetsen Ctrl + Alt + Del. Ga naar het tabblad Processen en selecteer het vastgelopen exe-bestand. Klik dan op Proces beëindigen. Let op: u kan de bestanden die het programma had geopend niet eerst even opslaan.
4. Uw systeem is nog 'bevroren'? Dan moet u uw PC herstarten door tweemaal na elkaar de toetsen Ctrl + Alt + Del in te drukken.
5. Als laatste redmiddel kunt u de PC uitschakelen door de powerknop op de systeemkast enkele seconden ingedrukt te houden.
Als u een digitale foto in bijlage per e-mail wilt versturen dan kunt u beter uw foto verkleinen. Met deze tip heeft u daarvoor geen speciaal beeldbewerkingsprogramma nodig.
1. Open in Windows Verkenner de map met uw foto's. Selecteer deze die u wilt verkleinen. Meerdere foto's kunt u selecteren door gelijktijdig terwijl u klikt de Ctrl-toets ingedrukt te houden.
2. Klik met de RECHTER muisknop op een van de geselecteerde foto's en kies in het snelmenu de optie Kopiëren naar/E-mailontvanger.
3. Het venster Afbeeldingen per e-mail verzenden verschijnt. Hier kunt u kiezen voor Alle afbeeldingen verkleinen of als u klikt op de knop Meer opties weergeven kunt u zelf de gewenste grootte bepalen.
4. Windows verandert het formaat van uw foto's en voeg deze als bijlage toe aan een nieuw e-mailbericht. Eigenlijk wordt enkel een kopie van de foto's aangepast. Uw oorspronkelijk fotobestand blijft behouden. Als u op deze manier foto's naar uw eigen e-mailadres stuurt, heeft u kleinere foto's.
OESJE, EEN VIRUS OP MIJN PC? NEE, FILMKEN VAN DE HULK
KOEPUTER?
MAKE-UP MUIS?
SURFEN?
PC'S DOOR DE EEUWEN HEEN
NOG MEER LEUKE CARTOONS OP www.tomcartoon.be
Op 13 september 1956, - dat is nu 50 jaar geleden, - stelde IBM zijn eerste harddisk voor: de IBM 350 Disk File. Deze schijf woog meer dan 900 kilo, was zo groot als twee vertikale diepvriezers en had een opslagcapaciteit van slechts 5 MB. Dat is zowat evenveel als wat een digitale foto tegenwoordig nodig heeft om opgeslagen te kunnen worden!