Inderdaad een grote teleurstelling. Sinds ik te horen heb gekregen dat mijn, met zoveel liefde en werk, tot stand gekomen litteraire hoogtepunten niet in aanmerking komen voor een Pulitzer is de goesting er een beetje uit. Het is dat ik mij een beetje schuldig voel ten opzichte van mijn schare trouwe lezers (ondertussen reeds 3) want anders was ik er zeker mee gestopt. Net zoals bij andere grote meesters, Bach e.d.) zal ik na mijn dood pas erkend worden. Dus iedereen weze gewaarschuwd: je kunt mijn schrijfsels beter opslaan want eens zullen ze veel geld waard zijn.
Van geld gesproken: het is niet zo dat Nederlanders van nature uit gierig zijn. Via Thailandblog.nl was ik in kontakt gekomen met Fred Stas, een Nederlander die in Thailand woont. Het onderwerp e-books kwam ter sprake en hij beloofde mij om mij een deel van zijn verzameling over te maken, in totaal zo'n 25000 boeken. Hij stuurde mij inderdaad een memorie-stick op, 16 G, vol met boeken, en dit helemaal gratis. Hij wou niets horen van betaling. Fred, bij deze, hartelijk dank en ik zal vanaf heden nooit meer over 'gierige hollanders' praten... tenzij het er een is die echt gierig is natuurlijk.
Ik heb al een paar keer gezegd dat men in de Isaan alles, maar dan ook alles, eet. De Isaan is de armste streek van Thailand, het noord-oosten. Meestal is dit uit pure noodzaak wegens gebrek aan geld maar, in het geval van Krit, is het ook omdat ze het graag eet. Ondanks het feit dat we hier in Hua Hin alles kunnen kopen en, wonder boven wonder, heel veel zaken zijn hier dan ook nog een stuk goedkoper dan in Khon Kean, is ze de koning te rijk als ze weer eens iets uit de natuur kan verzamelen om op te eten. We gaan hier dagelijks een ice-coffee drinken bij Nat die ook van origine uit de Isaan komt.
Nat, de koffiemadam...
Nat is ook een verzamelaar van alles wat eetbaar is in de natuur. het is hier nu al een paar weken regelmatig aan het regenen, niet ganse dagen maar regelmatig een ferme bui. Opeens staat de natuur hier dan ook helemaal groen en komt alles tot leven. Zo ook na een regenbui: alle kikkers die, veronderstel ik, tot dan in de grond zaten te wachten komen opeens tot leven... en ze willen niets anders dan sex, sex en nog eens sex... Na elke regenbui is het hier een gebrul van die kikkers, uren en uren aan een stuk, om horendol van te worden. Ik ben al eens naar buiten gegaan omdat het werkelijk de spuigaten uitliep, zo luid. En dan verwacht je natuurlijk van daar zo een kikker van formaat aan te treffen maar dat is niet zo... juist zoals in het leger in de tijd: hoe kleiner hoe meer lawaai ze maken.
Wat krijg je na die kikkersex...
In elke poel water krioelt het van de kikkervisjes die ... inderdaad ... een lekkernij blijken te zijn. Ze vangen ze nog niet allemaal want binnenkort, als de achterste pootjes uitkomen, zijn ze blijkbaar nog beter, en is er ook meer eten aan.
En ze leefden van de jacht en de visvangst...
De jacht was goed...
De kikkervisjes worden overvloedig gekuist en gewassen en daarna worden ze gemengd met allerlei pikante kruiden, waaronder ook hun zelfgemaakte vissaus: gefermenteerde (in andere woorden rotte) saus van ingewanden en koppen van vissen. Het stinkt enorm maar de Thai zijn er verzot op... ik dus niet: een keer geprobeerd was genoeg voor mij. De, nog steeds levende kikkervisjes worden nu in verse palmbladeren gewikkeld, wat verse basilicum erbij en dan wordt dan boven een houtskoolvuur gebakken.
Inpakken in palmbladeren, met kruiden en basilicum ...
Ze eten ook zoetwatergarnalen. Niks speciaal zul je denken, tenslotte zijn de Noordzeegarnalen een delicatesse (nu ik er aan denk: Tomate crevette met zelfgesneden frietjes, zelfgemaakte garnalen en een fris pintje... lekker). Niks speciaal dus behalve dat men, in een restaurant, die garnalen levend opdient. Ze worden in een aantal pikante kruiden gelegd, in een diep bord op tafel gezet met daarop een deksel. Je moet regelmatig kijken, en als ze niet meer uit het bord springen kun je ze opeten. Rauw dus. De smaak is voor mij niet zo speciaal vermits je door die pikante kruiden maar weinig van die garnalen proeft. Scampi's kun je hier trouwens ook rauw eten, terug met kruiden... smaakt al wat beter. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik pakweg 10 jaren terug zou praten over het opeten van rauwe scampi's.
De levende zoetwatergarnalen...
Hier thuis worden de garnalen eerst gekookt.
Binnenkort moeten we naar het strand om torren te vangen om op te eten. Met een lamp ga je ze 's nachts vangen, ze worden met kruiden gekookt en hup... weeral een maaltijd uitgespaard.
Er is al wat eten aan...
Door al dat eten krijg ik natuurlijk wel honger. Ik kan nog een paar gelegenheidsbeelden plaatsen en, de rest, zal moeten wachten tot de volgende maal.
Een mierennest in de bomen...
%%%FOTO8%%%
Tijdens een van onze dagelijkse wandelingen...
%%%FOTO9%%%
Er komt nog ... later... als ik tijd heb... en goesting heb... allez, we zien wel.
Krit en Bernard
|