De mailgroep digitale fotografie van Sennet geeft gratis internet lessen digitale fotografie voor wie wil.
Wil je geen mails ontvangen, zet je dan op vakantiestop en volg de verrichtigen via Postvak IN, doe je dat niet, dan moet je rekening houden met 50 - 80 mails in je box per dag. De docenten zijn allen amateurfotografen en verrichten de beoordelingen in hun (soms schaarse) vrije tijd. * Je begint met één foto in te zenden voor Betere Compositie en wanneer de docent vindt, dat je voldoende kennis hebt, dan pas mag je door naar een volgende groep. Privé inzendingen worden niet in behandeling genomen. * Je geeft zelf het startschot tot het volgen van de lessenreeks door inzending van 1 foto via de groep met in de onderwerpregel de woorden: betere compositie Je stuurt pas weer een foto in als je eerdere inzending besproken is. Er mogen géén randen rond je foto geplaatst worden. De foto moet aan de algemene richtlijnen van de groep voldoen, dat is maximaal 900 pixels aan de hoogste zijde bij portretformaat en 1200 bij landschapformaat tegen maximaal 500 kb groot(zwaar). Download en installeer een fotoverkleinprogramma op je pc, bijvoorbeeld BDSizer. *
De technische instellingen van je toestel, kleurzweem e.d. ga ik hier bewust niet op in. Je bent een beginnend hobby-fotograaf, ik adviseer je: Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan. Leen of koop een duidelijk boek voor beginners, zoek op www.google.be met trefwoorden.
Betere compositie
Hoe maak ik boeiende foto's?
30-01-2012
Leonel - vierde inzending - een detail van een woning
Hallo Leonel,
Deze foto gaat de goede richting uit, een mooi gedetailleerde opname van dit klein onderwerp en goed in beeld gebracht met correcte verhoudingen, mooi zo. Wat ik enkele minpuntjes vind is het feit dat je niet helemaal recht voor je onderwerp stond toen je de foto nam en dat zie je aan het onderste gedeelte van de foto waar de lijnen schuin lopen. Daarnaast staat de schaduw er niet volledig op en dat is ook spijtig! Ik heb de foto even gecorrigeerd zodat je kan zien wat ik bedoel, het rechtse beeld lijkt nu aantrekkelijker en de linkerkant van het beeldje is een beetje opgelicht. Bij een dergelijke opname is het ook beter om met een statief te werken en te kiezen voor het kleinste diafragma, bv. f 22, op die manier kan je het steenwerk ook heel scherp weergeven waardoor de structuur zeer goed zichtbaar wordt en je daardoor een boeiender foto kan bekomen.
Voor de volgende inzending graag een landschap, lees daarover eerst even de besprekingen die ik onlangs op het blog geplaatst heb en maak gebruik van de verstrekte tips!
Deze inzending is al een heel stuk beter dan je eerste en dat is positief! Opletten dat de horizon of in dit geval het watervlak mooi horizontaal staat. Je onderwerp staat hier ongeveer centraal en dat is op zich niet verkeerd, dat de waterlijn met de bomen de foto in twee delen snijd vind ik minder geslaagd. Bij de keuze om de boten centraal te plaatsen is het beter om voor de watervlakte 2/3 te nemen en 1/3 voor de oever, bomen en lucht, op die manier lijkt het beeld harmonischer. Je kan ook opteren om de boten op het voorplan te plaatsen en de verhoudingen om te wisselen 1/3 water en 2/3 oever, bomen en lucht want de wolken zijn hier spectaculair, zo bekom je eveneens een aantrekkelijker beeld. Ik heb de witbalans een beetje aangepast omdat ik het wit een beetje gelig vond.
Toch zou ik van je graag een landschapsfoto willen waarbij jij laat zien dat je de basisregels voor dit fotografisch onderwerp onder de knie hebt, daarbij rekening houdend met de tips die je tot dusver gekregen hebt!
Voor een eerste inzending is dit een prachtige foto geworden waarin er een heel aangename sfeer zit, knap gedaan! De knotwilg staat op een sterk punt en er heerst een zekere harmonie tussen land en lucht al zou dit zonder de boom op het voorplan helemaal niet het geval geweest zijn omdat de horizon quasi in het midden van de foto ligt en dit geen ideale verhoudingen oplevert die visueel aantrekkelijk zijn. De belichting is goed gedoseerd en de bijna pastelkleuren die hier op de achtergrond een wazig effect geven, maken het hoofdonderwerp los zodat de aandacht van de kijker daar direct naartoe gaat om daarna de rest van het beeld te onderzoeken. Eén minpuntje, de horizon loopt schuin en al was dit mogelijk niet het geval, toch heb ik die recht geplaatst waardoor het beeld aan visuele kracht gewonnen heeft!
Voor de volgende inzending graag een foto van een stadstafereel, let hierbij goed op de gekozen verhoudingen.
Je hebt van dit landschap met een eenvoudig onderwerp een boeiende opname gemaakt door de positionering van de stalling en de dieptewerking die je bekomen hebt door het lijnenspel van de afspanning van de weide en dat is knap gezien! Zo te merken werk jij waarschijnlijk met een beeldverhouding 4:3 en al kan dit in veel gevallen een harmonieus beeld opleveren toch is dit bij deze foto geen ideale uitsnede om de foto visueel heel krachtig te maken. Door een uitsnede te maken waarbij land, bomen en lucht elk ongeveer een derde van het beeld in beslag nemen krijg je betere verhoudingen want bij jou versie gaat de aandacht van de kijker al snel naar de grote luchtpartij en het is niet daar waar je onderwerp zich situeert. De stal en de weide moet hier de aandacht krijgen, de bomen vormen daarbij een mooie omgeving en de lucht voegt daar nog een bepaalde sfeer aan toe om het plaatje af te maken. De foto is opgelicht omdat de stal, de weide en de bomen te donker waren en er zo veel detaillering verloren was gegaan. Opgepast voor overbelichting van de witte partijen in de lucht, hou daar rekening mee en belicht voor de hooglichten, een foto die ergens fel overbelicht is moet aan kwaliteit inboeten en dat is spijtig!
Voor de volgende inzending graag een evenwichtig stadsbeeld waarbij je rekening houd met de tips uit deze bespreking.
Deze foto heeft naar mijn gevoel vooral een documentaire waarde, een interessant beeld waar de fotograaf een vleugje creativiteit aan toegevoegd heeft is dit niet en dit om meerdere redenen!
Zo van achter de takken van de struiken gefotografeerd toon je een overzicht op een sloot of een rivier en enkele oude gebouwen, het torentje lijkt me wel een goed onderwerp maar het is omgeven door allerhande bijgebouwen die door de plaatsing geen meerwaarde aan de foto kunnen geven en van het geheel eerder een rommelig vertoon maken. Ook de compositie is te vlak zo pal op het onderwerp af en al staat het torentje op een sterke lijn toch mist het geheel een echt punt waarop de kijker zijn aandacht kan blijven vestigen. In de uitsnede die ik gemaakt heb krijg je een idee van hoe dit kon geweest zijn, nu kijk je echt naar het torentje dat toch het onderwerp van de foto uitmaakt, een denderend beeld is het in elk geval ook niet, mede omdat de belichting heel grauw is, laat daar bv. een zonnestraaltje van achter het torentje bijkomen en je hebt hier in tegenlicht direct een betere sfeer enz... Bekijk even de besprekingen op het blog in verband met landschapsfoto's en gebruik deze tips om als volgende opdracht nog een nieuwe landschapsfoto in te sturen die je speciaal met deze zaken in gedachte gemaakt hebt.
Voor een eerste inzending is dit een mooie foto waarvan ik de verhoudingen in het kader goed vind. Eerst heb ik even de horizon rechtgezet want de zee dreigde leeg te lopen, opgepast daarmee want dit ontsiert een foto maar overkomt ons allemaal wel eens! De foto heb ik nog een beetje bijgesneden om nog een beter evenwicht te bekomen tussen zee, strand, duinen en de lucht, als je rechtsonder in de foto kijkt zie je nu een vergroting van de grassen en het lijkt haast alsof het standpunt van de camera veranderd is, door de witbalans en het contrast verder aan te passen kreeg de foto meer punch mee!
Een tip: ga even meer door de knieën wanneer je een dergelijk beeld fotografeert, daardoor neemt de dramatiek toe omdat je dan op de voorgrond meer gedetailleerde zaken van dichterbij laat zien en dan verderop het grootse van het landschap, vergeet niet dat alles scherp moet zijn, kies voor een groot cijfer als lensopening en werk liefst met een statief. Laat een foto die je bewerkt = geoptimaliseerd hebt (want veel mensen verstaan bewerkt verkeerd) eerst even enkele dagen rusten en bekijk hem nog enkele keren opnieuw, vraag eventueel de mening van een partner, vriend of familielid want soms ontglippen je kleinigheden die een foto een andere allure kunnen geven, doe dit vooraleer je die doorstuurt.
Probeer dit nu eens uit en breng me een foto waarin deze bemerkingen in verwerkt zitten!
Het beeld dat je laat zien heeft naar mijn gevoel te veel elementen in zich, er zijn haast wel drie mogelijke foto's die je daaruit kunt halen, wat nog niet wil zeggen dat je dan een interessante foto bekomt die voldoende spanning in zich draagt om de kijker mee te nemen!
Bekijk even de drie voorbeelden die ik daaruit kon halen: - de eerste foto toont een detail van de voorkant van een huis waarbij het beeld en het centrum van de deur beiden ongeveer op een sterke lijn vallen maar toch met elkaar rivaliseren voor de meeste aandacht, iets wat op zich wat minder positief is tenzij je dit bekijkt als een conflict tussen klassieke en moderne elementen. - de tweede foto vind ik veruit de betere want de focus op het beeld met het hoofd dat ongeveer op een snijpunt van sterke punten staat, met daarnaast het lijnenspel van de constructie, moedigt de kijker aan om de foto te onderzoeken en er even stil bij te staan, wat beslist een pluspunt is. - de derde foto toont een detail van een balkon met een sculptuur van een arend, moest die er helemaal opgestaan hebben, (vandaar de witte open vlakte in het kader) dan hadden we hier opnieuw een beeld dat we konden onderzoeken in de vorm van het bekijken van een reproductie van een kunstwerk. Interessant is een andere vraag want daarbij heeft de fotograaf geen meerwaarde in de vorm van een eigen visie van het onderwerp gebracht, bv. een bepaalde invalshoek waaruit het beeld genomen is of met een groothoek lens enz...
Probeer nu zelf even een dergelijke foto te maken en maak gebruik van de tips om er meer uit te halen!
Je foto vind ik goed in beeld gebracht maar zoals je die voorstelt haal je er het maximum niet uit. De horizon ligt ongeveer in het midden van de foto waardoor de foto bijna in twee gelijke delen verdeeld is, dit doet afbreuk aan de visuele spanning want het oog van de kijker dwaalt rond op zoek naar een rustpunt waarop de aandacht vastgehouden kan worden, dat rustpunt is juist noodzakelijk om een interessante foto en geen banaal beeld te bekomen.
Als vuistregel bij dergelijke beelden kan je best kiezen voor een 2/3-1/3 of 3/5-2/5 verhouding tussen land en lucht, afhankelijk van waar je wil dat de aandacht moet rusten, er zijn ook nog andere mogelijkheden. Bij de uitsnede die ik gemaakt heb gaat de aandacht onmiddellijk naar het sterk punt rechts boven, het eindpunt van de weg in de verte, waardoor nu een heel sterk gevoel van diepte ontstaan is en de nieuwsgierigheid van de kijker uitlokt, daarna kan de omgeving ingelezen worden. De weggeknipte lucht en takken hadden weinig te vertellen die aan de foto een meerwaarde konden geven. Probeer dit nu even zelf te realiseren in een opname van een soortgelijk tafereel maar in een andere omgeving, denk hierbij na en visualiseer het eindresultaat vooraleer je handelt.
Momenteel is het kerstvakantie, er worden geen inzendingen voor het thema compositie besproken. Na 15 januari is de vakantie voorbij. Vanaf dan kunt u uw foto inzenden t.a.v. onze nieuwe leraar Vonny.
Ik wens u een fijne tijd en goede jaarwisseling toe.
Van harte welkom bij de besprekingen betere compositie. Helaas zal dit de enige bespreking mijnerzijds zijn; ik ga er een tijdje tussen uit, maar vanaf januari zal een andere leraar de besprekingen overnemen, dus je kunt vanaf dan gewoon weer een foto ter bespreking inzenden; vergeet niet de woorden 'betere compositie' in de onderwerp regel te plaatsen.
Deze inzending van je toont een mooie en goed onderhouden tuin. Zoals je ziet, knipte ik de bovenkant van de foto weg, waardoor er een soort panorama-foto is ontstaan. De foto komt nu krachtiger over, want de loze kale kille takken zijn voor een groot deel weggesneden.
Ik plaatste een oranje handje op je origineel; daar zitten wat dakpannen in de weg, cloonde ze van de foto weg. Je mag altijd je foto een beetje verbeteren in dit blok. Bijsnijden, recht op zetten, ook dat mag bij 'betere compositie'.
Hartelijk welkom bij de besprekingen van foto-inzendingen voor een betere compositie. Helaas zal dit de enige bespreking mijnerzijds zijn; ik ga er een tijdje tussen uit, maar vanaf januari zal een andere leraar de besprekingen overnemen, dus je kunt vanaf dan gewoon weer een foto ter bespreking inzenden; vergeet niet de woorden 'betere compositie' in de onderwerp regel te plaatsen.
Deze foto van je vind ik wel grappig! Ik kijk zelf ook graag omhoog, naar al het fraais wat zich daar bevind. Soms zie je dan best leuke dingen, zoals dit kleine engeltje! Een enkele maal wil ik een foto wel eens spiegelen, zoals ik ook met de jouwe deed, ik vind de foto er dan geslaagder en sterker uitkomen, wat jij? Verder heb ik het engeltje iets recht op geplaatst, waardoor er aan de onderkant van de foto een stukje afgeknipt is. Het engeltje zit goed op de sterke vertikale lijn, de foto is redelijk rustig en straalt iets devoots uit. Ga zo door!
Omdat ik geen nieuwe inzending meer van je ontving en je mij privé gemaild had dat deze foto van de 4 ingezonden foto's je voorkeur had om besproken te worden, volgt hier mijn conclusie.
Als je wat meer de tijd nam om rustig naar je onderwerp te kijken, je zelf een voorstelling maakt van de uiteindelijke foto die je zou verkrijgen en die in gedachten aan de muur van je woonkamer zou hangen.... wat zou je dan denken van de foto die je inzond? Ik verzoek je met klem serieus naar je eigen foto's te kijken. Leg ze een week in een donkere kast op de bovenste plank en vergeet ze. Pak na die week je foto's terug erbij en kijk er naar. Vind je ze mooi? Oke, houden dan. Niet? Weg ermee. Je hebt een mooi toestel aan de Canon 500D, daar valt beslist veel meer uit te halen.
Ik heb geen idee welke kleur de muur is die je op deze foto zette, na het verwijderen van de zweem kwam er een soort oud-roze muur te voorschijn, die zal vermoedelijk in het dagelijks leven wit zijn? Veel te druk met de oude takken van de klimplant, het eenzaam blaadje waar een sprankje zonlicht op valt. Om een mooie krachtige foto neer te zetten, is er rust nodig. Rust van de stenen, om de struktuur te kunnen bekijken, de gladheid van de regenpijp, de verfresten aan de klem. Doe 1 stap naar voren, maak een close-up van het blaadje en zijn omgeving en zie!!
Dit is de laatste maal dat ik een foto van je beoordeeld heb. Ik neem een tijdje afscheid van zowel betere compositie als diepte werking. Wil je verder met het laten beoordelen van je foto's? Stuur dan vanaf januari opnieuw 1 foto in met in de onderwerpregel 'betere compositie'. De nieuwe leraar zal je foto dan oppikken en bespreken.
Wat kan ik je nog leren? Niets wat compositie betreft. Daarmee komt onze korte samenwerking al tot een end; ik verklaar je voor geslaagd en je mag dus fijn gaan doorwerken bij Dushi voor Ritme en Struktuur. Neem even de tijd en moeite om het blog te bestuderen.
Hartelijk welkom in ons bankje bij compositie; dit is ons eerste blokje dus perfect voor beginners.
Je foto is helemaal niet gek hoor, ik zie een duidelijke verdeling van lucht en aarde. Ik legde er een aantal lijnen van de regel van derden over heen en zie... de horizon ligt juist goed en ook de huizen in de verte liggen netjes op het sterk punt, daar waar de vertikale rechterlijn samenkomt met de horizontale.
Je hebt goed opgelet. Jammer dat het zo een sombere dag was. Ik verzoek je hiermee, om ook de code voor de bijlagen te gebruiken, zodat de foto direkt in de mails zichtbaar is en tevens, om in je verkleinprogramma aan te geven, dat de exif gegevens van je foto mee gesaved moeten worden. Dat betreft het toestel wat je gebruikt, de datum en tijd van de opname, de iso waarde, sluitertijd, diafragma enzovoorts enzovoorts.
Graag ontvang ik een nieuwe foto van je, ik zou graag een deel van een huis zien, binnen of buiten, dat maakt niet uit. Succes gewenst.
Hartelijk welkom in ons eerste lesblokje compositie. Je bent al vele jaren lid van onze fijne fotomailgroep en zendt regelmatig mooie foto's in. Ik vermoed dat je specifiek ergens naar op zoek bent om beter onder de knie te krijgen (bijvoorbeeld beweging in een foto of portretfotografie) en wens je van harte toe dat je dat zal gaan lukken.
In ieder geval is deze foto die je als eerste inzond een hele goede binnenkomer; ik zie het futuristisch aandoende speel-/klimwerktuig op de sterke vertikale lijn staan. Je hebt de inhoud van je foto mooi verdeeld; de onderste horizontale lijn ligt precies op de scheiding van water en gras. Het is een keitoffe sterke foto geworden, proficiat.
Je zond een eerste foto in voor bespreking, de foto was nog al groot uitgevallen, maar voldeed verder aan de eis om mee te kunnen doen. Van harte welkom in de groep.
Je maakte een mooie scherpe opname van een schaal met daarin een prachtig herfststuk, mooi van kleur en helderheid. Zoals je ziet (klik even op de verkleinde foto) heb ik een heel stuk links en onder van je foto weggesneden. De leuke pukkel-pompoen ligt nu onder een groene vertikale lijn. Dat is een zogenoemde sterke lijn, hierdoor ontstaat een sterkere foto.
Je mag een nieuwe inzending doen. Graag een foto van 1 boom in het landschap. Kijk verder nog even op dit blog voor wat voorbeeldfoto's.
Deze inzending is een foto qua compositie van grote klasse, ik kan je niets meer bijbrengen. Kijk naar de opbouw van je foto en je ziet dat het middelste blok, het blok daaronder en de twee rechter blokken (onder en midden) gevuld zijn met water. Deze 4 blokken zijn belangrijke eyecatchers, want de ogen blijven trekken naar het water. De overige 5 blokken bestaan uit rustige delen hout en wallekant. Erg goed is dat je gekozen hebt om het water van links naar rechts weg te laten lopen. Het geheel is dermate opgebouwd, dat het nu 'leest' als ware het water een boek, zeer sterk!!
Juf is tevreden en ik verklaar je voor geslaagd! Je mag je lekker gaan uitleven in ritme en struktuur bij Dushi. Neem een kijkje op zijn blog a.u.b. Proficiat en veel fotoplezier toegewenst.
Eiei, een ei hoort erbij. Wat heb je daar een grappige foto mee weten te maken, trouwens, ook je andere foto's van 'het ei' waren kei!tof.
Je tekende oogjes op het ei en zette het op een iniemini skateboardje. Hiermee kom je in de richting van portretfotografie (fotoke Willy) maar vooruit met de geit.... Het ei staat prima met 'zijn gezicht' naar het binnen van de foto, aan de linker kant, dat staat op het scherp van de snede, haha! (was het gekookt?) Nee zonder dollen, het ei staat op de goede plaats en ook het onderboardje ligt goed op hoogte. Gewoon een goede en bovenal grappige foto.... die wel is waar nog gekker gekund had door het kapje van het ei af te tikken. Een idee voor een volgende fotosessie misschien?
Een heel klein minpuntje vond ik, het randje van het bord rechts onderin, ik heb het wat bijgewerkt, zie je het verschil, minder storend?
Graag zie ik een laatste inzending tegemoet. Water, dat wil ik zien. Succes gewenst, groeten Cijbra
Je sprak over heel wat voeten in de aarde en hoofdbrekers, sorry hoor, dat had ik je niet aan willen doen! Maar oke, je hebt een foto gepresenteerd met daarop hooggehakte schoenen zoals verzocht. Door het gebruik van het jachttafereel in de achtergrond en de lak op de damesschoenen waande ik mij in de jaren 30 op een groot landgoed waar een heerlijke sherry werd gedronken alvorens de trompetten te laten schallen en de vossen te gaan opzoeken.
In mijn vorige aanwijzing vroeg ik de hoge hak op de sterke lijn te leggen, helaas is die hint niet overgekomen. Had je dat wel gedaan namelijk, dan was je foto een stuk krachtiger geworden, zeker, als je deze mooie zwart/wit schoentjes omgezet had in een zwart/wit foto, want dan was er eenheid ontstaan tussen de schoenen, de achtergrond en de ondergrond. Nu komt alles nogal kleurrijk en druk over. Trouwens, bij zo'n fraaie achtergrond had je ook kunnen kiezen voor een paar Dandy herenschoenen, een wandelstok en een sjieke shawl... zo'n beetje als ik er van maakte in het voorbeeld.
Ik verklaar je voor geslaagd, je mag door naar Ritme en Struktuur bij Dushi. Veel fotoplezier nog en proficiat hoor!
Dit vind ik leuk, een mooie compositie maakte je van een moeilijk onderdeel van de oude auto. Knap gedaan. Ik trok de lijnen er weer eens over en zie hoe mooi je de foto verdeeld hebt, een prima compositie van deze foto derhalve! Het allerbelangrijkste staat er allemaal op: van de glimmende kap, de zwarte rubberen reserveband, het logo (we maken geen reclame) en zelfs het 'boegbeeld'. Niets aan toe te voegen of te wijzigen.
Je mag een volgende inzending doen, deze maal zou ik graag een ei zien.... maakt niet uit in welke vorm, geklutst, gebakken, gekookt of wat dan ook! Succes.