Albertus Bleyweert ° Wachtebeke 1871 + Lake Worth (FL) 1932.
Albertus Bleyweert werd geboren te Wachtebeke op 20 juli 1871 als zoon van Josephus Blyweert en Joanna Maria Van de Walle. Vader was houtzager en later landbouwer. Moeder was dienstmeid en later landbouwster. Albertus was de derde in een rij van zeven kinderen. De verschillende bronnen die we raadpleegden vermelden als beroep van Albertus: aardewerker, arbeider en tuinier.
Over zijn jeugd vonden we nauwelijks informatie. We weten enkel dat de familie bij zijn geboorte in de sectie Walderdonk woonde, dat de aangifte van zijn geboorte gebeurde door de vader en dat als getuigen optraden: Augustus Van de Calseyde, tapper, 42 jaar en Franciscus Saman, schoenmaker, 36 jaar.
Toen we voor een tiental jaren opzoekingen deden in het archief van de gemeente Wachtebeke vonden we in het Bevolkinsregister 1900/1910, in de kolom “Opmerkingen”, achter de naam van Albertus Bleyweert de vermelding “naar Amerika”. In boek I, blz. 184 van dezelfde telling lazen we "Den 9 april vertrokken naar Canada; den 10n te Antwerpen ingescheept. Den 1 april 1908 opnieuw ingescheept voor Letbrits, Alberta, Canada". Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik zou niet meer rusten vooraleer ik zoveel mogelijk kennis had verzameld over het leven van “onze Amerikaan”. Nachten heb ik doorgebracht achter mijn PC om op het www sporen van Albertus Bleyweert terug te vinden. Ik frons nog steeds de wenkbrauwen als ik de telefoonrekeningen van die periode doorneem. Ik heb in elk geval geleerd informatie te verzamelen op het Internet en heb bovendien de ongelooflijke mogelijkheden van het www leren waarderen. Ik heb er ook buitengewone mensen leren kennis zonder wiens hulp ik er nooit was in geslaagd Albertus te volgen doorheen Canada en de USA. Mijn dank gaat dan ook speciaal naar de Amerikaanse genealogen Ann Marie Freeman (Sharon Springs, New York), Alvie L. Davidson (Lakeland, Florida) en Judi Huff (Palm Beach County, Florida). Het zou ongeveer zeven jaar duren voor ik dit onderzoek met succes kon beëindigen en dan nog…
Hierna beschrijven ik in grote lijnen de verschillende fazen van deze fascinerende zoektocht.
Toen ik, jaren geleden, een bezoek bracht te Wachtebeke (Walderdonk 29) aan Rachel Van de Voorde (+ 2005), weduwe van Robert Theophiel Bleyweert (+ 1980) vertelde ze mij over de oom van haar overleden echtgenoot die naar Amerika was getrokken. Bovendien haalde ze de foto van Albertus uit de doos met familiefoto’s. Van dan af had hij voor mij een gezicht. Maar er was meer. “Ik heb”, vertelde Rachel, “in een boek dat toebehoorde aan mijn schoonmoeder (Amelia Maria De Houx x René Joseph Bleyweert), een briefje gevonden met een adres in Amerika”. Op dit kleine stukje papier stond, geschreven met potlood, volgende tekst: “Clara Bleyweert, Lake Wath Florida. USA Nor 7/92 Lintfel”. Was dit het adres van zijn echtgenote of zijn dochter. Veel later zou blijken dat het inderdaad het adres was van zijn echtgenote (een gehuwde vrouw neemt in de VS de naam aan van haar echtgenoot). Bovendien bleek het te gaan om Lake Worth in the Palm Beach county in de staat Florida.
In het jaar 1890 werd een emigratiedienst van de overheid in het leven geroepen om toe te zien op de speciale voorzieningen aan boord van de schepen die naar Amerika stoomden en vooral op het voorzien van een minimum ruimte per emigrant in de 3de klas. Eugène Venesoen werd in 1892 aangesteld als hoofd van deze emigratiedienst te Antwerpen. Hij stelde minutieuze maandverslagen op, waarin per schip en per bestemming van het schip een aantal gegevens over deze 3de klasse passagiers werden opgetekend. De reizigers van 1ste en 2de klasse zijn in deze rapporten dus niet terug te vinden.
De bestemming van de immigranten, die voor het eerst naar Amerika vertrokken werd vooral bepaald door de woonplaats van de personen waar ze naartoe gingen. Zowat de helft van de mannen ging naar familieleden en ongeveer 1/3 werd opgewacht door vrienden kennissen of werkgevers. Men vertrok in groepen uit hetzelfde dorp, vrouwen en kinderen gingen naar man of vader die vroeger vertrokken waren.
De verslagen van Eugène Venesoen zeggen echter niets over hoe het hen na de aankomst bij familie of kennissen in Amerika verder verging.
In 1999 verscheen, van de hand van Richard Deruyter, de bewerking van de Venesoenrapporen voor het jaar 1906 en in 2000 volgde de bewerking voor het jaar 1907-1908. In beide vinden we Albertus Bleyweert terug.
In de verslagen van het jaar 1906 lezen we: nr. 21527 – BLEYWEERT Albert, 34 jaar, landbouwer. Vertrokken uit Antwerpen met bestemming St. John aan boord van de SS Michigan op 10 april 1906. Begeeft zich naar Davidson (Britisch Columbia) bij Verhasselt Leon, die er een jaar bij een pachter werkzaam is en $36 per dag, kost en inwoon, verdient. Neemt 180 fr. mee. Spreekt Vlaams.
Het schip meerde aan in de haven van Saint John op 22 april 1906.
In de verslagen van het jaar 1908 lezen we op blz. 259: nr. 29437 - BLEYWAERT Albert, 37 jaar, van Wachtebeke, landbouwer. Zie nr. 21527. Naar Davidson (British Columbia) vertrokken, heeft hij bij een pachter gewerkt, waar hij $30 per maand, kost en inwoon, verdiende. Begeeft zich nu naar Sterling lez Lethbridge (Alberta) bij Thomson, die er als pachter is. Neemt 500 fr. mee. Spreekt Vlaams en een weinig Engels.
Samen met Albert reizen twee mannen uit de streek die hij gedurende zijn “verlofperiode” in Wachtebeke waarschijnlijk heeft overtuigd met hem te vertrekken. Het zijn:
Nr. 29438 – VAN LAEKEN Théophile, 38 jaar, van Moerbeke-Waas, landbouwer. Vergezelt voornoemde Bleywaert naar Sterling (Alberta). Neemt 300 fr. mee. Spreekt Vlaams.
Nr. 29439 – DEROOVER Louis, 35 jaar, van Wachtebeke, landbouwer. Vergezelt de voornoemde Blaywaert Albert naar Sterling (Alberta). Neemt 410 fr. mee. Spreekt Vlaams.
Zij vertrokken van uit Antwerpen op 3 april 1908 met bestemming de haven van Saint John aan boord van de SS Lake Michigan van de Canadian Pacific Railway C°. Zij kwamen in de haven van Saint John aan op 17 april 1908.
De Passenger Lists Saint John 1900-1922 (dit zijn de lijsten met de namen van de passagiers aangekomen in de haven van Saint John) bevinden zich in de Library and Archives Canada, 395 Wellington Street, Ottawa, ON K1A 0N4, CANADA. De naam van Albertus Bleyweert is waarschijnlijk terug te vinden op volgende microfilms: nr. T507 (21.01.1906-28.03.1907) en T4820 (17.04.1908-28.11.1909). Tot op vandaag hebben we niemand gevonden in Canada die voor ons de documenten m.b.t. Albertus wil opzoeken en fotocopiëren. Alle hulp is welkom!
Ellis Island is zowat het symbool van de Amerikaanse immigratiegeschiedenis. Ellis Island, evenals het Vrijheidsbeeld, bevindt zich in de haven van New York. Ellis Island werd geopend op 1 januari 1892 als ontvangst- en registratiecentrum voor de duizenden immigranten die dagelijks in de haven van New York aankwamen Meer dan 12 miljoen immigranten landden hier tussen 1892 en 1954. Hun afstammelingen vormen vandaag ongeveer 40 % van de bevolking van de USA. De passagiers van 1ste en 2de klasse werden geregistreerd aan boord van de schepen zelf, de passagiers van 3de klasse in de “Great Hall” waar o.a. de medische inspectie gebeurde. Wie niet aan de vereiste criteria voldeed werd onverbiddelijk weer naar huis gestuurd. We kunnen ons vandaag moeilijk inbeelden tot welke drama’s dit aanleiding gaf wanneer vader, of moeder of een kind werd geweigerd door de gezondheidsinspectie. Ellis Island is vandaag een museum waar de geschiedenis van de immigratie wordt verteld. Hier bevinden zich ook de “Ship passenger manifests”, de lijsten met de namen van de ruim 12 miljoen immigranten die de armoede, de religieuze of politieke vervolging in hun thuislanden ontvluchtten op zoek naar vrijheid en nieuwe mogelijkheden in Amerika.
In de passagierslijsten van de haven van New York (USA) "List or manifest of alien passengers for the United States Immigration Officer at port of arrival : S.S. Finland, Passengers sailing from Antwerp, March 10th 1921" (Ref.: T.115-2940) vonden we volgende gegevens: nr. 4. BLEYWEERT, Albert; mannelijk geslacht; ongehuwd; kan Vlaams lezen en schrijven; heeft de Belgische nationaliteit en behoort tot het Vlaamse volk; laatste vaste verblijfplaats is Santa Rosa, Florida; dichtste familielid: broeder, Frans Bleyweert, Wachtebeke; eindbestemming: Santa Rosa, Florida; hij heeft zijn overtocht zelf betaald; hij was reeds vroeger in de USA: van 1906 tot 1920, 14 jaar (de lijst vermeldt Canada en USA); hij gaat naar Santa Rosa, Florida bij een vriend genaamd George Forest; hij is in goede gezondheid; hij meet 5 voet en 9 inches; hij heeft bruin haar en blauwe ogen...".
In zijn “Petition for Naturalization” staat echter: “I emigrated in the United States from Antwerp Belgium on the 11th day of March 1921 and arrived in the United States at the port of New York on the 23rd day of March 1921.
De SS FINLAND was een van de schepen van de Red Star Line die enkele miljoenen emigranten uit heel Europa naar de USA brachten. De SS Finland werd gebouwd door D.W. Cramp and Sons te Philadelphia en te water gelaten op 2 juni 1902. De maidentrip in dienst van de Red Star Line begon op 4 oktober 1912. De laatste reis ving aan op 27 april 1928, richting Blyth waar het werd afgebroken.
Op 5 september 1872 werd te Antwerpen voor notaris Van Sulper de akte van oprichting verleden van de “Société Anonyme de Navigation Belge Américain (S.A.N.B.A.). De naam Red Star Line ontsproot uit de volksmond en was een afleiding van de huisvlag van de maatschappij, een witte wimpel met centraal een rode ster. De benaming had dus geen rechtsgeldigheid, maar later verkreeg ze die wel. (Voor de geschiedenis van de Red Star Line zie het boek van Robert Vervoort: De Red Star Line, uitgeverij Pandora, Antwerpen, 1999).
Over enkele jaren zal Antwerpen een bijzonder museum rijker zijn. Op het Eilandje, zeg maar de oude havenbuurt, komt een migratiemuseum naar het voorbeeld van Ellis Island in New York. Het Antwerps initiatief heeft de volle steun van het museum van Ellis Island. Het migratiemuseum wordt ondergebracht in de originele, vervallen havenloodsen van de Red Star Line. Van daaruit vertrokken tussen 1873 en 1935 zo’n tweeënhalf miljoen Europeanen naar de Nieuwe Wereld, onder hen Albert Einstein, Sigmund Freud, Irvine Berlin en … Albertus Bleyweert.
Zo vonden we Albert terug. Na maanden opzoekingen kwamen we iets meer te weten over de jaren tussen zijn vertrek naar Canada en de aankomst op Ellis Island. We weten nu dat hij reeds sinds 1910 in de USA verbleef. Aanvang 1921 was hij een laatste maal op bezoek bij de familie te Wachtebeke. Maar dat wisten we toen nog niet.
Op 21 juni 2000 vinden we, gedurende een nachtelijke zoektocht op het internet, Albert BLEYWEERT terug in de Index van de Minnesota Naturalization Records van “The Iron Range Research Center”. Met de medewerking van Deb Fena en Ann Lafavor en de betaling van $ 10,65 ontvang ik op 7 augustus 2000 zijn “Declaration of Intention” n° 4132 gedateerd op 12 januari 1915 in Virginia (St. Louis County – Minnesota). Dit belangrijke document, nodig om Amerikaan te worden, leverde ons aanvullende informatie. Zo komen we te weten dat Albert op 10 augustus 1910 aankomt in Sweetgrass in de staat Montana. Hij kwam van Raymond (Alberta) in Canada en deed de reis met de Canadian Passific Railway. Als hij op 12 januari 1915 de eed aflegt (Declaration of Intention) geeft hij als woonplaats op Post Box 557 Hibbing – Minnesota. Er staan echter nog meer belangwekkende dingen in deze “Intentieverklaring”. Daarom geven we hierna de volledige en oorspronkelijke tekst:
Declaration of Intention.
US Department of Labor. Naturalizaton Service. United States of America.
(Invalid for all purposes seven years after the date hereof).
“I Albert Bleyweert, aged 43 years, occupation: labourer do declare on oath that my personal description is: color: white, complexion: light, height: 5 feet 7 inches, weight: 155 pounds, color of hair: medium brown, color of eyes: blue, other visible distinctive marks: none.
I was born in Wachtebeke Belgium on the 20the day of July anno Domini 1871. I now reside at P.O. Box 557 Hibbing Minnesota. I emigrated to the United States of America from Raymond Alberta Canada on the Vessel Canadian Pacific Railway; my last foreign residence was Raymond Alberta Canada. It is my honra fide intention to renounce forever to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty, and particulary tot Albert I king of Belgium, of whom I am now a subject.
I arrived at the port of Sweetgrass, in the state of Montana on or about the 10the day of August, anno Domini 1910.
I am not an anarchist; I am not a polygamist, not a believer in the practice of polygamy; and it is my intention in good faith to become a citizen of the United States of America and to permanently reside there in. SO HELP ME GOD.
Albert Bleijweert
(Original signature of declarent).
Subscribed and sworn to before me this 12the day of januari anno Domini 1915.
Signature
(Clerk of the Court).
De documenten met betrekking tot de naturalisatie behoren tot de meest waardevolle voor de genealoog die onderzoek doet naar immigranten in de USA. Niet zozeer voor de informatie die ze bevatten (vaak is deze beperkt) maar vooral om wat ze vertegenwoordigen: Amerikaan worden. Ze hebben dus vooral een grote emotionele en symbolische waarde. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de familiegeschiedenis van miljoenen Amerikanen.
Het naturalisatieproces omvatte drie stappen: 1. De Declaration of Intention (First Papers). Gewoonlijk gebeurde deze eerste stap kort na de aankomst in de USA, afhankelijk van de wettelijke beschikkingen op dat ogenblik. 2. De Petion of Second (Final Papers). Het gaat hier om een formele aanvraag ingediend bij de rechtbank door personen die voldeden aan de verblijfsvoorwaarden en die hun intentie hadden te kennen gegeven Amerikaans staatsburger te willen worden. 3. Certificate of Naturalization. Dit was de bekroning van de naturalisatieprocedure voor diegenen die aan alle voorwaarden voldeden om Amerikaans staatsburger te worden.
Mijn nachtelijke zoektochten op het Internet werden hervat. Het einddoel was het “Certificate of Naturalization” van Albertus Bleyweert. Na de vereiste procedure te hebben gevolgd en de som van $25 te hebben overgemaakt ontving ik op 8 maart 2001, van het U.S. Department of Justice. Immigration and Naturalization Service het Naturalisatiecertificaat nr. 2845553 van Albertus Blyweert. Het draagt als datum 13 november 1928.
Kort voordien, op 13 april 1928, huwde Albertus Bleyweert te Miami (Florida) met de weduwe Clara J. Alexander, geboren in Engeland. Hun huwelijk werd ingezegend door Major S.A. Runcie van het Leger des Heils. Getuigen zijn Mrs. en Mr. S.B. Martin, Mrs. Florence Mockabee and Emory C. King. De huwelijksakte draagt nummer 772. De kopie werd voor mij opgemaakt op 28 januari 2000 door Harvey Ruvin, clerk of Miami-Date County.
In de documenten van de “United States Federal Census” (Volkstelling) van 1930 voor Palm Beach County (FL) vonden we viermaal de familienaam BLYWERT : Albert Bleywert, head, 57 jaar, gardner; Alexander Blyweert, 14 jaar, geschat geboortejaar 1915; Wallace Blywert, 3 jaar, geschat geboortejaar 1926 en Florence Blywert, 42 jaar, geschat geboortejaar 1887. Hoe voorzichtig we moeten zijn met dergelijke documenten blijkt hier nogmaals. Ziehier de juiste gegevens. Alexander Blywert is Clara Alexander (de vrouw neemt de familienaam aan van de man). Haar geschatte geboortejaar (1887) staat achter de naam van haar oudste kind Florence Blywert. De geschatte leeftijd van Florence is 14 jaar. Wallace Blywert is de zoon van Clara. Gelukkig beschikten we over de juiste gegevens uit diverse andere bronnen
Albertus Bleyweert overleed in Lake Worth, Palm Beach County (FL) op 3 oktober 1932. Het “Certificate of Death” draagt nummer 15779. Een kopie werd voor mij opgemaakt op 17 december 1999. Naast de persoonsgegevens vermeldt de overlijdensakte zijn beroep: gardner, de overlijdensoorzaak: acute dilatation of heart en de begraafplaats: Pinecrest Cemetary waar hij werd begraven op 4 oktober. De overlijdensakte werd ondertekend door de Corroner of Lake Worth (Fl).
Zoals gebruikelijk in de USA verscheen er een overlijdensbericht in de plaatselijke krant. Hier volgt de test van het bericht uit The Palm Beach Post van woensdagmorgen 5 oktober 1932: “Albert Bleywert. Funeral services for Albert Bleywert, 62, who died suddenly at his home here on Monday afternoon, were held at the grave in Pinecrest cementery on Tuesday afternoon, with Adjudant E.F. Breazeale of the Salvation Army, officiating. Burial was in Pinecrest cemetery. Mr. Bleywert came to Lake Worth nine years ago from Canada and was a gardener. His widow, Mrs. Clara Bleywert and a son, Albert Bleywert, survive”.
The Palm Beach Genealogical Society heeft de begraafplaatsen van het Pinecrest Cemetary geïndexeerd. Zo weten we dat Albert Bleyweert begraven ligt in Sec. B, Lot 249. Het Pinecrest Municipal Cemetary, Lake Worth, FL “is located on a tract of land with borders of 12th Ave. South and Elm Ave and Pine Street and South ‘A’ St.”. Het zou nog tot aanvang 2005 duren voor ik er in slaagde iemand te vinden in Palm Beach County die foto’s wilde nemen van het graf van Albertus Bleyweert (en Clara Alexander). Judi Huff uit Palm Beach County, evenals ikzelf lid van “RAOGK: Random Acts of Genealogical Kindness” nam de foto’s van beide graven. Wij ontvingen ze als bijlage bij haar e-brief op 21 januari 2005. RAOGK is een internationale organisatie van genealogen die op vrijwillige basis er zich toe verbinden eenmaal per maand gratis opzoekingen te doen voor mensen die hun voorouders zoeken, afschriften van akten wensen, foto’s van graven, enz. Ik heb zelf voor tientallen personen uit Engeland, Australië, Canada maar vooral de USA opzoekingen gedaan naar hun voorouders afkomstig uit Vlaanderen, meestal uit Oost-Vlaanderen.
Op het Pinecrest Municipal Cemetary wijst echter geen enkel merkteken op de aanwezigheid van het graf van Albertus Bleyweert. De onderhoudswerkman van het kerkhof was echter bereid oranje stokken te plaatsen op de precieze plaatsen waar Albertus en Clara werden begraven. En van deze plaatsen maakte Judy Huff digitale foto’s.
De echtgenote van Albertus Bleyweert, Clara Alexander, overleed in Lake Worth op maandag 14 februari 1972. In The Palm Beach Post van woensdag 16 februari 1972 (Sec. C, blz. 6) verscheen volgend “Orbituary” van Clara: “Clara Alexander. Age 83 of 508 Nort A St., Lake Worth, passed away in Lake Worth Monday evening. Mrs. Alexander was a member of the Bethel Temple in Lake Worth. Survivors include son Wallace L. Alexander of Lake Worth, daughter Mrs Florence A. Muir, Miami, FL, one niece in California, 4 grandchildren and 3 great-grandchildren also survive. Funeral services will be held at the E. Earl Smith & Sons Funeral chapel in Lake Worth on Thusday at 3pm. Rev. William G. Winn, pastor of the Bethel Temple officiating. Interment in Pinecrest Cemetery. Friends may call at the Funeral Home from 7 till 8 pm this evening”. Zij overleed in de woning van haar zoon Wallace (Wally) Lavern Alexander. Clara’s graf bevindt zich op Pinecrest Cemetery, section 08, Lot 051.
Er bleef één belangrijke vraag te beantwoorden: “Heeft Albertus Bleyweert nakomelingen met Clara Jane Whitworth Alexander ?”. Wat weten we van haar ? Zij werd geboren in Lancaster, Engeland op 8 maart 1888. Zij had twee kinderen : Florence Alexander (Florence A. Muir), geboren in 1909 en overleden tussen 1972 en 2000 en Wallace Lavern Alexander, geboren op 15 december 1926 in Lake Worth. Alle geraadpleegde documenten vermelden dat ze weduwe was toen ze huwde met Albertus Blyweert. Is dit ook zo ? Waarom draagt Florence de familienaam Alexander en niet die van haar eventuele vader ?
Wallace L. Alexander stelt ons voor een nog groter probleem. Hij werd geboren te Lake Worth op 15 december 1926. Hij is dus 1 jaar, 3 maanden en 28 dagen als zijn moeder huwt met Albertus Bleyweert. Is hij de zoon van Albertus ? Of huwde Albertus een weduwe met twee kinderen van een verschillende vader ? Alvie B. Davidson, eveneens lid van RAOGK maar ook professioneel onderzoeker (privé detective) die voor mij de opzoekingen deed in Palm Beach County had op 9 februari 2000 een lang telefonisch gesprek met Wallace L. Alexander (in de volkstelling van 1930 genoteerd als Wallace Blywert). De avond van 9 februari ontving ik een geschreven verslag van dit gesprek. Hier volgt de tekst.
“Mr. Blyweert. I just got back from Palm Beach County and I have located the son of Albert Blyweert, Sr. The widow, Clara J., reverted to her former name after the death of Albert and shortly afterwards she renamed her son, Albert, to Wallace L. Alexander. She also moved to where her son was living about the time your family was no longer communicating with her in Lake Worth. I spoke with Wallace Alexander this morning and he said he was born prior to the marriage of Albert to Clara. She was a widow at that time and she had a daughter born in 1909. this daughter is now deceased. Clara died in 1972 and I have her obituary.
Wallace told me that he remembers his father dying with a heart attack for he said the father accidently broke the window beside his chair when his arms flew outward upon onset of the heart attack. Wallace was only 6 years old when his father died. He said he start his school with the name of Albert Blyweert but then shortly thereafter his mother told him his name would be Wallace L. Alexander but never explained why and he just accepted it.
I gave Wallace your address and I will give you his so you all can communicate with each other…
Getekend: Alvie L. Davidson, Lakeland, Forida, USA. Member of Random Acts of Genealogical Kindness.”.
Op 24 februari 2000 verzond ik mijn eerste brief naar Wallace. Onze brieven kruisten elkaar, want een paar dagen later ontving ik zijn brief gedateerd op 22 maart 2000. Een paar paragrafen uit deze brief :
Dear Paul:
I received a call on Wednesday, February 9, 2000 from a Mr. Al B. Davidson, a professional researcher on your behalf, looking for possible relatives of your family who came tot the USA. My Mother, Clara Jane Whitworth (born in Lancaster, England on March 8, 1888) was with a Mr. Blyworth when I was a young child (I’m now 73). I do remember him but he died of a heart attack when I was about 6 years old…
I just want you to know my wife, Evelyn & I will be gathering more photos and any other information we can and send them on to you. I do know the house where they lived is gone and I don’t have any pictures that I know of, but will look further. I know where he was buried and will take a picture and send to you…
Evelyn & I have 4 children (3 girls - Karen, Janice & Holly and 1 boy – Larry); 6 grandchildren; and 2 great-grandchildren.
We do not have a computer, so it may take a little more time, but we will be in touch again…
P.S. For about 30 years I was a Commercial sports fisherman and now am semi-retired house painter.”.
Getekend: Wallace (Wally) Alexander.
Wallace L. Alexander huwde met Evelyn Louise King te Lake Worth, FL op 24 augustus 1948. Evelyn werd geboren te Lake Worth op 29 augustus 1929. Wallace woonde tot zijn huwelijksdag te Lake Worth, Rt 1, Box 391. De huwelijksakte draagt het nummer 249. Getuigen bij het huwelijk waren: Margaret Ann King en A.C. King (vader van de bruid). Het huwelijk werd ingezegend door Herbert A. Studebaker. Als beroep van Wallace vermeldt de akte: milk man. Voor Evelyn staat vermeld; IBM operator.
Op 12 juni 2000 schreef ik een tweede brief naar Wallace met wat uitleg over de voorouders van Albertus Bleyweert en de vandaag nog in Wachtebeke levende familieleden. Ik voegde er ook een foto bij van Albertus.
Ik hoorde nadien niets meer van de familie Alexander uit Forth Worth.
Op 24 augustus 2002 deed ik nog een poging om opnieuw in contact te komen met Wallace. Tevergeefs. Er kwam geen antwoord meer op mijn brief.
Is Wallace Alexander de natuurlijke zoon van Albertus Bleyweert. Ik denk dat Wallace het zelf niet weet. Mijn vermoeden is dat het niet zo is maar zekerheid heb ik niet. Enkel DNA onderzoek zou uitsluitsel kunnen geven. Dat is echter een andere geschiedenis.
In de komende dagen doe ik een nieuwe poging om het contact met Wallace Alexander te hernieuwen.
Paul Blyweert
|