met tips, trucs en ervaringen Indien u vragen heeft of suggesties kunt u die altijd mailen.
10-08-2006
Zelf zuurkool maken
Ingemaakte zuurkool met jeneverbessen
Benodigdheden:
Voor een inmaakpot van 40 liter neemt u 500 gram zout, voor kleinere potten verhoudingsgewijze minder.
De hoeveelheid zout kan zonder bezwaar worden verminderd als u niet zo van zout houdt.
Kruiderijen: jeneverbessen, peperkorrels, kummel, mosterdzaad, dille, dragon, twee à drie druivenblaadjes, twee à drie kleine, zure en gesnipperde appels.
De kruiden kunnen naar smaak worden gecombineerd of ook weggelaten.
Kies naar gelang van de grootte van uw gezin en uw oogst een inmaakpot van 10, 20, of 40 liter.
Bereiding:
- Als u de witte kolen uit de grond heeft gehaald, moeten ze een nacht blijven liggen.
- Vervolgens worden ze schoongemaakt en middendoor gesneden.
- De harde stronk moet worden verwijderd.
- Dan heeft u een groenteschaaf nodig (een stevige komkommerschaaf, een elektrisch broodsnijmachine of een groot, scherp mes zijn ook goed).
- Boven een grote schaal of een plastic teil wordt de witte kool nu in dunne repen geschaafd.
- Als zij op deze wijze is kleingesneden, doet u haar laagsgewijze in de inmaakpot, die van te voren grondig is schoongemaakt en open gedroogd.
- Op een laag kool van ongeveer 20 cm strooit u nu wat zout en wat jeneverbessen.
Dit is het basisrecept. Naar smaak kunt u ook andere kruiden toevoegen.
- Nu begint u met een houten stamper het geheel zolang te stampen tot er vloeistof verschijnt.
- Vervolgens komt de tweede laag kool met kruiden.
Aan het einde moet de vloeistof absoluut boven de in elkaar gestampte kool staan. Is het u niet gelukt - menig jaar bevat de kool weinig sap - dan moet u nog een beetje water met zout koken, het laten afkoelen en over de kool gieten. Neem ongeveer 10 gram zout op 1 liter water.
- Onder de rand van de pot moet een strook van 10 cm overblijven, omdat de gistende kool later wat schuim gaat vormen.
- Leg tot besluit een schone linnen doek over de gestampte kool, daarop een plankje (een houten ontbijtbordje) en verzwaar het geheel met een goed schoongemaakte steen.
- Deze pot zuurkool moet twee tot drie weken in een warm vertrek, bv. in de keuken, blijven staan en daarna kunt u hem in de kelder zetten.
Na ongeveer 6 weken is het gistingsproces afgelopen.
- U kunt dan voor de eerste keer het plankje, de doek en de steen verwijderen en schoonmaken, wat u vanaf dat ogenblik eenmaal per week moet doen.
- Controleer dan ook of de vloeistof nog boven de kool staat.
- De witte schuimlaag schept u er eenvoudig af.
U kunt nu voortaan - zolang de voorraad reikt - uw zelf ingemaakte zuurkool gebruiken.
SMAKELIJK
Overgenomen uit een krant met "Tips uit de kruidenkeuken"
Na het Paasmenu en andere feestelijke diners eens totaal iets anders. Tips om uw gewicht te beheersen.
Als eerste een lijst met wat mag en hoeveel mag. U zult zien, bijna alles mag. Het is de hoeveelheid die bij ons heeft geholpen.
Magere vleessoorten (max 150 gr per dag): Rundsvlees: biefstuk, filet, tournedos, rosbief, schenkel (doch liever niet te vaak rood vlees !)
Kalfsvlees: kalfsoester, tong, gebraad
Varkensvlees: haas, mignonette, ham, gebraad
Gevogelte (kip, kalkoen, fazant,...): wit, bil
Exotische vleessoorten en wild: struisvogel,...
Vis (ipv vlees, min 2x per week !): baars, kabeljauw, pladijs, poon, rog, schar, schelvis, snoek, staartvis, tarbot, tong (inktvis)
ook vette vis is gezond: zalm, haring, makreel, heilbot,... (liever niet te vaak gerookte vis)
Schaal- en schelpdieren: scampi's, garnalen, mosselen, krab, kreeft,...
Eieren: 2 tot 3 ipv vlees of vis (bij brood max 2): voorkeur voor gekookt ei
Vegetarisch / vleesvervangers: tofu, tempeh, seitan (is minder volwaardig en dient gegeten te worden met peulvruchten), quorn (bevat nog kippe-eiwit), combinatie van granen en peulvruchten (vb volle rijst met linzen)
Opm.: sommige "burgers" bevatten teveel vet en te weinig eiwit
Magere vleeswaren (charcuterie) (max 50 gr per dag): kalkoenfilet, kipfilet, filet de Sax, filet rose, filet d'Alsace, filet d'Anvers, ontvette gekookte ham, filet américain, paarderookvlees, runderfilet, gebakken rosbief, magere casselerrib, gebraad
Magere kazen (2 sneetjes of max 50 gr per dag): Oudendijk light, Belgomilk light, Milner, Westlite, Leerdammer light, Belle ligne, Babybel light, Jogging, Philadelphia light, Maredsous light, Boursin light, effi, Président léger, Suprème des ducs léger,...
Voor wie een suggestie wil ... Ons Paasmenu ziet er als volgt uit:
- Gerookte zalm Dijonaise
- Witloofroomsoep met witte van Hoegaarden
- Lamsfilet met gesauteerde bloemkool en krielaardappeltjes
- Coupe Royale
Mmm ... Om nu al te watertanden.
De recepten gelden voor 4 personen
Gerookte zalm
Neem 3 sneetjes zalm per persoon, en schik dit op een bord.
Klop 1/4 liter room op met 1 soeplepel mosterd en peper en zout.
Versier de zalm met uiringen en rondom de saus.
Witloofroomsoep
Benodigdheden:
2 stengels prei, 1 kg witloof, 2 flesjes hoegaarden, 1 dl room, 2 kippebouillonblokjes, peper, zout, tijm, laurier, 100 gr grijze garnalen.
Bereiding:
De in stukken gesneden prei en witloof aanstoven in boter of margarine.
De 2 flesjes hoegaarden toevoegen plus een weinig water.
Bouillonblokjes en kruiden toevoegen.
Aan de kook brengen tot gaarheid (ongeveer 20 minuten).
Tijm, laurier verwijderen.
Mixen.
Verder afsmaken.
Opdienen met een beetje room en garnalen.
Lamsfilet Belle-Hélène
Benodigdheden:
4 * 180 gr lamsfilet, 1 grote bloemkool, 1/2 bot peterselie, tuinkers, 100 gr paneermeel, 5 teentjes knoflook, 3 soeplepels mosterd, 800 gr krielaardappeltjes, margarine of boter om te bakken, peper, zout en nootmuskaat.
Bereiding:
Bloemkool 3/4 gaar koken en laten uitlekken.
De filets aankleuren in de pan en kruiden met peper en zout.
In beboterde braadslee leggen.
Insmeren met een mengeling van paneermeel, mosterd, geplette look, gehakte peterselie, peper en zout.
Laat dit 15 à 20 minuten bakken in de oven op 180°.
Ondertussen bakt u de bloemkool (gekruid met peper, zout en nootmuskaat) en de krielaardappeltjes in de pan.
Schik op de voorverwarmde borden de sneetjes lamsfilet, gebakken bloemkool en gebakken krielaardappeltjes.
De braadslede blussen met een weinig water en het vlees overgieten met de bekomen jus.
Versier het bord met een beetje tuinkers.
Fruitbeker
Benodigdheden:
750 ml vanilleroomijs, 1 groene appel, 2 kiwi's, 250 gr aardbeien, 1 sinaasappel, 1 banaan, 1 pompelmoes, 1 meloen en 1 spuitbus slagroom plus munt.
Bereiding:
De gekoelde bekers vullen met bollen roomijs.
Bijvullen met de versneden fruitmengeling.
Versieren met slagroom en een muntblaadje plus een halve aardbei.
Welkom culinaire liefhebbers,
Daar onze website niet meer regelmatig aangepast wordt, laten we jullie via deze weg meegenieten van onze recepten. Indien je vragen hebt, kan je die natuurlijk altijd stellen en Bocuse zal ze beantwoorden.
Tot straks bij het eerste recept.
Bocuse
- Het vlees fel aankleuren in zeer hete pan met de margarine.
- Na elke bakbeurt de pan blussen met een weinig water en in de stoofpot gieten.
- Bij de laatste bakbeurt de pan niet blussen en er onmiddellijk de gesneden uien in aankleuren. Bestrooien met de suiker en laten goudgeel karamelliseren.
- De pan blussen met de azijn en bij het vlees voegen.
- Overgieten met het bier.
- Tomatenpuree bijvoegen.
- Kruiden met thijm, laurier, peper en zout.
- De sneden brood, dik besmeerd met mosterd bovenop leggen.
- Afgedekt laten stoven tot gaarheid ( 1,5 uur ).
- Verder afsmaken naar keuze en indien nodig een weinig bijbinden (bruine roux van maizena).