Belgenland komt weer in het internationale nieuws: na de rupsenplaag komen ook een honderdtal gieren onze contreien bezoeken, allicht op zoek naar een aantal politieke lijken die hun eigen tafelspringerijtjes, mediageile optredens en gigantisch beloofde verminderingen van werklozen en belastingen niet helemaal verteerd hebben. Ook gieren lusten wel eens andere gieren. En volgens de laatste berichten is Brussel-Halle-Vilvoorde al lang gesplitst ( maar we wachten nog even op een Nederlandstalige versie van het wetsvoorstel), is de staatshervorming zeker rond tegen de 22ste eeuw, gaat de Franse Gemeenschap Vlaanderen subsidiëren en de teveel ontvangen dotaties terugbetalen tegen 2510., gaat men in Wallonië zeker zijn eigen boontjes doppen ( ses propres flageolets chaumer), gaat in Vlaanderen Jean-Marie Dédé, Flupke Républic, Bertje Akela , Vlotten Hugoké en Vlaamse Bart samenwerken om terug 1 grote Volkse Unie te vormen als men tenminste de zon in elkaars ogen kan laten schijnen. t Bolleke zal dit alles lijdzaam moeten ondergaan . Om dit alles door te slikken komen we samen op zondag 1 juli. Vanaf halfvier worden we verwacht bij Hugo en Monique ( nog steeds aan DeRomboutweg 63 te Brasschaat) voor een BBQ op de zevende dag. We worden eerst verwelkomd met een hapje en een natje. Wie graag een culinaire bijdrage wil leveren voor dit feest kan contact opnemen met de catering-verantwoordelijke Monique. Na de rondvraag naar de vakantiebestemmingen, het uitwisselen van de fotos der kleinkinderen, de verslaggeving over de gezondheidsperikelen der onderscheiden sprekers, de discussies over het al dan niet Nederlands taalgebruik van één der leden der koninklijke familie, leggen we de billetjes, koteletjes, visjes en ander lekkernij op het vuur voor het betere werk. We overgieten dit heerlijks met een passend sausje en laten de avond vuurrood gloeien en daarna doven. Enigszins moe, maar voldaan vanal dat eten en drinken, gunnen we onszelf toch nog een toetje en storten ons op het dessert. Dan valt de avond en de moed in onze schoenen. Enkel de harde kern houdt vol tot het bittere einde: de afrekening in speciën. Gelukkig heeft de zon ons zacht gekoesterd en met welbehagen op ons neergekeken zodat wij weer met nieuwe energie aan de volgende dagen kunnen beginnen. De vogels stoppen hun kwetterend gezang om 22 uur, omdat zij zich wel hebben aangepast aan de wetten die in dit land heersen. Daarom verwachten we iedereen met een nieuw project, een fris idee, meer vertrouwen, positieve gedachten en mededeelzame gevoelens op onze zoveelste BBQ. Om Hugo en Monique op het goede spoor te zetten, vragen we iedereen om hen van uw komst te verwittigen: hugo.stevens@tele2allin.be of 03/6531520.
P.S.: Zoals de voorgaande jaren brengt iedereen zijn vlees en/of vis zelf mee en houdt aan de BBQ een oogje in het zeil of niemand anders met zijn stukje stiekem gaat lopen O ja, als voorbereiding op de Olympische Spelen in Peking mag men ookoefenen in het zwembad van Hugo en Monique. Liefst in aangepaste, ietwat frivole kledij.
Tot dan,
Uw aller democratisch verkozen en zetelend lid van uw vereniging zonder winstoogmerk, maar als het kan wel gesubsidieerd.
18-06-2007, 16:14
Geschreven door 't Bolleke
22-05-2007
Bezoek aan de luchthaven van Deurne op zaterdag 2 juni
Beste vrienden en vriendinnen van t Bolleke
Fly,Robin,fly, up,up in the sky.
Op zaterdag 2 juni 2007 brengen we een bezoek aan de luchthaven van Deurne, als alternatief voor het veel te dure Zaventem.
Wij hebben een gids ingehuurd die ons rondleidt op de luchthaven en ons ook achter de schermen begeleidt. Als toetje op de taart duiken we in het verleden en kunnen we de historische vliegtuigen bewonderen in het Stampe-Vertongen Museum. Daarna is er nog een drankje door te spoelen om de opgedane emoties wat te verwerken. Afspraak om 13.45 u in de Inkomhal van de Luchthaven. Verwachte kosten: 5- per persoon voor het bezoek.
Geschiedenis
Jean Stampe en Maurice Vertongen waren twee Eerste Wereldoorlogveteranen, die na de oorlog een vliegschool wilden oprichten. Omdat er na de oorlog geen goede lesvliegtuigen voor handen waren, ging Jean Stampe op zoek naar iemand die zo'n toestel kon ontwerpen en maken. Die persoon werd Alfred Renard. En hun eerste vliegtuig, dat het type aanduiding RSV (Renard, Stampe, Vertongen) kreeg, werd direct een bescheiden succes. Het werd het eerste vliegtuig van de Belgische Luchtmacht van na de oorlog.
Het eeste exemplaar werd gebouwd in een kelder in Evere, maar daarna verhuisde ze de school en de werkplaats naar Deurne nabij Antwerpen. Tijdens de grote depressie in de jaren 30 wist men, door onderhoudscontracten met het leger, het hoofd nog maar net boven water te houden.
Nadat Alfred Renard in 1927 voor zichzelf begon, werd hij opgevolgd door de RusGeorge Ivanow die destijds gevucht was voor de Russische Revolutie en met vrouw en kinderen in Frankrijk verbleef. Het eerste volwaardige vliegtuig dat hij afleverde was de SV.3. Men was toen nog druk bezig met de bouw van de RSV's en met Ivanow kwamen nog meer Russen naar Deurne om bij Stampe & Vertongen te komen werken.
Na de SV.3 kwam Ivanow met de SV.4, waarvan er in eerste instantie 5 werden verkocht aan de Antwerp Aviation Club. Het Belgische leger zocht toen ook naar een nieuw jacht/verkenningsvliegtuig en Stampe stelde zijn SV.5 voor.Maar geheel in de lijn van hun traditie koos de Belgische Luchtmacht voor een buitenlands toestel. Dit toestel viel echter dermate tegen dat het uiteindelijk alsnog een bestelling plaatste. Uiteindelijk werd dit toestel nog een bescheiden succes, met een order en licentiebouw door Letland.
1935 zou voor Stampe & Vertongen al een veel dramatischer moment in hun geschiedenis worden. Het Belgische leger had de behoefte aan een bommenwerper kenbaar gemaakt. Zowel Stampe als weer het kleine LACAB gingen aan de slag. Aan beide toestellen was te zien dat de Belgische vliegtuigbouw de aansluiting met de Amerikaanse en Engelse industrie aan het verliezen was. Op 5 oktober ging de SV.10 voor de tweede keer in de lucht voor een demonstratie. Aan boord was George Ivanow en piloot was de zoon van Jean Stampe, Leon. Boven Borsbeek raakte het toestel in moeilijkheden en stortte het neer. Beide inzittenden overleefden de val niet.
De oorlogsdreiging werd groter, en Frankrijk bestelde daarom 200 SV.4b's. Om de Belgische neutraliteit te omzeilen werden deze in licentie gebouwd bij Farman in Frankrijk (als SV-4c). Toen de oorlog België bereikte vluchtte Jean Stampe naar Frankrijk, en bleef de gehele oorlog ondergedoken in Parijs. De fabrieken werden in 1940 platgebombardeerd.
Direct na de oorlog bouwde Jean Stampe onafgebouwde toestellen alsnog af in Frankrijk, en zocht hij opnieuw contact met Alfred Renard en richtten ze in Evere, waar de oude fabriek van Renard stond, de onderneming Stampe en Renard op die in 1970 alsnog de deuren sloot.
Op de luchthaven van Deurne werd het Stampe & Vertongen museum opgericht waar de oude toestellen te bezichtigen zijn. Er worden luchtdopen met de oude toestellen georganiseerd.
22-05-2007, 15:38
Geschreven door 't Bolleke
13-04-2007
Reisweg naar "den Boomsen Baksteen"
REISWEG naar den baksteen
Het is nog niet te laat om deel te nemen aan ons bezoek aan het Ecomuseum van de Boomse Baksteen. Geen zware wandelingen of lastige trappen. Enkel wat rondstruien op de site waar zo velen ooit in het zweet huns aanschijns hun boterham met soms wat beleg verdienden.
Afspraak zat.21 april te 14 u 15.
bij EMABB Noeveren 67 Boom .
Hoe te bereiken,
U neemt de afrit Boom centrum op de A12
U neemt onmiddellijk de brug over de A 12
Aan het licht rechtsaf (richting centrum)
U bent nu op de vroegere Antwerpsesteenweg die naar de brug over de Rupel leidt.
Enkele honderden meters verder, voor de Rupelbrug, neemt U de straat schuins rechts naar beneden (Vanderveldestraat)
Rechts afslaan (kol.Silvertopstr) en dan rechtdoor.
Brug over de spoorweg.Baan volgen.
U rijdt het kruispunt met de straten van rechts voorbij.
Even verder, linkerkant van de baan, ziet U het bord met EMABB.
Hier draait U links af. Site en parking op het einde van de straat.
Wie nog geen baksteen in zijn maag heeft, krijgt nu de gelegenheid om er één te krijgen ( maagzweren worden onmiddellijk verwijderd door deze ECO-baksteen).
13-04-2007, 18:34
Geschreven door 't Bolleke
10-04-2007
Uitbreiding van onze Bollekesfamilie
Wij ontvingen een geboortekaartje waarin Basil, Mai en Dina de geboorte aankondigden van hun zusje SARAH. De blijde gebeurtenis vond plaats op 3 april 2007. Een kindje bij dus voor Birgit Stevens en Salah Fitiane. Wie hen in een persoonlijk kaartje wil feliciteren kan dat doen op hun nieuw adres: de Levis Mirepoixlaan 148 te 1090 Brussel (Jette).
Namens 't Bolleke wensen we de ganse familie proficiat met deze gezinsuitbreiding.Moge een goede gezondheid hen begeleiden in dit aardse bestaan.
10-04-2007, 09:47
Geschreven door 't Bolleke
Bezoek aan de Steenbakkerij
Beste vrienden en vriendinnen van 't Bolleke,
Misschien hebben jullie zich al afgevraagd "waarom hebben we nog niets vernomen over het geplande bezoek aan EMABB de derde week van april?
Het antwoord is eenvoudig: EMABB is tijdens de winter gesloten en gaat pas op 1 april terug open. Dus konden we pas nu de afspraken maken. Daarom deze mail van onzentwege want Armand is op skivakantie.
Zeer belangrijk: het bezoek is gepland op zaterdag (en niet op zondag) 21 april 14u15.
EMABB of Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen, is gelegen op Noeveren 67-Boom. (reisweg volgt later)
Industriële archeologie die jullie absoluut niet mogen missen! De enige overblijvende steenbakkerij in de Rupelstreek die tot en met 2006 nog handgevormde steen bakte in zowel klamp- papen- als ringoven. De gids zal ons in deze ovens rondleiden evenals in de droogloodsen en op het plein waar de steenmaker de stenen vormt en de afdragers kms lopen om de stenen te drogen te leggen.Aan al deze activiteiten komt weldra een einde want onze groene Vera Dua vond deze te bezoedelend. De installaties zijn verkocht aan Nederland waar ze boven de Moerdijk terug in gebruik zullen genomen worden. Blijkbaar gelden daar andere milieunormen.
Dus: wil je nog iets zien van de industrie die ooit duizenden te werk stelde in de Rupelstreek dan mag je dit bezoek aan EMABB niet missen! Hou dus zaterdat 21 april vrij op de agenda.
Wat kost dat?
30 euro voor de gids + 1,75 euro per deelnemer. We delen de kosten.
Duur van het bezoek 1u3O à 2 u. Daarna een verfrissing in het steenbakkerscafe.
Tot slot: kan je laten weten of je al dan niet meegaat.
Het zou ons erg plezieren mochten jullie er bij zijn.
zeer hartelijk,
Richard en Christiane
N.B.: Wil je je in de Boomse steenbakkerijsfeer dompelen, lees dan het werkje "Klinkaart" van Piet van Aken.
10-04-2007, 09:32
Geschreven door 't Bolleke
Bericht van een oud-leerling
Mijnheer Gijsbrechts,
Ik ben ook een oudleerling van het Edmondus college en dit in de periode 1972-1976. Misschien herinner je me nog wel, was zo gene stille toen, ne mens kan gelukkig in de positieve zin veranderen.
Heb verschillende jaren van u wiskunde gekregen, dat kan ik me nog herinneren, de leerstof (bewijzen e.d. echter niet meer)
Met enkele oudleerlingen o.a. Peter Kaufman, Patrick Laurent en nog enkele andere uit deze periode zijn we bezig om een kleine reünie te laten doorgaan.
Na zoveel jaren zijn we toch curieus wat er van ieder van ons is geworden.
De vlam wakkerde aan met het iniatief www.schoolbord.be u misschien wel bekend.
Regelmatig mail ik nog met Robert Mucha en over enkele weken mailde ik met mr. D'Hollander, een toffe ervaring na zoveel jaren.
We beseffen misschien nu pas hoe het mogelijk was dat jullie met ons zoveel geduld hadden en we soms straf moesten pennen.
Nu besef ik pas welke vruchten het opbracht.
Ik zelf werk sinds 1981 bij de FOD Financiën, meerbepaald de administratie "Douane en Accijnzen", meerbepaald dienst in burger op de Controle accijnzen Antwerpen II. Mijn taak bestaat er in fraude met accijnsgoederen o.a. alcohol, tabak, minerale olie en nog vele andere op te sporen en te bestrijden.
Van oudleerling en ook collega van de Fod Financiën, André Stoks kwamen we aan de weet dat jullie als oud leraars Edmondus een vereniging oprichtten: 't Bolleke", een tof initiatief.
Misschien kunnen we in de toekomst eens samen iets organiseren?
Laat ook eens iets van u horen.
Vriendelijke groeten,
Lauwers Guy
10-04-2007, 09:30
Geschreven door 't Bolleke
20-03-2007
Dankbaar nieuws over oud-studenten
In een krant konden we vorige week het verhaal van een zekere Abdelhamid El Mouden lezen (43 jaar ondertussen en misschien beter gekend onder de naam van Serifi). We geven hieronder een korte samenvatting van het interview en lichten hieruit een paar fragmenten die belang hebben voor de Sint-Edmondusgemeenschap: El Mouden is de eerste Marokkanse Belg geworden die zich aan een Vlaamse balie inschreef. Ze waren thuis met elf kinderen en een autoritaire vader, die de kost verdiende bij de Métallurgie Hoboken. Hij draaide soms 3 shifts na elkaar om zijn gezin eten te geven. Zijn zoons moesten allemaal een vak leren. Abdelhamid kon best electricien worden want vader wilde later een bouwbedrijf in Marokko beginnen. Abdelhamid zag dit niet zitten. We citeren nu: "Op mijn elfde ben ik mezelf gaan inschrijven in een ASO-school in Zurenborg. Mijn ouders wisten niet beter of ik zat op een technische school.Moeilijk was dat niet met ongeletterde ouders, ik tekende ook altijd zelf mijn rapport". De bom barstte toen zijn ouders beslisten de hele familie naar Brussel te verhuizen. Om Frans te leren, want dat zou van pas komen als ze in Marokko een bouwfirma begonnen. Abdelhamid hield voet bij stuk: hij zou zijn school in Antwerpen afmaken." Het is tot een breuk met mijn familie gekomen. Op mijn zestiende ben ik op kamers gaan wonen, 4000-frank. De helft financierde de directeur van het college en daarna vrienden Tine en Eric, ik ben her er eeuwig dankbaar voor. De rest verdiende ik met klusjes. Schilderen, behangen, tegels leggen, ik heb er veel van opgestoken." Tot hier deze getuigenis, waarvan een leraar ooit zei dat hij minister in Marokko zou worden..
20-03-2007, 19:42
Geschreven door 't Bolleke
Bezoek aan de luchthaven van Deurne
Beste vrienden en vriendinnen van t Bolleke
Fly,Robin,fly, up,up in the sky.
Op zaterdag 2 juni 2007 brengen we een bezoek aan de luchthaven van Deurne, als alternatief voor het veel te dure Zaventem. Even wat info hierover:
De luchthaven van Deurne heet nog steeds Antwerp Airport en dat blijft ook zo.Enkel touroperators en reisbureaus blijven met het achtervoegsel Brussel North werken. Commandant Eddy Cleirbaut verklaarde hierover: Het blijft Luchthaven Antwerpen-Antwerp Airport. Ook de internationale drielettercode voor de luchthaven blijft dezelfde, namelijk ANR. De heisa hierover ontstond bij de IATA. Op voorstel van VLM Airlines werd de naam Antwerp Brussels Nord ingevoerd. Dit had zijn voordelen, want mensen die via het Internet Brussel als bestemming ingaven kregen ook de luchthaven van Deurne voorgeschoteld. Dat blijft ook nu zo.
Voor ons doet de naam er natuurlijk niet zoveel toe en wie zich wat graag politiek druk maakt, kan op het Internet genoeg argumenten vinden van de asfaltjongens en de groenmeisjes.
Wij hebben een gids ingehuurd die ons rondleidt op de luchthaven en ons ook achter de schermen begeleidt. Als toetje op de taart duiken we in het verleden en kunnen we de historische vliegtuigen bewonderen in het Stampe-Vertongen Museum. Daarna is er nog een drankje door te spoelen om de opgedane emoties wat te verwerken. Afspraak om 13.45 u in de Inkomhal van de Luchthaven. Verwachte kosten: 5- per persoon voor het bezoek. Meer info volgt nog omstreeks 20 mei. Hopelijk ook tot dan !
Hieronder wat fotomateriaal om U in de stemming te brengen. (Niet te zien op onze blog..)