Mediterrane auberginegratin
Hoofdgerecht voor 4 personen
2 aubergines, in dunne plakken 50 ml olijfolie 2 (rode) uien, in ringen 2 teentjes knoflook, fijngehakt 500 g vastkokende aardappels, geschild, in dunne plakken geschaafd 5 tomaten, in plakjes 4 eetl. gehakte peterselie 1 eetl. Italiaanse of Provencaalse kruiden 200 g roomkaas naturel of kruidenroomkaas ovenschaal, ingevet event. aluminiumfolie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190ºC. Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie en leg ze op een bakplaat. Bak de aubergine circa 15 minuten in het midden van de oven tot de plakken goudbruin zijn en bestrooi met zout en peper. Verhit een beetje olijfolie en fruit hierin de uiringen en knoflook 2-3 minuten. Leg de helft van de aardappelschijfjes in de ovenschaal en maak daarop een laagje aubergine, ui en tomaat. Verdeel de kruiden en roomkaas erover en dek af met de rest van de aardappelschijfjes. Bestrijk of besprenkel de bovenlaag met de rest van de olijfolie. Bak de fratin 35-40 minuten in het midden van de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
Tips
Vervang de roomkaas door geitenkaas. Leg op de roomkaas een laagje zwarte of groene olijven, in plakjes.
|