Pot-au-feu van kip met aardappelpuree Hoofdgerecht voor 4 personen
4 kippenpoten 2 el olijfolie 1 ui, in ringen 250 g winterpeen, in blokjes van 1 x 1 cm 1 prei, gewassen en in ringen 1 courgette, in blokjes van 1 x 1 cm 1 kippenbouillontablet 2 laurierblaadjes 1 kg kruimige aardappelen 100 ml magere melk pureestamper
Bestrooi de kip met peper en zout. Verhit de olie in een braadpan en bak de kip in 5 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Fruit in dezelfde pan de ui 3 min. Voeg de peen, prei en courgette toe. Fruit 2 min. Voeg de bouillontablet, 350 ml water en de laurierblaadjes toe. Doe de kip erbij en breng aan de kook.Stoof op laag vuur in 30 min. gaar met de deksel half op de pan.
Schil ondertussen de aardappelen, snij in gelijke stukken kook in 20 min. gaar in water met zout. Giet af en laat 2 min. uitdampen in de pan. Verwarm ondertussen de melk in een steelpan. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper en roer met een garde de melk erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de pot-au-feu met de aardappelpuree.
50 g boter 2 grote uien, gesnipperd 250 g winterpeen, in kleine stukjes 500 g gehakt half om half 1 el Zaanse mosterd 450 g aardappelen 2 zoetzure appels (bijv. Jonagold), ongeschild in dunne plakken. Ovenschaal (20x25 cm), ingevet
Verwarm de oven voor op 190ºC. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en fruit de uien 5 min. Bak de peen 5 min. mee. Bak het gehakt 3 min. mee. Voeg mosterd toe en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de ovenschaal.
Schil en was de aardappelen. Breng de melk aan de kook, voeg de aardappels er aan toe en breng het geheel opnieuw aan de kook. Houd het geheel een kwartier op een zacht vuur aan de kook, voeg de boter er aan toe en stamp vervolgens de aardappels fijn. Klop de puree nog even door en maak haar vervolgens af met nootmuscaat, zout en peper.
Roer de puree los en verdeel over het gehakt. Strijk glad. Leg de appels dakpansgewijs op de puree. Verdeel de rest van de boter erover. Bak in ca. 25 min. gaar en goudbruin.
Tip: Dit gerecht kunt u 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm, afgdekt met aluminiumfolie, 30 min. in de oven op 190ºC.
300 g speculaasjes 3 el abrikozenjam 500 g volle kwark citroen 100 ml slagroom 4 eieren 250 g mascarpone 1-2 tl speculaaskruiden keukenmachine springvorm 24-25 cm ingevet
Verwarm de oven voor op 175ºC. Breek de speculaasjes in stukken en maal ze in de keukenmachine met behulp van de pulseknop fijn. Voeg de jam toe en meng alles tot een samenhangend deeg. Druk het deeg in de springvorm over de bodem uit, maak ook een opstaande rand van 4 cm. Meng in een kom de kwark met de slagroom en roer een voor een de eieren erdoor. Schenk dit mengsel in de springvorm.
Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de cheesecake in 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart eerst 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de rand van de vorm en laat de taart verder afkoelen.
Bestrijk de bovenkant van de cheesecake met een dikke laag mascarpone en strooi er door een zeefje wat speculaaskruiden over.
Koude komkommersoep nijd 1 komkommer met schil in blokjes en pureer in een blender of keukenmachine met 200 ml kippenbouillon (uit pot) 150 ml yoghurt, 3 eetlepels fijngehakte basillicum en wat zout en peper tot een gladde soep. Laat de soep in de koelkast koud worden.
Griekse kaasbroodjes Meng 100 gram verkruimelde feta met fijngehakt bosuitje en 3 eetlepels fijngehakte platte peterselie en schep dit op 1 punt van 4 ontdooide plakjes bladerdeeg. Vouw de andere punt erover en druk de rand met een vork dicht. Bestrijk de broodjes met melk en bak ze in een warme oven van 200º C in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de broodjes afkoelen.
Wraps met ham en eiersalade Beleg 4 wraptortilla's met 100 gram plakjes ham en een bakje eiersalade. Leg in het midden een pluk rucola en rol de wraps stevig op. Snijd de wraps schuin doormidden en verpak ze strak in plasticfolie.
Kinderspiesen met marshmallows Steek aan 8 spiesen elk 3 marshmallows met daartussen 2 aardbeien en 2 blokjes gesneden verse ananas.
Snacktomaatjes met frisse yoghurtdip Bijgerecht - 4 personen
Meng 2 el yoghurt, 3 el mayonaise en 2 tl mosterd in een kommetje. Snijd œ bakje bieslook (à 25 g) fijn en meng door de saus. Prik de cherry tomaten van 1 bakje (250 g) aan tapasprikkers en serveer met de yoghurtdip.
Warme wrap met mais en tonijn een snelle maaltijd voor 4 - personen.
1 pak wrap tortilla's ( 6 stuks) 2 blikken tonijn in olijfolie (à 160 g) 1 zak fijne roerbakgroenten ( 400 g) 1 blik mais ( 370 ml.)
Schenk de olie uit 1 blikje tonijn in de wok. Laat de tonijn uit het andere blikje uitlekken. Verwarm de tonijnolie in de wok en roerbak de groente 3-4 minuten.Schep de maiskorrels en de tonijn erdoor en verwarm dit mengsel al roerende 2-3 minuten. Verwarm de tortilla's volgens de aanwijzingen in de magnetron. Schep op elke tortilla een reep van het mais-tonijnmengsel.Rol de tortilla's stevig op en snijd de wraps schuin door. Leg op elk bord 3 halve wraps.
500 g rundergehakt 2 uien, gesnipperd 2 tenen knoflook, fijngehakt 500 g rijpe tomaten, in stukjes 1 theelepel koekkruiden 2 laurierblaadjes 100 ml rode wijn 3 aubergines, in plakken 500 g vastkokende aardappelen geschild en in plakken 3 eieren 200 ml Griekse yoghurt (10% vet) 100 g Griekse feta, fijn verkruimeld 3 eetlepels olijfolie lasagneschaal, ingevet
Bak het gehakt in een hapjespan (zonder olie) al omscheppend rul. Bak de ui 4 minuten mee en voeg dan de knoflook, tomaten, koekkruiden, laurierblaadjes, wat zout en versgemalen peper en de wijn toe. Laat het geheel afgedekt 45 minuten zachtjes sudderen tot het een lekkere saus wordt. Bestrooi de plakken aubergines met zout en laat ze in een vergiet 30 minuten uitlekken. Kook de aardappelplakjes in ruim kokend water in 5 minuten beetgaar. Lat ze in een zeef uitlekken. Klop in een kom de eieren los met de yoghurt en roer de feta erdoor. Dep de plakken aubergine met keukenpapier droog en bestrijk ze dun met olijfolie en bak ze met 4-6 tegelijk in een grillpan mooi bruin. Verwarm intussen de oven voor op 200ºC. Verdeel de plakken aubergine, aardappelplakjes en gehaktsaus in lagen in de ovenschaal, drie lagen aubergine met daartussen twee lagen aardappel en gehaktsaus. Strijk de yoghurt-kaassaus over de bovenste laag uit en bak de moussaka in de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Laat de moussaka nog 10 minuten uit de oven staan om wat steviger te worden.
Doop de randen van de glazen in 1 losgeklopt eiwit en daarna in kristalsuiker voor een suikerrandje. Pureer 1/4 geschilde cantaloupemeloen.Voeg eventueel een scheutje Passoa toe. Snijd enkele blokjes of hartjes uit de rest van de meloen en rijg die aan prikkers. Doe ijsblokjes in de glazen.Schep de meloenpuree erop en giet er procecco of cava overheen. Roer even. Zet de prikkers in de glazen.
Blanceer 400 gram bloemkoolroosjes 2-3 minuten, giet ze af en houd apart. Verwarm 300 ml natuurazijn met 200 ml water en 150 gram suiker tot de suiker is opgelost. Voeg 1 theelepel kurkuma (koejit), 2 stuks steranijs, 1/2 kaneelstokje, 1/2 eetlepel kerriepoeder, 10 cm geschilde en geraspte gemberwortel en de bloemkoolroosjes toe.
Schep dit mengsel in schone potten met deksel en bewaar maximaal 3 weken in de koelkast. Lekker bij oosterse gerechten.
Witloffrittata met kaas uit de oven. Vegetarisch hoofdgerecht- 4 personen
Benodigdheden 500 g witlof 1 el olijfolie 1 rode peper, fijngesneden 4 eieren 50 ml melk zakje peterselie ( 30 g) 175 g geraspte Hollandse geitenkaas 75 g rucola sla melange ronde ovenschaal 25 cm doorsnede, ingevet 1 ongesneden brood
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de bittere kern uit de onderkant van de witlof en de rest van de witlof in fijne reepjes. Verhit de olijfolie in de wok en fruit hierin het pepertje (indien je van extra pittig houdt, fruit je de zaadjes mee). Voeg de witlof toe en roerbak 3-4 minuten. Klop de eieren los met de melk en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Snijd de peterselie fijn en roer deze samen met de geitenkaas en de witlof door het eiermengsel. Schenk dit mengsel in de ovenschaal en laat het 25 minuten gaar worden in de hete oven. Snijd de witloffrittata in punten en serveer met rucolasla melange en dikgesneden brood.
Tip: Ook met geraspte oude kaas is deze witloffrittata heerlijk.
œ pak couscous (500 g) 3 el olijfolie 2 uien, in ringen 2 tenen knoflook, in plakjes 1 courgette, in blokjes 1 bakje cherrytomaten (250 g), gehalveerd 1 pak pangasiusfilet (400 g , diepvries) ontdooid 1 bakje platte peterselie (20 g), grof gesneden
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking met 1 el olie. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en fruit de uui en knoflook 3 min. Voeg de courgette toe en bak 2 min. mee. Schep de tomaten erdoor en bak nog 4 min. Schenk 50 ml water in de pan. Snijd de vis in stukken en leg tussen de groenten. Bestrooi met peper en zout en stoof met de deksel op de pan in 10 min. op laag vuur. Voeg 2/3 van de peterselie en peper en zout toe aan de couscous. V erdeel de visstoof over 4 diepe borden of kommen. Strooi er de rest van de peterselie over en serveer met de couscous.
Tip: Bestrooi de pangasiusfilet met 1 tl gemalen komijnzaad voor een extra kruidige smaak.
800g kruimige aardappels 50 g boter 500 g rundergehakt 2 uien (gesnipperd) 1 prei (gewassen en in halve ringen) 250 g champignons ( in kwarten) 1 blikje tomatenpuree ( 70g) 1 el worcestershiresauce 2 tl gedroogde tijm 4 smaakvolle en knapperige appels ovenschaal ( 20 x 25 cm, ingevet) pureestamper
Verwarm de oven voor op 200ºC. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Verhit 25 g boter in een hapjespan en bak het gehakt in 5 min. rul. Voeg de ui, prei en champignons toe en bak 4 min. mee. Voeg de tomatenpuree, worcestershiresauce en tijm toe en verwarm nog 2 min. Schep in de ovenschaal.
Giet de aardappelen af, maar vang 100 ml kookvocht op. Stamp de aardappelen met het kookvocht en de rest van de boter tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd 2 appels in kwarten, schil ze, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng door de puree. Verdeel de puree over het gehakt.
Boen de laatste 2 appels schoon en snijd de ongeschilde appels overdwars in plakjes van 2 mm. Verwijder alleen de pitjes, het klokhuis wordt zacht in de oven. Leg de plakjes dakpansgewijs op de puree. Bak de appeljachtschotel in de oven in ca. 25 min. goudbruin.
Benodigdheden 400 ml witte wijn 2 rode uien, in halve ringen 8 takjes tijm 800 g kabeljauwfilet 4 el olijfolie 1 citroen, schoongeboend 4 el peterselie, fijngesneden 1 teen knoflook, fijngesneden ovenschaal ( 20 x 30 cm)
Bereiding Breng voor de marinade de wijn aan de kook. Voeg de ui en tijm toe aan de de wijn en haal van het vuur. Laat in 30 min. helemaal afkoelen. Leg de vis in de ovenschaal, bestrooi met peper en zout en schenk de marinade erover. Laat 1 uur afgedekt in de koelkast marineren. Verwarm de oven voor op 200ºC. Schenk de wijn zoveel mogelijk uit de ovenschaal, maar laat de rest van de ingrediënten in de schaal. Bewaar een beetje van de wijn. Schenk de olie over de kabeljauw en zet 6-8 min. in de oven.Schenk als het te droog wordt wat wijn over de vis. Rasp de gele schil van de citroen en meng met de peterselie en de knoflook. Neem de vis uit de oven en bestrooi met het mengsel. Serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree.
100 g lichtbruine basterdsuiker 1 vanillestokje, opengesneden en het merg eruit 40 g boter 250 g gemengde verse bosvruchten (frambozen, bramen en blauwe bessen) 4 plakjes bladerdeeg ontdooid 4 bollen roomijs 4 aardewerken bakvormpjes
Roer de suiker met 1 eetlepel water en het vanillemerg door elkaar in een pannetje en laat de suiker op een lage stand langzaam smelten. Roer niet in de suiker, maar schud de pan af en toe tot de suikersiroop goudbruin en geurig is gekaramelliseerd. Voeg de boter toe en roer dit door de karamel. Verdeel de karamel over de bakvormpjes.
Verwarm de oven voor op 200ºC. Verdeel de vruchten over de karamel en leg het bladerdeeg erop. duw de randen van het deeg naar binnen en bak de taartjes in de oven in circa 25 minuten goudbruin. Laat ze een beetje afkoelen en draai ze dan voorzichtig om op de bordjes. Serveer de taartjes warm met een bol roomijs erbij.
Kip uit het pannetje met spekjes, paprika en ananas
Kip uit het pannetje met spekjes, paprika en ananas
Hoofdgerecht voor 4 personen.
4 kipkarbonades of 8 drumsticks 2 rode paprika's, zonder zaadjes, in parten of brede repen 2 rode uien, in ringen 100 g magere gerookte spekblokjes 1 kleine verse ananas, geschild, in blokjes 1 eetl. gehakte verse koriander of 1 theel. gemalen koriander ( ketoembar) 6 eetl. olijfolie 2 eetl. balsamicoazijn 1 eetl.honing
ovenvaste braadpan
Bereiden Verwarm de oven voor op 190°C. Bestrooi de kipdelen met zout en peper en leg ze in de braadpan. Voeg paprika, ui, spekblokjes, ananas en koriander toe. Sprenkel de olijfolie erover. Zet de pan met deksel 50 minuten in het midden van de oven. Haal de deksel er de laatste 10 minuten af en voeg balsamico en honing bij het gerecht.
Tip:
Lekker met gekookte krieltjes of aardappelpuree. Voeg er de laatste 10 minuten voor gekookte krieltjes bij. Dit recept kan ook worden bereid met een hele kip. De stooftijd is dan ca 1,5 uur.
Schil de appels, boor uit 1 appel het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit de ui zachtjes aan. Druk in een zeef het vocht uit de zuurkool. Schep de stukjes appel erdoor en strooi de tijm en wat versgemalen peper erover. Schenk de bouillon erbij. Smoor de zuurkool afgedekt in 25 minuten zachtjes gaar, schep alles regelmatig om. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de plakken appel in 3-4 minuten mooi bruin. Serveer de zuurkool in een schaal en leg de plakken appel erop. Lekker met gebakken kipfilet en aardappelpuree.
Mix in een blender het vruchtvlees van 2 passievruchten met 4 frambozen en 60 ml sinas. Giet in een glas en garneer met een paar frambozen.
Banaan-kokosshake
Mix in een blender 1 rijpe banaan met het sap van 1/2 limoen, 30 ml kokosmelk en 1 bol vanilleijs. Giet in een glas en garneer met verkruimelde bitterkoekjes.
Mango apple dream
Mix in een blender het vruchtvlees (zonder schil) van 1/2 mango en 1 groene appel met 60 ml volle yoghurt tot een romige shake. Giet in een glas en vul af met crushed ice.
Aardbeicocktail
Mix in een blender 6 verse aardbeien, 1 grote bol vanilleijs, 30 ml witte rum of wodka en 30 ml prosecco tot een schuimige, lichtroze drank. Giet in een glas en garneer met 1/2 aardbei.
Coffeeshake
Roer in een glas 1 kopje afgekoelde espresso, 30 ml amandellikeur en 30 ml kokosmelk rustig doorelkaar,. Vul af met crushed ice.
4 stoofpeertjes ( Gieser Wildeman) geschild 4 dl glühwein 50 g suiker 1 kaneelstokje 100 g bokkenpootjes 50 g pure chocolade fijngehakt 2 dl slagroom kaneelpoeder
Bereiding:
Breng de peertjes in de glühwein aan de kook en voeg de suiker en het kaneelstokje toe. Verkruimel de bokkenpootjes. Klop de slagroom stijf. Spatel de verkruimelde bokkenpootjes met de chocolade door de slagroom en doe het mengsel over in een kleine springvorm (ø ± 16 cm).Laat het taartje in de diepvries in ± 1 uur + 15 min. bevriezen. Knip intussen uit een stukje stevig papier een sterretje zo groot dat het op 1/6 deel van het taartje past. Snijd het taartje met een scherp mes in 6 puntjes. Leg het sterretje op een taartpuntje en bestuif dun met kaneelpoeder. Verwijder voorzichtig het sterretje. Herhaal dit bij de ander puntjes Zet de taartpuntjes op een bordje en zet er een peertje naast. Lepel er een beetje van het kookvocht omheen.
Tip: De overgebleven puntjes kunt heel goed afgedekt met huishoudfolie maximaal 3 dagen in de diepvries bewaren. Haal ze vervolgens ± 15 min. voor gebruik uit de diepvries.