Foto: Webredactie.nl
MOUSSAKA Hoofdgerecht voor 4 personen
500 g rundergehakt 2 uien, gesnipperd 2 tenen knoflook, fijngehakt 500 g rijpe tomaten, in stukjes 1 theelepel koekkruiden 2 laurierblaadjes 100 ml rode wijn 3 aubergines, in plakken 500 g vastkokende aardappelen geschild en in plakken 3 eieren 200 ml Griekse yoghurt (10% vet) 100 g Griekse feta, fijn verkruimeld 3 eetlepels olijfolie lasagneschaal, ingevet
Bak het gehakt in een hapjespan (zonder olie) al omscheppend rul. Bak de ui 4 minuten mee en voeg dan de knoflook, tomaten, koekkruiden, laurierblaadjes, wat zout en versgemalen peper en de wijn toe. Laat het geheel afgedekt 45 minuten zachtjes sudderen tot het een lekkere saus wordt. Bestrooi de plakken aubergines met zout en laat ze in een vergiet 30 minuten uitlekken. Kook de aardappelplakjes in ruim kokend water in 5 minuten beetgaar. Lat ze in een zeef uitlekken. Klop in een kom de eieren los met de yoghurt en roer de feta erdoor. Dep de plakken aubergine met keukenpapier droog en bestrijk ze dun met olijfolie en bak ze met 4-6 tegelijk in een grillpan mooi bruin. Verwarm intussen de oven voor op 200ºC. Verdeel de plakken aubergine, aardappelplakjes en gehaktsaus in lagen in de ovenschaal, drie lagen aubergine met daartussen twee lagen aardappel en gehaktsaus. Strijk de yoghurt-kaassaus over de bovenste laag uit en bak de moussaka in de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Laat de moussaka nog 10 minuten uit de oven staan om wat steviger te worden.
|