Bloemkoolflan met ham en kaas Dit eigenlijk een hartige taart zonder deegbodem Voor 4 personen
1 kleine bloemkook, in roosjes zout en peper 100 g gekookte ham, in reepjes 125 g geraspte lichtbelegen boerenkaas 4 eieren 1½ dl crème fraîche 1 kropsla, in stukken 3 el olijfolie 1 el zonnebloemolie 1 el balsamicoazijn
Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in kokend water met zout. Laat ze uitlekken. Verdeel de bloemkool over de bodem van een ingevette lage taartvorm van circa 20 cm doorsnede of een ovenvaste koekenpan met dezelfde doorsnede. Strooi de reepjes ham erover en 50 g geraspte kaas. Klop de eieren los met zout en peper en de crème fraîche en roer de rest van de kaas erdoor. Schenk dit mengsel in de vorm en bak de flan 20-25 min. in een voorverwarde oven op 180ºC tot hij gestold is. Serveer de flan met een groene salade met een dressing van de beide oliesoorten, azijn en zout en peper naar smaak.