FIETSROUTES - FIETSHUMOR - FIETSWEETJES

13-07-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lille : Kempenroute Lille - Herentals
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Lille : Kempenroute Lille - Herentals  


Start : Recreatiedomein Lilse Bergen  . prov . Antwerpen
Afstand : 44 km
G.P.S. 45.620 km

 
Route : Knooppunten : Lilse Bergen - kp 77 - kp 76 - kp 35 - kp 37 - kp 14 - kp 29 - kp 56 - kp 57 - kp 58 - kp 36 - kp 75 - kp 74 - kp 70 - kp 69 – kp 59 – kp 79 – Lilse Bergen

De Kempen zijn in feite een groot natuurgebied, met bossen, vennen, heide en groene weilanden, met daartussen gelegen gezellige stadjes en dorpen. In vele dorpen zijn nog de typische Kempense langgevelboerderijen te bezichtigen, hoewel vele hiervan tegenwoordig volledig als woonhuis in gebruik zijn. Veel van het Kempens erfgoed wordt bewaard in het openluchtmuseum van Bokrijk. Het kan er ’s zomers door de zandgronden de warmste plek van Vlaanderen zijn.



 Route : Lilse Bergen – kp 77 : Deze route vertrekt op parking Lilse Bergen , de autostrade over , rechtsaf richting Gierle .

 

Het recreatiedomein De Lilse Bergen is gelegen in een prachtig bosrijk gebied. In het midden van het domein is een grote vijver gelegen. Een gedeelte van deze vijver is afgebakend als veilige zwemzone. Op het overige deel kunt u windsurfen en waterfietsen. Verder is er voor de kleinsten een bewaakte waterspeelplaats met een maximale diepte van 50 cm en met een avontuurlijke speeltuin errond. Voor volgende activiteiten vindt u bij ons alle faciliteiten: tennis, volleybal, voetbal, basketbal, tafeltennis, petanque en minigolf. Voor de jongeren is er een minicaromloop en een skelterbaan. Ook diverse avonturensporten zoals een hindernisparcours, een klimmuur en een koordenpiste zijn aanwezig.

Kp 77 – kp 76 – kp 35 – kp 37 – kp 14 : Langs velden , weiden en boerderijen op rustige wegen via Poederlee naar Herentals .

Kp 14 – kp 29 : Verder door de bossen op onverharde wegen langs de toeristentoren “ De Papekelders “ ( een prachtig rustplaats ) en de Kruiskensberg .

 

De Toeristentoren 'De Papekelders' is één van de hoogste toeristische troefkaarten van Herentals. Deze uitkijktoren is een houten constructie met een totale hoogte van 24 meter (hoogste vloer : 22 meter). Hij werd gebouwd op het hoogste punt van Herentals, een zandduin, 40 meter boven de zeespiegel, in het unieke Kempische natuurkader. Bij helder weer biedt hij een onvergetelijk panorama. Vanop het hoogste platform kan men dan 110 torens ontwaren



.Bij de grote baan even van de route om het begijnhof , het oud gasthuis en het centrum van Herentals te bezoeken .

 

In het midden van de twaalfde eeuw wordt de naam ‘Herentals’ voor het eerst in documenten vermeld. In die periode bezat het kapittel van Sint-Waldetrudis in Mons de tiendrechten in Herentals en bouwde er een kerk. Naast de agrarische kern, de ‘villa’, met de Sint-Waldetrudiskerk als middelpunt, ontwikkelde zich op de kruising van een landweg met een waterweg aan de Kleine Nete een tweede kern, een ‘burgesia’. In 1209 verkreeg deze nieuwe nederzetting van Hendrik I, hertog van Brabant, een vrijheidscharter. Herentals groeide van de dertiende tot de vijftiende eeuw uit tot een hertogelijke stad in het hertogdom Brabant.


Terug op de route naar kp 29 op een prachtige fietspad langs Snepkensvijver .

 

In onze streken zijn er verschillende landduinen. Na de laatste ijstijd overheersten noordelijke winden die allerlei sedimenten meevoerden van de terugtrekkende gletsjers. De zwaardere zandkorrels vielen als eerste neer en de fijnere leemkorrels iets verder. De zandige bodem geraakte slechts langzaam begroeid zodat de wind nog lange tijd vrij spel had om het landschap te boetseren. De Kempische heuvelrug, die ligt tussen Herentals en Retie en waaraan Snepkensvijver grenst, is ook zo een landduin. In de laagte naast de heuvelrug blijft het water lange tijd staan en vormt zo een ven met een grote moerassige strook. Deze bodemomstandigheden zorgen voor een typische vegetatie zoals het veenmos, dopheide, kleine zonnedauw, veenbes en veenpluis. Ook de geurige gagel komt massaal voor. Op de drogere stukken is de struikheide alom tegenwoordig.

 

Kp 29 – kp 56 : Op een onverharde zandweg door bossen langs camping Florial

Kp 56 – kp 57 – kp 58 – kp 36 : Door een open gebied rond Tielen .

Kp 36 – kp 75 – kp 74 : Langs het gehucht Mazel ( Tielen ) en door de vallei van de Aa .

Kp 74 – kp 70 : Langs het gehucht Rooien ( Gierle ) en door het Grotenhoutbos



.
Het Grotenhoutbos, gelegen aan de autosnelweg in Gierle, was tijdens het ancien régime een van de zeven jachtgebieden van de hertogen van Brabant. Volgens het opschrift op een grafsteen in de kerk van Vosselaar zou het eerste dennenzaad in de kempen hier gezaaid zijn door boswachter Adriaan Ghijs, in opdacht van de vrouwe van Turnhout. Verschillende wandelwegen lopen doorheen het 395 hectare grote domein. Er worden tevens natuurwandelingen georganiseerd.
 
Kp 70 – kp 69 – kp 59 – kp 79 : Verder over de autostrade langs Vosselaar en het Gielsbos terug naar de Lilse Bergen .
 

 Beoordeling 


route : een pracht van route . Een dikke proficiat aan de Fietspeter, U bent een voorbeeld hoe het moet . U vergeet de fietsers niet bij wegenwerken ( tussen kp 74 en kp 70 ) en zorgt voor een alternatief langs het Grotenhoutbos .
bewegwijzering : geen problemen
plannetje : Fietskaart 1


>> Reageer (0)
10-07-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen . Op de wip in het Waasland
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Antwerpen . Op de wip in het Waasland 


Start : Centrum Burcht
Afstand : 44 km
G.P.S. 45.620 km

Route : Knooppunten : Burcht centrum - kp 44 - kp 27 - kp 46 - kp 47 - kp 48 - kp 49 - kp 71 - kp 70 - kp 32 - kp 33 - kp 43 - kp 42 - kp 41 - kp 44 – Burcht centrum

De linkeroever van de Schelde heeft ter hoogte van Antwerpen altijd op de wip gezeten . Het was een stukje Oost – Vlaanderen dat meer naar Antwerpen keek dan naar de eigen provincië . Vanuit Antwerpen wordt deze fietstocht in het Waasland steeds landelijker . Via de rechteroever van de Schelde fietsen we daarna terug naar Antwerpen .



Route : Burcht centrum – kp 44 – kp 27 : Langs de Schelde met links de vijver “ Galgenweel “ en rechts de sky - line van Antwerpen .
Kp 27 – kp 46 : Verder langs de jachthaven en een ommetje langs de molen en het strand van St. Anneke . Terug op de route verder door het Sint – Annabos en het natuurgebied “ Blokkersdijk naar Zwijndrecht .

 Sint-Anneke,van bedevaartplaats tot oord van plezier. De benaming Sint-Anna is afkomstig van de patroonheilige van de 12 de eeuwse Sint-Annakapel die toen als bedevaartplaats fungeerde. Als parochiekerk was dit kleine bedehuis middenin het Zwijndrechtse gehucht Vlaams Hoofd tot ca 1905 in gebruik tot ze door een grotere kerk werd vervangen. Deze kapel stond ongeveer op de plaats waar zich nu het gebouw van de Sint-Annatunnel bevindt

Kp 46 – kp 47 : Via fruitgaarden en restanten van de oude fortengordel ( Halve Maan ) langs Melsele . 

Tussen het Fort St. Marie en het Fort van Zwijndrecht werd tussen 1870 en 1880 een militaire verdedigingslinie gemaakt. In de polders bestond die uit een dijk, die in de zandstreek verder ging in een militaire weg : de Krijgsbaan. De uitgraving voor de dijk vormde een lange verdedigingsgracht : het Lange Eind. Hierop bevonden zich 2 schansen (verdedigingsposten of lunetten) : de Halve Maan en de Put van Fien. Zo ontstond het zogenaamde ‘Verschanst Kamp Linkeroever’, deel van de vesting Antwerpen.

Kp 47 – kp 48 – kp 49 : Langs de bolle akkers , typisch voor het Waasland , naar Kruibeke .
Kp 49 – kp 71 : Verder naar Bazel met zijn schilderachtige dorpskern en kasteel Wissekerke



Reeds in de 10de eeuw stond op de plaats van het huidige kasteel een waterburcht, die deel uitmaakte van een versterkingsgordel aan de Schelde. Van de talrijke verbouwingen zijn de kelder uit de 15de eeuw en de toren uit de 16de eeuw de oudste restanten. In 1778 werd het kasteel eigendom van het oude adellijke geslacht Vilain XIIII, dat lange tijd de burgemeesters leverde voor de gemeente Bazel. In de 19de en de 20ste eeuw hadden opnieuw belangrijke verbouwingen plaats en kreeg het interieur zijn huidig cachet. In 1981 werden het kasteel, het imposante poortgebouw, de oude duiventoren en de elegante hangbrug over de parkvijver beschermd als monument.

Kp 71 – kp 70 : Door de natuur naar het Kallebeekveer voor een overzet van de Schelde



Kp 70 – kp 32 – kp 33 : Langs Hemiksem en het kasteel “ Klaverblad “
Kp 33 – kp 43 – kp 42 – kp 41 :Verder door het groen langs Fort 8 en rond  Hoboken naar de Ring .

Fort 8 werd gebouwd tussen 1859 en 1864, samen met de 7 andere forten van de zogenaamde Brialmontomwalling. Deze fortengordel bevond zich ter hoogte van de huidige Ring rond Antwerpen. Fort 8 werd reeds decennia geleden door het leger verlaten. Het uitgestrekte domein begon te verkommeren. De voormalige gemeente Hoboken kocht in 1977 het fort voor 669 313 euro. De prachtige omloop rond de gracht werd als park opengesteld voor het publiek en de vestinggrachten in gebruik genomen als visvijver.

Kp 41 – Kp 44 : Door de fietstunnel bij de Kennedytunnel onder de Schelde .
Kp 44 – Burcht : Linksaf naar kp 47 en langs de Schelde terug naar Burcht .

Beoordeling 


route :
bewegwijzering : geen problemen
plannetje : Foldertje Gazet van Antwerpen


>> Reageer (2)
07-07-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meerhout : Drieprovinciënroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Meerhout : Drieprovinciënroute  


Start : Prinskensmolen , Meerhout - Berg . prov . Antwerpen
Afstand : 56 km
G.P.S. 55.120 km

 

20. Drieprovinciënroute
Fiets langs zes gemeenten, verspreid over drie provincies. Het resultaat: de Drieprovinciënroute.
Deze route linkt zes gemeenten ( Meerhout, Ham, Paal, Schaffen, Tessenderlo en Laakdal.), verspreid over drie provincies (Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant). Op Antwerpse bodem rij je o.a. langs de Prinskensmolen van Meerhout en het Kasteel van Meerlaar in Vorst-Laakdal.

verslag en foto's : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (3)
02-07-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kloosterzande : Hof te Zanderoute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Kloosterzande : Hof te Zanderoute
Start :centrum , Kloosterzande , Zeeuws - Vlaanderen NL
Afstand : 35 km  
G.P.S. 39.410 km

 

Kloosterzande dankt zijn naam aan het uithof Te Zande. Dit hof was het middelpunt van de abdijgronden die door de monniken van Ter Duinen op de zee werden gewonnen rond 1200. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd het hof vernield. De moeite waard van het bekijken zijn o.a. het koetshuisje aan het Hof te Zandeplein en de Nederlands Hervormde kerk. Rond 1250 stond hier een kapel die in 1576 werd verwoest en in 1609 werd herbouwd. De open standaardmolen uit 1744 aan de Groenendijk. Deze molen is nog regelmatig in bedrijf. Dat laatste geldt ook voor molen Vogelzicht in Kuitaart, een ronde stenen bovenkruier uit 1865

foto's en volledig verslag : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (0)
01-07-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dendermonde : Reuzenroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dendermonde : Reuzenroute
Vertrek : De Bruynkaai , Dendermonde , Oost - Vlaanderen
Afstand :38 km .

G.P.S. :36.890 km

 

Deze fietsroute start in het historische Dendermonde, aan de oevers van de machtige Schelde en brengt ons langs de landelijke gemeenten Appels, Oudegem, Mespelare, Gijzegem, Schoonaarde, Zele en Grembergen. De ene maal rijden we langs de groene boorden van de Schelde, een andere maal langs de schilderachtige oevers van de Dender. Het traject van de Reuzenroute heeft alles waar een fietstoerist om vraagt: een landelijke route met weinig of geen verkeer, mooie omgeving, enkele bezienswaardigheden, aantrekkelijke tavernes en een goede afstand. Kortom: een natuurvriendelijke tocht!



 Route : De Reuzenroute start aan de Scheldedijk op de parking “ De Bruynkaai “ in  Dendermonde .

 
foto's en verslag : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (2)
23-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Vlaanderen

Dwars door Vlaanderen



Maandag 19 – 06 – 06 : IJzervlakte



Oostende – Ramskapelle – Nieuwpoort – Diksmuide – Westvleteren ( Trappistenabdij ) – Poperinge – Wattou
Overnachting : Hoevehotel Hommelbelle
 

Afgelegd : 75 km

 

Dinsdag 20 – 06 – 06 : Heuvelland – Leie



Poperinge – Westouter – Rode Berg (120 m ) - Kemmelberg  - Kemmel – Ieper – Komen – Wervik – Menen - Kortrijk – Zwevegem .

Overnachting : Hotel Uilenspiegel


Afgelegd :89 km

 

Woensdag 21 – 06 -06 : Vlaamse Ardennen



Zwevegem – Schelde – Ruien – Kluisberg ( 138 m ) – Kluisbos – Hontond 150 m ) - Ronse – Brakel – Geraardsbergen – Bosberg – Oetingen ( Gooik )

Overnachting : Hoevehotel Warandehotel 
 

Afgelegd : 75 km

 

Donderdag 22 – 06 -06 : Pajottenland



Oetingen ( Gooik ) – Leerbeek – Lennik – Ternat – Asse – Londerzeel – Willebroek – Rupel – Nete ( Duffel , Lier ) - Kleine Nete – Kempen .

 

Afgelegd : <112 km

 

Totaal : 350 km

Totaal 2006 : 2948.7 km 


>> Reageer (1)
18-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Putte - Kapellen : Gansrijdersroute

Putte – Kapellen : Gansrijdersroute  
Start : Ravenhof ( Putte - Kapellen ) prov. Antwerpen
Afstand : 49 km
G.P.S. 52.120 km

22. Gansrijdersroute : Ontdek de Antwerpse poldergemeenten en hun heel bijzondere carnavalstraditie: het gansrijden. Deze route loodst de fietser door de Antwerpse polderdorpen Zandvliet, Berendrecht en Stabroek via Kapellen en Putte naar Ossendrecht. De naam verwijst naar het gansrijden, een oud folkloristisch gebruik ten noorden van Antwerpen. Tijdens de carnavalsperiode strijden gansrijders in de poldergemeenten om de titel van achtereenvolgens koning en keizer. De opdracht bestaat erin om, rijdend op een machtig trekpaard, de kop van een dode gans af te rukken.
Situering: Kapellen, Stabroek, Berendrecht, Zandvliet, Putte (NL) en Ossendrecht (NL).

verslag en foto's : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/

>> Reageer (0)
16-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondereigen : Smokkelaarsroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zondereigen : Smokkelaarsroute  
Start : Zondereigen ( Baarle - Hertog ) prov. Antwerpen
Afstand : 46 km
G.P.S. 45.960

Vroeger heel spannend, vandaag lekker ontspannend: fietsen in de grensregio met Nederland, een populair smokkelgebied. De naam van deze route ligt voor de hand: het is een tocht in het Belgisch-Nederlandse grensgebied van Baarle, over Weelde tot Poppel. Met elke pedaalslag kom je als het ware in een ander land terecht. De route leidt je voornamelijk langs rustige landbouwwegen. Heel apart is Baarle met zijn enclaves. Situering: Baarle-Hertog en Ravels.



Route : De Smokkelaarsroute vertrekt aan de kerk in Zondereigen , een gehucht van Baarle – Hertog .

De kleinschalige smokkel vond te voet of per fiets plaats. Vaak slopen de ‘pungelaers’, zoals de eerste smokkelaars werden genoemd, bij het vallen van de avond over zanddreven en door bosrijke gebieden stiekem de grens over. Daarbij hadden zij één gezamenlijke vijand: de commiezen ofwel douanebeambten. Om de douane om een dwaalspoor te zetten trokken de smokkelaars smokkelklompen aan. Dit waren speciale klompen die achterstevoren gedragen werden. De gemaakte afdrukken liepen daardoor in tegengestelde richting en zetten eventuele achtervolgers op een verkeerd spoor.

Langs het boereland , een stukje Bels Lijntje en het militair vliegveld naar Weelde – Statie ( molen Arbeid Adelt en een prachtige dorpskom ).



De douanebeambten hadden natuurlijk ook hun methoden om smokkelaars door de mand te laten vallen. Het was hen opgevallen dat fietsende vrouwen, die de grens over gingen, daarvan schenen af te vallen. Het geheim lag voor de hand. Deze dames droegen smokkelwaar onder hun kleding. De douane had een methode om daar achter te komen. De vrouwen werden vriendelijk doch dringend uitgenodigd om binnen bij een goed opgestookte kachel te wachten op de controle van hun papieren. Met als gevolg dat zij binnen de kortste keren letterlijk stonden te smelten bij de kachel

Verder langs Poppel door de Aa – Vallei naar de grens van Nederland aan de kapel van Roover . 



De rijk beboste omgeving van Poppel en de vele veldwegeltjes waren uiteraard een gedroomd terrein voor smokkelaars. Die handel in het grijze en zwarte circuit dreef volledig op prijsverschillen aan weerskanten van de grens. Tijdens de 18e eeuw werd vooral brood en meel van de Kempen naar Nederland gesmokkeld. In de Franse Tijd daarentegen liep de goederenstroom hoofdzakelijk naar het zuiden, waar een groot tekort was aan katoen, wol en koloniale waren. Op het einde van de vorige eeuw was zout de meest gegeerde smokkelwaar uit België. Tijdens de nacht van 1 op 2 oktober 1871 betrapten op het grondgebied van Goirle vier Nederlandse douaniers vijf Belgische smokkelaars, beladen met in totaal 158 kilo zout. Eén smokkelaar werd aangehouden, de andere vier konden ontvluchten. Het motief achter deze riskante handel moet niet ver gezocht worden. Voor dit levensnoodzakelijke goed werd in Nederland immers viermaal meer betaald.


Verder in Nederland eerst door de bossen van Gorp en Roovert , daarna flirtend op de grens langs oude smokkelwegen naar Baarle – Hertog en Baarle Nassau .

 

Naast de unieke enclavesituatie kent Baarle ook een bijzondere geschiedenis rondom het smokkelen. Net na de Tweede Wereldoorlog moest ook in de beide Baarles de economie weer opgebouwd worden. Wellicht nog beter dan elders aan de grenzen wist de bevolking van Baarle aan welke goederen schaarste aan van de grens. De specifieke situatie leende zich bovendien uitstekend om handel in deze goederen te drijven. Niemand kon immers de inwoners van Baarle-Hertog verbieden om goederen, die in Nederland niet of nauwelijks verkrijgbaar waren, in huis te halen als deze in België wel verkrijgbaar waren. Andersom gold natuurlijk hetzelfde voor de Nederlanders. De smokkel bloeide welig en vrijwel iedereen in Baarle deed er aan mee. Het was een lucratieve sport, waaraan flink verdiend kon worden. Roomboter bijzonder gewild artikel om naar België te smokkelen. Ook suiker en jenever waren smokkelaar. Later werd overgegaan op vee. Beesten die aan het ene adres legaal afgeleverd werden, stonden de volgende dag in het andere land op stal of in de wei.

Nog een stukje langs het platteland , soms in België , soms in Nederland en we zijn terug aan onze vertrekpunt in Zondereigen .

  Beoordeling 


route : een rustige plattelandsroute
bewegwijzering : geen problemen
plannetje : Folder , T.P.A.
afgelegd 2006 : 2502.4 km


>> Reageer (1)
11-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamme : Pillecynroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hamme : Pillecynroute
Vertrek : Mirabrug , Hamme , Oost - Vlaanderen
Afstand :38 km .

G.P.S. :36.140 km

 

Deze fietsroute te Hamme voert ons doorheen een oase van groen en water, in de streek van Schelde en Durme. De route loopt voor een groot deel over de Durme- en Scheldedijken langs beemden en velden naar de meest schilderachtige hoekjes. Waar beide rivieren elkaar ontmoeten kunnen we het monument aanschouwen dat herinnert aan de auteur Filip de Pillecyn.

foto's en verslag : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (1)
09-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weert : Aspergeroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Weert : Aspergeroute
Vertrek : De Zilverreiger , Weert
Afstand :51 km .

G.P.S. :51,230 km

 

De Aspergeroute toont de streek in al zijn aspecten en loopt langs het ongerepte natuurschoon van dijken , schorren , kreken , wielen en beemden , maar ook langs vruchtbare akkergronden waar evenwel steeds minder asperges gekweekt worden . De fiscale druk is in de plaats gekomen van de zo gevreesde ziekten en bodemmoeheid . Het aanleggen van enkele bermen asperges in eigen tuintje , is voor vele Klein – Brabanders het antwoord hierop . Met lede ogen zien we de teloorgang van de aspergeteelt aan .Toch blijft de asperge een typisch Klein – Brabantse groente , waarmee talrijke restaurants en eethuisjes tijdens het seizoen graag uitpakken


 

Route : De route vertrekt aan het streekmuseum “ Zilverreiger “ in Weert  . Langs de Oude – Schelde met aan de overzijde het romantische kasteel van de grafelijke familie “ de Marnix de St.-Aldegonde naar de Schelde in Temse .

De naam’de Marnix’ zou afkomstig zijn van een klein dorpje in de Savoie van Frankrijk, terwijl ‘ Sinte Aldegonde’ een nog kleiner dorpje was in de buurt van Binche. Een vroegere voorvader, Philippe de Marnix zou daar een kasteel bezeten hebben. Hij was dus “Seigneur de Mont Sainte Aldegonde”. Vandaar die moeilijke en vrij lange naam… Zo vertelt de huidige graaf John de Marnix de Sinte Aldegonde” het. Het domein heeft voor het ogenblik een totale oppervlakte van 250 ha. In 1794, bij de inval van de Fransen, werd het ooit verkocht voor 800.000 frank door Charles de Marnix, die later huwde met Dorothée Van der Gracht en die het kasteel dan terugkocht.



De Schelde brug onderdoor en langs de Scheldedijk naar De Notelaer , rechtsaf , en op een kasseiweg afgeboord met eikenbomen naar Hingene . Verder langs Eikevliet naar Ruisbroek .

30 jaar geleden overstroomde Ruisbroek . Door onweer en hoogwater brak de dijk van het riviertje De Vliet en liep nagenoeg het hele dorp onder. Vele inwoners werden verrast en verloren veelal hun bezittingen op het gelijkvloers. Tweeduizend mensen moesten worden geëvacueerd. Koning Boudewijn kwam de getroffenen een hart onder de riem steken en vele ramptoeristen kwamen een kijkje nemen. Het was meteen de eerste keer dat België met het fenomeen ramptoerisme kennismaakte.

Verder langs het Moerlijnpad , een fietspad naast de spoorweg . Aan de Moerplas verlaten we even het spoorwegpad en rijden langs Het Hof van Coolhem .

Drie eeuwen geleden was het domein een provisorij en buitenverblijf van de Sint – Bernardsabdij van Hemiksem .In deze kasteeltuin deden de asperges in Klein – Brabant hun roemrijke intrede .

Verder langs het Moerlijnpad door Puurs met zicht op de Sint – Pieterskerk . Na een rust in Puurs verder langs Liezele naar Lippelo , waar men het kasteel “ te Melis “ in het Lippelobos kan bewonderen .

In dit kasteel verbleef Lodewijk xv tijdens zijn inval in de Nederlanden in 1745 en in het huidige had Leopold lll zijn hoofdkwartier in 1940 . De toegangsdreef is afwisselend beplant met platanen en thuya’s .



Terug naar Weert op landelijke wegen langs St. – Amands en  Branst 


Beoordeling 


route : een van de mindere route's . asperges ? Ik heb twee kleine veldjes gezien . 
bewegwijzering : geen problemen
plannetje : Folder , T.P.A.


>> Reageer (0)
07-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arendonk : Valkeniersroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Arendonk : Valkeniersroute
Vertrek : Centrum Arendonk , Prov. Antwerpen
Afstand :54.700 km .

G.P.S. :54.230 km

 

Route : Knooppunten : Centrum Arendonk - kp 59 - kp 60 - kp 56 – Hooge Mierde - kp 97 – Bladel - kp 13 - kp 12 - kp 16 – kp 18 – kp 22 – kp 77 – kp 72 – kp 67 – Centrum Arendonk .

 

Nergens heeft de valkerij zo’n groei en bloei gekend als in Arendonk. Het voldeed immers aan alle vereisten want uitgestrekte heidevlakten, poelen, goren en vennen zijn een ideale pleisterplaats voor trekkende valken. Archieven uit de 10de en de 11de eeuw vermelden reeds het lokken, vangen en africhten van de valken voor de jacht op natuurlijke prooidieren. Edellieden kochten deze vogels die dan zo hun weg naar de middeleeuwse europese hoven vonden. Alle attributen die nodig waren voor de valkerij werden ook in Arendonk gemaakt. Er zijn nog enkele valkeniers actief in Arendonk



 Route . Centrum – kp 59 : De Valkeniersroute start in het centrum van  Arendonk . Volg de bordjes van het knooppuntennetwerk ( kp 59 ) langs de Vrijheid , Begijnhof en de Wampenberg naar brug 5 .Over de Wamp ziet U de Toremansmolen .  Brug 5 over en linksaf naar kp 59 .

 

De Toremansmolen van 1809 is een unieke houten “ Koffiepotmolen-Bovenkruier “. Een geklasseerd monument van 1943 en gerestaureerd in 1988 . Daarachter het Heem – en Sigarenmuseum met een unieke collectie over sigarenmakerij en valkerij .

 

Kp 59 – kp 60 – kp 56 : Door  het domeinbos “ Hoge Vijversbossen “ langs de Nederlandse grens .

Kp 56 – Hooge – Mierde – kp 97 : Kp 96 volgen door het recreatiegebied Zwartven. Iets voor het centrum van Hooge Mierde bordjes volgen naar het centrum .Verder langs het fietsroutenetwerk naar Hulsel kp 97 .

 

Het Zwartven : Dit 54 ha beschermd natuurgebied , genoemd naar het heideven , maakte vroeger deel uit van de uitgestrekte heidevelden met verschillende vennen .

 

Kp 97 – Bladel – kp 13 : Verder naar kp 29 , In de Franse Hoef de bordjes centrum naar Bladel  volgen . Verder het fietsroutenetwerk volgen , Kruispunt oversteken en langs het zwembad : De Smagtenbocht , en de sportvelden naar kp 13 .

Kp 13 – kp 12 – kp 16 : Door het gehucht “ Dalem “ , de brug van de autostrade over en op een prachtige verkeersvrije betonbaantje door de Cartierheide



Veel kilometers gaan door de ontginningsbossen De Kempen , aangelegd op de woeste gronden die hier in de 19e eeuw nog lagen . De Cartierheide, is door de Belgische baron Cartier de Marchenne in 1932 aan de Vereniging Natuurmonumenten geschonken . Het is een mooi overblijfsel van de heidevelden van weleer.

 

Kp 16 – kp 18 – kp 22 – kp 77 : Verder door het grenspark “ De Kempen “ op prachtige fietspaden naar de  abdij  van Postel .

De Abdij van Postel is een Norbetijnenabdij in de Belgische gemeente Mol . In 1138 werdt er vanuit de abdij van Floreffe een priorij gesticht . In 1613 werd Postel een proosdij en in 1618 verkreeg Postel de status van abdij . De abdijkerk is gebouwd in Rijnlandse Romaanse stijl en dateert vermoedelijk uit het einde van de twaalfde eeuw . In latere tijden is de kerk meerdere malen verbouwd , waardoor het gebouw tevens kenmerken van de gotische en barokke stijlen vertoont . In 1797 moesten de moniken tijdens de Franse Revolutie de abdij verlaten . Pas in 1847 kom men terugkeren . Sindsdien heeft men in verschillende fases de abdij weer bewoonbaar gemaakt en weten te restaureren



Kp 77 - kp 72 : Na een terrasje aan de abdij verder door de bossen naar het kanaal Schoten - Dessel .
Kp 72 - kp 67 : Langs het kanaal tot brug 4 ( slechte weg )
Kp 67 - Centrum Arendonk : Linksaf over de brug , dan rechtsaf naar het centrum


Beoordeling 


route : bos , groen , schaduw en verkeersvrije fietspaden , een aanrader
bewegwijzering : geen problemen ( kp 13 is veranderd van Hapert naar het Landgoed Vorsel  )
plannetje : Lokale foldertje , Arendonk


>> Reageer (1)
05-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week-end Zeeland

Week-end Zeeland



Westerschouwenroute
Start ; Renesse , Schouwen - Duiveland
Afstand : 38 km
G.P.S. : 45.200 km

Duinen, strand en zee biedt het westelijk deel van het voormalige eiland Schouwen. Het toerisme in de omgeving van Burgh-Haamstede en Renesse concentreert zich in het overgangsgebied tussen duin en polder. Daar ligt het aantrekkelijke landschap van de binnenduinen. Vroeger lagen daar glooiende duingraslanden ('vroongronden') die schaars werden beweid met schapen en jongvee. In de loop van de tijd zijn veel van deze voedselarme graslanden omgezet in kleine akkers en intensief beweide graslanden. Het glooiende duin werd daartoe 'gladgestreken' en de duinplaggen werden rondom de percelen neergelegd; zo onstonden walletjes die, met struikgewas, een ideale afrastering voor het vee vormden. Alles bij elkaar leverde het een afwisselend landschap op van bosjes, houtwallen, boomgaarden en besloten stukjes akker- en weiland. In het natuurreservaat Vroongronden is het beheer gericht op voedselarme duinplanten.




Zee – Vruchtenroute
Start : Goes , Zuid – Beveland
Afstand : 55 km
G.P.S. :58 km

Waterstaatkundige werken hebben Zeeland ingrijpend veranderd. Zeearmen zijn afgedamd, dijken verhoogd en overal zijn nieuwe wegen aangelegd. Ook de Oosterschelde bleef niet onberoerd. Dat is te zien aan de hoge dijken tussen Yerseke en Wemeldinge, met in de verte, voorbij droogvallende platen, zicht op de Zeelandbrug. Maar één ding gebeurde niet: afsluiting. Door de bouw van de pijlerdam aan de ingang van de Oosterschelde bleef het getij (met zout water!) in de zeearm aanwezig. Bij eb vallen nog steeds grote stukken grond droog; duizenden vogels vinden daar hun voedsel. Ook bleef de Oosterschelde rijk aan zeevruchten: het is, met relatief warm water, een kraamkamer voor Noordzeevis en de oester- en mosseltelers in Yerseke kunnen hun werk voortzetten.




Bruggenroute
Start ; Kortgene , Noord – Beveland
Afstand :33 km
G.P.S. :35.120 km

Een route door Noord-Beveland. Dit voormalige eiland kent een zeer bewogen geschiedenis. Het verdween tijdens de Sint Felixvloed (1530) helemaal onder de golven. Stukje bij beetje is het eiland teruggewonnen op de zee. Bijna 70 jaar na de overstromingsramp werd de eerste polder opnieuw bedijkt. Nu is het voormalige eiland aan vier kanten door grote waterstaatkundige werken verbonden met de rest van Zeeland. Tijdens het fietsen van de Bruggenroute komt u langs de Zeelandbrug (1965) en de Zandkreekdam






>> Reageer (0)
30-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nijlen : Diamantroute
Nijlen : Diamantroute
Start : Station Lier , prov. Antwerpen
Afstand : 30 km
G.P.S. : 32.240 km

Niet alleen Antwerpen , ook de Antwerps Kempen kennen een traditie van diamantbewerking . Een schitterde kennismaking met deze regio : de Diamantroute . De Diamantroute ligt ten oosten van Lier , in de gaffel gevormd door de Kleine en de Grote Nete . Centraal ligt de fusiegemeente Nijlen , het Kempens centrum van de Diamantbewerking . De valleitjes van de beiden Neten , loof en naaldbossen en heerlijke agrarische landschappen bekoren door hun natuurlijke eenvoud .

verslag en foto's : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/

>> Reageer (0)
29-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THORN , het witte stadje

THORN , het witte stadje
Limburg ( NL )

Rijk aan verleden - mooi in het heden
Witte huisjes , bochtige straatjes , intieme hofjes
de Abdijkerk en vele gezellige terrasjes




Maasplassenroute

Afstand 48 km

Fietsroute : Thorn - 33 - 42 - 35 - 84 - 36 - 37 - 40 - 39 - 03 - 01 - 22 - 21 - Thorn

Deze route voert U langs de Maas , Maasplassen en Julianakanaal , en enkele dorpjes die zeker de moeite waard zijn . U  vertrekt in het beroemde witte stadje
Thorn . Verder langs Heel , Linge , Maasbracht  en U fietst door  het vestingstadje Stevensweert



.

Beoordeling 


route
een pracht van een route , een daguitstap waard
bewegwijzering : geen problemen
plannetje : Routes des Asperges




>> Reageer (4)
28-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen
Limburg Nederland



FOTOALBUM






>> Reageer (0)
24-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud - Turnhout : Corsendonckroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Oud - Turnhout : Corsendonckroute

Vertrek : Priorij Corsendonck
Afgelegd :46 km .

Gps :45.620 km

 

De naam ‘Corsendonk’ staat voor een eeuwenoude priorij, heerlijk bier en dito kaas én een mooie fietsroute.De Corsendonkroute passeert weiden, bossen, gehuchten, monumenten, enkele residentiële wijken en bovenal veel groen. Ze situeert zich op het grondgebied van de gemeenten Oud-Turnhout, Arendonk, Retie en Kasterlee. De voornaamste bezienswaardigheden op het traject zijn de natuurreservaten De Tikkebroeken en Landschap De Liereman en uiteraard de priorij van Corsendonk. Situering: Oud-Turnhout, Arendonk, Kasterlee en Retie.

foto's en verslag ; http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/

>> Reageer (2)
22-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ravels : Aa - valleiroute
Ravels : Aa - valleiroute
Start : parking C.C. de Wouwer Ravels  , prov : Antwerpen

Afstand : 57 km  
G.P.S. 54.270 km

Een - letterlijk en figuurlijk - grenzeloos groen traject: zo zou je de Aa-valleiroute kunnen omschrijven. Landbouwwegen in de ruilverkavelingsprojecten van de drie Ravelse deelgemeenten vormen de ruggengraat van deze route. Grenzeloos? Inderdaad, het traject loopt voor de helft op Belgische, voor de helft op Nederlandse bodem. Naast prachtige en heerlijk rustige fietswegen, heeft de Aa-valleiroute nog meer moois voor je in petto: de molen ‘De Nachtegaal der Maatvennen’, het prachtige dorpsplein van Hilvarenbeek, de ongerepte natuur van domein ‘de Utrecht’ en de imposante Gewestbossen

verslag en foto's : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (1)
20-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olen : Keizer Karelroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Olen : Keizer Karelroute 
Start : Centrum Olen , prov. Antwerpen
Afstand :37 km

G.P.S.: 36.840 km

 

De Karel V-route kreeg tijdens het Keizer Kareljaar 2000 een nieuwe look: een nieuw traject en meteen ook een nieuwe naam, Keizer Karelroute.
Het was in Olen dat Karel V, Keizer Karel, de pot met de drie oren kreeg aangereikt. Het begin van het legendarische verhaal ‘De pot van Olen’. Olen en Keizer Karel vormen sindsdien een onafscheidelijk duo. Op het stemmige marktplein illustreert de pottenfontein dit merkwaardig verhaal. De Keizer Karelroute doet naast Olen ook Herentals aan.



foto's en volledig verslag : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (0)
16-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortel : Noorder Kempen - route
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wortel : Noorder Kempen - route  
Start : Centrum Wortel , prov. Antwerpen

Afstand : 46 km

G.P.S. : 46.210 km

 

Route knooppunten : Centrum Wortel -  kp 11 – kp 19 – kp 20 – kp 21 – kp 15 – kp 45 – kp 44 - kp 43- kp 14 – kp 13 – kp 21 – kp 28 – kp 29 – kp 35 - centrum Wortel

 

De route laat U kennis maken met de Noorderkempen , het noordelijke deel van Prov. Antwerpen . Het landschap verschilt weinig van het Nederlandse Brabant , maar de invulling is duidelijk anders . De ruimtelijke orde is in België minder strak geregeld . De route voert U over rustige landwegen door het “ Aardbeienland” . Vanaf 1920 legde men zich hier toe op de teelt van aardbeien . U ziet grote serres , plastic tunnels en velden waar de zomerkoninkjes worden geteeld



 Route : Centrum Wortel – kp 11 : Vertrek achter de kerk naar kp 11

Kp 11 – kp 19 – kp 20 : Een stukje door Nederland , langs het dorpje Castelré aan het beekje ‘'t Merkske

Castelré hoort bij de grensgemeente Baarle – Nassau . Door de geïsoleerde ligging in een lob die in Belgisch grondgebied steekt , is het dorp meer op het Belgische Minderhout gericht dan op Nederland . Castelré zelf is een fraai voorbeeld van een kransakkerdorp
 

Kp 20 – kp 21 – kp 15 : Langs serres en velden aardbeien van Minderhout naar Meerle ( Heimolen  of Molen van Mertens )

Kp 15 – kp 45 – kp 44 – kp 43 : Naar Meersel – Dreef langs de Strijbeekse Heide. Tussen Minderhout en Meersel – Dreef voert de route in België en Nederland door een open Noord – Kempense landschap , met akkers, weilanden , boerderijen , smalle wegen en kapellen .

Het Belgische Meersel – Dreef is een drukke grensplaats , voornamelijk zondags . De Dreef werd in de 17e eeuw aangelegd na de stichting van het Kapucijnenklooster . Tegenover het klooster ligt het Mariapark met de Lourdesgrot , een klein bedevaartsoord .

Kp 43 – kp 14 – kp 13 : Terug in België , na een terrasje in Meersel - Dreef , verder op een prachtige fietspad langs de Mark




.De Mark ontspringt in Merksplas, stroomt langs Hoogstraten en passeert bij Striphoek de grens . In Breda komt zij samen met de Aa of Weerijs en mondt als Dintel na 76 km bij Dinteloord uit in het Volkerad .

Kp 13 – kp 21 – kp 28 – kp 29 : Verder door open landschap via Meer en door Hoogstraten naar het gehucht Achtel in Rijkevorsel . In Hoogstraten kan men op de Vrijheid het begijnhof en de Sint – Katharina kerk bezoeken .    

SINT KATHARINATOREN :  Deze indrukwekkende kerk en toren - de triomf der baksteen - werd gebouwd in 1524 - 1546 in opdracht van graaf en gravin Antoon de Lalaing en Elisabeth van Culemborg naar een plan van Rombout Keldermans, één van de architecten van de kathedraal van Antwerpen. De kerk met haar 104,70 meter hoge toren heeft een lengte van 80 meter. De basis van de toren is vierkantig, boven de klokkenkamer wordt hij achtkantig. Deze flamboyante laatgotische stijl waarbij bakstenen worden afgewisseld met witte 'speklagen' uit zandsteen, vinden we op meerdere plaatsen terug in de omgeving.

Kp 29 – kp 35 – centrum Wortel kp 11 : Aan de kapel van Achtel links af  .Verder langs weiden en boerderijen terug naar Wortel




Beoordeling 
 

routeEen rustige en landelijke route
bewegwijzering :geen problemen
plannetje : ANWB Fietsgids Westelijk Brabant


 totaal 2006 : 1955.3 km 


>> Reageer (2)
14-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eersel : Acht Zalighedenroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Eersel : Acht Zalighedenroute
Start :centrum , Eersel , Noord - Brabant NL
Afstand : 43 km  
G.P.S. 48.120 km

 

Route knooppunten : Eersel - 06 - 07 - 03 - 04 - 05 - 21 - 08 - 09 - 11 - 12 - 13 - 10 - centrum Eersel .

Duizel , Eersel en Steensel zijn drie van de Acht Zaligheden dorpen , ze eindigen allemaal op sel . Sel of sala betekent nevenhoeve . De naam Zaligheden is een verbastering van selligheden en was min of meer spottend bedoeld . De Kempenstreek behoorde namelijk lange tijd tot de armste gebieden van Nederland . Op de zandgronden wilden nauwelijks iets groeien . Mest van schapen die de heidevelden begraasden was nodig om de de bodem vruchtbaar te maken

 

 Route : Eersel – kp 06 : Start vanaf het dorpsplein naar het knooppunt 06

foto's en verslag : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (1)



  • Superhealthly
  • najwanaql
  • najwanaql
  • Impressive Info
  • Impressive Info


    Foto

    honderden fietsroute's , duizenden km fietsplezier ,
    FIETSROUTE'S Thema ( 51 )
    prov. Antwerpen

    Aardbeienroute
    Aa - Valleiroute
    Abraham Hansroute
    Achtzaligheidroute
    Architectuurroute
    Arkelroute
    Aspergeroute
    Baksteenroute
    Bels Lijntje
    Berg en Neteroute
    Binkenroute
    Boomgaardroute
    Brabantse Kempenroute
    Brialmontroute
    Broekroute
    Concienceroute
    Corsendonckroute
    Diamantroute
    Dijlevalleiroute
    Drieprovinciënroute
    Enclaveroute
    Gansrijdersroute
    Gov. Kinsbergenroute
    Grensparkroute
    Heideroute
    Jan van der Nootroute
    Kapittelroute
    Kastelenroute
    Keizer Karelroute
    Kleidappersroute
    Kruierroute
    Laak- en Neteroute
    Landlopersroute
    Miel Ottenroute
    Molenroute
    Netelandroute
    Pater van Cléroute
    Prinsenroute
    Rasschaertroute
    Scheldedijkroute
    St. Annekesroute
    St. Dimpnaroute
    Smokkelaarsroute
    Trappistenroute
    Tuindersroute
    Vaartketsersroute
    Van Ganzenroute
    Watermolenroute
    Waterwegenroute
    Weilandroute


    Inhoud blog
  • eddy merckxroute
  • geitenroute
  • kastelenroute
  • blondjes
  • dorst
  • fietsen is gezond
  • bosbeekroute
  • fietsen
  • natuur
  • fietssafari
  • fietser
  • Isegrimroute
  • Bergen op Zoom
  • Winkelen
  • fietsen
  • Diest
  • Diest


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!