We hebben nog een opdracht voor vandaag, namelijk een bezoek afleggen in een bekende afspanning in Gent, waarvan je de foto hiernaast vind. Daarom kunnen we niet langer wachten tot het brouwsel voldoende afgekoeld is om de gist toe te voegen
Gist is namelijk de grootste smaakbepaler in het bierproces en wordt gekozen na langdurig testen (of na vertrouwelijke gesprekken met geestesgenoten).
Gist is een microscopisch klein eencellig levend organisme. De meeste mensen kennen bakkersgist. Voor de bierbereiding worden speciale gistrassen gebruikt. Gist zet suikers om in alcohol en koolzuur. Door de vergisting ontstaan diverse smaakcomponenten. Een zeer groot gedeelte van de smaak van het bier wordt bepaald door stoffen die gevormd zijn door de gist. De gebruikte gist bepaalt dan ook de smaak van het bier. Verander je van gist dan verandert ook de smaak van je bier. Er zijn twee soorten gist verkrijgbaar voor hobbybrouwers te weten gedroogde gist en reinculturen, ook wel vloeibare gist genoemd. Het zelf opkweken van gist uit het depot van een commercieel flesje met hergisting op de fles kan ook, maar vereist wel de uiterste hygiëne en is alleen weggelegd voor de gevorderde hobbybrouwer
|