Inhoud blog
  • papalaarne
  • Wie zijn die mannen?
  • Cursussen
  • Balthazar
  • Alvinne tripel
  • Alvinne extra
  • Alvinne bruin
  • Alvine blond
  • Einde
  • Positieve evaluatie
  • Spanning
  • Trappistenhuis
  • Gisttoevoeging
  • Waterproeven
  • Proeven
  • De kuisploeg
  • Hop
  • Hoptoevoeging 2
  • Hoptoevoeging
  • Frietjes 3
  • Frietjes 2
  • Frietjes 1
  • Filteren
  • Bakken vullen
  • Capsules op de flesjes
  • Op flessen trekken
  • Koffie
  • Stevige bodem
  • Mantepeirden
  • Mout
  • Mouttoevoeging 2
  • Mouttoevoeging
  • Vraagjes
  • Uitleg
  • Gebuur
  • Ingelmunster
  • Alvinne
    Hoofdpunten blog devrouwen
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    De Mannen 2005
    Brouwer voor één dag
    22-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balthazar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Balthazar is een diep robijnrood-bruin bier (alc. 9% vol) bier met een fijne romige schuimkraag. Het is ongefilterd en niet gepasteuriseerd met hergisting op fles. Naar een origineel recept, gebrouwen in onze eigen picobrouwerij.

    Balthazar heeft een complex aroma, fruitig (citrustoetsen, rozijnen) en kruidig (kardemon, gember). De smaak kent een zoete aanhef met toetsen van chocolade en gebrande mout en eindigt bitterdroog met een lange milde kruidige afdronk. Een heel evenwichtig, volmondig degustatiebier om uw winteravonden op te vrolijken.
    Balthazar heeft een positieve smaakevolutie.


    >> Reageer (0)
    21-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne tripel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 5 en 6 maart 2005 werd tijdens het Zythos Bierfestival Alvinne Tripel gelanceerd.

    Alvinne Tripel is een donkerblond bier (alc. 8,7% vol) met een stevige romige schuimkraag. Het is een ongefilterd en niet gepasteuriseerd bier met hergisting op fles. Naar een origineel recept, gebrouwen in onze eigen picobrouwerij.

    Alvinne Tripel heeft een kruidig en fruitig aroma met licht moutige toetsen. Het bier heeft een aangename milde bittere smaak en een lange, lichtbittere afdronk.

    Het bier heeft een positieve smaakevolutie

    >> Reageer (0)
    20-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne extra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alvinne Extra is een blond bier (Alc. 7,1 % vol.), met een stevig romige schuimkraag. Het is een ongefilterd en niet gepasteuriseerd bier met hergisting op de fles naar een origineel recept ontwikkeld in de eigen picobrouwerij.

    Alvinne Blond Extra heeft een heel hoppig aroma (dryhopping, aromahop) met licht fruitige (gist) en moutige toetsen. Het bier heeft een aangename milde bittere smaak en een lange droge bittere afdronk. Het bier heeft een positieve smaakevolutie

    >> Reageer (0)
    19-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne bruin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Alvinne Bruin is een roodbruin bier (alc. 6,5 % vol), ongefilterd maar niet gepasteuriseerd met hergisting op fles naar een origineel recept ontwikkeld in onze eigen picobrouwerij te Ingelmunster. 

    Het heeft een fruitige neus met duidelijke toetsen van gebrande mout die we ook in de smaak terugvinden. Het heeft een lange moutbittere afdronk. Het bier heeft een positieve smaakevolutie. Schenk Alvinne gekoeld (8 °C) in een tulp- of kelkvormig glas, zorg voor een mooie schuimkraag en laat een residu van 1cm (gist) achter in de fles.

    >> Reageer (0)
    18-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Alvine blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens het brouwen hebben we ongeveer het ganse gamma Alvinne bier geproefd.

    Een gouden raad :
    Schenk Alvinne gekoeld (8 °C) in een tulp- of kelkvormig glas, zorg voor een mooie schuimkraag en laat een residu van 1cm (gist) achter in de fles.

    Alvinne Blond is een helder blond (alc. 6% vol) bier, ongefilterd en met hergisting op fles. Het bier is niet gepasteuriseerd. Naar een origineel recept, gebrouwen in onze eigen picobrouwerij.

    Het heeft een fris fruitig aroma, een aangenaam bittere smaak en een lange droge bittere afdronk. Het bier heeft een positieve smaakevolutie.


    >> Reageer (0)
    17-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  We komen, jammer genoeg aan het einde, want daarna, maar het wordt al wat moeilijker om het uur bij te houden, gaan we nog een "afzakkertje" drinken bij Rik.

    Er wordt nog veel over Kelly Verbier gesproken, iemand die we zeker nooit mogen vergeten.  En met heimwee wordt er al terug gedacht aan de plaats waar alles begon.

    Maar ook dit mooie liedje blijft niet duren en we rijden naar Laarne, waar pa zich "ontfermt" over de bakken Alvinnebier. 

    Verder wordt veronderstelt dat Ivan recht (= onmiddellijk) naar Oosterzele is gereden.

    >> Reageer (0)
    16-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Positieve evaluatie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Eenmaal in dat trappistenhuis, kunnen we toch niets anders doen dan daar nog twee "goeie" proeven, elkeen volgens eigen voorkeur en vermogen. 

    Het is ook de plaats en het moment om met zijn allen vast te stellen "dat het een mooie dag is geweest"...


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanning
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Johan behoort blijkbaar tot het comité voor veiligheid en hygiëne.

    Hier inspecteert hij de "mannenfaciliteiten" in een dubieus straatje in Gent.


    >> Reageer (1)
    15-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappistenhuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18u 30' : Gaan in Gent als godvruchtige mensen nog even bij de Trappisten langs.

    Gent is een stad waar verleden en toekomst in symbiose leven. Dat is een traditie waar het Trappistenhuis naadloos bij aansluit. Het Trappistenhuis bevindt zich in een gebouw daterend uit de 17e eeuw, een dubbelconstructie als laatste overblijvende getuige van een tijd waarin de koetsen nog aan de stadspoorten halt hielden om de reizigers vanuit afspanningen als het Trappistenhuis te laten overstappen in kleinere voertuigen die zich in de nauwe straten van het toenmalige Gent konden bewegen.


    Beide huizen die nu het Trappistenhuis vormen, werden uit respect voor dat verleden, omwille van de goede staat waarin de huizen zich bevinden en omdat de gebouwen de laatste vertegenwoordigers zijn van een indertijd veel voorkomend bouwtype, officieel opgenomen in de lijst van door de overheid beschermde gebouwen.
    Vanuit datzelfde historisch bewustzijn kiest het Trappistenhuis ook voor traditie. Een traditie van goede service, een gezellig kader én een royale keuze uit eerlijke producten uit eigen land, namelijk een rijk assortiment van niet minder dan 150 verschillende Belgische biersoorten met als geprezen specialiteit de nog resterende 6 onversneden trappistenbieren.


     


    >> Reageer (0)
    14-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gisttoevoeging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben nog een opdracht voor vandaag, namelijk een bezoek afleggen in een bekende afspanning in Gent, waarvan je de foto hiernaast vind. Daarom kunnen we niet langer wachten tot het brouwsel voldoende afgekoeld is om de gist toe te voegen


    Gist is namelijk de grootste smaakbepaler in het bierproces en wordt gekozen na langdurig testen (of na vertrouwelijke gesprekken met geestesgenoten).


    Gist is een microscopisch klein eencellig levend organisme. De meeste mensen kennen bakkersgist. Voor de bierbereiding worden speciale gistrassen gebruikt. Gist zet suikers om in alcohol en koolzuur. Door de vergisting ontstaan diverse smaakcomponenten. Een zeer groot gedeelte van de smaak van het bier wordt bepaald door stoffen die gevormd zijn door de gist. De gebruikte gist bepaalt dan ook de smaak van het bier. Verander je van gist dan verandert ook de smaak van je bier.
    Er zijn twee soorten gist verkrijgbaar voor hobbybrouwers te weten gedroogde gist en reinculturen, ook wel vloeibare gist genoemd. Het zelf opkweken van gist uit het depot van een commercieel flesje met hergisting op de fles kan ook, maar vereist wel de uiterste hygiëne en is alleen weggelegd voor de gevorderde hobbybrouwer

     



    >> Reageer (0)
    13-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterproeven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze reputatie ten spijt zijn we naast zeer goede bierproevers ook geduchte WATER en COLAproevers!


    >> Reageer (0)
    12-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    15u 20' : einde kookproces. Brouwsel wordt overgepompt naar opslagtank en te gelijker tijd gekoeld (van 100° tot zo'n 25/30°). Toch is dit nog te warm om de gist erbij te doen; dat zal later moeten gebeuren
    16u 15' : blindproeven, en niet enkel van bier! Ook de verschillende watersoorten worden aan een smaakproef onderworpen. Ivan en Johan (wie anders) scoren echter zeer goed in de bierbepaling.....


    >> Reageer (0)
    11-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kuisploeg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14u 15' : Na de filtering en alle doorspoelen ten spijt blijft een serieuze laag drab achterdrab in de kuip. Dit uitscheppen uit de filterkuip is een taak voor een echte "werkmensch"


    >> Reageer (0)
    10-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop

    HOP of volgens de officiële benaming Humulus Lupulus is een plantensoort uit de hennepfamilie.  Het geslacht Humulus telt drie soorten klimplanten, die voorkomen in het noordelijk gematigd gebied.  De plant is in Europa inheems en komt in het wild voor in loofbossen en heggen op voedselrijke grond. De mannelijke bloemen staan in pluimen (augustus - september), de vrouwelijke vruchten in eivormige vruchtkegels (hopbellen).


    Hopharsen  I
    n de hopchemie maakt een onderscheid tussen harde en zachte hopharsen, al naar gelang ze oplosbaar zijn in bepaalde organische oplosmiddelen. De harde hopharsen zijn in bier eigenlijk ongewenst. De zachte hopharsen worden verder onderverdeeld in drie fracties:

    Humulon ofwel alfa-hopbitterzuren
    Lupulon ofwel beta-hopbitterzuren
    Hulupon

    Hopolie is een vluchtige, ofwel etherische olie. Deze olie, bestaat onder andere uit terpenen, die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke hopgeur, die vooral in september rond de hopvelden hangt. De hopolie zou aan het bier een hoparoma kunnen geven. Gedurende het koken van de wort gaan echter 88 - 95 % van deze aromastoffen verloren. Hun invloed op de geur van het bier is dus niet van wezenlijk belang. Wil men toch een typisch hoparoma aan het bier geven, dan kan men de hop toevoegen aan het einde van het kookproces. Ook kan men gebruik maken van zuivere hopolie.

    Vetten en vetzuren   Vooral de mannelijke hopplant rijk aan vetten en vetzuren. Deze hebben een slechte invloed op het bierschuim. Daarom mogen in veel West-Europese landen, zoals België, alleen maar vrouwelijk hopplanten worden verbouwd en is de teelt van mannelijke planten wettelijk verboden. Vermeerdering van de planten gebeurt door deze te stekken.

    Tanninen   De looistoffen, waaronder de tanninen vallen,  zijn vooral aanwezig in de dekblaadjes en het steeltje van de hopbel. Ze hebben de eigenschap oplosbare eiwitten om te zetten in onoplosbare verbindingen. Looistoffen komen tijdens het koken vrij en achteraf worden de verbindingen door filtratie uit het bier verwijderd. Wanneer niet alle eiwitten bij deze bewerkingen zijn neergeslagen, kan dat aanleiding geven tot eiwittroebel in het eindproduct.

    Teelt

    Hop wordt speciaal verbouwd, om aan de behoefte van de brouwindustrie te kunnen voldoen. Hopvelden worden bij voorkeur aangelegd in vruchtbare leemgrond met een goed waterhoudend vermogen. Omdat hop een klimplant is die een hoogte van ongeveer 10 meter bereikt, is een dradenstelsel vereist. De richting van de rijen is voor de goede ontwikkeling van de hopbel van belang; belichting door de zonnestralen dient in de hand gewerkt te worden. Het vrijmaken van de hopstoelen (de wortelstokken, die in de grond blijven) en het plukken van de rijpe hopbellen (dwz. hopbellen met tot rijpheid gekomen harskliertjes, die lupuline of hopmeel bevatten, waar hopolie en harsen in voorkomen) van de afgesneden stengels gebeurt tegenwoordig mechanisch.

    Verwerking    Hop is voor de amateurbrouwer verkrijgbaar in de vorm van gedroogde hopbloemen, samengeperste korrels (pellets).   Op de verpakking wordt de hoeveelheid bitterstoffen (voornamelijk de humulonen) aangegeven met het percentage alfazuur. Vaak worden tijdens het brouwen twee soorten hop gebruikt,

    • bitterhop, om het bier zijn bitterheid te geven
    • aromahop voor de geur van het bier

    Om de kwaliteit te behouden, kan hop het beste koel, droog en donker bewaard worden. Hoge temperaturen, vocht, licht en zuurstof, kunnen de bitterzuren afbreken.


    >> Reageer (0)
    09-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoptoevoeging 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens het laatste kwartuur koken voegt men (een becijferde) dosis aromahop bij, die vooral de geur zal bepalen. Opnieuw heeft men daarvoor een specialist nodig en Pa neemt deze taak op hem.

    In dit brouwsel werd 1,2 kg hop in het totaal gebruikt plus niet te vergeten : 8 kg suiker. 


    >> Reageer (0)
    08-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoptoevoeging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    13u 50' : Hoptoevoeging

    Bij het begin van de koking stort men (een becijferde) dosis bitterhop toe, die een mengeling kan zijn van meerdere soorten hop.

    Dit delicate werkje mag enkel door specialisten uitgevoerd worden, zoals b.v. Ivan...


    >> Reageer (0)
    07-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frietjes 3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maar ook de brouwersfamilie laat zich niet kennen en groot en klein eet dapper mee.

    >> Reageer (0)
    06-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frietjes 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het stevige ontbijt ten spijt, hebben de ééndagsbrouwers blijkbaar terug al een behoorlijke appetijt.  De frietjes en toebehoren gaan er vlot in.

    >> Reageer (0)
    05-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frietjes 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    13u 25' : Van al dat werken (en proeven) krijgt men honger en er worden frietjes met wat bij  besteld per PC ...

    Het weer is schitterend en iedereen installeert zich buiten aan de grote tuintafel.


    >> Reageer (0)
    04-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filteren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    10u20' : brouwsel doorverwarmen naar 78° ( ideale temperatuur voor het filteren). 
    10u 55' : de volledige inhoud overpompen naar een 2de ketel. Hier steekt Ivan de procedure van overpompen in gang.  Het brouwsel zal dan moeten rusten opdat de zware en zwevende deeltjes zouden kunnen bezinken.
    11u 45' : start van het filteren : via geperforeerde buisfilters in vatje 30 liter aftappen. Eerste, nog te troebele vloeistof door netfilter terug in vat gieten. Wat later wordt het meer heldere brouwsel teruggepompt naar eerste ketel.  Dit levert maar 200 liter vloeistof op; de rest is drab (gezwollen gerst). Er wordt 125 liter "vers" zeer warm water via ketel 2 toegevoegd om opnieuw aan het oorspronkelijk volume te komen.  Vuur eronder om op kooktemperatuur te geraken.


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/04-09/04 2006
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005

    Hoofdpunten blog verjaardag
  • huiswaarts
  • Ronquières
  • laatste middagmaal
  • de groeve
  • Zondagmorgen
  • de derde avond
  • brouwerij Lefebvre
  • watermolens
  • biermuseum
  • taart en taartjes
  • mannenwandeling
  • lagunage
  • zaterdagmorgen
  • vrijdagavond
  • wandelingetje in Binche
  • carnaval van Binche
  • carnaval van bij ons
  • zuid-amerikaanse carnavals
  • maskers
  • naar Binche
  • ezelwandeling in het bos
  • ezel nummer twee
  • eerste ezel wordt ingespannen
  • ezels roskammen
  • vrijdagmorgen
  • godendrank
  • kwis
  • avondmaal
  • aankomst van de achterkomers
  • aankomst van de eerste groep
  • start van het weekend
  • ferme du planois
  • inleiding

    Gastenboek
  • Even op bezoek
  • hallo brouwer
  • op bezoek !
  • De mannenuitstap
  • miljaar

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!