Inhoud blog
  • papalaarne
  • Wie zijn die mannen?
  • Cursussen
  • Balthazar
  • Alvinne tripel
  • Alvinne extra
  • Alvinne bruin
  • Alvine blond
  • Einde
  • Positieve evaluatie
  • Spanning
  • Trappistenhuis
  • Gisttoevoeging
  • Waterproeven
  • Proeven
  • De kuisploeg
  • Hop
  • Hoptoevoeging 2
  • Hoptoevoeging
  • Frietjes 3
  • Frietjes 2
  • Frietjes 1
  • Filteren
  • Bakken vullen
  • Capsules op de flesjes
  • Op flessen trekken
  • Koffie
  • Stevige bodem
  • Mantepeirden
  • Mout
  • Mouttoevoeging 2
  • Mouttoevoeging
  • Vraagjes
  • Uitleg
  • Gebuur
  • Ingelmunster
  • Alvinne
    Hoofdpunten blog devrouwen
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    De Mannen 2005
    Brouwer voor één dag
    10-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop

    HOP of volgens de officiële benaming Humulus Lupulus is een plantensoort uit de hennepfamilie.  Het geslacht Humulus telt drie soorten klimplanten, die voorkomen in het noordelijk gematigd gebied.  De plant is in Europa inheems en komt in het wild voor in loofbossen en heggen op voedselrijke grond. De mannelijke bloemen staan in pluimen (augustus - september), de vrouwelijke vruchten in eivormige vruchtkegels (hopbellen).


    Hopharsen  I
    n de hopchemie maakt een onderscheid tussen harde en zachte hopharsen, al naar gelang ze oplosbaar zijn in bepaalde organische oplosmiddelen. De harde hopharsen zijn in bier eigenlijk ongewenst. De zachte hopharsen worden verder onderverdeeld in drie fracties:

    Humulon ofwel alfa-hopbitterzuren
    Lupulon ofwel beta-hopbitterzuren
    Hulupon

    Hopolie is een vluchtige, ofwel etherische olie. Deze olie, bestaat onder andere uit terpenen, die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke hopgeur, die vooral in september rond de hopvelden hangt. De hopolie zou aan het bier een hoparoma kunnen geven. Gedurende het koken van de wort gaan echter 88 - 95 % van deze aromastoffen verloren. Hun invloed op de geur van het bier is dus niet van wezenlijk belang. Wil men toch een typisch hoparoma aan het bier geven, dan kan men de hop toevoegen aan het einde van het kookproces. Ook kan men gebruik maken van zuivere hopolie.

    Vetten en vetzuren   Vooral de mannelijke hopplant rijk aan vetten en vetzuren. Deze hebben een slechte invloed op het bierschuim. Daarom mogen in veel West-Europese landen, zoals België, alleen maar vrouwelijk hopplanten worden verbouwd en is de teelt van mannelijke planten wettelijk verboden. Vermeerdering van de planten gebeurt door deze te stekken.

    Tanninen   De looistoffen, waaronder de tanninen vallen,  zijn vooral aanwezig in de dekblaadjes en het steeltje van de hopbel. Ze hebben de eigenschap oplosbare eiwitten om te zetten in onoplosbare verbindingen. Looistoffen komen tijdens het koken vrij en achteraf worden de verbindingen door filtratie uit het bier verwijderd. Wanneer niet alle eiwitten bij deze bewerkingen zijn neergeslagen, kan dat aanleiding geven tot eiwittroebel in het eindproduct.

    Teelt

    Hop wordt speciaal verbouwd, om aan de behoefte van de brouwindustrie te kunnen voldoen. Hopvelden worden bij voorkeur aangelegd in vruchtbare leemgrond met een goed waterhoudend vermogen. Omdat hop een klimplant is die een hoogte van ongeveer 10 meter bereikt, is een dradenstelsel vereist. De richting van de rijen is voor de goede ontwikkeling van de hopbel van belang; belichting door de zonnestralen dient in de hand gewerkt te worden. Het vrijmaken van de hopstoelen (de wortelstokken, die in de grond blijven) en het plukken van de rijpe hopbellen (dwz. hopbellen met tot rijpheid gekomen harskliertjes, die lupuline of hopmeel bevatten, waar hopolie en harsen in voorkomen) van de afgesneden stengels gebeurt tegenwoordig mechanisch.

    Verwerking    Hop is voor de amateurbrouwer verkrijgbaar in de vorm van gedroogde hopbloemen, samengeperste korrels (pellets).   Op de verpakking wordt de hoeveelheid bitterstoffen (voornamelijk de humulonen) aangegeven met het percentage alfazuur. Vaak worden tijdens het brouwen twee soorten hop gebruikt,

    • bitterhop, om het bier zijn bitterheid te geven
    • aromahop voor de geur van het bier

    Om de kwaliteit te behouden, kan hop het beste koel, droog en donker bewaard worden. Hoge temperaturen, vocht, licht en zuurstof, kunnen de bitterzuren afbreken.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 03/04-09/04 2006
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005

    Hoofdpunten blog verjaardag
  • huiswaarts
  • Ronquières
  • laatste middagmaal
  • de groeve
  • Zondagmorgen
  • de derde avond
  • brouwerij Lefebvre
  • watermolens
  • biermuseum
  • taart en taartjes
  • mannenwandeling
  • lagunage
  • zaterdagmorgen
  • vrijdagavond
  • wandelingetje in Binche
  • carnaval van Binche
  • carnaval van bij ons
  • zuid-amerikaanse carnavals
  • maskers
  • naar Binche
  • ezelwandeling in het bos
  • ezel nummer twee
  • eerste ezel wordt ingespannen
  • ezels roskammen
  • vrijdagmorgen
  • godendrank
  • kwis
  • avondmaal
  • aankomst van de achterkomers
  • aankomst van de eerste groep
  • start van het weekend
  • ferme du planois
  • inleiding

    Gastenboek
  • Even op bezoek
  • hallo brouwer
  • op bezoek !
  • De mannenuitstap
  • miljaar

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!