Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
22-04-2022
KALENDER - DAGUITSTAP KANNE
Daguitstap Sint-Pietersberg - Kanne - ENCI-Groeve
Op 14 april gingen enkele Bunters nog eens op verkenning en Roger DAMEN stuurde heel wat foto's met daarbij de opmerking: als het weer een beetje meezit wordt het absoluut een topdag !!
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
Daguitstap Maastricht en Kanne - Zaterdag 7 mei 2022
Wij nodigen je graag uit voor een nieuwe daguitstap naar Maastricht en Kanne. Wij wandelen in de voormiddag in de ENCI-groeve en boven op de Sint-Pietersberg. Dit gebied behoort tot het Plateau van Caestert in de buurt van Kanne en Maastricht. (verrekijker aanbevolen: mogelijk is de oehoe thuis!)
In de namiddag bezoeken we de Jezuïeten-grot met daarna een wandeling naar Kanne langs het kasteel van Neercanne.
Klik op onderstaande afbeelding (Roger DAMEN) om de omzendbrief nog eens na te lezen (WordDoc)
Herinnering: je kan nog inschrijven tot en met zaterdag 23 april....maar doe het vandaag nog !!
We trekken de wandelschoenen nog eens aan met de verrekijker in aanslag. Natuurreservaat "Goorken", waardoor de Wamp vloeit, is onze bestemming. Een plasrijk gebied, gelegen naast het kanaal Dessel-Schoten, is de thuis van heel wat vogelsoorten, waaronder de ooievaar.
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen (Pdf) "Goorken" in Arendonk - Foto: Roger DAMEN
Paarse dovenetel is een wat opvallend plantje, dat vaak in de categorie ‘akkeronkruiden’ wordt geplaatst. Toch is het leuk om er wat extra aandacht aan te besteden. Paarse dovenetel is namelijk het hele jaar door bloeiend te vinden. Zoals de naam al zegt zijn de bloemen paars; een vrolijke kleur in deze grauwe wintermaanden. Het is een algemene plant die in heel ons land te vinden is. Hoewel het akkeronkruid wordt genoemd, komt paarse dovenetel ook regelmatig binnen de bebouwde kom voor. Stoepranden afspeuren is ook een prima methode om paarse dovenetel te zien bloeien.
De opvallende scholekster is het hele jaar door in ons land te zien. In de herfst verliet een gedeelte van de populatie het land en waren de meeste overwinteraars aan de kust te vinden. Op dit moment komen de vogels uit het zuiden weer terug en gaan alle vogels op zoek naar hun eigen broedterritorium. Dat betekent dat je ook weer scholeksters in het binnenland kunt tegenkomen. Hun zwart-witte verenkleed, oranjerode snavel en poten en harde roep maken de scholekster onmiskenbaar. Heb jij ze al op het boerenland gespot?
Het is lente, altijd lente in de ogen van de Alfons Smet – residenten…..
Het was geleden van voor “corona” dat ik de tuin van de A. Smet-residentie nog eens bezocht had. Op aangeven van Roger trok ik er zopas naartoe om foto’s te maken van de talrijke lentebloeiers in de tuin. Bekijk alvast onderstaand filmpje…. en trek er zo vlug mogelijk naartoe om het met eigen ogen te bekijken !!
Klik op de “play-knop” om het filmpje te starten (Geluid aan)
Kleine veldkers - Cardamine hirsuta - Hairy bittercress
Vroeg in het voorjaar kun je al een flink aantal bloeiende plantensoorten aantreffen. Bij de Kruisbloemenfamilie gaat het om een aantal soorten die relatief klein blijven, maar, omdat de bloemetjes vaak goed opvallen tegen de donkergroene achtergrond van de bladeren, zijn ze niet over het hoofd te zien. Eén van deze kruiden is de Kleine veldkers, een eenjarige plantensoort die vaak op braakliggende akkers en wegranden te vinden is.
Ik heb het idee opgevat om af en toe iets te publiceren over vroeger. Ik noem het “Den goeien awen taid” Een stukje nostalgie uit lang vervlogen tijd maar die menig Bunter nog wel bekend zal voorkomen.
Jef ZOEF
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige document te bekijken (WordDoc)
Bij zijn bezoek aan de Goorvijver in Witgoor-Dessel kon Roger DAMEN ook de krakeend spotten. Ze zijn nauw verwant aan de wilde eend en komen ook in ons land veelvuldig voor. Mannetjes (rechts op de foto) hebben een bruine kop en een zwart achterlijf met lichtbruine staartpunt. De rest van het lichaam is grijs met een fijne tekening, wat het beste te zien is op de borst. Vrouwtjes (links op de foto) lijken sterk op de wilde eend. Hun lijf is grotendeels bruin gevlekt en ze hebben een dunne oranje snavel.
Krakeend (Fotografie: Roger DAMEN)
Klik op de "play-knop" om kort filmpje te bekijken.
Deze namiddag dobberden tussen de kuifeenden, tafeleenden, krakeenden en grauwe ganzen een woerd van de zeldzame krooneend. Het mannetje krooneend is te herkennen aan zijn bruinoranje kop, zwarte borst en de helder koraalrode snavel. Deze duikeend kan ook slobberend, zelfs grondelend voedsel vergaren. Vanachter de schuilwand aan de grote vijver in ’t Goor te Dessel, kan je ongestoord fotograferen.
Roger DAMEN
Woerd krooneend (Fotografie: Roger DAMEN)
Klik op de "play-knop" om een kort filmpje te bekijken.
Deze vraag werd onlangs ingestuurd door ene André Van Duin uit Nederland. Zelf suggereerde hij in een liedje al een oplossing: als ze “recht” zouden zijn…. kunnen ze niet meer in hun schil! Onzin natuurlijk!
Zelf ben ik ook niet zo goed in “wetenschappen” maar ik zal de vraag meteen ook doorspelen aan Jan…. en dan kan je het juiste antwoord op deze vraag terugvinden in het eerstvolgende Buntblad.
Klik op de "play-knop" hieronder om de vraag van André Van Duin te bekijken (Geluid aan)
We hebben onze geplande meerdaagse in de Harz Duitsland verschoven. Dit jaar mikken we op de Veluwe in Nederland. Er is een hotel geboekt in het noorden van de Veluwe. We plannen nog een tweede verkenning, maar noteer alvast de vooropgestelde data. Details en een volledig reisprogramma volgen later.
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen (Pdf)
Ter voorbereiding van de begeleide Buntwandeling van 30 april naar ’t Goorken in Arendonk gingen we al eens op verkenning. Lawaaierig zijn de Canadese ganzen en grauwe ganzen. Er dobberde reeds een grauwe gans met jongen. Duidelijk hoorbaar waren de zanglijster, zwartkop, dodaars en de cetti’s zanger. Een vreemde, ratelende roep verraadt de aanwezigheid van de zomertaling! Deze zomergast is iets groter dan de wintertaling, waarvan de woerd een opvallend verenpak heeft. Nog even, en dan zoeken de eerste zwaluwen insecten nabij het water. Ook de ooievaar was van de partij. De zeldzame grote modderkruipers zijn gewaarschuwd!!!
Op donderdag 24 maart 2022 maakte ik een wandeling door de vallei van de Cotthembeek. Deze beek vloeit door de hellingbossen van Sint-Lievens-Houtem in de Vlaamse Ardennen. Tijdens deze wandeling heb ik ook drie kerken gefotografeerd: de kerktoren van het genoemde dorp, de kerk van Hillegem met wandelpad door een grasveld, en de Sint-Martinuskerk van Oombergen. Deze laatste is een beschermd monument waarin Balegemse zandsteen is verwerkt. Het oudste deel van de kerk is de romaanse middenbeuk uit de 12e eeuw. Een oude tuin met voorjaarsbloeiers flankeert het kerkhof. Oostelijk hiervan liggen de kouters, waar paarden grazen. Een idyllisch landschap, waar nog veldleeuweriken tierelieren. Neem daarbij nog de voorjaarsbloeiers in de loofbossen om de deugddoende wandeling compleet te maken.
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
Oesterzwammen kan je het hele jaar wel vinden. Ze groeien vooral op wilg, populier, beuk en soms op berk. Oesterzwammen groeien ‘als oesters op een oesterbank’, boven en naast elkaar. De gewone oesterzwam is grijs van boven en de witte platen lopen af naar de korte, zijdelings aangehechte steel. Ze zijn vers goed eetbaar. Als de zwammen ouder worden, worden ze bruin en eten is dan niet meer aan de orde.
De algemeen voorkomende witte bultzwam kan een grote paddenstoel worden. Deze paddenstoelen groeien vooral op de stronken van dode beuken en zijn dus een van de opruimers in het bos. Witte bultzwammen hebben geen steel, maar zitten direct met de hoed vast aan het hout. Ze zijn dik en taai. Op de hoed zitten uitgroeisels in de vorm van bulten. In de naam staat dat hij wit is. Dat is in eerste instantie ook zo, maar al snel worden ze als gevolg van algengroei groen op de hoed. Dat komt omdat er vocht tussen de haren blijft zitten en daar zijn algen dol op! Platen van twintig centimeter zijn geen uitzondering. En waar er één zit, zitten er meer. Ook in dit seizoen zijn ze makkelijk te vinden.
Het Kastanjebos is een bos- en natuurgebied in Veltem-Beisem en wordt beheerd door Natuurpunt. Het gebied bestaat uit vochtige graslanden, dikwijls afgeboord met houtkanten, en bossen. Ondanks de naam komen er vandaag bijna geen kastanjebomen meer voor in het bos. Vroeger kenmerkte mineraalrijk kwelwater het bos, waardoor er een typische kalkminnende vegetatie groeide. Dit veranderde in 1968 door de vestiging van een drinkwaterwinning in het bos. Er bloeit onder andere bosanemoon, slanke sleutelbloem, éénbes, gevlekte aronskelk en daslook.
Na de wandeling bezochten we nog “Hof ten Dormaal” een statige vierkantshoeve in Tildonk, Deze hoeve herbergt sinds 2009 een ambachtelijke brouwerij in een uniek ecologisch concept. Ze verbouwen hun eigen granen en hop en ze mouten, brouwen en bottelen zelf. Alle gerstproducten en draf worden als veevoeder verwerkt voor het vee op de boerderij. Zo is de cirkel rond en dat maakt hen de meest ecologische brouwerij ter wereld.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
U kunt op vijf manieren uw tuinmerel helpen, of in elk geval het leven gemakkelijker maken. Zo kunt u (natuurlijk) voedsel en veilige plekken om te rusten of te broeden bieden. Maakt u ook een echte mereltuin? Tip 2, 3 en 4 zijn ook prima uitvoerbaar op het balkon.
1. Grasveldje
Merels zijn gek op wormen en die vinden ze in uw gazon. In een echte mereltuin mag een klein grasveldje daarom niet ontbreken. Al zaait u maar een paar vierkante meter graszaad in, dan zijn ze al blij en is het territorium naar hun gevoel compleet. Houd het 's zomers lekker nat met regen- of badwater, dan zijn de pieren makkelijker te pakken.
2. Klimplanten
Een klassieke nestelplek voor merels is een lekker dichte klimop. De bladeren bieden bescherming tegen katten en andere rovers en de late bessen zijn welkom voedsel voor de ouders. Ook andere klimplanten zoals klimhortensia, klimroos, hop of wilde kamperfoelie weet de merel te waarderen.
3. Appels
Merels en andere lijsterachtigen houden van fruit en zijn best bereid er ruzie om te maken. Leg een paar halve appels of peren voor ze op de grond in de tuin en strooi er wat rozijntjes bij. Vechten ze elkaar nou de tuin uit? Maak dan een paar van dit soort voerplekken met flink wat ruimte ertussen.
4. Struiken met bessen
Struiken met bessen, zoals de lijsterbes of vuurdoorn, zijn niet alleen voor de merel, maar eigenlijk voor alle tuinvogels een must. Ze hebben alles: bloemen (met insecten) in het voorjaar, bessen in het najaar en het hele jaar door dichte (stekelige) plekken om te rusten of een nestje te bouwen.
5. Rommelhoekjes met bladeren
Ruim de tuin niet spic en span op, maar laat her en der in een paar rommelhoekjes wat bladeren en takken liggen. Of maak een composthoop. Kleine diertjes leven onder de bladeren en tussen de takken en dat maakt het voor de merel makkelijker om voedsel te vinden.
Eindelijk is het weer zover en kunnen wij er samen nog eens op uit. In maart beginnen we toch al een beetje de lentekriebels te voelen en onze laatste daguitstap is, omwille van corona, geleden van januari 2020 en dus hebben we lang genoeg op onze honger gezeten. We nemen jullie dit keer mee naar Bertem, een landelijk dorp in Vlaams Brabant en gelegen in het mooie Voerdal. We beginnen de dag met een bezoekje aan een zeer oud romaans kerkje, één van de mooiste getuigenissen van de landelijke romaanse bouwkunst in het begin van de 11de eeuw. Nadien maken we een wandeling in het Bertembos, een oud bos gelegen op een heuvelrug tussen Leuven en Sterrebeek. Je wandelt via schilderachtige holle wegen en bospaden over een glooiend landschap met veel oude bomen, waaronder de zoete kers en waar nu in het voorjaar het speenkruid en de bosanemonen bloeien.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Geluid aan)