NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Archief per maand
  • 01-2008
    Inhoud blog
  • Flan caramel
  • Clafoutis met kruisbessen
  • Chocolademousse
  • Chocolade-kokoscrème
  • Chocoladegebak met kardemomijs
  • Chocoladeflan met abrikozen
  • Chocolade moelleux
  • Carpaccio van ananas met duo van meloen
  • Brownie met chocolademousse
  • Bessenbavarois
  • Beignets met broodrestjes
  • Bananentaartje met karamel
  • Proficiat!
    alles over desserten & gebak
    desserten & gebak
    WELKOM BIJ DESSERTEN EN GEBAK. Geniet van al dit lekkers, niet alleen bij het proeven maar ook van het bereiden.
    01-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flan caramel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    Flan caramel

    Ingrediënten

    200 ml melk
    75 g suiker
    1 ei
    1 eidooier
    1 vanillestokje

    Voor de karamel:
    water
    50 g suiker

    Bereidingswijze

    1. Mix het ei met de dooier.

    Breng de melk met de suiker aan de kook, laat afkoelen tot lauw.

    2. Snij het vanillestokje overlangs open en schraap er het merg uit.
    Roer het door de melk.
    Vermeng beetje bij beetje met de eieren.
    Zet de flan een nacht in de koelkast.

    3. Verwarm voor de karamel de suiker in een perfect schoon pannetje.
    Blus druppelsgewijs met water als de suiker smelt en begint te kleuren (oppassen, het spat!). Voeg al roerend meer water toe tot er een mooie saus ontstaat.

    4. Breng voor de flan water aan de kook.

    Giet het in een ovenschaal met daarin een vel bakpapier (zo gaan de potjes niet 'dansen').

    5. Doe in de potjes wat karamelsaus en vul ze verder met flan.

    Zet ze in de schaal en laat ze gedurende 20 à 30 minuten in een op 150° C voorverwarmde oven au bain marie garen (controleer met een breinaald, ze moet droog blijven).

    6. Laat de potjes afkoelen op een rek en zet ze dan nog een nacht in de koelkast. Hou ze even in kokend water om ze makkelijk op de borden te kunnen storten.

    01-01-2008 om 20:17 geschreven door koekske  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clafoutis met kruisbessen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


     









    Clafoutis met kruisbessen

    Ingrediënten

    400 g kruisbessen
    2 à 3 el poedersuiker (naar smaak)
    1 el Grand Marnier
    4 eieren
    100 g fijne kristalsuiker
    2 el maïszetmeel
    200 g kwark (verse kaas)

    Verder:
    lage taartvorm (24 cm diameter)

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 180° C.
    Spoel de kruisbessen en laat ze uitlekken.
    Doe ze in een kom.
    Doe er de poedersuiker en de grand marnier bij.

    2. Splits de eieren en klop de eidooiers met 4 el kristalsuiker tot het mengsel lichtgeel is en als een dik
    lint van de garde loopt.

    3. Klop de eiwitten stijf.
    Vermeng het maïszetmeel met de kwark en de rest van de suiker en klop dit door de dooiers.
    Spatel de stijfgeklopte eiwitten luchtig door het kwarkmengsel.

    4. Vul de vorm voor drie vierde met het beslag.
    Leg er de kruisbessen in.

    5. Zet de clafoutis in het midden van de oven en bak hem in ongeveer 25 minuten goudbruin.



    TIP
    Prik met een breinaald of met de punt van een mes in het midden van de taart. Wanneer die er schoon uitkomt, is de clafoutis gaar.

    01-01-2008 om 20:16 geschreven door koekske  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolademousse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    Chocolademousse

    · Ingrediënten

    · 100 g bittere chocolade

    · 4 eiwitten

    · paar druppels citroensap

    · 125 g fijne suiker

    · 150 g witte chocolade

    · karamel

    · amandelnootje

    Bereidingswijze

    Laat 100 g bittere chocolade smelten en een beetje afkoelen.

    Klop 4 eiwitten stijf met een paar druppels citroensap.

    Doe er 125 g fijne suiker bij en klop op tot de suiker glanst en als een lint van de klopper afloopt.

    Spatel het eiwit luchtig onder de gesmolten chocolade.

    Verdeel over glazen of kommetje en laat opstijven in de koelkast.

    Laat 150 g witte chocolade smelten en een beetje afkoelen.

    Lepel de witte chocolade over de mousse.

    Werk verder af met een likje karamel en een amandelnootje.

    01-01-2008 om 20:14 geschreven door koekske  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade-kokoscrème
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    Chocolade-kokoscrème

    · Ingrediënten

    · 250 g aardbeien

    · 120 g witte chocolade

    · 3 dl melk

    · 2,5 dl room

    · 2 dl kokosmelk (blik)

    · 1,5 dl rode vruchtencoulis

    · 1 vanillestokje

    · Om af te werken:

    · 1 eiwit

    · griessuiker

    · enkele muntblaadjes

    Bereidingswijze

    1. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden.

    Schraap er het merg uit en meng dit door de vruchtencoulis.

    Zet in het vriesvak en roer regelmatig om (met een vork) zodat u een mooie granité krijgt.

    2. Smelt de chocolade in de room en de melk terwijl u voortdurend roert.

    Schud het blik kokosmelk goed en roer de melk door het chocolade-room-mengsel.

    Zet alles enkele uren in de koelkast.

    3. Snij de aardbeien in kwartjes.

    Verdeel de kokoscrème over vier glazen.

    Doe er de aardbeien bij en leg daarop wat granité van rode vruchten.

    Haal de muntblaadjes door wat losgeklopt eiwit en dan door de griessuiker.

    Leg een blaadje in elk glas en dien meteen op.

    01-01-2008 om 20:13 geschreven door koekske  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladegebak met kardemomijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    Chocoladegebak met kardemomijs

    Ingrediënten

    Voor het chocoladegebak:
    75 g boter
    2 eieren
    160 g suiker
    1 tl vanille-essence
    70 g bloem
    40 g cacaopoeder
    60 g pure chocolade, in kleine stukjes
    chocoladeschilfers voor de afwerking

    Voor het kardemomijs:
    3 eierdooiers
    100 g suiker
    2,5 dl melk
    2 tl kardemompoeder of 1 kl kardemompeultjes
    2 el gemalen koffie
    2 dl room

    Voor de steranijscrème:
    3 dl volle melk
    2 eierdooiers
    1 el suiker
    1 sterretje anijs

    Bereidingswijze

    1. Breng voor het kardemomijs de melk aan de kook, voeg kardemom en koffie toe.

    Klop de eieren luchtig met de suiker en voeg ze bij de warme melk.

    Roer het mengsel op een zacht vuur tot het bindt.

    Laat afkoelen en zeef de kardemom en de koffie eruit met een fijne zeef.

    Klop de room lichtjes op en voeg hem bij het mengsel.

    Draai het mengsel in een ijsmachine.

    2. Smelt voor het gebak de boter in een steelpannetje.

    Klop de eieren los met de suiker, roer er de gesmolten boter en vanille-essence door.

    Voeg geleidelijk bloem en cacaopoeder toe, vervolgens stukjes chocolade.

    3. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier en giet er het beslag in.

    Bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar in de oven, op 175° C.

    Neem het gebak uit de oven, keer het om op een snijplank en snij het in vierkantjes.

    4. Breng voor de steranijscrème de melk aan de kook met de steranijs.

    Laat kort koken op zacht vuur, daarna afkoelen.

    Verwijder de steranijs en warm de melk opnieuw op.

    Klop de eierdooiers schuimig met de suiker.

    Voeg ze bij de melk en roer op zacht vuur tot het mengsel bindt.

    Laat de saus afkoelen.

    5. Serveer het gebak met een bolletje ijs en lepel er wat saus naast.

    Werk af met chocoladeschilfers.

    Wijnadvies
    Hierbij smaakt een glaasje tawny port uitstekend. Speel op zeker met bijvoorbeeld de Porto Niepoort Old Tawny 10 years . Elegant, evenwichtig en boordevol complexiteit.

    01-01-2008 om 20:09 geschreven door koekske  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladeflan met abrikozen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    Chocoladeflan met abrikozen

    Aantal personen: 6

    Ingrediënten

    Voor het deeg:

    § 200 g bloem

    § 150 g boter

    § 90 g poedersuiker

    § 30 g amandelpoeder

    § 1 ei

    § 50 g cacaopoeder

    Voor de flan:

    § 200 g fondant chocolade

    § 1,5 dl room

    § 0,5 dl melk

    § 1 eetlepel boter

    § 2 eieren

    § 1 eetlepel bloem

    § 1 blik abrikozen

    Voor de crumble:

    § 50 g bloem

    § 25 g suiker

    § 30 g boter

    § 1 eetlepel cacaopoeder

    § zout

    Bereidingswijze

    1. Roer voor het deeg de boter zacht met de suiker en het ei. Kneed er dan de bloem, het amandelpoeder en het cacaopoeder door. Maak er een stevige bal van en laat rusten in de koelkast. Rol het deeg dun uit en bekleed er een beboterde bakvorm mee. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.
    2. Breng voor de flan de room met de melk aan de kook. Breek de chocolade in stukjes. Giet er de room en de melk over en roer tot een gladde massa. Voeg er de boter, de eieren en de bloem aan toe. Mix even met de staafmixer.
    3. Meng voor de crumble alle ingrediënten door elkaar. Zorg dat ze niet gaan kleven. Laat even rusten in de koelkast.
    4. Giet de flan in de taartbodem. Laat de abrikozen uitlekken en verdeel ze over de flan. Kruimel er de crumble over. Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 210° C.

    Tip
    Is de crumble toch gaan kleven, dan kun je hem makkelijk weer verkruimelen door hem een tijdje in de koelkast te leggen en dan over een rasp te halen.

    01-01-2008 om 20:07 geschreven door koekske  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade moelleux
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    Chocolade moelleux

    · Ingrediënten

    · 250 g boter

    · 250 g bittere chocolade

    · 4 eieren

    · 2 eidooiers

    · 125 g suiker

    · 50 g vloeiende bloem

    · een bakje verse frambozen

    · 4 bolletjes frambozensorbet

    Bereidingswijze

    1. Klop de eieren, de dooiers en de suiker heel luchtig, tot de creme als een lint van de klopper loopt.
    Met de hand moet u minstens 10 minuten stevig kloppen, met de mixer 5 minuten op de hoogste
    stand.
    2. Laat de boter en de chocolade samen au bain marie smelten.
    Roer glad. Roer er de helft van het eimengsel door.
    Giet dit bij de rest van de eieren. Meng alles met een klopper.
    Roer er de gezeefde bloem door.
    3. Schep het mengsel in beboterde ovenschaaltjes.
    Als u de moelleux serveert in het schaaltje is een keer beboteren voldoende.
    Wilt u ze uit de vorm halen, dan is twee keer invetten en met bloem bestuiven veiliger.
    Zet ze een nacht in de koelkast.
    4. Verwarm de oven voor op 180¡ en laat de moelleux ongeveer 10 minuten bakken.
    Serveer ze warm, met verse frambozen en een bolletje frambozensorbet.

    Tip
    Een moelleux moet binnenin zacht blijven, de chocolade moet er nog wat uit lopen.
    Als u ze voor het bakken goed koud laat worden, garen ze minder snel en blijven ze binnenin heerlijk 'moelleux'.

    01-01-2008 om 20:05 geschreven door koekske  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carpaccio van ananas met duo van meloen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    Carpaccio van ananas met duo van meloen

    · Ingrediënten

    · 1 verse vliegananas

    · 1 kleine cavaillonmeloen

    · 1 kleine galiameloen (groen)

    Bereidingswijze

    1. Schil de ananas, steek er de ogen uit en snij de vrucht (met een zeer scherp mes of, nog beter, met
    de snijmachine) in flinterdunne plakken.

    2. Halveer de meloenen, lepel er de zaadjes uit en steek met een parisienneboor bolletjes uit beide
    meloenen.

    3. Schik de plakjes ananas op borden en verdeel er de meloenbolletjes over.

    01-01-2008 om 20:04 geschreven door koekske  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brownie met chocolademousse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    Brownie met chocolademousse

    · Ingrediënten

    · Voor de brownie:

    • 3 eieren
    • 210 g suiker
    • 200 g boter
    • 125 g fondant chocolade
    • 100 g gezeefde bloem
    • 135 g walnoten, gehakt

    · Voor de chocolademousse en de afwerking:

    • 6 eieren
    • 125 g suiker
    • 6 blaadjes gelatine
    • 250 g fondant chocolade
    • 600 g room
    • chocoladepastilles (bv. Droste)
    • chocoladekoekjes
    • sukade

    Bereidingswijze

    1. Klop voor de brownie de eieren op met de suiker tot het mengsel lichtgeel ziet en in een dik lint van de garde loopt. Breek de chocolade in stukjes. Smelt de boter en giet ze over de chocolade. Roer tot een egaal mengsel, verwarm eventueel nog even samen. Meng de eieren beetje bij beetje bij de chocolade en roer er ten slotte de bloem en de helft van de noten door.
    2. Leg een vel bakpapier op een beboterde diepe bakplaat. Giet het beslag op de plaat. Strooi er de rest van de noten over. Bak de brownie ongeveer 10 à 15 minuten op 200° C. Prik met een mes of satéstokje in het gebak om te kijken of het gaar is.
    3. Splits voor de chocolademousse de eieren en klop het eiwit stijf met enkele lepels suiker erbij. Voeg er de dooiers aan toe en klop verder tot een luchtige massa.
    4. Week de gelatine in koud water. Smelt de chocolade au bain-marie en roer hem voorzichtig door de eieren. Smelt de uitgeknepen gelatine in een pannetje of in de microgolfoven en roer hem door de mousse. Klop de room dik (maar niet stijf) en roer hem ook door de mousse.
    3. Steek met een ring de browniebodem uit, zet er een iets grotere taartring rond en giet er de mousse in. Hou een lepeltje opzij voor de afwerking. Strijk de bovenkant mooi glad en laat opstijven in de koelkast of diepvries. Haal uit de vorm en werk af met wat fijngemalen chocoladekoekjes, chocoladepastilles en enkele stukjes sukade.

    Tip
    Als je een taart even in de diepvries hebt gezet, kun je ze makkelijker uit de vorm halen en mooier afwerken. Een uurtje is ruim voldoende, de taart mag natuurlijk niet stijf bevroren zijn.

    01-01-2008 om 20:02 geschreven door koekske  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessenbavarois
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    Bessenbavarois

    Ingrediënten

    200 g rode aalbessen (+ 50 g extra)
    100 g zwarte bessen (cassis)
    200 g suiker
    12 blaadjes gelatine (3 g elk)
    2 1/2 dl room
    3 eierdooiers
    250 g mascarpone
    50 cl melk

    Bereidingswijze

    1. Laat de helft van de gelatineblaadjes tien minuten weken in koud water.
    2. Spoel intussen de bessen en ris ze.
    Hou 50 g rode bessen apart.
    Breng de rest van de aalbessen en de zwarte bessen elk apart aan de kook, de aalbessen mey 40 g
    suiker, de zwarte bessen met 60 g.
    3. Wrijf de rode besjes door een zeef en doe de uitgeknepen gelatine bij het sap.
    Roer tot de gelatine is opgelost.
    Laat afkoelen.
    4. Laat de zwarte bessen nog even inkoken.
    5. Zet de bavaroisvormpjes klaar.
    Laat voor de gele bavarois de rest van de gelatine 10 minuten weken.
    Klop de dooiers met 100 g suiker en de mascarpone tot een glad en romig mengsel.
    Verwarm de melk lichtjes en los er de gelatine in op.
    Vermeng met het mascarponemengsel en verdeel meteen over de vormpjes.
    Laat 20 minuten opstijven in de koelkast.
    6. Leg een paar rode besjes op de gele bavarois.
    Klop de room stijf en spatel deze door het aalbessenmengsel.
    Verdeel over de gele bavarois en zet de vormpjes een nacht in de koelkast.
    7. Werk vlak voor het serveren af met een laagje cassissaus.
    Geef er eventueel nog wat gesuikerde besjes bij.

    Geïmproviseerde vormpjes
    Geen bavaroisvormpjes? Met plastic bekertjes lukt het ook.
    Snij er de bodem uit en zet de bekertjes omgekeerd op een stuk bakpapier.
    Als de bavarois is opgesteven, kan het bekertje gemakkelijk verwijderd worden.

    01-01-2008 om 19:59 geschreven door koekske  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (28 Stemmen)
    >> Reageer (0)




    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!