ik tracht de mensen enthousiast te maken voor de glorie van bekend Belgisch vakmanschap "draaiorgelbouwers"
telefoonnr. 0479/185 094
mailadres pietervanpuyvelde1@hotmail.com
13-07-2015
draaiorgel festival te Lokeren
Zondag 12 juli een bewolkte dag op de parking aan de sport terreinen te Lokeren. Vrijwel al de uitgenodigde orgeldraaiers zijn op post. En eerste goed teken. Wat zijn de verwachtingen voor deze eerste editie met draaiorgels te Lokeren. Hoe reageert het publiek op deze muziek? Hoe groot zal de opkomst zijn?
Aan de voorbereiding door de familie Brondeel zal het niet liegen. In één woord “af”, niets is er over het hoofd gezien. De propaganda in de media ( zelfs op radio 1 bij Jan Hautekiet) de berichtgeving aan de spelers zelve, de samenwerking met de toeristische dienst van de stad, het bewegwijzeren van het parcour de dag voordien...
13 uur iedereen op zijn plaats, de laatste nieuwsjes zijn gewisseld met je buur orgelspeler. Het dametje, de concertina, de skute, pier’n lala en luc Cromboom spelen op de markt, de muziek van die 5 spreidt zich zonder dat het mekaar beïnvloed of stoort.
17 spelers verdeeld over een parcour van 2 km. De éne plaats al wat aantrekkelijker dan de andere. Ik hoor van de luisteraars dat ze het hele traject volgen. Iedere speler heeft zo zijn stimulans, het is leuk als je geïnteresseerden voor je kraam krijgt en een praatje slaan.
* R. Vercruyssen doet ideeën op voor zijn komende event volgend jaar te Asbeek. * Gilbert Duerinck van de VZW Mecha musica, drijfveer achter de vereniging voor draaiorgels in Vlaanderen ) komt de spelers een hart onder de riem steken. * Gerard de belleman van Temse komt reklame maken voor de 10 editie Hooghuys draaiorgelfestival van Geraardsbergen op 13 september. * Dit doet ook N. Vroman, eigenaar van het beste straatorgel van België. * Werner Hilaire van de stad Lokeren doet waarschijnlijk ook ideeën op voor zijn volgende organisaties. * Ook het duo Jef Ghysels en Arthur Prinsen zijn met hun echtgenotes present op dit kleine festival. Beide echtparen hadden respectievelijk in Schaarbeek en te Sint Niklaas een prachtige collectie draaiorgels in hun bezit.
Het publiek van de omliggende gemeentes was talrijk aanwezig, mede dank zij het naburige evenement aan de Durme boorden “Big Jump”, een actie die aandacht vraagt voor proper water in onze rivieren.
De horeca zou nog een grotere omzet bekomen hebben mocht de zon meer van de partij zijn geweest, het bleef droog en de wind waaide met mate.
Naar mijn gevoel werd dit orgeltreffen gesmaakt door de deelnemers en het aanwezige publiek, het is voor herhaling vatbaar. Hopelijk is de feedback voldoende aanwezig om het stads bestuur te overtuigen middelen te verschaffen voor een latere editie.
Categorie:draaiorgels in België Tags:Lokeren,mecha musica,draaiorgel pier lala, straatmuziek,draaiorgels,
Johnny Verbeeck, wereldberoemde draaiorgelbouwer uit onze streek.
op zijn doodsbrief staan de toepasselijke woorden:
" de noten zullen niet meer klinken zoals hij ze tot leven kon brengen "
Zaterdag 6 juni werd afscheid genomen van Johnny Verbeeck, tijdens een plechtigheid te Brecht in aanwezigheid van talrijk opgekomen vrienden, leden van binnen-en buitenlandse verenigingen, klanten en zakenrelaties. Een plechtigheid waar hulde gebracht werd aan een vakman die men zal missen, een steeds goedgeluimde vriend en vader. Bij aankomst op de parking van de zaal waar de dienst werd gehouden speelde de Westfries, een goedklinkend werkstuk van Johnny. Zoals Johnny het graag wilde werd er na de dienst een drink aangeboden door de familie. Een gelegenheid om kennissen en vrienden uit de orgelwereld bij elkaar te brengen voor een babbel
.
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgels J Verbeeck, draaiorgel pier lala,
twaalfde editie van dit festival van retro zeilschepen allerhande en muziek
de ploeg enthousiaste medewerkers, waarvan de meeste een link hebben met de marine en de zee
een jaarlijks huzarenstuk om het in het dok te krijgen, de grand turk uit St. Malo
regenweer en windvlagen maar ook 2 dagen zonneschijn met volle terassen
ik ben te vriend geraakt met deze 2 mensen van de klipper de T’ai zie verdere activiteiten dit jaar in september Antwerpen WATER-RAND
STRAATMUZIEK PIER 'N LALA
de Oostendse visbakkers
rolstoel dansen en voor de jongeren de VOGELSTJES DANS op de wandeldijk
allerhande randactiviteiten zeeverhalen in de buik van een zeilboot
zie ook video:
Ik heb weinig optredens meegemaakt dit weekeinde maar deze 5 koppige Engelse a capella groep is me bijgebleven. Kimber’s men werd opgericht in 2001 door de muzikanten Neil Kimber – bootsman, John Bromley – scheepskok, Joe Stead - scheepsdokter en Roger « Tonky » Hepworth de scheepsmatraas. In 2005 verliet Roger hen voor het eeuwig oosten door kanker
Categorie:draaiorgels in België Tags:oostende voor anker,draaiorgel pier'n lala,straatmuziek,orgue de barbarie, barrel organ,
Vertrekkende op de Markt bij de fonteinen, bij de post de Durmebrug over door het Prinses Josephine Charlottepark, langs de Brandweerkazerne en het station, Koophandelstraat, stukje Durmedijk, Durmebrug over, langs het stedelijk museum naar de verkeersvrije Torenstraat, rond de Sint Laurentiuskerk over de Markt naar de Groentemarkt en de Kleine Dam om langs de Durmelaan terug naar het vertrekpunt terug te keren.
DRAAIORGELFESTIVAL met de steun van TOERISME LOKEREN.
Vorig jaar had Seraphin het ongeluk dat hij waterschade had aan draaiorgels in zijn beperkt museum te Sint Pieters Leeuw. Ik ben hem toen gaan bezoeken, nadat we elkaar hadden ontmoet op de markt van Halle. Hij vertelde me dat hij op zoek was naar een andere locatie vermits deze site werd onteigend.
En voila hij heeft het voor elkaar gekregen Seraphin! een nieuwe lokatie een vaste stek voor zijn orgels, grote dansorgels en kleinere cilinderorgels. En hij heeft ambitie, een nieuw dansorgel is besteld bij de orgel bouwer Verbeeck te Sint Job in het Goor.
Goed weer dinsdag voormiddag te Sint Kwintens Lennik. Straatzanger Pier'nLala stond er samen met de Gronckelman ( bij ons thuis noemen ze dat een stadsomroeper, een belleman, iemand met een klok van een stem ) en Lenitha Danckaert van de dienst Vrije Tijd promotie te maken voor de Week van de volkscafés dat dit weekend van start gaat.
Ieder jaar bij het begin van de warmere dagen, neemt VZW muziekmozaïek uit Gooik het initiatief om Folkmuziek te promoten. Dit gelijktijdig zoals er zijn
week van de amateurkunsten
en de erfgoeddagen.
Folk dus dit jaar in het Pajottenland, vorig jaren in Halle, Tienen, Ieper, Leuven …
Straatzanger Pier’nLala helpt hier ook aan mee om op een paar markten promotie te voeren voor die week. In de deelgemeenten van Lennik worden de volkscafés onder de aandacht gebracht door VZW muziekmozaïek. Met dank aan die éne dorpscafé vandaag te Gaasbeek “de pajot” op het kleine dorpsplein met een fris pintje kriek van Boon uit ’t vat.
Marskramers en hun wekelijkse klanten hebben genoten van straatmuziekjes.
Ik heb dat optreden op de wekelijkse boerenmarkt gecombineerd met wandelingen in die mooie glooiende streek. Hierbij een aantal beelden uit het domein “kasteel Gaasbeek” en bijhorende site “Groenberg”. Op die prille lentedag staat alles frisgroen te blinken en de eerste bosbloemen tussen de beukebomen.
de ommuurde museumtuin
eerste bosbloemen
domein Groenberg
wat reklame voor brouwerij Boon, mooi glas, mooi rood ... met dank aan volkscafé de pajot
Naar jaarlijkse gewoonte in de lente houdt de kleine VZW Mecha Musica haar ledenvergadering. Dit maal in de locatie waar ze in 2007 har begin kende nl. bij draaiorgelverhuurder Guy Koekoekx te Perk.
Het is telkens een blij weerzien van bekende gezichten, liefhebbers van mech. spelende muziekinstrumenten en orgeldraaiers. Je kan stellen dat de vereniging vertegenwoordigd is uit de helft Vlamingen en Nederlanders net over de grens.
Een weerzien op activiteiten zoals MM ze organiseert:
De nieuwjaarreceptie
De busreis op het einde van het jaar
Een draaiorgeltentoonstelling of draaiorgelgebeuren in binn en buitenland.
De vereniging telt ongeveer betalende 160 leden, al is het telkens aandringen door de bestuursleden om de centen tbv. 35 € te ontvangen. Vermits het aantal betalende uitnodigingen voor draaiorgelverhuur daalt en de postkosten en de busreis een grote hap nemen uit de kas, is het ontvangen van lidgelden een jaarlijkse kopzorg van Marijke Groosman.
Als je alle op een rijtje zet dan ontvangen je als lid van MM je centen terug in voordelen bij deelname aan hun activiteiten.
Om de kas wat te spijzen is op de vergadering het idee geopperd om mensen aan te spreken om steunend lid te worden. Extra centen betekent een betere dienstverlening naar de leden toe. Enkele leden werden met een cadeau geëerd:
Het gezin G. Koekoekx voor de gastvrijheid
Alois Broeke voor zijn immer aflatende inzet, voor opzoekwerk naar audio en data over orgels
De huisfotograaf Bennie Tanghe
De eerste award van de vereniging werd op deze vergadering ook uitgereikt. Een bronzen beeldje, weze een orgelspeler met een buikorgeltje, mocht de gewezen voorzitter Johnny Claes ontvangen. Het mag gezegd worden gedurende 7 jaar heeft hij de vereniging voor mech. spelende orgels in Vlaanderen op de kaart gezet.
- Men is nog steeds opzoek naar een archivaris voor de data van de vereniging - Een helpende hand om artikels te maken voor het tijdschrift - Volgende jaar is ook de post van eventmanager vacant. Dan heeft Robert Florizoone er 2 mandaten opzitten, hij wil de fakkel doorgeven.
Een fotoreportage werd gebracht door Robert:
Het opendeurweekend in het kleine museum Ed. Goderis
De tentoonstelling van oude mech. spelende instr. te Oostende
De opendeurdag te Decap Herentals
Het kampioenschap orgeldraaien te Heist
Opening café met dansorgel te Edegem
De jaarlijkse busreis naar 2 prachtlocaties te Nederland
De nieuwjaarsreceptie te Londerzeel in de danszaal van wijlen J van den Eede
Aloïs Broeke en Bjorn Isebaert brachten een voorstelling van de nieuwe CD box met beperkte oplage van nog nimmer gehoorde akoestische opnames van orgels. Digitaal op CD gebracht, een hebbeding voor liefhebbers.
Na het officiële gedeelte bracht het duo “Onder de Notenboom” draaiorgelkampioen 2014 een kort optreden met hun klein tongenorgeltje en doedelzak. Hierna speelden de Decaporgels van Guy tot in de avond. Contacten werden gelegd, ervaringen werden uitgewisseld tussen orgelvrienden. Ideeën werden in stilte naar voor gebracht:
hoe het verder moet met de vereniging
welke zijn de beperkte privé collecties van leden
toekomst van de erfgoedtopstukken die zich te Kallo bevinden.
Zo’n vergadering is een uitgelezen moment om meerdere gelijkgestemden te ontmoeten. De afwezigen hadden ongelijk.
Spreken was bij pot en pint niet altijd mogelijk, als namelijk de 121 toets Goliath van Decap speelt. Dan maar in de naastliggende grote werkplaats. ( Wanneer gaat Guy Koekoekx eens werk maken van zijn geplande danszaal ? )
een beest v/e dansorgel de GOLIATH 121 toets Decap met 5 accordeons
de kampioenen 2014 met hun optreden in de orgelzaal van Guy
Johnny krijgt de eerste "award"
Jeanneke Ghijsels en Guy Koekoekx aan de tap
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgels,dansorgels,draaiorgel pier lala,mecha musica,
nieuwjaarsreceptie draaiorgel vereniging Mecha Musica VZW
Nieuwjaarsreceptie in een kleine danszaal te Westrode Londerzeel.
Van de VZW Mecha Musica, een vereniging die zich inzet voor het in de belangstelling brengen van draaiorgels in ons land. Een 60-tal leden brachten een dronk uit op het nieuwe jaar.
Kwestie van gelijkgestemden te ontmoeten, er zijn niet zoveel optredens in het verschiet. Welk gemeentebestuur of vereniging heeft momenteel centen vrij om een draaiorgel evenement te steunen??
Hier in de Jan Hammeneckerstraat heeft Jan en Claudia van den Eede sinds vorig jaar een 2 tal dansorgels 105 toets Decap Herentals onder het publiek gebracht.
Momenteel staat hier ook een gastorgel een 121 toets Decap Antwerpen De CENTURY een pracht van een orgel met 5 accordeons. Het is van een Waalse eigenaar en is recent verkocht aan een Nederlandse verzamelaar. Dit weekend dus kan men voor de laatste maal voor dit orgel dansen voor het zich “verstopt over de grens”.
Jan is verzot op dansorgels, op jeugdige leeftijd bezocht hij geregeld de orgels van de gebr Teugels te Wallem bij Mechelen. Vader van den Eede kocht zijn eerste orgel in 1948. Enkele jaren geleden kocht “zoon” Jan zijn eigen orgels Zie foto hieronder.
Hij wacht momenteel op een 121 toets pijporgel dat in bestelling is bij Decap Herentals.
De LUSTRAL 105 toets
Een dansavond bij Jan en Claudia met gastorgel de CENTURY
De secretaris van VZW Mecha musica tijdens zijn toespraak.
Overlijdensbericht van één van de groten onder de dansorgelbouwers van Vlaanderen.
Louis Mostmans, vandaag 23 jan. 2015 begraven op bijna 90 jarige leeftijd.
in het kleine kerkje te Brasschaat-Rustoord,
temidden van de familie Decap Herentals,
tussen de familie Mostmans
en vrienden orgeldraaiers uit Nederland, leden van VZW mecha musica.
een sobere ingetogen uitvaartdienst, waarbij de priester duidde op hetgene hij nagelaten heeft op deze wereld, namelijk zijn stempel mee "helpen" zetten op de dansorgelcultuur in ons landje, maar zeker ook in de omringende landen.
de atelier in de Essenstraat
de tijd van toen in de atelier, diverse generaties geleden
Louis en zoon Roger Mostmans samen met het echtpaar Teugels bij een verhuis van orgels.
één van die creaties van Louis samen met zijn familie ............. mooi!
Voor de 22e keer dit jaar de traditionele orgeldag bij de familie De Voer. Naast de eigen collectie van de familie presenteren ze een tweetal gastorgels:
- 35er Voigt - H. Riddering, - 56 T Wellerhaus - C. Spelbrink
naar een collectie automatisch spelende instrumenten
Ter gelegenheid van de jaarlijkse busuitstap van de draaiorgelvereniging Mecha Musica VZW. Deze editie 2014 wederom naar Nederland
In de voormiddag naar Tilburg bij de orgelbouwer Toon Heesbeen. ( zie hiervoor mijn verslagje van augustus van dit jaar ter gelegenheid gemaakt bij hun opendeurdagen) hier wederom een goede ontvangst op de koffie met luistermomenten van de aanwezige gastorgels.
In de namiddag bezoek van een privé collectie Henri Krijnen te Oosterhout. Een prachtige verzameling gelegen naast het beste snoepgoedfabriek van Nederland.
Nostalgie van de bovenste plank, kwaliteit en perfect spelend, nog origineel, meestal digitaal aangestuurd. De verzameling opgedeeld in 2 hallen. Enerzijds automatisch spelende piano’s muziekdozen, zoals ze vroeger in de salons van begoeden of in cafés voor muziek zorgend. Daarbij antieke gokmachines en kleine kermisattracties uit vroeger jaren.
Anderzijds een hal met het zwaardere werk: de draaiorgels, orchetrions en paardemolens. Het eerste wat in het oog viel, wij als Belgen, was een groot Mortierorgel. Diverse Decaporgels, een Koeningsberg van Antwerpen en nog diverse mooi klinkende orgels vn allerlei slag. Alle in een perfecte stemming.
Een bijzonder iets, een Compton cinéma orgel, wel digitaal aangestuurd.
Een verrassing van de aanwezigen die de orgelbouwer Verbeeck ons niet had gemeld. De onthulling van een gerestaureerd Gossling draaiorgel “de Cupido”. Door de bekwame handen van zoon Jeffry Verbeeck. Proficiat man!
De onthulling en betekening van het Gossling orgel door Jeffry Verbeeck
electrisch spelend orkestje met jazzy muziek
een orchestrion zoals Mortier en Burssens ze maakten in Antwerpen, de zogenaamde " biechtstoelen"
nog een automatisch spelend orkestje uit de "roarie twentie" periode
en nog ééntje
nostalgie
ook Decap Antwerpen heeft zich gewaagd aan de bouw van muziekrobotjes. zie hier de trompetspeler en let vooral op de verzorgde manicure. de verzorging van nagels was toen reeds een modetrent.
Dit zijn slechts een paar foto's van die prachtige collectie, je waant je in beide zalen driekwart eeuw terug in de muziekwereld. Een pluim voor de aanbrenger van Mecha Musica die ons toegelaten heeft in deze privé collectie.
31 augustus de St. Roza feesten te Sittard. De bijhorende winkelzondag en kermis werd opgeluisterd door handdraaiorgels, zeg maar een kampioenschap voor die kleine orgeltjes. Op het moment dat de kop van de jaarlijkse St. Rosaprocessie de St. Rosakapel in het zicht kreeg, barstte een enorme plensbui los. Spijtig, ook de draaiorgelmuziek werd in de loop van de namiddag geplaagd door kleinere regenbuien.
Initiatiefnemer Gert bij een uitstekende Duitse zingende orgeldraaier.
Pier Lala staat even zijn orgel af.
Op het einde van de dag in de gelagzaal op de markt: hier een bekeruitreiking voor de man met het origineelste orgeltje, gemaakt van een boomstam. zie het filmpje gemaakt door Pier lala:
tekst overgenomen uit “Sittard Geleen nieuws” begin september:
Zo'n 25 deelnemers uit Nederland, België, Duitsland en Zwitserland namen zondagmiddag deel aan het open Nederlands Kampioenschap handorgeldraaien. Daarbij was de door de orgeldraaier geboden performance vanzelfsprekend het belangrijkst.
Wie op deze koopzondag tijdens het Sint Rosa Festival met de ogen dicht door de binnenstad van Sittard liep zou zich in een pretpark kunnen wanen. "Mama, het is net de Efteling", riep een kleine meid van een jaar of zes tegen haar moeder. Kenners horen meteen of het een 16er, een 21er, een 26er of een 41er is, waarbij het getal staat voor het aantal pijpen dat aangeblazen wordt, alleen: de kenners zijn de mensen die achter hun orgeltje staan te draaien. Er zijn handorgels die werken met orgelboeken, er zijn er die werken met een ponsband en er zijn er die werken met een metalen cilinder. Die laatsten spelen maar 1 melodie, de andere varianten kunnen gevoed worden met andere ponsband rollen of orgelboeken. De oudste deelnemer aan het festival is een Antwerpenaar van 85 jaar, het oudste orgeltje was nog eens 65 jaar ouder. De orgeldraaiers maakten er vaak een leuke voorstelling van, een enkeling zong zelfs de gedraaide nummers uit volle borst mee en het publiek keek er met veel plezier naar.
Laatstleden ben ik een ervaring wijzer. Als draaiorgelman ontmoet je allerlei mensen.
Komen er twee mensen voor mijn draaiorgeltje staan waarvan de éne persoon een beperking heeft aan zijn ogen. Wel die blinde persoon heb ik laten voelen wat een pierement is, dat kan prima met een klein straatorgel:
de persoon kan het gehele meubel omvatten met zijn beide handen om zich een beeld te vormen van de grootte.
hij betast de vormen van de pijpjes, de uitblazende wind, de opstelling en de grootte ervan.
hij betast de krullen, het snijwerk van het frontje.
als ik hem een orgelboek in de handen stop voelt hij de naden, de ruwheid van de schellak, de plooiwijze, de notitie, de perforaties.
je helpt hem een orgelboek plaatsen in de mechaniek.
en dan de ervaring van het draaien: het draaigevoel met de muziek erbij, het aftasten met de andere hand van het voorbijglijdend karton.
bij uitspelen van het boek: de uforie die van zijn gezicht afstraalt, wanneer de omstaanders applaudisseren, die het geheel appreciëren en mee beleefd hebben.
Pier’nLala
Categorie:diverse Tags:draaiorgel pier lala,mensen met een beperking,mechamusica,zingend straatmuziek,
Charneux 2014, muziek/dans op een frisse zomernamiddag
(Comité ) la Jeunesse de Charneux is momenteel samengesteld uit 60 leden. Jongens en meisjes met de gemiddelde leeftijd van 16 jaar.De vereiste om vanaf 10 jaar actief deelnemen aan het dorpsleven.Naast de organisatie van de jaarlijkse festiviteiten in de maand augustus, bieden wij tijdens het jaar andere activiteiten: danspartijen, wandelingen, jeugd- en vakantie kampen, kaartspelen.
Het is opmerkelijk dat zo’n klein gehucht zulke affiche kan voorleggen met een heel grote belangstelling en deelname van de bewoners.
Voor deze editie 2014 heeft men gedurende de zondagnamiddag gekozen voor een enorme verscheidenheid aan muziekvormen, waarbij er ook beroep werd gedaan op 4 draaiorgels.
Een klein orgeltje Eddy Dewals uit Verviers
Een Vlaming Pier’nLala
Een limoniaere orgel van Jean Marc Somja uit het naastliggende Aubel
En een midi spelend groot orgel van Vincent Arq uit Spontin
Het Comité werd opgericht in 18 mei 1834.Aanvankelijk was het doel van de Commissie om in processie de beelden van de heiligen, vlaggen te dragen en die muzikaal te ondersteunen. In de afgelopen decennia ( en na en stille periode gedurende beide wereldoorlogen ) heeft de jeugd het gewijzigd zoals het nu bestaat namelijk: animaties tijdens de festiviteiten de eerste zondag na 15 augustus: fietsen races, paardenrennen, blaasmuziek, voetbal toernooien, toneel rond het drama Charneutoise, motorcross, gymkhana, airshow, middeleeuws festival, festival van kunstenaars en ambachtslieden,...
Als ik zeg gelijk het nu is, wil dat zeggen dat er nu een eenheid is die gebroken heeft met het onderscheid eerder vorige eeuw met de partijdigheid tussen de liberaal en katholiek gezinde verenigingen.
Tijdens haar 125ste verjaardag in 1959 ontving de jeugd van Charneux de titel van "Royal Society”
Het is een klein en pittoresk dorp, geen winkels of herbergen tegenwoordig.
Eerder waren er kleinschalige kolen- en steengroeven. Het heeft een liefelijk glooiend landschap, het Herveland, met zijn weilanden en bospartijen, kastelen, zijn rustiek huizen…
Het 15 m hoge witte betonnen Kruis van Charneux, opgericht in 1913, op een heuvel van 269 meter met een panoramisch uitzicht van 360 ° over het Pays de Herve
en een uitkijkpost horende bij fort van Battice.
Programma van zondag 17 augustus:
Country : The American Dream, The Cockroach Killers
Traditionnelles : Les musiciens de Roots
Salsa : Salsa rueda de casino avec El lachi salsatimba
Orientale : Belly Shine
Africaine : Humondial
Capoeira : Brazika
Break Dance : Liège City breakers
Claquettes : Tap's with me
Hip Hop + Regga Dansehall
Freddy Borguet : Auteur compositeur pop rock
Charango : Univers Yannick Noah
Marka : Marka se reprend
Freddy Borguet et Marka
workshop
Dixieland : Hill Street Band
Accordéon : Accordéonistes dolhaintois en grande formation
Orgue de barbarie : Différents modèles présents
Traditionnelles : Les musiciens de Roots
Percussion : Humondial
Latino : Hill Street Band
Cornemuse : Nessie Pipe Band
Musique Fraipont : Boutique d'instruments de musique Centre culturel de Dison
Zaterdag 9 aug 2014 Opendeur dag bij het “Nederlands boekenorgel centrum” te Tilburg bij bij de draaiorgel(familie) Toon Heesbeen. Ter gelegenheid van het opendeurweekeinde was een naastliggend handelspand ook als tentoonstellingsruimte opgenomen.
Toon heeft zich enkele jaren terug afgescheiden van de locatie te Hilvarenbeek waar hij eerder samen met een vennoot het museum dansant
( een prachtige danszaal annex museum) oprichtte.
In een nostalgies cafeetje staat een 50 toets Carl Frei kermis orgel 1925 opgesteld. Een Belgisch 105 toets electronisch Decap orgel speelt uitnodigend voor de toeschouwers in een permanent danszaaltje.
Wat verder is er een verkoopstand van houten sculpturen en kapelmeesters.
Er is een winkeltje voor allerlei tijdschriften van alle zusterdraaiorgelverenigingen.
Vervolgens kom je via een geluidswerende deur bij de midi spelende stukken.
Decap Herentals is hier ook present met een eigentijdse midi gestuurde orchestrion……………….
Jan Burg trachtte enkele danslustigen op de dansvloer te krijgen met zijn swingende accordeon ( dus met ondersteuning van midi begeleiding)
Er speelde ook een rockbandje, een muziekgroep rond Theo Heesbeen, de vader van.
Theo heeft ook in Tilburg een eigen werkplaats voor draaiorgels
Het boekorgel centrum gaat er ook prat op dat ze orgels bouwen met midi sturing.
Aan de andere zijde stonden in een hangaar tal van spelende orgels. Zoals bij iedere overdekte opstelling speelden ze om beurten enkele favoriete nummers met hun bekijk en gefilm.
Het Nederlands boekenorgel centrum restaureert en levert draaiorgels af met hoge kwaliteit met of zonder midi sturing.Toon Heesbeen is reeds aan de vierde generatie toe.
Zie ook de link naar een artikel over de lange Daan Heesbeen
Iedere vierde weekend van juni staat Mariekerke nabij Bornem in het teken van de visfolkore.
Een tratitie van de verloren gegane visnijverheid, toen de rivieren in de buurt nog leefbaar waren voor viskweek. Het hoogte punt van dat weekend is de vis verkoop in de "vismijn", om de 2 uur visverkoop per opbod, visboeren, culinaere visgerechten uit het vuistje en de nodige drank.
Maar ook veel volksmuziek en ouderwetse ambachten uit de streek. Daar mogen geen draaiorgels bij ontbreken.
Zoals hieronder enkele foto's .
De Warre uit Boechout met zijn splinternieuw Raffinorgeltje uit Waldkirch
De Warre schrijft hier een diploma uit voor een jonge orgeldraaister
De Boerkes uit Beerse gaan ook naar de aftrap, leute, grappen en plezier bij de stand van dit duo.
Pier Lala met zijn 32 toets Prinsen orgeltje.
Een duo dat mekaar treft als Pier lala in de streek speelt, Leonard houdt van die gezelligheid, een herinnering aan zijn jeugdjaren. "Sous les ponts de Paris" hebben we hier samen vertolkt.
"Het kleine café aan de haven" een airken van vader Abraham. Zo'n liedjes brengt Pier Lala onder de mensen. Sfeer, leute en gezelligheid in de zon deze zomer, dat kan met tal van Belgische straatorgeltjes.