ik tracht de mensen enthousiast te maken voor de glorie van bekend Belgisch vakmanschap "draaiorgelbouwers"
telefoonnr. 0479/185 094
mailadres pietervanpuyvelde1@hotmail.com
08-09-2016
draaiorgelpresentatie te Maldegem
Pagina overgenomen van de VZW mecha musica.
Het is plezant als in ons land nog een event voorkomt met meer dan 3 draaiorgels.
Het is haast een rariteit met zovele tesamen. Verbeeck bijt de spits af met 11 op de 18 orgels.
Johnny zal ginder boven lachen in zijn vuistje.
Bedankt stad Maldegem voor je bijdrage hiervoor.
Een groot concertorgel van Yves bijt de spits af. Buiten competitie. Goed gezien van de stad om hiermee te beginnen. Een gangmaker voor de wandeling; het is voor Auke de derde maal dat hij voor een publiek speelt.
Komt hij of komt hij niet het gaat over de senior van het gezelschap Frans De Medts met een A. Prinsen orgeltje. (Hij heeft nochtans de keuze uit een 3-tal orgels) Patrick Marote gaat zeker met een prijs lopen, hij komt met 2 orgels en het zijn dan nog grote ook.
Dat kan je van Norbert Vroman ook zeggen, die komt met een kleintje dit jaar. Zijn grote Hooghuys is waarschijnlijk te duur voor dit evenement, spijtig. Goed nieuws, de concurrenten van Mecha Musica sturen een delegatie naar deze orgelvoorstelling: bedankt Johan dat je uit Geraardsbergen wil afzakken. Er is toch een verscheidenheid aan orgeltjes, zo is er het tongenorgeltje van Roger Gonnissen. Een orgeltje dat je in onze contreien niet veel ziet.
Ook heel bijzonder gaat het optreden worden van Vera, ze brengt klassieke stukken in de kerk op haar Duitse concertorgels.
Dit draaiorgelmoment van Mecha Musica kan je gerust en Vlaams kampioenschap noemen. Er is in Wallonië een uitgebreid potentieel aan draaiorgelspelers, spijtig dat ze maar niet afzakken naar het noorden.
Nog één bemerking. Ik tel een 70-tal Belgische orgelspelers in mijn bestand en er doen maar 18 spelers mee!! VZW Mecha Musica mag naar mijn mening het reglement wel eens aanpassen. Er is zo’n verscheiden aanbod aan mooie orgels, grote, kleinere en zelfbouwers; maar ze willen niet meedoen, zonde!
Categorie:draaiorgels in België Tags:mecha musica,draaiorgels Verbeeck,draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,orgue de barbarie,barrel organ,
kermisorgel AUKE op de retro markt te Marche en Famenne
Maandag 15 augustus ben ik gaan luisteren naar het kermis orgel van Yves Vroman op de nostalgische ambachtenmarkt te Marche en Famenne.
Het was de tweede maal dat het Verbeeck orgel aan het publiek getoond werd.
Eind vorig jaar was het voor het eerst zien te Gent.
Yves nam de plaats in van het orgel van Rorive dat een defekt had aan de kamion.
Ook Philippe Oostland speelde deuntjes met zijn nieuw aangekocht Wittmann buikorgeltje.
Marche mag fier zijn op zijn intiem evenment het was toe aan zijn vijftigste editie, dat ook door veel Vlamingen werd bezocht.
Categorie:draaiorgels in België Tags:auke,mecha musica,draaiorgelbouwer Verbeeck,draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,orgue de barbarie,marche en famenne,
In Baasrode Dendermonde, is een vriendenkring die er een pettige hobby op nahoudt: het openhouden van een oude spoorlijn tussen Baasrode en Puurs. Daarbij restauren ze oud spoorweg materieel in een werkpaats van het verlaten spoorwegstion aldaar. Gedurende de zomermaanden baten zij de toeristische spoorlijn uit tussen beide gemeentes met tussenstops te Sint Amands en Oppuurs.
Afgelopen weekeinde was een mooie GAST trein op het traject aanwezig namelijk de prachtig gerestaureerde locomotief ENERGIE uit het Gr. Hertogdom Luxemburg, gebouwd in 1946.
Zoals uit de foto blijkt, werd er lustig meegezongen op Franse airkes tussen de machinisten en draaiorgelspeler Pier'nlala.
met dank aan Kurt Willaerts voor het aanreiken van de foto
Het is altijd leuk spelen in Oostende voor anker Het feest van maritiem erfgoed editie 17, met als thema folkore in de visserij. De binnenstad werd er ook bij betrokken in 2016, waarvan de apotheose de stoet doorheen de straten met een aantal reuzen, maar ook muziekgroepjes die hier en daar speelden. Zoals ieder jaar een samengaan van retroboten, een 160 tal, die binnen de sluizen aan het stationsgebouw aangemeerd liggen. Buiten de dokken liggen deze die een tocht op de zee maken met publiek. Dit dus samen met gratis muziekoptredens op 2 podia. Muziek gekleurd à la folk en shanty. Doe daarbij een schepje visserij ambachten, viskramen, zeemanskledij, overgoten met Belgisch bier. En dat wordt geproefd door een internationaal publiek.
4 dagen zonnig weer, dan is het prettig orgeldraaien daar: De oudjes die zitten te wachten op ’n bank aan de Kapellestraat Een paar bekenden van de vis-en folklorefeesten te Mariekerke Bornem Een folkgroep die voorbijgaat speelt spontaan mee met een paar Franse folknummers De reuzen Batisse en Zabelle uit Boulogne sur Mer dansen op mijn reuzenmuziek van Dendermonde Je krijgt complimenten van een paar vrienden van het Hooghuysfestival van Geraardsbergen die hier logeren Ook de handjes jeuken van bezoekende orgelvrienden Je krijgt een ijsje aangeboden door een venter ’s avonds ben je te gast bij de vrienden op de T’ai, een zeilklipper/platbodem uit Antwerpen Je logeert op de hotelboot Marjorie en je krijgt scheepskost op de stoomboot de Hydrograaf Wat moet een straatloper met draaiorgel meer hebben dat weekend.
Volgende editie 2017 gedurende het Pinksterweekeinde met als thema “binnenscheepvaart”
optocht doorheen de binnenstad
Pier 'n lala
een massa toeristen, al of niet met de trein gekomen
the Exmouth Shanty Men, met kledij uit de eeuw van de zeilende Britse marine op het dek van de Hydrograaf
een bovenbeste acapella groep Kimers's Men, zeemansfolk met een bas als uit de kelder
kramen voor scheepsattributen
de T'ai , vrienden uit Antwerpen
ooit nog van de Nederlandse kon. familie, een stoomboot te bezichtigen voor het publiek
zoon en moeder: Pi Pier en Zabelle uit Boulogne sur Mer
straatmuziek Pier'n lala
foto genomen van de blog van Roy Verhaeghe, karakterkoppen gedurende dit evenement , een prachtige blog!
een eigenaardigheid: een prehistorische roei/zeilboot gevonden aan de kust in Frankrijk
en met deze groep gaat het verder ieder jaar, de vrijwilligers van OOSTENDE VOOR ANKER
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala, mecha musica,straatmuziek,oostende voor anker 2016,draaiorgels
mecha musica vzw of draaiorgelfestival te Maldegem
Hoe het soms kan draaien om aan subsidies/speelgeld te geraken bij een bestuur. Lees hieronder de geschiedenis van de aanzet tot het draaiorgelfestival 2016 te Maldegem.
Op zaterdag 18 juni op de Markt van Maldegem. Een organisatie van de “Verenigde Handelaars Maldegem Centrum” (VHMC). Uitzending op groot scherm van de voetbalmatch België - Ierland, ambiance vanaf 14.00 uur tot middernacht. Dit is een evenement in het kader van de 4 Dolle braderiedagen, van vrijdag 17 juni tot en met maandag 20 juni.
Gemeente kiest voor alternatief:
Oorspronkelijk had de gemeente zelf met een groot scherm willen inpikken op de naderende voetbalgekte. Onder impuls van burgemeester Marleen Van den Bussche werd hiervoor ruim op tijd zelfs een groot budget opzij gezet. Maar naarmate geleidelijk aanvragen voor hetzelfde initiatief vanwege enkele plaatselijke verenigingen binnensijpelden, bleek dat dubbel gebruik en een mogelijke interne concurrentie beter uit de weg zou worden gegaan. De gemeente gaf voluit voorrang aan deze plaatselijke initiatieven en trok zich wijselijk terug. Het voorziene budget bleef ter beschikking voor een andere gelegenheid.
Draaiorgel kampioenschap
Toen kort nadien een brief arriveerde waarin organisator Mecha Musica aan gemeenten aanbood om het ‘Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien’ op hun grondgebied te organiseren, zag een alerte burgemeester daarin onmiddellijk een ideale opportuniteit om hiermee veel volk naar haar gemeente te lokken. Het opgespaarde budget volstond bovendien om dit niet goedkope initiatief (..... €) te bekostigen.
De burgemeester en haar team van ‘Communicatie en Lokale economie’ zagen deze organisatie bijzonder goed passen als meerwaarde binnen het programma van Maldegem kermis,
waar op zondag 18 september al een oldtimershow in de diverse straten gepland stond. Orgels zouden langsheen een wandelparcours tussen de auto’s passen. En vooral: Maldegem centrum was die dag toch al afgesloten voor verkeer. De snelle reactie van de burgemeester werd beloond. In chronologische volgorde was haar kandidatuur als eerste net vóór deze van de stad Veurne bij de inrichters toegekomen. Maldegem won nipt het pleit. Dat het plaatselijke “Comité voor Initiatief”, al jaren de inrichters van Maldegem kermis, meer dan tevreden waren met dergelijke onverwachte topact op hun affiche, laat zich raden…
week van de muziek in de basisschool Coloma te Mechelen. op de 4° dag, donderdag, waren een aantal muzikanten uitgenodigd op de school om hun instrument te tonen aan de kinderen. De bedoeling was de leerlingen aanmoedigen om muziekonderwijs te volgen. Bekijk het bijhorend filmpje met foto's die door de juffen waren genomen.
draaiorgel Pier'nlala ... kost dat veel zo'n orgel meneer?
Gisteren bezoek gehad van een gepensioneerde technieker. R. is een fijne technieker want hij legt momenteel de laatste hand aan een draaiorgel. Knap werk! Een 29 toets orgel met lozende wind. Hij behelpt zich daarbij met een Frans werkplan. Zoals je op de foto’s ziet ontbreekt nog de afdekking van de aflezing, het moeilijke werk van de kleppenblok en het stemmen van de pijpen met de bijhorende stoppen. De kast moet nog vervolledigd worden en let op de aparte opstelling van het (eikenhouten) pijpwerk.
Hier zie je werk van 3 maand. Proficiat R.
let op de veer die de druk op de blaasbalg geeft. regelbaar, apart systeem dat werkt, meetnippel onderaan. de loosklep.
zicht onderaan de mechaniek. de verbindingsbuizen ontbreken nog.
onderaan het orgel de kleppenbak ontbreekt. een proefbak ontwerpen met enkele stuks kleppen staat volgende dagen op de planning. moeilijk, maar R. ziet het zitten!!
zicht op de pijpen eikenhout de stoppen ontbreken nog, eerst de kleppenbak.
R. en echtgenote draaien aan een fraai Verbeeck 32 toets orgel. nog enkele maanden hard werk R. en dan kan je boeken bestellen. of maken??
gedurende het weekeinde van 18 19 20 maart wordt er in het culltuurhuis te Heerlen een festival oriëntale dans gehouden. Ook de eerste dag met muziek van een Belgisch straatorgeltje
Info en aanmeldingen: 06-54917136 of bellydancenl@hotmail.com
Festival info Op 18, 19 en 20 maart organiseert stichting "Dans van de Morgenstond" het International Bellydance Festival in Heerlen, i.s.m. IDO-Holland. Dit bijzondere festival heeft een voortrekkersrol in de ontwikkeling van de moderne westerse buikdans tot een volwaardige podiumkunst. Buikdans die alle cliché’s over buikdans ver achter zich laat en die het publiek verbaast.
Het is het enige festival waar buikdans (Belly Break) als podiumkunst te zien is. Via een mix met literatuur verspreiden we buikdans op een verfrissende manier. We doorbreken en eren de traditie van de buikdans. Door o.a. bijzondere livemuziek voor oriëntaalse dans zoals ongebruikelijke muziek instrumenten. Van draaiorgel tot heavy metal! dus ook met begeleiding van viool, accordeon enz
Op het festival:
- Zie je fusions met andere dansstijlen; - Dansen vrouwen uit verschillende culturen, amateurs, professionals, jongeren, ouderen, mensen met een beperking; - Kun je je talent ontwikkelen en ervaringen opdoen door: een open podium, de Benelux wedstrijd en de vele workshops; - Zetten we bijzondere buikdansprojecten in de kijker door een award uitreiking.
Categorie:kunstig straatmuziek Tags:mecha musica,draaiorgel pier'nlala,orgue de barbarie,belly dance,
In de helft van de 19de eeuw hoorde men op zekere dag in Edegem de kreet : "brand ! brand !" weergalmen. De stormklok klepte en van alle kanten kwamen de mensen met emmers en ladders toegelopen. Op de plaats van de vermeende ramp gekomen, zag men echter dat de vensters van het huis hetwelk men veronderstelde in brand te staan, een bloedrode schijn uitstraalden wanneer zij verlicht werden door de ondergaande zon. Het voorval werd spoedig ruchtbaar en leidde naar de spotnaam "zonneblussers".
Die naam heeft de cafébaas van 't centrum te Edegem zijn dansorgel gegeven. ( Mechelen noemt men de maneblussers ). Het Anker brouwt al een Maneblusser, en het verhaal achter de naam van beide bieren klinkt verdacht gelijkaardig. Of ze in het café hier ook het streekbier "zonneblusser" verkopen ben ik niet te weten gekomen. Dat bier wordt in Purnode bij Namen gebrouwen. De Zonneblusser is goudgeel, ietsjes donkerder dan een Duvel, met een gelijkaardig enthousiaste schuimkraag.
Waarom die uitleg; Mecha musicade VZW die ijvert voor het behoud vn draaiorgels in onze streek, hield hier verleden zaterdag zijn nieuwjaarsreceptie voor haar leden.
Dit half electronisch pijporgel, 92 toets, is gebouwd te Antwerpen 1958.
Het orgel speelt enkel op verzoek van de klanten, het speelt iets te luid in het café om op een ordentelijke manier nog te kunnen converseren.
Dave, de café baas, heeft ook een collectie nostalgische muziekspelers in het café. Het is één van de weinige horeca zaken die dit soort muziek in hun vaandel voeren.
Roger Mostmans met zijn rug naar mij.
Jaake, nationaal figuur en vermaard boekenlegger is weer van de partij naast het orgel. Johnny en Roger kiezen een orgelboek.
Categorie:draaiorgels in België Tags:mecha musica,draaiorgel pier lala,orgue de barbarie,
DOE MEE! Welke traditie of techniek zet jij verder in 2016? Deel het op www.ikschrijfgeschiedenis.be of met #ikschrijfgeschiedenis MEER INFO Het vieren en vrijwaren van culturele diversiteit in de wereld was begin deze eeuw één van de drijfveren voor het realiseren van de UNESCO-Conventie voor het borgen van immaterieel cultu-reel erfgoed (2003). Ook in Vlaanderen wordt de voorbije jaren, in het zog van dat internationaal beleidsinstrument, actief rond immaterieel cultureel erfgoed gewerkt. Er werd een Vlaams beleid uitgezet dat de waarde van dit erfgoed benadrukt en de zorg ervoor stimuleert. Tal van organisa-ties, professioneel en vrijwilligers tekenden er al op in. Van Aalter tot Zelzate, Antwerpen tot Has-selt en Brussel. Van vertelcultuur tot dans, muziek, theater, feesten, rituelen, eetcultuur, kweek- en landbouwtechnieken en ambachten. Meer weten over immaterieel cultureel erfgoed, de UNESCO-Conventie 2003 en het Vlaams beleid voor immaterieel erfgoed? www.immaterieelerfgoed.be
#ikschrijfgeschiedenis is een initiatief van het Platform voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het platform is een samenwerkingsverband rond www.immaterieelerfgoed.be tussen expertisecentra tapis plein, LECA, CAG, ETWIE, Het Firmament, Resonant en FARO, het steunpunt voor cultureel erfgoed. De campagne kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid.
Heel wat mensen zetten (vaak onbewust) tradities, praktijken, technieken, kennis enz. voort en dragen die uit naar anderen. Met de campagne #ikschrijfgeschiedenis willen we deze mensen (en hun traditie enz.) in de kijker zetten. We vragen dat deze ‘traditiedragers’ hun enthousiasme over hun traditie zelf tonen door een foto of filmpje te uploaden op de website ikschrijfgeschiedenis (http://www.immaterieelerfgoed.be/ikschrijfgeschiedenis/index) of via facebook, twitter, of andere sociale media. Zeg daarbij in enkele woorden om welke traditie het gaat. Dat mogen grootse en kleine (alledaagse) tradities zijn! Gebruik je sociale media, vergeet dan zeker niet #ikschrijfgeschiedenis te vermelden (alleen dan wordt je foto ook opgepikt door de website). De campagne loopt nog heel 2016 door.
Patrick Mathis een Franse noteur en orgelbouwer bewijst dat draaiorgel muziek (ook) uitermate geschikt is voor een jeugdig publiek. Op een Odin 42 toets pijporgelmet 3 registers brengt hij zijn arragement van Michael 's hit "Smooth Criminal". En de digitale stans heeft er zijn werk aan gehad. Een wirwar van gaatjes.
Het is altijd een leuke middag bij familie De Voer in Ulvenhout. Een klein half uurtje rijden voorbij Antwerpen. Je ziet bekende gezichten, waaronder ook een aantal Belgen. Bij een biertje en een koffie kan je genieten van de prachtigste opera en operette muziek op Duitse kermisorgels.
Dat doet de familie reeds 23 keer op rij.
Hier Albert uit Deurne, een oude schipper die ik dat plezier heb gedaan.
( De Belgen zijn de stijfste bezoekers die hier over de vloer komen! )
Bekijk dit persartikel uit het streekblad de voorpostvan 07 juni 1983. Een artikel waarbij één van de rariteiten musea van de stad Sint Niklaas in de verf worden gezet. Foto overgenomen uit de beeldbank erfgoeddienst van het Scheldeland.
10u30 samenkomst van het grootste deel van de orgelspelers op het nog stille lege Sint Pietersplein. Eén voor één vertrokken ze naar hun toebedeelde plaats in de binnenstad. Alhoewel de “battle” pas om 13u30 van start ging, was er al om 11u15 verbazing te merken van stadstoeristen op meerdere pleinen.
Vandaag was het ook lerarendag en de slotdag van het vermaarde filmfestival Gent. Veel volk vandaag in die oude stede, zat het prachtige herfstzonnetje er voor iets tussen?
6 goedgelegen pleinen werden gekozen.
Om beurten speelden een Nederlands en een Vlaams draaiorgel een typisch nummer uit hun land. Met daartussen een tafel opgesteld voor de infoflyers en de stembiljetten. Toeschouwers konden hun voorkeur geven op de gebrachte acts op ieder pleintje.
* Op de Kalandeberg met zijn zitbanken, heerste er een intieme sfeer op de klanken van 2 kleine orgeltjes. Het is er een beetje ingesloten tussen de gevels. Gert Van den Heuvel, een Zeeuwse volkszanger/ marktkramer op rust, zette met zijn typisch Hollandse liedjes de mensen naar zijn hand. Het was een hele toer van zijn Belgische tegenspeler om Gert te evenaren. Aan de aankleding van Frans zijn entourage zal het niet gelegen hebben. Oa. pompoenen en opgezette dieren bootsten de herfst na.
* Tussen de Vrijdagsmarkt en de Langemunt stonden ook 2 kleine orgeltjes tegenover elkaar naast het “groot kanon”. Een beetje bangelijk, zo’n 2 kleine dingen naast dat stuk gietijzer. Kan een derby beter beslecht worden met in de buurt een oorlogstuig. De 2 vrienden “de phileberts” namen met hun grapjes het publiek mee. Moeilijk voor de voorbijgangers om een keuze te maken. Ze hadden een stevige concurrent naast zich Peter Dekker, met een klein midi spelend Duits orgeltje. Peter speelt dagelijks om den brode en kon eveneens het publiek meekrijgen met zijn deuntjes. Peter haalde al zijn streken, kunstjes en trucken naar boven . Het verbaasde me hier weerom dat onze bovenburen zo’n typische liedjes met fijngevoelige teksten brengen, die worden niet tengehore gebracht op de radio, die hoor je alleen op de straten en wel deze van Nederland.
* De Groentenmarkt was de derde locatie voor kleine straatorgels. Jos Saes had een stevige concurrent als Jan Van langenhove met een 45 toets Verbeeck orgel. Hier weerom een fijne sfeer onder het publiek. De buurt van het Vleeshuis, de venters van de Gentse toepeneuzen, de vismarkt, Gravenkasteel.
Verbazing alom die namiddag onder de Gentenaren en zij die geregeld de stad bezoeken. “Jaaaaren geleden dat we dit soort muziek nog gehoord hebben in de binnenstad.” Zegden sommige mensen me, “we moeten teruggaan tot in onze kindertijd”.
Zeg nu zelf: op 6 pleinen, tussen schitterende historische gevels, onder de zon, spelen 12 draaiorgels de mooiste melodieën. Zeker de mooiste, want ze trachtten mekaar de loef af te steken.
Overal blije verbaasde gezichten, maar ook fierheid op de gezichten van de mensen die dit initiatief hebben genomen. Nl. de Vzw. Mechamusica ( vereniging die liefhebbers van draaiorgels bijeen brengt ) en ook de toeristische dienst, het UIT bureel gelegen in de Veldstraat.
Aan de 3 wachters van Gent te weten: de Sint Niklaaskerk, het Belfort en de Sint baafs kathedraal stonden de grotere orgels opgesteld. Dit zonder elkaar te storen.
* Op de korenmarkt een Decap Herentals dansorgel 105 toets electronisch, tegenover een 51 toets midi spelend orgel uit 2001. Een wat verschillende klankkleur tussen beide orgels.
* Naast de stadshal op het Em. Braunplein 2 handgedraaide concertorgels. Een Antwerps Bursens 67 toets orgel met naast zich vader en grote zoon Campagne die afwisselend het grote Marenghi orgel draaiden. Let op de oranje leeuw gezeten op de top van het front. En ik die dacht dat alleen Vlaanderen een Leeuw voerde in zijn symbolen. ( de provincie Zuid Nederland,Holland, voert in zijn vlaggen ook een leeuw, vandaar deze op het front van Campagne ).
Echt hier hand het publiek het “hardstikke” moeilijk om een keuze te maken.
* Op het St.- Baafsplein de laatste 2 orgels: het Nederlandse Teddybeer 48 toets uit de jaren 1980 tegenover een recent Verbeeck concertorgel 76 toets of 80 toets midi spelend “Auke”. Eigenaar de Yves, zoon van foorreizigers Vroman uit Vlaanderen. Dit prachtige orgel, een primeur voor het Gent. Vandaag speelde het orgel voor de eerste maal voor een publiek. De jonge Vroman uit Wetteren bestelde het 4 jaar geleden bij de orgelbouwer Jonnhy Verbeeck. Nu staat het op een trailer en de verf van het zelf ontworpen orgelfront is nog een beetje nat.
17 uur, de uitgebrachte stemmen werden in de aula van de NTG geteld. Alhoewel er chauvenistisch werd gestemd behaalden toch 2 Oranjisten een beker uit een aantal van 6 stuks.
Om 17 uur verzamelden de 12 orgels zicht voor het NTG gebouw voor de eindpresentatie. De voorzitter stak een dankwoordje af. De secretaris was bereid de beoordelingen naar voor te brengen. Hij stelde per pleintje de 2 deelnemers voor en bracht de publieksvoorkeur naar voor.
De schepen van cultuur mevr. Annelies Storms was fier om een woord te mogen richten tot de aanwezigen. Ze bedankte ook de draaiorgelspelers en de initiatiefnemers van dit uniek evenement. ( Had ik tussen de regels niet de woorden gehoord ….”voor herhaling vatbaar” ?? )
Om 18u30 werd het stiller in de binnenstad en keerden de spelers huiswaarts met een smaakvol goody pack, alle met Gentse produkten ( en 6 spelers surplus met een beker).
- Beker van de Vlaamse gemeenschap - Beker schepen van cultuur Gent - Beker Nederlandse kring van draaiorgelvrienden - Beker Mechamusica eerste prijs - Beker Mechamusica prijs originaliteit - Beker Mechamusica prijs van verdienste
Dank aan,
Vzw. Mechamusica
Mevr. Jo Van Herreweghe van het UIT bureel Gent
De korenmarkt
De Groentenmarkt
Em. Braunplein
St.- Baafsplein
Kalandeberg
Het Kanonplein
Oranje boven!!
de keuze is soms moeilijk
Frans Demedts met zijn "Prinsen" orgeltje
en dan die handjes... de lucht in ... alléz Gert
Auke, het nieuwste van het beste
bestuursleden van de Belgische en Nederlandse afdeling
dank u wel stad Gent.
Hou voor ogen dat de sturing van de lucht op 3 manieren kan gebeuren: - ofwel via geperforeerde papierrollen die over een messing staaf glijden waarin de gamma gaten zijn geboord - Ofwel klassiek, via geperforeerd karton a la zig zag - ofwel en dat is de nieuwe rage electronisch via midifiles
In het kerkje van het begijnhof te Dendermonde. Het kerkje voor ¾ gevuld met bekende gezichten van beide spelers : initiatiefneemster Vera Steenput en Hammenaar Pieter Van Puyvelde.
Op de speellijst afwisselend gespeeld door Vera en Pieter:
2 welkomsmarsen
Abide with me
Jesus bleibet meine freude
Amazing grace
Heilig heilig
Halleluja
Looney tunes medley
Once upon a time in the west
Valse d’Amelie
Hongaarse dans
Lili marleen
Der dritten mann
o mio babbino caro
Pump and circumstance
Come facette mammeta
La danza
Czardas
Radetsky
De stelende ekster
en als bis numm. voor de Dendermondse gasten de ros beijaardmars
Nadien volgde de naamgeving van dit 31 toets Raffin concertorgel van Vera De kleine Steenput Een verwijzing naar haar familienaam en ook haar belangstelling van draaiorgelmuziek naar de aankoop van 2 Cd van het fameuze concertorgel de grote steenput die eertijds in België 1927 was gebouwd door de gebr. Steenput.
Dit intiem concert werd gesmaakt door de luisteraars, sympatisanten die niet zo vertrouwd waren met draaiorgelmuziek.
De bloemstukken die het kerkje sierden werden achteraf verkocht aan de aanwezigen voor de werken van de VZW begijnhof Dendermonde.
Met dank ook aan Zuster Lieve voor het openstellen van dit kerkje.
de naamgevening van dit Raffin draaaiorgel DE KLEINE STEENPUT
In de loop van volgend week volgt nog een link naar dit concert met een video reportage