Ja, ik hoor U al denken : WISKUNDE? Niets voor U? Wees gerust, voor mij ook niet echt, maar het helpt!
Na al die maanden is dat de meest benaderende vergelijking dat ik kan maken, en eigenlijk één die eten en drinken in een ander perspectief zet, waardoor het eigenlijk gemakkelijker wordt vol te houden.
Eten wordt in onze cultuur niet meer gezien als enkel een middel om in leven te blijven en ons lichaam te voorzien van de nodige voedingsmiddelen om dat zo efficiënt mogelijk te doen. Eten is commercie, is gezelligheid, is een surrogaat voor emoties, bepaalde voeding doet ons goed voelen, en noem maar verder op. Het aanbod is ook zodanig groot dat de aandacht gemakkelijk afgeleid wordt van de basisbedoeling van voeding. Spijtig genoeg is de kwaliteit niet altijd even bevredigend voor ons lichaam en krijgt het enorm veel verborgen ‘junk’ te verwerken waar het niets mee is. Nochtans hoeft het daarom niet saai of ongezellig te worden. Een goed evenwicht vinden is steeds weer de boodschap, en dat kan met dit systeem.
Vergeet die diëten die u steevast slaatjes en toastjes willen doen eten, alles herleiden tot enkel het tellen van (te weinig) calorieën, ed. Die dingen lijken efficiënt, doch zijn niet vol te houden, en doen u aanvankelijk enkel water verliezen, en dan spieren en zetten uw lichaam aan om zeer zuinig te zijn met voeding (want niet genoeg) waardoor later alles veel sneller bijkomt Het is blijkbaar een algemene tendens om van die diep ingegroefde gedachte terug te komen. Al de literatuur dat ik nu vindt gaat de weg op van hetgeen ik aan de lijve heb ondervonden en die efficiënt lijkt te werken, en die (in mijn geval toch) geen drastische veranderingen vergde.
OK! Waar zit nu de wiskunde?
Iedereen heeft een specifiek lichaam, met specifieke behoeften, doch er kan een rode draad teruggevonden worden, rekening houdend met deze eigen behoeftes.
Uw lichaam heeft volgens uw leeftijd, gewicht en lengte een bepaalde energiebehoefte : deze energie wordt in de voedingsindustrie uitgedrukt in calorieën (of Kjoule, doch weinig in gebruik bij ons). Er bestaan richtcijfers doch het is steeds beter dit per persoon te berekenen. Er zijn een aantal websites waar je deze berekeningen kan maken.
De meeste tabellen vond ik op www.calorielijst.nl : Hier kan je een verzameling vinden van verschillende berekeningen zoals :
Ruststofwisseling = de calorieën dat uw lichaam nodig heeft om gewoon te werken – leverfunctie- vertering – bloedsomloop – hartfunctie ed. verbruiken ook calorieën)
Energiebehoefte = de calorieën dat uw lichaam nodig heeft om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren. (Een vrouw van 50jaar die 1,65m meet en die 80kg weegt en een zittend beroep heeft, heeft minder calorieën nodig dan dezelfde vrouw met een zeer actief of sportief beroep, want er is meer verbranding)
BMI = de berekening die een richtlijn geeft omtrent uw gesteldheid : normaal wordt aanbevolen max 25 te halen om ‘gezond’ te zijn. Deze berekening houdt echter geen rekening met uw lichaamsbouw, maar daarvoor zijn het ‘richtlijnen’ en geen ‘totale waarheden’.
Vetpercentage : Normaal kan alleen de dokter of gespecialiseerde centra een juist vetpercentage meten met specifieke apparatuur, doch je kan toch een benaderende berekening maken. Dit is één van de meest belangrijke berekening aangezien bij het vermageren vooral de vetverbranding belangrijk is.
Eens je deze cijfers hebt opgezocht, Kan je voor jezelf uitmaken of het nu tijd is dat je er iets aan doet of niet.
Volgende keer leg ik het verband uit tussen de lijst die je vroeger maakte omtrent je dagelijkse eetgewoontes en hoe je aan de hand van deze cijfers er ook iets mee kan doen om te vermageren.
Laat u niet afschrikken door de uitleg, het is moeilijk iets duidelijk te verwoorden, en het lijkt veel ingewikkelder dan het is.
TIP VAN DE DAG : minder is meer. Eet liever verschillende kleine maaltijden verdeeld over de dag dan 3 grote maaltijden zonder tussendoortjes. Voorzie tussendoortjes zoals yoghurt, fruit of een maaltijdbaar. Meerdere kleine maaltijden per dag zijn beter voor de lijn
Groetjes
Dina
|