Chutneys worden in India bij de maaltijd geserveerd, zoals men bij ons mosterd, mayonaise of ketchup als extraatjes beschouwt. Chutneys zijn steeds een smaakmaker bij andere gerechten en worden dus niet als een gerecht apart geserveerd. Je zou ze een bijgerecht kunnen noemen, maar vaak hebben ze ook iets weg van een sausje.
Er bestaan vele soorten chutneys, maar om het makkelijk te maken kan je spreken van verse chutney en bewaar chutney. De eerste kan je maar 1 dag bewaren, de andere lijkt op een soort confituur die je heel lang in je ijskast kan bewaren.
Een verse chutney bevat vaak een mengsel van kruiden, fruit, pepertjes en yoghurt. Aan een basis van een gekookte vruchtenchutney worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, gember, knoflook, peper en ui. Ook worden kruiden gebruikt zoals bijvoorbeeld komijn.
Chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door de toegevoegde suiker, en zuur door azijn. De in België bekendste variant is mangochutney, een zeer dikke vruchtenpuree die te combineren is met kip of curry. Traditioneel wordt mangochutney van onrijpe, nog groene mango's gemaakt.
Bereidingswijze: Maak de ui schoon, fruit de ui en bak lichtbruin aan. Laat de rozijnen wellen. Snij de gember in kleine stukjes. Snij de mango's in blokjes en doe met alle ingrediënten in een pannetje en laat het geheel goed doorkoken. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper en doe de chutney heet in een schoongemaakte jampot.
Paprikachutney
Benodigdheden: 6 groene paprika's 4 rode paprika's 10 mooie, kleine teentjes knoflook 1 l blanke azijn 500 g witte suiker 1 eetlepel mosterdzaad 1 eetlepel zwarte peperkorrels
Bereidingswijze: Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes. Pel de knoflook. Breng in een ruime pan met een dikke bodem de azijn en de suiker aan de kook. Voeg hieraan de gesneden paprika's, het mosterdzaad, de peperkorrels en de teentjes knoflook toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten zacht borrelend doorkoken. Hierbij moet zo nu en dan met een houten lepel worden geroerd. Als de paprikastukjes transparant zijn geworden, wordt de chutney in potten gedaan. In dit geval moet de chutney stevig worden aangedrukt, voordat de potten worden gesloten. Paprika-chutney is na drie weken op smaak gekomen en is heerlijk bij pasta's en rijstgerechten en geeft aan tomaten- en groentesoep een extra pittige smaak.
Pompoen-peperchutney
Benodigdheden: 8 middelgrote potten 1 jonge, geeloranje pompoen 1 winterwortel van 400 g 1 spaans pepertje 1 l appelazijn 1 kg witte suiker 1 theelepel 4 épices 200 g donkere rozijnen 1 theelepel kurkuma
Bereidingswijze: Was de pompoen, snijd die in parten, haal de pitten eruit en snijd de parten in kleine blokjes. Rasp de winterwortel fijn. Wrijf de zaden uit het Spaanse pepertje en snijd het in dunne ringen. Breng in een ruime pan met een dikke bodem de volgende ingrediënten aan de kook: de appelazijn, pompoenblokjes, suiker, peperringetjes en de 4 épices. Temper het vuur en voeg de rozijnen, de geraspte winterwortel en de kurkuma toe. Roer de net niet kokende chutney regelmatig met een houten lepel. Na circa een kwartier is de chutney gaar en transparant. Vul goed schoongemaakte potten tot de rand met de chutney, maak de randen zorgvuldig schoon en sluit de potten met een deksel af. Zet de potten tenslotte 10 minuten op de kop en bewaar de chutney minimaal drie weken.
Vlierbes-pruimenchutney
Benodigdheden: 1,5 kg pruimen 1 l vlierbessensap 1 l witte azijn 500 g bruine basterdsuiker 250 g rozijnen 1 eetlepel gemberpoeder 1 stukje foelie 1 mespuntje nootmuskaat 5 kruidnagels geraspte schil van 1 citroen
Bereidingswijze: Was de pruimen, halveer ze en ontdoe ze van hun pitten. Kneus een paar pitten en haal de witte kern eruit. Giet het zelfgemaakte vlierbessensap samen met de azijn in een ruime pan met een dikke bodem en voeg daaraan toe: de gehalveerde pruimen, de pitkernen en alle overige ingrediënten. Breng dit geheel aan de kook en temper het vuur. Laat de chutney ruim een half uur zachtjes doorkoken tot het vlierbessensap enigszins is ingedikt. Roer daarbij regelmatig met een houten lepel. Doe de chutney tenslotte in potten. Na twee weken bewaard te zijn, kan deze chutney geserveerd worden. Deze chutney kan geserveerd worden bij bijvoorbeeld wild, stoofpotten en brood met kaas.
Als dat resultaat klopt, dan zou dat betekenen dat vrouwen als Courteney Cox, Juliette Binoche, Sandra Bullock, Elle Macpherson, Monica Bellucci en Teri Hatcher - allemaal 47 jaar - van de radar van mannen zijn verdwenen.
Geen complimenten meer Vrouwen die de leeftijd van 50 hadden overschreden zeggen geen complimentjes meer te krijgen over hun uiterlijk. Ook de bewonderende blikken van mannen die ze ooit hadden opgemerkt, blijken verdwenen.
De ondervraagde vrouwen vinden ook dat mannen beter met het ouder worden omgaan en dat hun verwarde gevoelens vaak niet gehoord worden. Zowat alle ondervraagde vrouwen gaven bovendien aan met hun gewicht te worstelen, eens de 40 voorbij.
Kantelmoment Gareth Steer van Clarivu - het merk dat de rondvraag organiseerde - zegt dat "vrouwen langer leven en er beter uitzien dan ooit". "Toch is de leeftijd van 40 à 50 jaar duidelijk een kantelmoment", vindt ze. "Dit onderzoek legt een aantal factoren bloot die ertoe bijdragen dat vrouwen zich letterlijk onzichtbaar voelen vanaf een bepaalde leeftijd".
Toch komt na de onzichtbare regen - zoals vaak - zonneschijn: de meeste vrouwen gaven aan dat hun zelfvertrouwen een nieuwe boost kende vanaf de leeftijd van 60 jaar.
Hygiëne is niet alleen belangrijk voor mensen, ook dieren moeten hun lichaam verzorgen. Aangezien ze dat natuurlijk niet zelf kunnen, moet jij je trouwe vriend daar een handje mee helpen. Met volgende tips onderhoud je de oren, ogen en tanden van je huisdier!
1. De oren Het schoonmaken van de oren is zeer belangrijk, zeker als je een huisdier met lange of rechtopstaande oren hebt. Denk bijvoorbeeld aan konijnen of hondenrassen zoals spaniëls en beagles.
In je lokale dierenwinkel zal je ongetwijfeld een product vinden waarmee je de oren van je hond kunt reinigen. Die breng je als volgt aan:
1. Hou de oren van je hond omhoog en naar achteren. Vergeet niet om ondertussen met een zachte stem tegen je lieveling te praten, want voor hem is het schoonmaken een stresserende ervaring. 2. Breng de vloeistof met een wattenstaafje aan in het oor van je hond of spuit de oplossing er rechtstreeks in, naargelang de instructies op de verpakking. 3. Masseer je hond vlak onder zijn oren gedurende 30 seconden. Zo kan de oplossing goed inwerken. 4. Sta je hond toe om de overtollige vloeistof uit te schudden. Zorg er wel voor dat je zijn hoofd pas loslaat als het product ingetrokken is. 5. Veeg het eventuele oorsmeer of vuil weg met een zacht doekje. 6. Hou het oor van je huisdier naar achteren tot het product opgedroogd is. Gebruik eventueel een crème of poeder om het droogproces te versnellen.
2. De ogen 99 procent van de honden krijgt minstens één keer in zijn leven af te rekenen met traanvlekken onder de ogen. Veel mensen denken dat dit alleen voorkomt bij witte of lichtgekleurde honden, maar dat is niet waar. Ook honden met een donkere vacht hebben er last van, maar bij hen is de verkleuring minder goed zichtbaar.
Hoewel de vlekken niet echt gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je hond, is het toch belangrijk om er iets aan te doen. Vergeet niet dat je zowel de ogen als de vlekken zelf moet behandelen.
Zo behandel je de ogen: 1. Los één theelepel koude slappe thee op in een kopje warm water. 2. Hou het oog open met je duim en wijsvinger. 3. Sop een doekje (geen katoen!) in de oplossing. 4. Wring het doekje langzaam uit boven de ogen van je hand. 5. Laat met behulp van een pipet een druppel levertraan vallen in het oog van je hond en masseer daarna langzaam zijn oogleden.
Daarna behandel je de traanvlekken door boorzuurpoeder aan te brengen op de natte traanvlekken. Afhankelijk van de ernst van de vlekken, mag je het poeder één tot drie keer per dag aanbrengen. Ook als de vlekken verdwenen zijn, mag je niet vergeten om de ogen elke dag te wassen met de oplossing van slappe thee in warm water.
3. De tanden Net zoals mensen kunnen ook honden tandplak ontwikkelen, waardoor hun gebit sterk van kan afzien. Om dat te voorkomen, moet je de tanden van je hond dagelijks poetsen.
Enkele tips om daarmee te beginnen: 1. Breng de tandpasta de eerste keer aan met je vingers, want een borstel zou je hond kunnen afschrikken. Als je hond niet meer tegenpruttelt, kan je overschakelen op een tandenborstel. 2. Laat je hond eerst ruiken aan en proeven van de tandpasta. Die zijn beschikbaar in verschillende smaken (munt, kip, ...), dus je kan hem zelf zijn favoriet laten kiezen!
Ouders weten niet hoe ze eerste hulp moeten verlenen.
"Ouders weten niet hoe ze eerste hulp moeten verlenen."
Maar liefst 81 procent van de ouders weet niet hoe ze eerste hulp moeten verlenen aan hun baby of kind. Nochtans krijgt één op vier vroeg of laat te maken met een noodgeval.
Dat is gebleken uit een rondvraag van de Tesco Baby & Toddler Club, een website die het leven van ouders makkelijker wil maken.
Onzeker 72 procent van de ondervraagde ouders gaf ook toe dat ze zich onzeker zouden voelen als ze eerste hulp zouden moeten toedienen bij een kind. Ze zijn bang om iets verkeerd te doen, om de situatie nog erger te maken of om te panikeren.
Cursus "Iedereen die de zorg van een kind op zich neemt, zou een cursus EHBO moeten volgen", vindt Lorna Dickinson, woordvoerster van de Baby & Toddler Club. Daarom heeft de club beslist om vanaf nu een gratis basiscursus aan te bieden voor ouders, grootouders en kinderverzorgers.
Online Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zullen de sessies online aangeboden worden met een serie korte video's. Experten van het Britse Rode Kruis zullen daarin onder andere leren hoe je moet omgaan met builen, brandwonden, verstikking of wat je moet doen als een kind buiten bewustzijn is.
Zelfvertrouwen Joe Mulligan van het Britse Rode Kruis: "Iedereen weet dat de eerste hulp cruciaal is, maar toch denken ouders vaak dat ze het zelf niet nodig zullen hebben. Nochtans ben je er als ouder meestal het eerste bij als je kind iets overkomt. Daarom is het noodzakelijk dat je een basiskennis EHBO hebt, zodat je genoeg zelfvertrouwen hebt om de eerste hulp te verlenen."
als jij moet gaan, ga dan maar ga niet in de winter want winter is de snijdende kou die het gelaat doorklieft en alleen troost vindt in de aanschijn van jouw vuur
als jij moet gaan, ga dan maar ga niet in de lente want lente is de zachte zon alles in bloei, alom nieuw leven alles dooit in de aanschijn van jouw warmte
als jij moet gaan, ga dan
maar ga niet in de zomer
want zomer is de verschroeiende hitte alles dor en droog en alleen jouw schaduw zalft
als jij moet gaan, ga dan maar ga niet in de herfst want herfst is de dode tak het vallend blad en alleen jouw hand die me rechthoudt
als jij moet gaan, ga dan maar ga stilletjes tussen licht en duister tussen twee klikken van de klok zachtjes vallend blad
als jij moet gaan, ga dan en met heel jouw ziel sta me bij want als jij gaat gaat ook een deel van mij
Weinig mensen raken enthousiast bij de gedachte aan verse schorseneren bereiden. Omwille van het schrob- en schilwerk wordt de schorseneer in de volksmond weleens keukenmeidenverdriet genoemd. Ten onrechte, vind ik, want het voorbereidingswerk valt best wel mee. En wat meer is: schorseneren zijn op zich al zo lekker van smaak, dat ze zelfs het meest eenvoudige gerecht tot iets bijzonders maken.
voor 2 personen
Ingrediënten 500 g verse schorseneren 1 flinke el boter of olie geraspte schil van 1 sinaasappel 1 tl piment peper en zout 2 dl (soja)room 1 el grof gehakte en geroosterde hazelnoten 1 handjevol verse peterselie, grof gehakt 250 g verse tagliatelle (veganisten kunnen gedroogde tagliatelle zonder ei gebruiken)
Zo maak je het Vul een ruime kom met een koud water en het sap van een citroen.
Trek keukenhandschoenen aan; het witte vocht in schorseneren maakt hardnekkige bruine vlekken op je huid die je maar moeilijk krijgt weg gewassen. Schrob onder de kraan het zand van de schorseneren. Schil ze vervolgens met een dunschiller en dompel ze onmiddellijk onder in het citroenwater om te voorkomen dat de schorseneren bruin kleuren.
Breng in een kookpan water met wat zout aan de kook. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 5 cm, kieper ze in het kokende water en kook ze in ca. 10 minuten beetgaar. Giet de schorseneren af en laat ze goed uitlekken.
Breng water met zout aan de kook voor de tagliatelle.
Verhit de boter in een hapjespan en bak de schorseneren goudbruin. Je kunt ook olie gebruiken, maar je schorseneren zullen dan wellicht een tikje minder mooi bruin kleuren. Haal enkele schorseneren uit de pan voor de garnering. Voeg aan de overige schorseneren de room, de sinaasappelschil, het piment en peper en zout naar smaak toe. Laat de room op een zacht vuurtje wat indikken.
Kook de tagliatelle beetgaar. Giet hem af en roer hem door de schorseneren-roomsaus. Verdeel de pasta over twee borden en garneer met de achtergehouden schorseneren, de hazelnoten en de peterselie.
Sommige mensen voelen zich ziek of misselijk in de auto. Dit is een verschijnsel dat zich voordoet wanneer de signalen van het evenwichtsorgaan (dat versnelling en beweging registreert) en de waargenomen horizon niet met elkaar in overeenstemming zijn. Zeeziekte komt bijvoorbeeld voor op zee wanneer een schip over de lengte- en/of breedteas beweegt bij ruwe zee. Ook in andere transportmiddelen komt bewegingsziekte voor - waarbij meestal termen als 'wagenziekte', 'reisziekte' of meer algemeen 'bewegingsziekte' gebruikt worden.
Als je bijvoorbeeld in de auto een boek leest kan het zijn dat je misselijk wordt. Dit komt doordat je ogen de beweging niet meer registreren van buitenaf. Sommmige mensen hebben hier meer last van dan anderen.
Oplossingen voor reisziekte zijn er genoeg. Kijk ten eerst altijd naar buiten, naar de horizon. Over het algemeen geldt ook dat elke handeling, waarbij de persoon met klachten zelf actief de 'besturing' overneemt van zijn omgeving, van de boot, of het voertuig de klachten flink kan doen afnemen. De persoon wordt dan feitelijk gedwongen zich beter op de omgeving (horizon) te oriënteren en om actief te anticiperen op komende bewegingen (men ziet aankomen dat de boot een golfdal in duikt). Door dit te doen nemen de discrepanties tussen wat het evenwichtsorgaan 'voelt', hetgeen de ogen 'zien' en de feedback uit de sensoren in de houdingsspieren af en daardoor neemt ook het lichamelijk onwel bevinden af.
Verder kunnen de volgende methodes ook nut hebben:
Waarom je aardappelen niet uit je dieet mag schrappen.
Waarom je aardappelen niet uit je dieet mag schrappen
Aardappelen hebben lang een slecht imago gehad, en zeker voor wie op dieet ging. Het zijn dikmakers, bevatten te veel calorieën en moeten dus vermeden worden... niet zo volgens onderzoekers. Zij noemen aardappelen zelfs ronduit het nieuwste supervoedsel.
Twee porties aardappelen per dag verlaagt de bloeddruk én doet geen kilo's bijkomen. Voor wie al naar de frieten lonkt: pure, gekookte aardappelen, zonder boter, olie of ketchup, zijn goed voor de gezondheid. Gebakken, gefrituurde of gepureerde aardappelen zijn uit den boze. Idealiter worden ze gekookt in de schil, omdat die vele gezonde stoffen bevat.
6 tot 8 aardappelen Dat bleek uit een kleinschalige studie van 18 mannen en vrouwen, die dagelijks zes tot acht aardappelen ter grootte van een golfbal moesten eten als onderdeel van hun dieet. De aardappelen telden per stuk ongeveer 12 calorieën De meeste deelnemers hadden overgewicht en namen pillen om hun cholesterol te verlagen.
Aardappelen Na een maand bleek dat de bloeddruk significant gedaald, wat suggereert dat aardappelen krachtig genoeg zijn om de bloeddrukpillen te vervangen. Omdat de rest van het dieet niet gemonitord werd, is het niet uit te sluiten dat de deelnemers minder aten van andere (slechte) voeding, omdat de aardappelen hun honger stilden.
Wat meer is: niemand van de deelnemers was bijgekomen. Of aardappelen ook helpen om af te vallen, is echter niet helemaal duidelijk. De belangrijkste voordelen van de aardappel:
- ze bevatten veel vezels - aardappelen bevatten weinig vet - ze zitten propvol vitaminen (B1, B6 en C) en mineralen (ijzer en kalium) - het zijn complexe koolhydraten, wat maakt dat ze trager worden afgebroken en langer een verzadigd gevoel geven. - ze bevatten voor een groot deel water en relatief weinig calorieën.
Hoewel wetenschappers al heel wat genen in verband met obesitas brachten, is dit de eerste keer dat ze een groep opmerkten die het omgekeerde effect heeft.
Het gaat om een groep van 28 genen. Bij een mens op de 2000 worden deze verkeerd vermenigvuldigd, waardoor de dragers ervan niet evenveel kilo's bijkomen als anderen, zo blijkt uit een Zwitserse analyse van het DNA van 95.000 mensen. Ondergewicht Gewoonlijk heeft een persoon 2 sets van 23 chromosomen, dit zijn bundels van genetisch materiaal, we krijgen er een van elke ouder. Soms kun je een extra kopie hebben van een deel van een chromosoom of mis je een kopie. Nu blijkt echter dat wie te veel kopieën heeft van deze 28 specifieke genen meer kans loopt op ondergewicht. Je kampt hiermee wanneer je een bmi lager dan 18,5 hebt. Een gezond bmi ligt tussen de 18,5 en 25. Vorig jaar bleek al dat mensen die een kopie van deze genen misten, 43 keer meer kans liepen op een dodelijke vorm van obesitas.
Professor Philippe Froguel: "Dit is de eerste keer dat we een genetische oorzaak van een slanke lijn ontdekten. Het is ook belangrijk omdat de reden waarom een kind niet groeit, soms in zijn genen kan liggen. Wanneer kind niet eet, is dat niet noodzakelijk de schuld van de ouders, weten we nu."
Niet outfit maar kapsel is belangrijk bij eerste indruk.
Niet outfit maar kapsel is belangrijk bij eerste indruk.
82 procent van de Amerikaanse mannen zegt dat een sexy kapsel het meest belangrijke element is van haar seksuele aantrekking. Haar of decolleté 44 procent van de ondervraagde mannen kijkt eerst naar het kapsel van een vrouw. Daarmee verslaat dit haar kleding (26 procent), benen (25 procent) en make-up (4 procent). De meesten zouden eerder een vrouw met een mooi kapsel aanspreken op café dan een dame met een diepe decolleté. Zes op de tien zou eerder daten met iemand met geweldig haar dan met een rondborstige dame. 78 procent vindt gezond haar opwindend, blijkt uit een enquête van Pantene bij Amerikaanse mannen. Haarstijl Onderzoeker Steve Ward: "In plaats van te piekeren over wat te dragen, zou je beter nadenken over je haarstijl. Gezond en verzorgd haar toont een man dat je klasse hebt, trots op je uiterlijk, verantwoordelijk en aandachtzaam bent. Allemaal eigenschappen waar mannen naar op zoek zijn. Een goede truc om de aandacht van een man te trekken, is je lokken achter je oren te steken." Stylist Hallie Bowman: "Laat een 'bad hairday' je kansen op een goede indruk niet verknallen. Gebruik voor een belangrijke date een conditioner om je zo van stralende lokken te verzekeren."
1 aubergine, overlangs gehalveerd en in langwerpig plakken 1 rode paprika, in brede reepjes
8 kerstomaatjes
3 eetl. olijfolie
1 teen knoflook, geperst
1 theel. tijmblaadjes
250 g halloumikaas
250 g couscous
4 dl kokendhete groentebouillon ( of van blokje)
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 15 minuten
1.
Alle groenten in een kom doen. In een ander kommetje de olie vermengen met knoflook, tijm en wat zout en peper. 2 eetlepels van dit mengsel over de groenten sprenkelen en dan losjes door elkaar scheppen.
2.
Een geribbelde grillpan of koekenpan met antiaanbaklaag heet laten worden. Grill hierin (eventueel in porties) de groenten aan elke kant in ong. 2 minuten licht geschroeid. Houd de groenten warm.
3.
Snijd de halloumi in 8 plakjes en bak ze in de grillpan aan elke kant 1-2 minuten licht gekleurd. Samen met de groenten over een schaal verdelen.
4.
Intussen de couscous in een hittebestendige schaal doen en daar de bouillon over schenken. Even omscheppen en afgedekt 5 minuten laten wellen. Het resterende oliemengsel door de couscous scheppen en serveren met groenten en kaas.
75 procent van Belgen denkt te weinig aan brandpreventie.
75 procent van Belgen denkt te weinig aan brandpreventie
Drie op vier Belgen denken nooit of sporadisch aan brandpreventie en slechts minder dan twee procent denkt wel aan brandpreventie. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste brandpreventie-enquête van de FOD Binnenlandse Zaken, dat morgen start met een nationale rookmeldercampagne in 130 steden en gemeenten.
Uit dezelfde enquête blijkt dat minder dan de helft van de woningen in België uitgerust zijn met een rookmelder. "De ervaringen van de brandweer leren ons daarenboven dat dit zelfs nog een overschatting is van de realiteit", aldus Philip Willekens, directeur Lokale Integrale Veiligheid (FOD Binnenlandse Zaken).
Volgens Binnenlandse Zaken zijn er jaarlijks ongeveer tienduizend branden in ons land. "Daarbij maakt niet alleen de hitte van het vuur slachtoffers, maar is vooral de rook dodelijk", klinkt het. "Vooral als de brand 's nachts uitbreekt. Op z'n moment kan een eenvoudige rookmelder levens redden." Wie over een rookmelder beschikt, hangt die vaak op een foute plaats. "Bijvoorbeeld in de keuken", aldus Freddy Van Hal van de brandweer Sint-Niklaas. "En als die dan te vaak 'vals alarm' geeft, haalt men de batterijen er gewoon uit."
Tijdens de nationale rookmeldercampagne zal een jaar lang elke eerste donderdag van de maand een speciale actiedag doorgaan, genaamd 'de Dag van de rookmelder'. Er zal een radiospot te horen zijn, banners op websites van alle partners staan en in samenwerking met de brandweer speciale acties in verschillende gemeenten
Mensen hechten steeds meer belang aan aardig zijn voor elkaar en anderen helpen, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek in zestien landen.
In totaal namen 24.000 mensen deel aan het onderzoek. Daaruit blijkt dat mensen hulpvaardig zijn, 81 procent liet naar eigen zeggen onlangs iemand voor in een wacht rij, stond 65 procent zijn plaats af in een drukke trein en 77 procent wees iemand de weg, dat meldt nu.nl. De vriendelijkste mensen wonen in Mexico, India en Brazilië. Zin aan leven Ook blijkt waardering belangrijk te zijn, mensen willen iets betekenen voor elkaar. 37 procent zegt dat het de laatste drie jaar belangrijker is geworden om van waarde te zijn voor anderen, de crisis zou hier de oorzaak van zijn. 60 procent wil graag iets voor zijn medemens doen, maar kan alleen geld storten voor goede doelen door gebrek aan tijd, middelen, energie en inspiratie. 74 procent wil zin aan zijn leven geven door te helpen.
Bacteriën verstoppen zich op onverwachte plekjes in huis.
Bacteriën verstoppen zich op onverwachte plekjes in huis.
Bacteriën en andere vuile beestjes kunnen zich verschuilen op plekken waar je het minst verwacht, dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Mensen verwachten dat badkamers de vuilste kamer in huis zijn, maar in werkelijkheid is dit de keuken. Het meest onhygiënische voorwerp is ironisch genoeg de spons.
De onderzoekers lieten 22 verschillende mensen een maand lang voorwerpen in hun huishouden controleren naar verschillende bacteriën en schimmels. Ze lieten hen ook een vragenlijst invullen over de plekken die ze als het meest vuil beschouwden. Daaruit bleek dat de meeste mensen denken dat de tandenborstelhouder het vuilst is, terwijl dit eigenlijk de keukenspons was. Over het algemeen kwam de perceptie van wat proper en wat vuil is niet overeen met de realiteit.
Verschillende soorten Een vaak aangetroffen groep van bacteriën was de coliform (in 81 procent van de huizen), hieronder behoren onder meer salmonella en E. coli. Dit is een vaak voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging, maar het duidt ook op de aanwezigheid van bacteriën uit uitwerpselen, deze huizen vaak in de keuken van het huis. Coliform zit vaak op rauw vlees en groenten, ongewassen groenten en handen. 77 procent van de sponzen en schoteldoeken bevatten coliform, dit was het geval bij bijna de helft van de afwasbakken, daarnaast zit dit op 32 procent van de aanrechten en 18 procent op snijplanken.
Verrassende plekjes Badkamers bleken veel hygiënischer te zijn, wel bleek dat 27 procent van de tandenborstelhouders sporen van de coliformbacterie bevatten. "Sponzen pikken bacteriën op, ze worden vaak niet naar behoren gereinigd", aldus onderzoeker Rob Donofrio. "De vele putjes en scheurtjes zijn ideale broeihaarden voor bacteriën. Tandenborstelhouders pikken veel beestjes op doordat deze door de badkamer zwerven nadat het toilet werd doorgespoeld. Andere verrassende resultaten waren dat bij 60 porcent van de huishoudens ook schimmels huizen op afstandsbedieningen of op de bediening van spelconsoles. Op een kwart van de knuffeldieren werden stafylokokken aangetroffen."
Marokkaans wondermiddel verovert culi- en beautyland.
.
Marokkaans wondermiddel verovert culi- en beautyland
Bracht je al eens een vakantie door in Marokko? Dan is arganolie voor jou allicht allang geen onbekende meer. Ook cosmeticagiganten hebben het vloeibare goud ontdekt en gebruiken de olie steeds vaker in hun producten. Wat maakt arganolie zo bijzonder? De meest weldadige eigenschappen op een rijtje.
In het zuidwesten van Marokko, tussen de populaire vakantiebestemmingen Agadir en Essaouira, groeit een van de oudste bomen ter wereld: de arganboom. Tijdens de zomermaanden verliest deze boom haar vruchten, die door de berbervrouwen worden verzameld om er arganolie van te maken. Tot voor kort gebeurde dat hele proces manueel: van het kraken van de noot tot het malen en persen. Tegenwoordig gebeurt de persing vaak machinaal, waardoor het hele gebeuren sneller verloopt. Een groot deel van het voorbereidende werk, het kraken van de noten, gebeurt nog steeds handmatig. Dat verklaart meteen het stevige prijskaartje van arganolie én waarom de olie ook weleens het Marokkaanse goud wordt genoemd. Voor cosmetische arganolie betaal je al gauw 17 voor een flesje van 50 milliliter. Haar culinaire zusje is iets goedkoper, reken op ongeveer 7 voor 100 milliliter.
Arganolie als mooi maker Bij heel wat Marokkaanse vrouwen is arganolie al eeuwenlang een vaste waarde in het dagelijkse beautyritueel. Stilaan verovert de olie ook onze badkamers. Heel wat verzorgingsproducten worden verrijkt met arganolie, maar ook wanneer je de olie puur gebruikt biedt ze heel wat voordelen.
Oppepper voor je haar Arganolie belooft zelfs de meest weerbarstige haarbos om te toveren tot streelzachte lokken. Hoewel de olie voor ieder haartype geschikt is, zullen vooral vrouwen met dof, futloos of beschadigd haar versteld staan van het resultaat. Is jouw haardos moeilijk in model te brengen? Met behulp van deze olie wordt het stylen van je kapsel een koud kunstje. En arganolie heeft nog een belangrijk voordeel: ook om je haar tijdens de zomermaanden te beschermen tegen de schadelijke effecten van zon, zee en strand is de olie ideaal. Hoe gebruik je de olie? Breng een royale hoeveelheid olie aan op de volledige lengte van je lokken en laat het een halfuurtje inwerken. Was je haar vervolgens met een milde shampoo en spoel het grondig uit. Je zal merken dat je haar meteen soepeler aanvoelt en glanst als nooit tevoren.
Weg met roos Heb je al ettelijke antiroosproducten geprobeerd en ben je nog steeds niet van die vervelende schilfertjes verlost? Probeer het dan eens met arganolie, die wordt geroemd om haar hydraterende eigenschappen. En laat een overdreven droge hoofdhuid nu net hét probleem zijn dat aan de basis ligt van hoofdroos. Masseer regelmatig enkele druppeltjes arganolie in je hoofdhuid. Niet enkel die ontsierende schilfertjes verdwijnen stilaan, ook tegen jeuk is het middel erg doeltreffend.
Voeding voor je huid Arganolie is rijk aan vitamine E, een krachtig antioxidant dat huidveroudering helpt tegen te gaan. Uit studies blijkt dat de olie qua werking zelfs niet moet onderdoen voor klassieke anti-agingsproducten. Tip: wissel je antirimpelcrème af met pure arganolie of voeg enkele druppeltjes olie toe aan je vertrouwde crème en smeer het mengsel op je gelaat. De hoge aanwezigheid van vetzuren zoals omega 6 en linolzuur hebben dan weer een herstellend effect op de huid en versterken haar weerstand. De zachte olie is zelfs geschikt voor de meest gevoelige huidjes: ook bij kinderen of op de tere huid rondom je ogen kan je het probleemloos gebruiken. Voor zwangere vrouwen is het trouwens een prima middel om zwangerschapsstriemen tegen te gaan. En dat is nog niet alles: arganolie staat erom bekend schimmels en bacteriën te lijf te gaan. Het bevordert de wondgenezing, verzacht psoriasis en gaat littekenvorming tegen. Ideaal om de sporen van bijvoorbeeld waterpokken weg te vegen. En tot slot: arganolie reguleert de talgproductie, waardoor het een prima verzorgingsproduct is voor acnehuiden. Je merkt het: meer dan voldoende redenen om je huid regelmatig op een beetje arganolie te trakteren. Ook een scheut arganolie in je badwater of waarom niet, arganolie tijdens een massage, is pure verwennerij voor je huid. Zelfs het droogste velletje wordt er weer zacht, soepel én gezonder door!
Versterkt je nagels Last van broze nagels? Berbervrouwen zweren al eeuwen bij een mengsel van arganolie met citroensap om nagels en nagelriemen in topvorm te houden. Meng twee gelijke delen olie en citroensap en smeer het mengsel op je nagels. Trek plastic handschoenen aan en laat het goedje een nacht inwerken. Resultaat verzekerd!
Arganolie in de keuken Arganolie verdient niet enkel een plaats in je dagelijkse verzorgingsritueel, ook in de keuken is het een echte aanrader. Tenzij je kiest voor de pure arganolie - die kan je zowel culinair als cosmetisch gebruiken - wordt op de verpakking gewoonlijk duidelijk vermeld waarvoor de olie geschikt is. Meestal wordt culinaire arganolie in een donkergekleurd flesje aangeboden, om de houdbaarheid te verlengen.
Instant vakantiegevoel Culinaire arganolie is met zijn nootachtige smaak erg lekker bij een stukje brood of in salades. Met enkele druppeltjes arganolie geef je een eenvoudige pasta, rijstschotel of gegrilde groenten dat typische oriëntaalse karakter waar we zo verzot op zijn. Let wel, arganolie verhit je best niet. Bij hoge temperaturen verandert de samenstelling van de olie en kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Voeg de olie dus helemaal op het einde van de bereiding van je maaltijd toe, als extra smaakmaker. Eens geopend blijft arganolie ongeveer een jaar houdbaar. Bewaar de olie bij voorkeur op een donkere, niet te warme plaats. Voor een langer én gezonder leven Arganolie bestaat vooral uit onverzadigde vetzuren die de LDL-waarden (de 'slechte' cholesterol) in ons bloed verlagen zonder het HDL-gehalte (de 'goede' cholesterol) aan te tasten. Uit onderzoek blijkt dat twee koffielepeltjes arganolie per dag een prima recept is om je cholesterolgehalte in amper een maand
voor een echt gesprek - auteur : Robrecht Boudens..
voor een echt gesprek
Voor een echt gesprek zijn overigens niet eens gesproken woorden nodig. Zoveel kan gezegd-en begrepen- met de blik van het oog, de aandacht van het hart. Hier raken we het mysterie van de vriendschap, van de liefde en de tederheid als uiting van geluk.