Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

19-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 jaar geleden in de krant van 19 april 1961.


Billy DE « OSCAR » - PRIJZEN UITGEREIKT TE SANTA MONICA

Wilder verovert Prijs voor

beste Film met "The Apartment"

BURT LANCASTER en LIZ TAYLOR als beste vertolkers van

het jaar onderscheiden — Nog een hele reeks prijzen waarbij

INGMAR BERGMAN voor beste buitenlandse productie

 

Voorbeeld van Samenwerking tussen Belgische Rijkswacht,

Politie en Nederlandse Collega's

Vluchtmisdrijf met internationale

Gevolgen in Genk

Politie en rijkswacht zochten naar gevloden aanrijder

en ontdekten een autodiefstal te Maastricht

 

Hevige Gevechten op Cuba

RUSLAND BELOOFT «ALLE NODIGE HULP» AAN CUBA - KROESTSJEY VERZOEKT KENNEDY EEN EINDE TE stellen aan de invasie.




Fjak@ 's Belangstelling ging uit naar dit artikel:

Historisch Kasteel 64 m. verplaatst in Noord-Frankrijk !

Te Loos, in Noord-Frankrijk, is een niet alledaagse onderneming

gelukt : na verscheidene dagen werken heeft men er een historisch

kasteel 64 meter verplaatst. Het stond in de weg voor de aanleg

van een autoweg en mocht niet afgebroken worden. Het was gebouwd

in het begin van de 17de eeuw en er waren vele herinneringen

aan verbonden. Zo heeft onder meer Lodewijk XIV er vertoefd in

1667 tijdens de belegering van Rijsel


Categorie:50 jaar geleden in de krant.
» Reageer (19)
18-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weetjes en Ideeën. Lees dit aandachtig a.u.b. Fjak@.


.





Spaarlamp vs. Gloeilamp

 

Er gaan stemmen op om gloeilampen te verbieden en spaarlampen verplicht te stellen. Er zijn overal reclames over spaarlampen die zogenaamd veel beter voor het milieu zijn en zelfs kostenbesparend zijn voor de consument. In hoeverre is dit waar?

De voordelen van een spaarlamp weet u zo langzamerhand wel. In reclames word je er mee doodgegooid en op internet is er ook veel milieu websites ook genoeg over te vinden.

Spaarlampen verbruiken minder stroom (en gaan langer mee dan de gloeilamp), maar bij de fabricage wordt veel meer energie en materialen gebruikt dan bij gloeilampen. De onderdelen voor spaarlampen worden in lage lonen landen gemaakt en bij de winning van de grondstoffen gaan mensenlevens verloren, ook kinderen, namelijk bij het winnen van Tantal in Afrika. Het vervoer van de grondstoffen en onderdelen gaat over de hele wereld en kost daarom ook extra energie.

De industrie verdient miljarden aan de handel in spaarlampen, veel meer dan aan gloeilampen. Onder het mom van 'energie sparen' laten milieuorganisaties en overheden zich lijmen. Over de hoogfrequente straling van spaarlampen, die risico's voor de gezondheid met zich meebrengt, wordt helemaal met geen woord gerept. Zoals gewoonlijk, als het erom gaat grof geld te verdienen.

De elektronica en de buis van een spaarlamp zijn chemisch afval en moeten als zodanig afgevoerd en behandeld worden. De buis bevat 5 milligram kwikzilver, een zwaar vergif. Voor de fabricage van de elektronica bestaan strenge regels, maar niet in de lage lonen landen waar ze vervaardigd wordt.

Spaarlampen geven niet alleen licht en warmte af, maar ook een aanzienlijk deel hoogfrequente straling, vergelijkbaar met die van lange- en middengolf radiozenders. De straling, tussen 43 en 51 KHz is gemoduleerd met 100 Hz pulsen. Op het tafelblad onder een spaarlamp is de sterkte ongeveer gelijk aan die van de radiozender Beromünster op 2 kilometer afstand (namelijk 1,5 tot 2,5 V/m). Die radiozender is vanwege gezondheidsproblemen van omwonenden ontmanteld.

Ook het 50 Hz elektrische veld van spaarlampen is sterker dan van gloeilampen. De laatste geven meer infrarood licht, warmte dus. De warmte die niet door de spaarlampen geleverd wordt, moet in de winter in woningen en kantoren bij gestookt worden.


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (31)
17-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woordspeling of zoiets daaromtrent .

Hebt u deze meteen ?!


Aquarel: onderwatergevecht.

Carnaval: omgevallen wagen.

Drama : aanstaande moeder.


Luchtzak: slechte piloot.


Aalmoes: paling onder een tram.


Zandloper: mens in de woestijn.


Knaleffect: aandeel in munitie

Rijtuig: stel boeven op een rij.


Voetzoeker: pedicure zonder werk.
~~

Toen is de ruzie begonnen...

 

Enkele dagen geleden vroeg ik mijn vrouw waar we heen zouden gaan voor onze huwelijksverjaardag. "Ergens waar ik lang niet meer geweest ben" antwoordde ze. Ik stelde toen voor om naar de keuken te gaan.
Toen is de ruzie begonnen...



Categorie:Woordspeling of zoiets daar omtrent.
» Reageer (25)
16-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn en Asperge..

Pointes d'amour...daar moet gewoon een heerlijk wijntje bij geschonken worden!

April heeft zijn intrede gedaan, het zal niet lang meer duren of de asperge, doet zijn intrede. Zoals steeds, kort maar krachtig...
Amper 2 maand duurt het asperge seizoen. Lang genoeg echter om alle gastronomische kaarten op zijn kop te zetten en ons te belagen met allerhande suggestiekaarten vol met gerechten die gebaseerd zijn op deze groente.

Het witte goud, zo wordt de asperge bij ons ook wel eens genoemd. Je kunt niet zeggen dat men alle registers heeft opengetrokken om tot een verbeelding sprekende naam te komen. De naam dekt niet eens de volle lading want je hebt tevens groene en zelfs paarse asperges. Neen, geef mij dan maar onze buren uit Frankrijk of Duitsland. Daar spreekt men over Pointes d'amour of Liebesspitzen. Hiermee kan je de fantasie pas laten werken!

Asperges zijn trouwens een afrodisiacum. Het is dus handig meegenomen dat de groente als een delicatesse wordt beschouwd. Zonder enig argwaan op te wekken kan je dit dus verwerken in de meest overheerlijke gerechten. Iets wat ik met, ik zeg maar wat, selder niet onmiddellijk zie gebeuren.

Maar wat met wijn? Hierin is de asperge werkelijk een buitenbeentje. Waarom? Noem mij een keer een andere groente waarbij je onmiddellijk denkt welke wijn je erbij zou schenken. Groenten roepen niet onmiddellijk associaties op met wijn (ten onrechte trouwens). De asperge doet dit wel!
Bij voorkeur een mooie, volle witte wijn en rijk aan smaak. Zodat de wijn een perfecte harmonie kan vormen met de asperge.
Als ideale combinatie kom je steeds weer dezelfde namen tegen: Pinot Blanc, een droge Muscat, Riesling en uiteraard...Sauvignon Blanc.

Wil je echter buiten het traditionele gaan dan heb ik voor jou de ideale combinatie!
Bij asperges hoort een glaasje Arneis. Het liefste nog deze uit Piëmonte van de DOCG Roero-Arneis. De aanvulling is perfect, de harmonie onverbeterbaar. Wijn en gerecht komen tot een ideaal huwelijk. Arneis is een witte druif die heel lang heeft gediend om de zware Nebbiolo (Barolo wijn), te verzachten. Deze druif, die even met uitsterven bedreigd werd is vandaag opnieuw brandend actueel. In zoverre zelfs dat hij in Piëmonte bij de gemeente Roero bekroond is geworden met de DOCG status. De Roero-Arneis zal steeds een goede zuurgraad( - net dit kan een probleem zijn bij andere Arneis wijnen -) brengen. De wijn bezit sterke aroma's die aan amandel, perzik en hop doen denken.


Categorie:Wijn en weetjes over wijn.
» Reageer (22)
15-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (25)
14-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woordspeling of zoiets daar omtrent.

We namen als twaalfuurtje een half eendje.
~~~~

Reïncarnatie, het geloof in het hiernogmaals.
~~~~

Toen de klok stilstond wist ik hoe laat het was.
~~

Paasei: hetzelfde wat ma zei.

~~

"Elke dag werken", sprak de mot, "dat kruipt in de kleren."

~~


Categorie:Woordspeling of zoiets daar omtrent.
» Reageer (27)
13-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Colombus.

In het Spoor van Colombus

Amerikaans Gezin

maakte Zeereis van 3.000 Km.

met verroeste Stoomboot!

 

Sportieve familie had vroeger nooit gevaren

Een gezin van 5 gelegenheidsschippers die nooit gevaren hebben is te San Diego (Californie) aangekomen na een buitengewone

reis van 3.000 km. met een verroeste stoomboot die 41 jaar oud is

en nog slechts een goede schroef had.

Het avontuur begon enkele maanden geleden toen een groep

Amerikanen in Californie aan boord van het oude schip gingen om

zich op de Galapagos-eilanden te gaan vestigen. De zaak liep echter

verkeerd en in de Mexicaanse haven Salina Cru lieten de passagiers het schip in de steek.

Toen de Mexicaanse overheid aanstalten

maakte om het schip als wrakgoed in beslag te nemen, besloot de

39 jarige Alfred Moody die de expeditie gedeeltelijk had gefinancieerd

de boot toch maar te redden. Samen met zijn 25 jarige vrouw  Ruth en hun 3 kinderen Brendan 7, Janice 5, en Michael, 4 jaar, begaf Alfred Moody zich jn het geheim aan boord van het schip slaagde erin de kustwacht te verschalken zette met een topsnelheid van 3

knopen in het uur, koers naar Californie doorworstelde drie geweldige

stormen en na een bijna 3.000 km. lange reis te hebben afgelegd

tijdens welke Moody en zijn vrouw elkaar aflosten aan het roer, bereikten de gelegenheidsschippers San Diego met aan boord nog 2liter zoet water. Het was hoog tijd.

Het schip moest door een sleepboot de haven worden binnengesleept. Het gezin Moody is opgetogen : «Niemand is zeeziek geweest en wij hebben ons geamuseerd als gekken verklaarde Alfred Moody

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (19)
12-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50jaar geleden in de krant van 12 april 1961.

50 jaar terug in de krant van 12 april 1961


*Karl Adolf Eichmann

onbewogen bij Inzet van Proces te Jeruzalem

Verdediger Mtr. Servatius verzoekt de rechtbank zich onbevoegd te verklaren. — Procureur Hausner bestrijdt dit verzoek met verschillende argumenten
~~

*Twee would - be - scherpschutters

treffen een 5-jarig Meisje in de Dij te Kotem.
~~

*REGERINGSFORMATEUR LEIDDE

DRUKKE BESPREKINGEN CVP - BSP

ML Lefèvre acht

Overeenkomst met Socialisten steeds mogelijk.
~~

*Leopoldstad geteisterd

door Stortregens en

Overstromingen.

~~
En het grote nieuws was:

LAATSTE BERICHTEN

Nog geen Nieuws

over een Russisch

Ruimtevaarder

In weerwil van de officiële halve-

logenstraffingen wat betreft de eerste

Sovjet-ruimtereiziger blijft er indruk bestaan

dat dit ophefmakend feit in

de loop van de eerstvolgende 24 uren

zal worden bekendgemaakt.

De journalisten worden — vaak

door Sovjet-voorlichters — verzocht

aan hun radiotoestel te blijven.

RUIMTEVLUCHT ZOU

HEBBEN

PLAATSGEHAD !

Het was echter niet mogelijk

woensdagavond te Moskou bevestiging

te krijgen van dit bericht.

Op 12 april 1961 vloog Joeri Aleksejevitsj Gagarin als eerste mens in een baan rond de aarde – het begin van een ruimte-avontuur

 


Categorie:50 jaar geleden in de krant.
» Reageer (23)
11-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip veranderd van geslacht.

.


Kip verandert van geslacht

 

 

 

Een kip uit het Engelse Huntingdon is langzaam van geslacht veranderd.

Kip Gertie verraste eigenares Jeanette Howard en haar man Jim toen ze plots stopte met het leggen van eieren, een grotere kam kreeg en als een haan probeerde te kraaien.
"Ik hoorde hoe ze probeerde te kraaien. Eerst lukte het niet goed, maar ze maakte goede vooruitgang en nu gaat ze er echt voor", aldus Howard.

Hormonen

Volgens gevogelte-dierenarts Marion Ford is een geslachtsverandering bij kippen niet ongebruikelijk. Volgens haar zouden mycotoxines (giftige stofwisselingsproducten van schimmels) in het eten hetzelfde effect als synthetische hormonen kunnen hebben en daarmee aan de oorzaak van de plotse geslachtsverandering liggen. "Een toename van de hoeveelheid testosteron zal resulteren in het groeien van de kam, grotere lellen en haan-achtig gedrag, inclusief pronken en kraaien", aldus Ford.

Of het effect omkeerbaar is, is niet duidelijk.

 

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (15)
10-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woordspeling of zoiets daar omtrent.

Dialoog tussen twee melkflessen: "Wat ben jij een mooie fles, ik wou dat ik een

kindje bij je had."

 - "Dat kan niet, ik ben gesteriliseerd."

~~~~~~


"Pas maar op voor mij", zei het klontje tegen de biet, "ik ben geraffineerd.


Categorie:Woordspeling of zoiets daar omtrent.
» Reageer (18)
09-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn weetjes.

.


Wijn schenken


Wijn vraagt niet alleen dat we hem de nodige rust geven, hij wil ook dat we hem royaal, niet gehaast schenken en hem de ruimte en de tijd geven om te ademen. Daarenboven kan het schenkritueel de tafelgeneugten met een factor vergroten.

Op welke temperatuur schenk ik wijn?

Niets kan wijn meer beïnvloeden dan hun temperatuur. Wijnen moeten geschonken worden op hun ideale temperatuur zodat geur en smaak ten volle tot hun recht kunnen komen. In het algemeen worden witte wijnen te koud geschonken en rode wijnen te warm. Een wijn die te koud geserveerd wordt, kan heel gesloten overkomen en in het geval van tanninerijke rode wijn zelfs stroef en bitter smaken . Kouder dan 6°C proef je eigenlijk niets meer, onze smaakpapillen worden licht verdoofd en van enig genot is hier echt geen sprake meer. Opletten dus met wijnen waar op het etiket vermeld staat ‘servir très très frais’!
Te warm geschonken wijn lijkt wat wee en de alcohol zal snel overheersen. Het klassieke ‘chambreren’ stamt nog uit de tijd van vóór de centrale verwarming, toen het in de betere huiskamer een frisse 18°C was. Zeker in deze tijd, met fruit  gedragen wijnen met vrij veel alcohol, mag u de wijn niet te warm schenken.
Opgelet : als het heel warm is in de ruimte waar de wijn geschonken wordt, zal de temperatuur van de wijn in het glas heel snel veranderen!

Tip : serveer de wijn beter een graadje (of twee) frisser dan de ideale schenktemperatuur. De wijn warmt snel op in het glas.
Wijn kan snel gekoeld worden in de koelkast of in een koelemmer gevuld met ijsblokjes. De volmaakte emmer is zo diep dat de hele fles, met hals en al, ondergedompeld kan worden.
Als alternatief voor de koelemmer bestaan er ook koelzakjes die rond de fles passen.

 

Hoe open ik een fles wijn?

Hoe kan u de capsule het best verwijderen?
Neem een scherp mesje – u vindt dit meestal in uw kurkentrekker - of een speciale capsulesnijder en snij rondom de flessenhals de capsule los. Wel de capsule net ónder deze verdikking – de druppelrand van de fles – wordt losgesneden (zo vermijdt u elk contact tussen de wijn en de folie)
Eenmaal de capsule is verwijderd doet u er goed aan om de top wat af te vegen omdat er wat schimmel op de kurk kan zitten.

Hoe ontkurk ik een fles wijn?


 Met de echte ‘sommelier’-kurkentrekker, klein model .De goede kurkentrekker bestaat uit een stevige spiraal, gemaakt van glad materiaal met twee horizontaal verlopende snijvlakken. Tijdens het openen van een fles wijn is soms zelfs een trekkracht van 5 bar nodig, dus de stevigheid is wel belangrijk.
Draai de spiraal van de kurkentrekker in de kurk en draai, trek of hef de kurk uit de hals.

 


Categorie:Wijn en weetjes over wijn.
» Reageer (16)
08-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (26)
07-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleesvervanders zijn niet zo gezond als dat sommige denken !

Moeten vleesvervangers vlees vervangen?

 

Bijna elke soort vlees kan je tegenwoordig krijgen in vegetarische variant. Vegetarische paté, salami of gehaktballen, allemaal smaken en ruiken ze naar hun origineel. Bovendien zijn ze snel klaar te maken. Maar moet vlees wel vervangen worden? Welke soorten vleesvervangers zijn er tegenwoordig al? En zijn ze wel gezonder dan vlees?

De term 'vleesvervanger' impliceert dat vlees moet worden vervangen door iets anders. Dat is niet zo. Mits een evenwichtige en gevarieerde voeding kan iedereen zonder problemen vlees bannen uit het dieet.

De meeste vleesvervangers bestaan voor het grootste deel uit eiwitten, iets wat we volgens studies al meer dan genoeg binnenkrijgen. Wie toch extra eiwitten wil, kan die halen uit peulvruchten, noten, zaden en veel groenten. Ook alle andere voedingsstoffen uit vlees kan je elders halen.

In het hoofd
Iemand die gewoon is om een traditioneel voedingspatroon te volgen waarbij een bord altijd gevuld wordt met vlees, aardappelen en groenten, kan in het begin het gevoel hebben iets te missen. Het kan zelfs zijn dat hij zich na de maaltijd niet voldaan voelt. Dat gevoel zit vaak in het hoofd, maar is toch van een niet te onderschatten belang. Vleesvervangers die sterk naar vlees smaken en er ook zo uitzien en die bovendien ook gemakkelijk en snel klaar te maken zijn, kunnen de overstap naar een vleesloze dag gemakkelijker maken.

Tegenwoordig is het aanbod vleesvervangers erg uitgebreid, hoewel er in de VS en in Azië nog veel meer op de markt is dan in België. In onze supermarkten kan je meestal quorn, tofu, tempeh, seitan en andere plantaardige producten, al dan niet verwerkt in bereidingen, vinden.

Zout
Over het algemeen bevatten die producten eiwitten en ijzer, maar vaak wordt er nog eens extra ijzer en vitamines (zoals B12) aan toegevoegd. Vleesvervangers bevatten vaak evenveel of zelfs meer vet dan vlees, maar het aantal verzadigde vetten is wel beduidend minder. Teveel verzadigde vetten zorgen ervoor dat onze cholesterol stijgt.

De vier meest courante vleesvervangers zijn:
• Quorn: Gemaakt van een schimmeleiwit. Het is een deegachtige substantie (45 procent eiwitten, 13 procent vet) dat gebonden wordt met het eiwit van kippeneieren. Het schimmeldeeg wordt op smaak gebracht met plantaardige smaakstoffen en soms worden ook plantaardige kleurstoffen toegevoegd.

• Seitan: Gemaakt van tarwegluten en water (daarom soms ook tarwevlees genoemd). Het heeft een sponzige op vlees gelijkende vleesstructuur en smaakt kruidig.

• Tofu: Gemaakt van sojabonen. Tofu smaakt neutraal, maar neemt zeer gemakkelijk andere smaken over. Meestal wordt het water eruit gedrukt en dan wordt het gemarineerd. Het is calorie-arm en bevat alle essentiële aminozuren, mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink) en vitamines (B1, B2 en B3). Het bevat geen vitamine B12.

• Tempeh: Gemaakt van sojabonen. Het is een soort witte schimmelkoek die ietwat zurig smaakt. Net zoals tofu neemt het goed de smaak op van kruiden. Omdat tempeh -in tegenstelling met tofu- gemaakt wordt van de hele sojaboon, zit het product vol vezels.

Kant-en klare vleesvervangers zijn verkrijgbaar in alle mogelijke vormen: kebab, gehakt, balletjes, hamburhers, nuggets, cordon bleu,... De meeste producten bestaan uit een mix van smaakmakers met een eiwithoudende plantaardige grondstof (bijvoorbeeld soja). Kant-en-klare producten zijn wel niet altijd optimaal. Vaak zijn ze gepaneerd en slorpen dus veel vet op. Bovendien bevatten ze vaak redelijk veel zout.

 


Categorie:Veggie
» Reageer (12)
06-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big Splash.




.
Foto : Telegraph

'Big Splash' is duurste hond ooit.

De duurste hond op deze planeet luistert naar de naam 'Big Splash'. Het is een Tibetaanse mastiff van elf maanden oud. Een Chinese industrieel viste zowaar 1,2 miljoen euro uit de buidel op voor de viervoeter. De kweker sprong uiteraard een gat in de lucht.

"Toen ik tien jaar geleden in dit vak stapte, had ik nooit verwacht dat er zo'n hoge bedragen mee gemoeid waren", aldus Lu Liang van de Tibetan Mastiff Garden in Laoshan. "Maar Big Splash is het zeker waard. We hebben er zelf veel geld en tijd in gestopt

."

De Chinezen menen dat de baasjes van een Tibetaanse Mastif van een gezond en een veilig leven genieten.

Big Splash weegt momenteel 80 kilogram. Dat gewicht kan nog oplopen tot 130 kilogram eens het dier volgroeid is.

Baasje denkt dat hij zijn centen snel weer terug kan verdienen. "Het dekgeld voor zo'n exemplaar kan al snel oplopen tot 15.000 dollar per beurt", klinkt het.


Bron : hln


Categorie: Knipsels
» Reageer (6)
05-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 jaar geleden in de krant van 5 april 1961.

VLUCHT

NAAR HET WESTEN

Tijdens de Paasdagen hebben

6.800 personen uit Oost-Duitsland

een toevlucht gezocht in West-

Duitsland.

Hun vlucht werd vergemakkelijkt

door de minder strenge controle

in de eivolle treinen en doordat

er op die dagen niet gewerkt

werd.

Van Goede Vrijdag tot Paasmaandag

verzochten 4.353 vluchtelingen

om asiel te West-Berlijn


Categorie:50 jaar geleden in de krant.
» Reageer (9)
04-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Royal Mail schorst postbode!

Royal Mail schorst postbode die kat doodt.

 

In Groot-Brittannië heeft de Royal Mail een postbode op non-actief gezet omdat die een kitten gruwelijk heeft aangepakt.

Het speelse dier was de brieventas van de 37-jarige bezorger ingekropen en die kon dat niet appreciëren.

Vincent, zo heet die stoute postbode, greep Tibby bij zijn nekvel en wierp het dier met grote kracht weg.

De kat kwam zwaar ten val en overleed later aan de zware verwondingen. Tallulah, een meisje van 2 en baasje van de kat, was uiteraard erg verdrietig.

Twee buurvrouwen zagen alles gebeuren en verklikten de postbode. De man is nu geschorst, maar kan later nog ontslagen worden wegens dierenkwelling.


Categorie: Knipsels
» Reageer (1)
03-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op reis naar Cornwall in Engeland.

Cornwall


.


.


.

.

Cornwall al heel aangenaam in april

 

 

Langs de 500 km lange kustlijn wisselen zandstranden af met woeste kliffen.

Tintagel Castle, waar Arthur geboren zou zijn.

Vissersdorpjes geven de regio kleur. De hele kust van Cornwall werd beschermd als 'Outstanding Natural Beauty'.

In het Eden Project is de flora van het Aards Paradijs nagebouwd.

Watergate Bay Hotel in Newquay.

Het Cliff Head Hotel in St. Austell.Engeland altijd nat en kil? Dan vormt Cornwall hierop de uitzondering. Het graafschap in het uiterste zuidwesten heeft het
beste klimaat van Engeland. De zomers zijn aangenaam warm en de winters mild. Allemaal dankzij de warme Golfstroom.

Cornwall is dus prima geschikt voor een vakantie in de lente en in april kan het er heel aangenaam zijn. De exotische tuinen liggen er dan schitterend bij en ook de vissersdorpen geven de regio kleur. Je waant je bijna aan de Azurenkust. Genieten van die weelderige vegetatie kan in de zowat zeventig tuinen die open zijn voor bezoekers. De historische tuinen van Heligan, in Mevagissey, zijn bekend voor hun camelia's. Dankzij het massale aantal rododendrons krijg je in de lente een wondermooi panorama. In de Trebah Gardens in Falmouth is het spectaculair wandelen tussen de bladeren van de reuzenrabarber.

Aards Paradijs
De topper onder de tuinen is het Eden Project in St. Austell. Hier werd op het domein van een immense kleigroeve de flora van het aards paradijs nagebouwd. Tussen de bloemenvelden in de open lucht staan talrijke kunstwerken. En onder twee enorme koepelvormige kassen van staal en plastic maak je zowel kennis met het regenwoud als met de flora van de Middellandse Zee. Het futuristisch ogende Eden Project diende al vaker als filmlocatie. Cornwall, zo groot als een Belgische provincie, heeft 500 km kustlijn waar zandstranden - heel geliefd bij surfers - afwisselen met woeste kliffen. Vroeger was Cornwall een smokkelaarsnest, met zijn inhammen die soms diep in het binnenland doordringen. De smokkelgeschiedenis leeft nog in Polperro, dat wel een prentbriefkaart lijkt. Je kunt hier zelfs twee smokkelaarsmusea bezoeken en er is een ouderwets snoepwinkeltje.

Koning Arthur
Vissersbootjes deinen op het water in het haventje dat uitmondt bij de kliffen. Hier in de buurt ligt ook Torquay, wereldberoemd dankzij het hilarische Fawlty Towers. Cornwall heeft nog meer verrassingen in petto. Op een hoge rots aan zee in Tintagel staat Tintagel Castle waar de legendarische King Arthur geboren zou zijn.

Het belangrijkste stadje aan de kust is St. Ives, het Saint-Tropez van Cornwall en een toevluchtsoord voor kunstenaars. Je vindt er het ene naast het andere galerietje. En natuurlijk mag je in Land's End, de uiterste punt van Cornwall, St. Michael's Mount niet missen. Het is een getrouwe kopie van de Mont Saint-Michel, gebouwd door benedictijnen nadat de Normandiërs in 1066 Engeland veroverd hadden. Bij laagtij kan je over het strand naar deze opvallende heuvel wandelen.

Logeertips
Voor het uitzicht

Watergate Bay Hotel in Newquay werd een paar jaar geleden vernieuwd. Dit hotel oogt mondain, maar het panorama vanuit de bar over de oceaan verovert alle harten. Vanaf 145 pond/ nacht (164 euro) voor een tweepersoonskamer.


Voor service en keuken
Het Cliff Head Hotel in St. Austell is een charmant hotelletje. De keuken en service zijn prima. Aan de overzijde van de straat is er een prachtig panorama van Carlyon Bay. Vanaf 65 pond/nacht (74 euro) per persoon, in kamer met ontbijt.


Praktisch
Hoe erheen:
vliegen naar Londen Heathrow en verder met de huurauto. Met de auto: ferry vanuit Calais/Duinkerke. Tot Land's End is het dan nog 590 km. Gallia biedt ontdekkingsrondritten aan in Cornwall en Devon met eigen wagen. Een negendaagse reis met overnachting in B&B's met Engels ontbijt kan al vanaf 388 euro/persoon (reisagent of
http://www.gallia.com).


Categorie:Op reis
» Reageer (1)
02-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn en gerecht.

.

Wijn en gerecht.

 

 

Als wijn en gerecht perfect op elkaar afgestemd zijn, ontstaat er een hemels vuurwerk en een explosie van nieuwe smaken. Enkele richtlijnen…

Een echt harmonisch samengaan tussen wijn en gerecht zorgt ervoor dat beide componenten elkaar tot een hoger niveau gaan optillen. Dit gaat veel verder dan een goede combinatie van beide, waarbij wijn en gerecht elkaar eerder – als het goed zit – niet voor de voeten lopen. Dat dit echt harmonisch samengaan niet zo vaak voorkomt mag wel duidelijk zijn.

Er zijn drie scholen met een verschillende visie op het combineren van wijn en gerecht.
Een eerste strekking is die van het contrast : wijn en gerecht moeten als het ware lijnrecht tegenover elkaar staan op smaakvlak. Een mooi voorbeeld hiervan is de combinatie tussen het zoute van een blauwschimmelkaas en het zoete van een Sauternes.

De tweede school is die van de complementariteit. Het smaakpatroon van de wijn en van het gerecht moeten in elkaars verlengde liggen. Zo zal bijvoorbeeld een vette, ronde en volle witte Bourgogne zeer goed passen bij een stevige vis met een romige en volle crèmesaus. In het verlengde van deze strekking ligt de vastgeroeste opvatting dat rode wijn bij vlees wordt geserveerd en witte wijn bij vis. In de moderne gastronomie heeft men intussen al door dat men bij vis net zo goed een rode wijn kan geven en dat bij sommige vleessoorten ook een witte wijn past. De gulden regel waarmee rekening moet worden gehouden is vrij eenvoudig : geen van beide componenten mag de andere overschaduwen. De wijn mag niet krachtiger smaken dan het gerecht – en omgekeerd. Dus geen everzwijn met een frêle Beaujolais ; geen kaassaus met een Muscadet ; geen Australische shiraz met vitello tonato en geen Le Montrachet bij kip…

Zowel bij de contrast als de complementaire strekking gaat het eigenlijk niet enkel over smaak, maar ook over de kracht, textuur en intensiteit van zowel wijn als gerecht.

Er zijn ook een aantal voedingsmiddelen die moeilijk combineerbaar zijn met wijn, omdat ze soms nogal rare bijsmaken geven. Asperges, eieren, artisjokken, spinazie, zuring, azijn en zelfs chocolade kunnen in combinatie met wijn bepaalde elementen naar boven halen die je liever niet had gehad…

Oh ja, en die derde school? Heel eenvoudig : doe waar je zin in hebt! Als jij graag een Banyuls drinkt bij gelijk wel gerecht, doe dat dan. Je eigen voorkeur is ook bij het combineren van wijn en gerecht nog steeds het enige wat telt!

 


Categorie:Wijn en weetjes over wijn.
» Reageer (1)
01-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (1)
31-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen zijn betere bierproevers.

 

 

Vrouwen zijn betere bierproevers

 

Een Australische brouwerij is op zoek naar professionele bierproevers. Die moeten van het vrouwelijk geslacht zijn want die hebben, naar het schijnt, een betere neus voor bier.

De 'New Bluetongue Brewery' is op zoek naar 100 nieuwe krachten. 15 van hen krijgt een droomjob: het proeven van bier. Enige ervaring is niet vereist, wel worden vooral vrouwen gezocht. "Vrouwen zijn gewoon beter om een geur of smaak te detecteren", vertelt brouwer Tim Williams. "Hun ruik- en smaakzin is sterker dan bij mannen. Anders dan bij wijn, moeten bierproevers doorslikken. De bittere karakteristieken kan men immers beter detecteren achteraan de keel".

Chemicaliën
De laatste jaren verschijnen er meer vrouwelijke bierproevers. Brouwerijen als Carslberg of SABMiller, werken voornamelijk met vrouwen. Zij proeven bepaalde chemicaliën in bier beter dan mannen. Ongewenste ingrediënten als methyl, butene en thiol, die in het brouwproces kunnen opduiken, worden door vrouwen sneller herkend. Ook onderscheiden zij makkelijker en beter de verschillende smaakstadia.

Controle
Bierproevers zijn een belangrijke schakel in het brouwproces. Zij controleren dagelijks of het geproduceerde bier goed is en helpen brouwers bij het bepalen van de houdbaarheidsdatum of bij de introductie van een nieuw bier.

 


Categorie:Dranken allerlei
» Reageer (2)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!