Het gaat om een nieuw virus dat samengesteld is uit een combinatie van genen van verschillende afkomst: het komt gedeeltelijk van varkensvirussen, van een vogelvirus en van een menselijk virus. Dit virus werd eind maart 2009 vastgesteld in Mexico.
Bij een grieppandemie krijgen veel mensen over de hele wereld dezelfde griep. Een grieppandemie ontstaat door een nieuw griepvirus. Het is vooraf niet te voorspellen hoeveel mensen ziek worden of overlijden. Nieuwe Influenza A (H1N1) is door de World Health Organization (WHO) officieel uitgeroepen tot een pandemie. Dit zegt niets over de ernst van de griep, alleen over de verspreiding ervan. Er is wereldwijd sprake van een pandemie omdat er verschillende landen op verschillende continenten zijn waar veel verspreiding van het griepvirus van mens op mens voorkomt. Een grieppandemie komt eens in de 10 tot 50 jaar voor. De laatste grieppandemie was in 1968.
De symptomen van de Mexicaanse griep zijn vergelijkbaar met de symptomen van de jaarlijkse winter- of seizoensgriep: - een plotse koortsopstoot (+ 38°C), - spierpijn, - vermoeidheid - klachten van de luchtwegen (neus, keel, luchtpijpen, soms longen), zoals hoest en lopende neus, - keelpijn, hoofdpijn - soms diarree, - zich onwel voelen. Normaal geneest de ziekte na ongeveer een week, maar er kan een longontsteking optreden met ernstige ademhalingsproblemen. Door griep kunnen ook bestaande ziekten verergeren of ontregeld raken.
Er is nauwelijks een verschil tussen de gewone griep en Influenza A (H1N1). In beide gevallen zijn de symptomen: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en een droge hoest. Als u griep hebt, kan het dus zowel om de gewone seizoensgriep gaan als om de Mexicaanse griep. Alleen laboratoriumonderzoek kan aantonen welk virus de griep veroorzaakt.
Het virus van de Mexicaanse griep wordt net zoals dat van de gewone seizoensgriep vooral overgebracht via de lucht met speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten of te niezen. Deze druppeltjes, die zich in de lucht verplaatsen, kunnen iemand rechtstreeks besmetten via de ademhaling. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Via de lucht komen virussen ook terecht op allerlei voorwerpen. Iemand kan besmet worden als hij een voorwerp aanraakt (bv. een deurknop, speelgoed) waarop zich virussen bevinden en daarna zijn ogen, neus of mond aanraakt. Het speeksel kan ook overgedragen worden door de handen (door de mond af te schermen tijdens het hoesten) via voorwerpen die erdoor aangeraakt zijn. Het griepvirus is zeer besmettelijk. Praten met iemand die griep heeft, kan al voldoende zijn om geïnfecteerd te worden. Wie in een de bus of trein zit naast iemand die griep heeft, kan zomaar geïnfecteerd raken. Wie veel op drukbezochte plaatsen of in afgesloten ruimten verblijft, heeft veel kans besmet te worden. Tijdens een gewone griepepidemie krijgt ongeveer 10 tot 20% van de mensen de griep. Bij schoolgaande kinederen en kinderen die in een crèche verblijven kan tot 45% ziek worden.. Omdat het virus van de Mexicaanse griep nieuw is, verwacht men dat veel meer mensen besmet zullen raken. De gewone seizoensgriep ontstaat door een bekend virus. Veel mensen hebben al weerstand tegen zon virus. Daardoor worden minder mensen ziek en verspreidt het virus zich minder snel.
De Mexicaanse griep is qua ernst momenteel te vergelijken met de gewone seizoensgriep. Er zijn reeds een aantal doden gevallen, maar dat gebeurt ook bij de gewone seizoensgriep: elk jaar overlijden in België naar schatting 1000 mensen aan de seizoensgriep. Er bestaan momenteel geen aanwijzingen dat de Mexicaanse griep erger is dan de seizoensgriep.
Tot nu toe is de Mexicaanse griep vrij mild, te vergelijken met de jaarlijkse winter- of seizoensgriep. Net zoals de seizoensgriep kan de Mexicaanse griep voor bepaalde personen gevaarlijker zijn. De griep kan bestaande ziekten, zoals bv. diabetes, verergeren. Het kan bij sommige personen ook ernstige complicaties veroorzaken, zoals longontsteking.
Volgende mensen worden momenteel als risicopersoon beschouwd:
mensen met een chronische hartziekte; dit zijn veelal mensen die een hartaanval gehad hebben, die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan; mensen met een chronische longziekte zoals astma, COPD, mucoviscidose mensen met suikerziekte (diabetes); niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een dieet volgen; nier- en leverpatiënten; mensen met een verzakte afweer door ziekte (bv. kanker, HIV...) of een medische behandeling, bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen met kanker die chemotherapie of bestraling ondergaan, mensen met chronische inflammatoire aandoeningen (zoals chronische artritis, de ziekte van Crohn en psoriasis) die immuunonderdrukkende geneesmiddelen nemen; Mensen met een ernstige neurologische aandoening (bv: hersenverlamming); mensen van 65 jaar en ouder. Ouderen die in een bejaarden- of verzorgingstehuis verblijven, zijn bij een epidemie uiterst vatbaar voor besmetting; zwangere vrouwen.
Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat jongeren onderling meer contact met leeftijdsgenoten hebben en minder vaak in aanraking zijn geweest met griepvirussen. Oudere mensen die in het verleden reeds in contact zijn gekomen met vergelijkbare virussen (in 1956 en 1968) zijn mogelijk enigszins beschermd tegen het nieuwe virus. Ook bij vroegere epidemieën zag men dat oudere mensen in de eerste periode minder getroffen werden door het virus. Een toename van besmetting is in een latere fase wel mogelijk voor de oudere mensen.
De enige bewezen efficiënte methode van preventie is vaccinatie. Het vaccin is (voorlopig) echter gereserveerd voor risicopersonen. Antivirale medicijnen, zoals Relenza (zanamivir) en Tamiflu (oseltamivir), kunnen helpen om de Mexicaanse griep te voorkomen. Ze worden echter vooral toegepast bij mensen die al ziek zijn. Het heeft géén zin om virusremmers in te nemen als u zelf niet ziek bent, ook niet als u contact heeft (gehad) met een grieppatiënt.
Wat kan u dan wel doen? Vermijd zo veel mogelijk contact met zieke mensen. Vermijd zo veel mogelijk (afgesloten) plaatsen waar veel mensen samenkomen (zoals trein, tram, bioscoop...). Verlucht geregeld de ruimte waar meerdere personen samen zijn. Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest. Was daarna uw handen met water en zeep (of wrijf ze in met handalcohol). Was regelmatig uw handen met water en zeep: wrijf goed terwijl je tot 30 telt. Spoel daarna goed af en droog ze af. Reinigende doekjes met alcohol zijn ook doeltreffend; Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan; Gebruik altijd papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak (liefst afgesloten) en was dan de handen; Maak regelmatig schoon. Maak harde oppervlakken en voorwerpen (zoals het aanrecht, keukengerei, kranen, deurklinken, trapleuningen en telefoons) regelmatig schoon. Doe dit met een normaal schoonmaakmiddel. Zorg voor een goede fysieke conditie en vermijd fysieke stress (door bv. onvoldoende slaap, sterke afkoeling). Rook liever niet. Ventileer woon- en slaapruimten Er is nooit afdoende aangetoond dat Echinacea of andere plantaardige supplementen, of hoge dosissen vitamine C griep (of verkoudheden) kunnen voorkomen.
Er is geen enkele aanwijzing om een masker te dragen als u niet ziek bent. Om u te beschermen tegen de griep zijn de beste maatregelen het volgen van de basishygiënevoorschriften. Enkel de beoefenaars van gezondheidsberoepen en personen die vaak en van dichtbij in contact komen met zieken, dragen maskers van het type FFP2. Het masker FFP2 filtert de deeltjes die van buiten naar binnen komen. Indien nodig zal de overheid deze maskers gratis uitdelen.
Voor uw kind gelden dezelfde beschermingsmaatregelen als voor uzelf. Zorg voor zo min mogelijk kans op besmetting door bij hoesten en niezen papieren zakdoekjes te gebruiken en goed handen te wassen. Griep kan erg ernstig zijn bij jonge babys. Borstvoeding zorgt ervoor dat babys minder (vaak) ziek worden door o.a. griep. Moedermelk bevat immers antilichamen van de moeder die infecties helpen te bestrijden. Moedermelk bevat ook een metaboliet, een actief bestanddeel dat ook in het antiviraal middel Tamiflu zit. Via borstvoeding worden deze antilichamen doorgegeven aan de baby. Geef dus zo regelmatig als mogelijk borstvoeding.
Deel geen bestek, glazen of borden met een besmet persoon. Maak de oppervlakken die een zieke heeft aangeraakt en de voorwerpen die met anderen gedeeld worden (deurklinken, telefoon) schoon met zeep en warm water. Elk lid van het gezin gebruikt best zijn eigen wasgoed en tandenborstel. De vaat en het wasgoed van de zieke kunnen gewassen worden met de afwas en de was van de rest van het gezin in een vaatwasmachine of in een wasmachine op 60 graden of hoger.
Vanaf 7 november 2009 is er een vaccin tegen de Mexicaanse griep, Pandemrix®, beschikbaar voor de risicogroepen en voor de prioritaire groepen. Pandemrix is een multidosis vaccin bestaande uit 2 componenten (antigeen-suspensie en adjuvans-emulsie die vóór toediening moeten worden gemengd). Gezien het vaccin verpakt is in tien dosissen die, eens ze gemengd zijn, slechts 24 uren kunnen bewaard worden, zal uw huisarts waarschijnlijk steeds in groepen van tien vaccineren. Voor zover nu bekend, zullen twee dosissen van het vaccin moeten toegediend, met een tussenperiode van minstens 3 weken tussen beide dosissen. Mogelijk zal bij kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen beslist worden dat één dosis kan volstaan.
Enkel de risicogroepen worden gevaccineerd. De vaccinatie is niet verplicht en is volledig kosteloos.
*Alle personen ouder dan zes maanden (dus ook 65-plussers) met een bestaand ziektebeeld die risico lopen op complicaties van de griep: - mensen met een chronische ademhalingsziekte, zoals astma, chronisch obstructief longlijden (COPD), mucoviscidose, bronchodysplasie; - mensen met een chronische hartaandoening, met uitzondering van niet-gecompliceerde hypertensie - mensen met matige tot ernstige nier- of leverinsufficiëntie, - mensen met een ernstige neurologische stoornis - mensen met immunosuppressie wegens ziekte of een behandeling - mensen met een immuunaandoening - diabetespatiënten * Zwangere vrouwen (in tweede en derde trimester) en vrouwen ingeschreven in een programma van medisch begeleide voortplanting.
Daarnaast worden ook volgende groepen die in contact komen met risicopersonen: * De ouders van en personen met gezag en voogdij over kinderen jonger dan 6 maanden. Voor kinderen jonger dan 6 maanden zelf wordt vaccinatie op dit ogenblik niet aanbevolen. * Het onderwijzend en omkaderend personeel van kinderdagverblijven, kleuterscholen, lager en secundair onderwijs. * Alle mensen die beroepshalve in aanraking komen met zieken (bv. poetshulp, gezinshulp, praktijkassistent, ), en uiteraard ook artsen, ziekenhuispersoneel en het personeel van de gezondheidsinstellingen, inclusief het personeel van het Rode Kruis en het personeel van de apotheken.
OPGELET: dit zijn niet dezelfde doelgroepen als voor de jaarlijkse vaccinatie tegen de seizoensgriep!
Mensen die bij een eerdere vaccinatie allergisch reageerden op een van de bestanddelen of residuen van het vaccin: ei en kippeneiwitten, ovalbumine, formaldehyde, gentamicinesulfaat en natriumdeoxycholaat.
Het vaccin tegen de Mexicaanse griep is voorbehouden voor risicogroepen en voor mensen die beroepshalve in aanraking komen met zieken of met risicopersonen. Andere mensen kunnen zich (voorlopig) niet laten vaccineren.
De vaccinatie gebeurt door de huisarts, ofwel in hun consultatieruimte ofwel thuis bij de patiënten die zich niet kunnen verplaatsen. De vaccinatie is niet verplicht en is volledig kosteloos. De consultatie of het huisbezoek van de huisarts wordt terugbetaald door het ziekenfonds. Het vaccin wordt ingespoten in een spier, bij voorkeur in de deltaspier (bovenarm) of in de dij. Voor zover nu bekend, zullen twee dosissen van het vaccin moeten toegediend, met een tussenperiode van minstens 3 weken tussen beide dosissen. Mogelijk zal bij kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen beslist worden dat één dosis kan volstaan.
Het vaccin dat is aangekocht door de Belgische regering is gefabriceerd volgens een procédé dat de firma GSK sinds verschillende jaren voor de seizoensgriep gebruikt. Uit studies bleek dat het procédé veilig was. Ook de hulpstoffen die aan het vaccin zijn toegevoegd om de werking te versterken (adjuvantia) zijn getest op hun veiligheid. Aangezien het gaat om een nieuw vaccin, zijn de maatregelen die erop gericht zijn de eventuele secundaire effecten te controleren, verscherpt.
Bijwerkingen komen zelden voor, en zijn meestal niet ernstig. Zoals bij elke vaccinatie is het mogelijk dat de plaats waar de prik gegeven werd een aantal dagen wat gezwollen en roder is. Het kan jeuken of wat pijnlijk zijn. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken, dit verdwijnt spontaan na een aantal dagen. Soms kunnen wat moeheid, lichte temperatuursverhoging, hoofdpijn, gewrichtspijn of spierpijn optreden. U kan wat zweten of rillerig zijn, zoals bij een beginnende griep. Ook dit verdwijnt meestal vanzelf. Een pijnlijke zwelling in de oksel, hals of lies aan de kant waar u gevaccineerd werd, kan optreden. Hoewel dit meestal zonder behandeling geneest, is het aan te raden om hierover uwhuisarts te raadplegen. Een allergische huidreactie die verder gaat dan de gevaccineerde bovenarm kan zich in uitzonderlijke gevallen voordoen. Contacteer in dat geval uw huisarts. Andere nevenwerkingen die heel zeldzaam zijn: slapeloosheid, tintelingen, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, huiduitslag of jeuk. Zeer uitzonderlijk kan iemand bloedingen of grote blauwe plekken krijgen of ontstaan problemen in de bloedvaten, de hersenen of de zenuwen. In een dergelijk geval dient u dringend de huisarts te raadplegen.
Zwangere vrouwen in het tweede of derde trimester zijn een risicogroep en komen in aanmerking voor vaccinatie. Het wordt zwangere vrouwen wel afgeraden zich te laten vaccineren in het eerste trimester van hun zwangerschap. Dit geldt zowel voor de vaccinatie tegen de A/H1N1-griep als tegen de seizoensgriep.
De jaarlijkse griepprik wordt het best niet tegelijkertijd met de vaccinatie tegen Mexicaanse griep gegeven worden. Tussen de jaarlijkse griepprik en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A(H1N1) zitten liefst twee weken week. Indien de vaccins toch gelijktijdig worden toegediend, dan moet dat in een andere arm gebeuren. Bijvoorbeeld het vaccin tegen gewone griep in de linkerarm en het vaccin tegen de Mexicaanse griep in de rechterarm. De kans bestaat dat er iets meer bijwerkingen optreden.
Na vaccinatie is de kans op het krijgen van de A/H1N1 pandemische griep veel kleiner, maar zoals bij elke griepvaccinatie kan het zijn dat uw lichaam onvoldoende verdediging opbouwt tegen het virus. Het is dus mogelijk dat u toch nog een milde A/H1N1 pandemische griep doormaakt, maar met minder ernstige symptomen en met minder kans op complicaties. Uiteraard kan u nog altijd de gewone seizoensgriep of een verkoudheid krijgen. Daartegen beschermt dit vaccin niet.
Als u koorts (38 graden Celsius of hoger) en luchtwegklachten heeft, kan dit Mexicaanse griep zijn. Er is nauwelijks een verschil tussen de gewone griep en Influenza A (H1N1). In beide gevallen zijn de symptomen: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en een droge hoest. Als u griep hebt, kan het dus zowel om de gewone seizoensgriep gaan als om de Mexicaanse griep. Alleen laboratoriumonderzoek kan aantonen welk virus de griep veroorzaakt.
Als u griepsymptomen hebt, raden we u aan om binnen te blijven. Vermijd zoveel mogelijk contact met andere mensen. Het is niet nodig de huisarts te bellen.
Bedek uw neus en mond als u hoest of niest, het liefst met een papieren zakdoek. Gooi deze na gebruik direct weg en was uw handen. Ook wordt aangeraden om een chirurgisch maskerte dragen. Dat masker zal de verspreiding van speekseldruppeltjes door te hoesten of te praten verminderen. Die druppeltjes zijn immers de dragers van het virus. --> Bedek uw neus en mond zo zorgvuldig mogelijk met het masker. --> Zodra u een masker draagt, raakt u het zo weinig mogelijk aan met uw handen. Raakt u het toch aan? Was dan uw handen. --> Na lang gebruik kan een masker vochtig worden. Vervang het dan.
Net als bij normale griep herstellen de meeste mensen binnen een week vanzelf van deze griep. Bel wel uw huisarts als de klachten erger worden. Bent u zwanger, gaat het om een kind van jonger dan 2 jaar, of krijgt u jaarlijks een oproep voor de griepprik? Bel dan met uw huisarts als u koorts en luchtwegklachten ontwikkelt.
Na het binnenkrijgen van het griepvirus kan het één tot zeven dagen duren voor u ziek wordt, maar gewoonlijk krijgt u de eerste symptomen na twee tot drie dagen. Dit wordt de incubatietijd genoemd. Tijdens de incubatietijd kunt u, zonder dat u het weet, andere mensen besmetten. Volwassenen zijn besmettelijk en kunnen het virus dus verspreiden - een dag voordat de symptomen zich openbaren. Jonge kinderen kunnen het virus al bij zich dragen tot zes dagen voordat de symptomen zich openbaren. Al die tijd kunnen ze andere mensen aansteken. Volwassenen zijn tot vijf dagen na de eerste symptomen besmettelijk en kinderen kunnen nog eens vijf dagen langer besmettelijk zijn.
Neen. Allereerst, een zwangere vrouw loopt niet meer kans om besmet te raken. Of het virus gevaarlijker is voor zwangere vrouwen (of foetussen en babys), is voorlopig nog onbekend. De tot nog toe gekende gegevens over zwangere vrouwen met het A/H1N1-griepvirus wijzen op een verhoogde kans op complicaties van de griep, zoals longontsteking, en op een ernstiger verloop van het virus voor zwangere vrouwen. Over de kans op eventuele aangeboren afwijkingen zijn geen eensluidende gegevens bekend. In dit opzicht moeten zwangere vrouwen met (mogelijke) besmetting zo snel mogelijk contact opnemen met hun behandelende arts, die een gepaste behandeling zal starten.
Griep is een ziekte waarvoor over het algemeen geen behandeling nodig is. Dat geldt ook voor de Mexicaanse griep. U kan alleen proberen om de klachten zoveel mogelijk te verminderen. - Rusten: Blijf thuis en rust, zeker als u koorts hebt. Ga zeker niet sporten met koorts. - Bij koorts moet u veel drinken omdat men door de koorts en het zweten dat daarmee gepaard gaat, veel vocht verliest. - U kan eventueel een pijnstiller of een koortswerend middel nemen, zoals Paracetamol of aspirine. Geef liever geen aspirine aan kinderen, wel paracetamol. - Een verstopte neus kan behandeld worden met een fysiologische zoutoplossing of met neussprays- en druppels die de neusslijmvliezen ontzwellen. Neem ze niet langer dan enkele dagen om gewenning te voorkomen en gebruik ze niet bij kleine kinderen. - Rook niet en vermijd passief roken.
Omdat griep veroorzaakt wordt door een virus, zijn antibiotica zinloos. Tenzij er een bijkomende infectie op de luchtwegen of de longen optreedt die veroorzaakt wordt door bacteriën. In dat geval zal uw arts waarschijnlijk wél antibiotica voorschrijven.
Net als bij normale griep herstellen de meeste mensen binnen een week vanzelf van deze griep. Bel wel uw huisarts als de klachten erger worden. Bent u zwanger, gaat het om een kind van jonger dan 2 jaar, of krijgt u jaarlijks een oproep voor de griepprik? Bel dan met uw huisarts als u koorts en luchtwegklachten ontwikkelt.
Er bestaan geen geneesmiddelen tegen Mexicaanse griep. Alleen de verschijnselen kunnen bestreden worden.
Antivirale middelen zorgen ervoor dat de patiënt minder virus uithoest dat weer andere mensen zou kunnen besmetten. Daarnaast verkort het middel de ziekteduur van griep en vermindert het de kans op complicaties. Er bestaan twee producten: oseltamivir (productnaam:Tamiflu) en zanamivir (productnaam: Relenza). Deze geneesmiddelen moeten zo snel mogelijk worden ingenomen en zeker binnen 48 uur na de eerste ziekteverschijnselen. Deze middelen worden alleen aangeraden voor risicopersonen.
Bij risicopersonen (dit zijn personen bij wie een griep ernstige verwikkelingen kan veroorzaken) kan de artsvirusremmers voorschrijven. Zij krijgen de antivirale middelen gratis.
Het betreft o.m. volgende groepen: patiënten met een chronische ademhalingsziekte; patiënten met een chronische hartaandoening patiënten met matige tot ernstige nier- of leverinsufficiëntie Patiënten met chronische neuromusculaire aandoeningen; Patiënten met een ernstige neurologische aandoening (bv: hersenverlamming) patiënten met immunodepressie wegens ziekte of een behandeling diabetespatiënten Patiënten die drager zijn van een erfelijke metabolische aandoening; Zwangere vrouwen in het tweede en derde trimester;* personen die ouder zijn dan 65 jaar patiënten die gehospitaliseerd zijn met een ernstig klinisch beeld, onder voorbehoud van de termijn van 48 uur
Nee, virusremmers zijn uitsluitend verkrijgbaar op doktersrecept. Het blijkt dat via internet mogelijkheden worden geboden virusremmers te bestellen. Dit wordt afgeraden. De samenstelling van het internetproduct is onbekend en waarschijnlijk niet getest. Daarnaast is het voor de behandeling belangrijk dat de voorschrijvende arts de patiënt en zijn medische geschiedenis kent. Virusremmers worden niet terugbetaald door het ziekenfonds.
Raadpleeg altijd eerst uw arts alvorens medicatie te beginnen nemen. Hij zal de voor- en nadelen van medicatie zorgvuldig afwegen. Enkel medicatie op basis van Paracetamol is geschikt tegen koorts als u zwanger bent. De antivirale middelen Tamiflu en Relenza mogen voorgeschreven worden aan risicogroepen zoals zwangere vrouwen, zelfs na 48 uur. Relenza werd het meest geschikte antivirale middel bevonden voor zwangere vrouwen omdat het geïnhaleerd wordt. Op die manier komt het niet in het bloed terecht, en bereikt het de foetus niet. Er bestaat weinig informatie over het effect van deze antivirale middelen op zwangere vrouwen en babys (of ongeboren kinderen), maar er zijn geen ernstige bijwerkingen vastgesteld.
Absoluut! Moedermelk helpt de baby ziekte te bestrijden, en dat is erg belangrijk voor jonge babys wiens immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Geef zo regelmatig mogelijk borstvoeding. Als u te ziek bent om borstvoeding te geven, gebruik dan een pompje en geef de afgekolfde melk aan uw baby. Ook als u met virusremmers behandeld wordt, mag u borstvoeding geven.
Oseltamivir (productnaam:Tamiflu) is niet geregistreerd voor de behandeling en preventie van gewone griep bij kinderen jonger dan één jaar. In geval van een pandemie kan Tamiflu gebruikt worden bij kinderen onder de één jaar als de arts dit nodig acht. Relenza mag alleen gebruikt worden vanaf de leeftijd van 5 jaar.
Griep (en de meeste andere infecties van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid) wordt veroorzaakt door virussen. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en hebben geen enkele zin tegen een ziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Deze genezen normaal na enkele dagen vanzelf. Vele mensen schrijven hun genezing ten onrechte toe aan het gebruik van antibiotica, terwijl het om een natuurlijk genezingsproces gaat. Antibiotica verminderen de klachten (koorts, pijn...) niet en versnellen het genezingsproces niet. In sommige gevallen zal uw arts toch antibiotica voorschrijven, wanneer hij vermoedt dat er misschien sprake is van een bacteriële infectie (bv. een longontsteking) of van een bijbesmetting door bacteriën. U moet dan de voorgeschreven dosis helemaal nemen, zonder de behandeling te onderbreken, ook als u intussen genezen bent.
Hier is Brullie, de eerste kikker ter wereld die vanaf nu op een kunstpoot rondhuppelt. De reuzebrulkikker werd in de Zuid-Afrikaanse grootstad Johannesburg gebeten in zijn poot en kwam 'mankend' thuis. Brullie moest twee uur onder het mes bij de dierenarts, die een metalen plaatje in zijn getroffen poot stak. De geslaagde ingreep was de eerste van die soort ooit uitgevoerd op een kikker. De operatie dateert al van april dit jaar, maar nu zijn ook de (röntgen)foto's van de unieke kikker vrijgegeven.
Eigenares Anne Mearns (62) legt haar liefde voor de al 25-jarige Brullie uit. "Mensen verklaren me gek, omdat ik zoveel geef om een kikker, maar ik kon het echt niet aanzien dat hij zoveel pijn had. Nu springt hij weer rond als vanouds. Iedereen gelukkig." (kh)
Ik bedank nogmaals degene die steeds een attentie in mijn gastenboek schrijven. Nu ga ik nog een weekje naar St.Saturnin (Provence) vrijdag vertrekken wij. Nog een beetje energie opdoen.
Hij had nog zoveel in zijn marge, waarom toch.....
"Kalmeerpillen en insuline naast bed Vandenbroucke"
VDB overleed aan de gevolgen van een longembolie.
Frank Vandenbroucke leek terug op het goede spoor te zijn.
VDB was dikwijls manisch depressief, waardoor hij zich niet meer verzorgde.
HLN update Wielrenner Frank Vandenbroucke is op 34-jarige leeftijd overleden. De renner werd dood aangetroffen in een hotel in de Senegalese badplaats Saly, waar hij op vakantie was. Een vertegenwoordiger van de Belgische ambassade gaat vandaag ter plaatse. Naast het bed van VDB zijn volgens de gezaghebbende Franse sportkrant L'Equipe insuline, Stilnoct (een slaapmiddel) en Xanax (tegen angstaanvallen) gevonden. VDB zou bezweken zijn aan de gevolgen van een longembolie, een bloedklonter in de longen. Zijn familie vraagt dat er een autopsie uitgevoerd wordt. Vandenbroucke werd op 6 november 1974 geboren in Moeskroen. Hij laat twee dochters na.
Insuline Insuline wordt onder de sportende medemens steeds vaker als doping misbruikt. Insuline is essentieel voor mensen met suikerziekte (zij missen dit hormoon), maar kan voor gezonde mensen erg schadelijke gevolgen hebben. Wielrenners gebruiken het onder meer om de circulatie van groeihormonen te stimuleren, waardoor hun spiermassa groeit.
Hypo Omdat een gezond iemand precies zoveel insuline produceert als het menselijk lichaam nodig heeft, is het toedienen van extra insuline gevaarlijk. Een overschot aan insuline zorgt immers voor een daling van de bloedsuiker. De hierdoor optredende hypo kan in het ergste geval tot de dood leiden.
Hersenbeschadiging "Er zijn inmiddels heel wat gevallen bekend van wielrenners met hersenbeschadigingen ten gevolge van insuline", verklaarde Harm Kuipers, ex-wereldkampioen schaatsen en hoogleraar bewegingsfysiologie in Maastricht, aan het weekblad Elsevier.
In eerste instantie grepen vooral bodybuilders naar insuline, maar sinds een tiental jaar wordt het veel gebruikt in andere sporten. De Italiaanse politie vond al in de Giro van 2001 insuline in de hotelkamer van Marco Pantani. De Tourwinnaar van 2007 en 2009, de Spanjaard Alberto Contador, werd ook al beschuldigd van insulinegebruik.
Longembolie Een longembolie is een afsluiting van een longslagader, waardoor het longweefsel niet of slechts gedeeltelijk van bloed kan worden voorzien. Een longembolie wordt meestal veroorzaakt doordat in grote aders in het bovenbeen of in het bekken trombose ontstaat. De stolsels kunnen losschieten en dan via het hart de longen bereiken. Telefoon Fabio Polazzi Om half tien maandagavond kreeg Franks mama Chantal Vanruymbeke de fatale oproep van Franks maatje Fabio Polazzi. VDB had zondagmiddag nog de vlucht naar Dakar genomen, waar hij in een luxehotel een tiendaagse rustvakantie zou doorbrengen. Hij had zijn leven eindelijk terug op de rails. Intussen ging hij ook op zoek naar een nieuwe wielerploeg. Aldo Sassi Er waren wat gesprekken met Landbouwkrediet-Colnago, maar echt concreet werd dat nooit. VDB hoopte dat hij een deal kon maken met Mauro Gianetti, de manager van ProTour-team Fuji-Servetto. Er was ook het hernieuwde contact met zijn vroegere trainer Aldo Sassi, de Italiaan die onder meer Ivan Basso en wereldkampioen Cadel Evans onder zijn hoede heeft. Samen zouden ze weer werken aan een nieuwe carrière. "Klassiekers winnen? Zeg nooit nooit", zei Sassi onomwonden. Daarvoor moest VDB wel zijn bloedwaarden online zetten én een ploeg op de kop tikken. Zover kwam het echter niet.
Groot talent Vandenbroucke was één van de grootste talenten van de Belgische wielersport. Hij was Belgisch kampioen bij de nieuwelingen (1991) en de junioren (1992). In 1995 won hij Parijs-Brussel, in 1996 de Ronde van Oostenrijk en de Scheldeprijs, in 1997 de Ronde van Luxemburg, in 1998 Gent-Wevelgem en Parijs-Nice, in 1999 de Omloop Het Volk, Luik-Bastenaken-Luik en twee etappes in de Ronde van Spanje. Nadien ging het met zijn carrière bergaf. (mvl/adv/dea)
Werknemers moeten timen hoe lang ze op toilet zitten
Strenge drilmaatregelen in het Australische Parramatta: werknemers van een callcenter mogen er niet langer dan drie minuten naar het toilet gaan en moeten in een soort 'wc-agenda' ook telkens bijhouden hoe lang hun bezoek in het kleinste kamertje geduurd heeft. Personeel dat niet 92 procent van de tijd aan de telefoon hangt, riskeert een straf. Wie denkt vals te spelen is er ook aan voor de moeite, want de grote bazen volgen hun ondergeschikten geregeld tot op het toilet.
"Proficiat, werknemers" Hoeft het gezegd dat het werkvolk bij Medicare Australia (nota bene een gezondheidsorganisatie!) die draconische regels niet langer pikte en in opstand kwam? En zowaar, van zodra de 'Daily Telegraph er lucht van kreeg, werd het systeem opgedoekt. "Ik moet die werknemers feliciteren met hun actie", aldus vakbondsvrouw Lisa Newman. "Er werd niet eens onderscheid gemaakt tussen gezonde mensen, zwangere vrouwen of senioren, laat staan dat er met de privacy rekening gehouden werd. Hoe is het in godsnaam zo ver kunnen komen? Elke werknemer verdient met het nodige respect behandeld te worden."
"Proefproject" Een woordvoerster van Medicare ontkent dat er zo'n vernederend toiletsysteem bestond. "Het personeel riskeerde geen straf als ze te lang wegbleven en de directeurs speelden ook geen Big Brother", aldus een woordvoerster. "We lieten hen wel opschrijven hoe lang ze niet aan hun bureau zaten, maar meer dan een proefproject was dat niet. Het is nu alweer afgeschaft." (svm)
Heeft mij erg getroffen het overlijden van Dré Steegmans, was een leuke figuur.
Maasmechelen opent rouwregister voor Felice
09 oktober 2009, 21:27
De gemeente Maasmechelen opent op maandag 12 oktober een rouwregister voor Dré Steemans, beter bekend als tv-figuur Felice. Dat staat te lezen op de website van de gemeente. Steemans heeft jarenlang in Leut gewoond.De presentator woonde in Diest, maar zou naar Maasmechelen terugkeren. Het rouwregister zal tijdens de openingsuren in de inkomhal van het gemeentehuis aan de Heirstraat liggen. "Het gemeentebestuur betreurt ten zeerste het overlijden van Dré Steemans en betuigt haar medeleven aan familie en vrienden", zo staat op de website te lezen. Het nieuws van Felice's overlijden sloeg ook in als een bom bij de Chiro van Maasmechelen, waar hij ieder jaar mee op bivak ging om te koken voor de kinderen en waar hij telkens een driedaags toneelstuk klaarstoomde. (DWM)
Verzorgd jullie maar goed en zeker niet vergeten de 'seizoengriepspuit' te laten inspuiten.
Griepepidemie in België van start
09 oktober 2009, 20:53
De griepepidemie in België is vroeger dan andere jaren van start gegaan. Dat is het gevolg van de aanwezigheid van het A/H1N1-virus. Het aantal gevallen van de A/H1N1-griep of Mexicaanse griep is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorige week, meldt de RTBF vrijdag.Het nationaal Griepcentrum kon tijdens de week van 28 september tot 4 oktober vaststellen dat er in België sprake was van een epidemie. Dat betekent dat er bij de artsen meer dan 148 consultaties per 100.000 inwoners waren. Tussen 28 september en 4 oktober ging het om 176 consultaties per 100.000 inwoners. Het aantal gevallen van Mexicaanse griep is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorige week, het totale aantal staat nu op 12.678. (DWM)
80 procent mantelzorgers voor dementerenden depressief
80 procent van alle mantelzorgers die de zorg opnemen voor een patiënt met dementie kampt met depressieve gevoelens. Dat blijkt uit de doctoraatsstudie van Brigitte Schoenmakers aan het departement Maatschappelijke Gezondheidszorg van de K.U.Leuven. Schoenmakers pleit in haar studie voor het beter voorbereiden en begeleiden van de mantelzorgers doorheen dit zorgproces.
Chronische ziekte buiten categorie De zorglast wordt niet zozeer bepaald door de zorgnoden of de ziektestatus van de patiënt. Het is vooral de manier waarop mantelzorgers de zorg ervaren en omgaan met problemen die tot een depressie kan leiden. Het indrukwekkende karakter van deze ziekte, het veranderen van de rolpatronen, de onvoorspelbaarheid van het verloop en het ontbreken van een curatieve behandeling maken van dementie immers "een chronische ziekte buiten categorie".
Meer steun Schoenmakers waarschuwt ervoor dat overbelasting van de mantelzorger aanleiding kan geven tot een vroegtijdig of abrupt einde van de thuiszorg. Een adequate ondersteuning is derhalve van primordiaal belang om de zorglast te verminderen. Het moet gaan om een dynamische zorgondersteuning op maat van en in samenspraak met de mantelzorgers. "Binnen de bestaande zorgstructuren kan een goed geïntegreerde zorgbegeleider deze taak op zich nemen en de thuiszorg harmonisch doen verlopen", aldus Schoenmakers. (belga/sam)
Eén simpele injectie zou dé nieuwe oplossing zijn voor patiënten met gematigde tot zware lage rugpijn. Die injectie bevat een menselijk proteïne, een recombinant van menselijk groeihormoon. Dit is natuurlijk in het lichaam aanwezig, en heeft een hele waaier aan toepassingen waaronder de stimulatie van de groei van cellen.
Een injectie van een genetisch gemodificeerde versie van het eiwit zou de pijn verzachten en de vroege stadia van degeneratieve tussenwervelziekte vertragen of zelfs omkeren.
Die ziekte treft mensen bij het ouder worden, wanneer de schijfjes tussen de wervels minder flexibel worden. Bij dierenproeven bleek het geïnjecteerde eiwit tot weefselgroei in de beschadigde tussenwervels te leiden, wat hun lengte na vier weken significant verbeterde. (edp)
Het Vlaams Griepplatform heeft de griepvaccinatiecampagne 2009 op gang geschoten. In overleg met federaal griepcommissaris Marc Van Ranst wordt dit jaar één campagne gevoerd over de gemeenschappen heen.
Duizend doden per jaar De griepvaccinatiecampagne is er om mensen ertoe aan te zetten zich tegen de seizoensgriep in te laten enten. In België sterven elk jaar minstens duizend personen aan de complicaties van die seizoensgriep, vooral mensen met chronische ziekten en 65-plussers.
Dat komt doordat te weinig mensen met een verhoogd risico zich laten vaccineren. Zo laat amper een derde van de chronisch zieken jonger dan 65 zich inenten, bij de mensen ouder dan 65 gaat het om zes op de tien.
Met ook de Mexicaanse griep in het lang wordt verwacht dat het aantal griepslachtoffers 'mogelijk' hoger zal zijn. "Om de schade zoveel mogelijk te beperken is seizoensgriepvaccinatie in oktober of november voor alle kwetsbare groepen meer dan ooit nodig. Zo krijgt de bevolking geen tegenstrijdige boodschappen en gaat ze goed gewapend het griepseizoen in."
Twee vaccins Wel benadrukt het platform dat het vaccin voor de Mexicaanse griep, dat nog moet komen, apart van het seizoensgriepvaccin moet worden gegeven. (belga/edp)
Duitse kinderen delen 15.000 euro uit aan schoolvriendjes
Vier kinderen in Duitsland vonden er niets beters dan de 15.000 euro die ze op weg naar school in een envelop gevonden hadden, uit te delen op de speelplaats van hun school in Frankfurt am Main.
Opnieuw inzamelen "Na een tijdje vroeg een van de kinderen zich af of die plotse gulheid wel normaal was en een leerkracht werd erbij gehaald", vertelt een politiewoordvoerder. Daarop moesten de schoolkinderen het geld uit hun zakken halen en werd de vondst opnieuw ingezameld.
Aanvankelijk werd 12.000 euro terug opgehaald, maar nadat eventjes ingepraat werd op het geweten van de schoolkinderen, werd uiteindelijk 14.040 euro gerecupereerd.
Reis naar China In de bruine envelop die de kinderen, die tussen tien en dertien jaar oud zijn, opgepikt hadden, zaten ook kopieën van identiteitspapieren en een Chinees visum van een 33-jarige Afghaan uit Offenbach. Die kon uiteindelijk gecontacteerd worden. Hij verklaarde inderdaad vijftienduizend euro verloren te hebben de dag voordien. Dat geld was bedoeld voor een reis naar China.
Of de scholieren hun vindersloon krijgen, is volgens een politiewoordvoerder echter nog niet duidelijk omdat ze niet onmiddellijk naar de politie zijn gestapt met hun gevonden buit. (dpa/ka)
Slecht horen is in België één van de meest voorkomende klachten. Naar schatting heeft meer dan 1 op de 10 Belgen een hoorprobleem. Behalve senioren zijn er steeds meer jongeren die minder goed horen. Mogelijke oorzaken? Een aangeboren gebrek, natuurlijke slijtage van het gehoororgaan, en langdurige blootstelling aan lawaai of harde muziek. Volgens het Nederlands Cenbtrum voor Beroepsziekten is slechthorendheid bijvoorbeeld momenteel de belangrijkste beroepsziekte. 20% van de jongeren zou een vorm van gehoorbeschadiging hebben door de muziek in megadancings, het gebruik van hoofdtelefoons en motorraces. Eén op de vier jongeren keert terug van een popfestival met blijvende gehoorschade. Vaak ontstaat slechthorendheid geleidelijk, waardoor u er zelf in het begin maar weinig van merkt. Doordat de zachte geluiden in de omgeving steeds zachter worden, valt het niet of nauwelijks op. Totdat ook de zachte medeklinkers, zoals de m, b of n niet meer goed hoorbaar zijn. Vaak zijn het dan gezinsleden of collega`s die het het eerste in de gaten hebben. Steeds vaker moeten ze herhalen wat ze hebben gezegd of zij storen zich aan de tv of radio die telkens een stapje harder wordt gezet. Op het moment dat de slechthorende zelf beseft dat hij of zij niet meer zo goed hoort, is het proces van gehoorverlies meestal al een tijd aan de gang. Telefoneren gaat niet meer zo makkelijk en ook hoge tonen en zachte geluiden zijn niet meer goed hoorbaar. Vooral in gezelschappen zoals bij recepties en verjaardagen verloopt het voeren van een gesprek niet meer zo makkelijk. Ook buiten op straat en in situaties waar ander achtergrondlawaai aanwezig is verloopt de communicatie moeilijk. Een ander symptoom dat kan wijzen op gehoorschade is het horen van geruis en niet bestaande fluit- of bromtonen. De verzamelnaam voor deze aandoening is tinnitus. Als de geluiden na rust weer verdwijnen, betekent dat niet dat er niets aan de hand is. Er zijn zeker trilhaartjes in je binnenoor beschadigd geraakt die zich niet meer herstellen. Maar een blijvende tinnitus is natuurlijk erger. De aandoening gaat ook nog vaak gepaard met achteruitgang van je gehoor en overgevoeligheid. Als u één of meerdere van bovenstaande situaties herkend, is het raadzaam om uw gehoor te laten testen.
Meisje (14) sterft na vaccinatie tegen baarmoederhalskanker
In Engeland is grote beroering ontstaan na de dood van Natalie Morton. Het 14-jarige meisje kreeg op school in Coventry een vaccin ingespoten tegen baarmoederhalskanker, werd plots zwaar ziek en overleed gisteren in het ziekenhuis. Een dringend onderzoek naar de doodsoorzaak werd meteen opgestart. De ouders van andere leerlingen die het vaccin ook kregen toegediend, moeten extra waakzaam zijn. Drie leerlingen kloegen over duizeligheid en misselijkheid.
Paniek "Er ontstond echt paniek in de school toen we hoorden dat Natalie gestorven was", vertelt de 15-jarige Charmaine Dunn-Myria. "Meisjes liepen huilend door de gangen en iedereen was in shock. Ik kreeg het vaccin ook zelf en het is een angstwekkkende gedachte dat het ook voor mij slecht had kunnen aflopen. Ik wist echt niet dat het vaccin bijwerkingen heeft."
1,3 miljoen Zolang het niet zeker is dat er een directe link is tussen het vaccin in kwestie en de dood van de leerlinge, wordt het gebruik ervan niet opgeschorst. Het vaccin is doeltreffend voor 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker en werd al aan 1,3 miljoen tienermeisjes in het Verenigd Koninkrijk toegediend. (kh)
Bij beginnende dementie is er een graad van vergeten die het gewone overstijgt. Typische voorbeelden: Men vergeet erg vertrouwde dingen, zoals de namen van de kleinkinderen. Men heeft het niet "op het puntje van de tong". Men kan namelijk niet alleen op iets niet opkomen, men herkent het ook niet wanneer het genoemd wordt. Men vergeet niet alleen wíe er zojuist gebeld heeft, men vergeet tevens dát er zojuist gebeld werd. Men vraagt drie-, viermaal hetzelfde, niet zozeer omdat men het antwoord vergeten is dan wel omdat men vergeten is dat men het gevraagd heeft Men is om de haverklap bril, sleutels, portemonnee... kwijt, om ze vervolgens op de meest onmogelijke plaatsen terug te vinden.
Dat abnormale vergeten wordt spoedig zo groot dat men moeite krijgt om een gesprek, een film, een feuilleton te volgen of om een eenvoudige betaling te verrichten. Daarvoor moet je immers eventjes wat woorden, beelden of cijfers in je hoofd vasthouden, zodat de volgende eraan vastgeknoopt kunnen worden.Tot de vrij vroege tekenen behoren eveneens episodes van verwardheid: men weet plots niet meer wat men aan het doen was en laat steeds vaker karweitjes onafgewerkt achter, men vindt plots de vertrouwde weg naar huis niet terug, men wil midden in de nacht boodschappen gaan doen... En er lijkt iets aan het karakter te veranderen. Vaak wordt men abnormaal nerveus, paniekerig zelfs, opvliegend...Veel daarvan kan nog steeds begrepen worden op grond van het grote, meer dan gewone vergeten: men verliest vat op het leven, wat tot onbehagen en krampachtig gedrag leidt. Men krijgt echter, los daarvan, minder controle op emoties in het algemeen: boos worden, huilen en lachen bij de geringste aanleiding. En dat alles heeft een zichtbare en voelbare weerslag op de organisatie van het dagelijks leven, op de omgang met anderen, kortom op het sociaal functioneren. Bij dementie is er dus méér dan vergeten.
Als men begint te dementeren, hapert eerst het korte-termijngeheugen. Men heeft moeite om een gesprek te volgen, omdat men de woorden die gesproken worden niet eventjes kan vasthouden. En men kan geen wisselgeld berekenen, omdat men geen begin- of tussencijfers kan onthouden. En men heeft ongewoon veel moeite om iets nieuws te leren. Vervolgens krijgt men problemen met het ophalen van opgeslagen informatie. Men zal bijvoorbeeld vaak niet de juiste woorden terugvinden om iets te benoemen. En tenslotte is het mogelijk dat het grote archief zelf teloorgaat. Dan herkent men bijvoorbeeld helemaal geen woorden meer
Hoe weten dat men dementie heeft? Er is veel dat lijkt op een beginnende dementie, maar het toch niet is. Om te beginnen al het ouder worden zonder meer. Iedereen wordt met de jaren lichamelijk en geestelijk wat zwakker, trager, kwetsbaarder. Om alert te blijven, heb je dan vooral sociale contacten nodig. Als die schaars worden, dreigt er een toestand die kan lijken op dementie. Je zit bovendien in een levensfase waar je vaak méér te verwerken krijgt, zoals het overlijden van de partner en/of vrienden, pensionering, gedwongen verhuizing... Dat leidt nogal eens tot een depressieve toestand, die eveneens erg kan gelijken op beginnende dementie. Vervolgens kunnen lichamelijke ziekten tijdelijk de geest verstoren. Een niet eens zo ernstige luchtweginfectie bijvoorbeeld kan iemand op hogere leeftijd totaal verward maken. Niet iedereen die verward is, is daarom automatisch dement. Kortom, de diagnose is niet eenvoudig. Doel van het onderzoek is vast te stellen of het gaat om dementie of een ander probleem en vervolgens om zo snel mogelijk de oorzaak op te sporen. De geraadpleegde arts zal de naastbestaanden, maar ook de persoon met dementietekenen, zo goed mogelijk ondervragen. Hij zal een vrij uitgebreid lichamelijk onderzoek verrichten en zal enkele testen uitvoeren om het geheugen te onderzoeken. Hierbij zal de geraadpleegde arts dikwijls het advies inroepen van een collega. Omdat de deskundigen ook de evolutie naar steeds een ietsje erger moeten kunnen beoordelen, verlopen er onvermijdelijk enkele weken tot een paar maanden tussen vermoeden en zekerheid. Dit moet de regel zijn: als je, bij jezelf of bij een naastbestaande, een begin van dementie vermoedt, signaleer dat dan zo snel mogelijk aan je arts, die je zo nodig doorverwijst. Het is immers in het beginstadium dat er nog goed geholpen kan worden met medicijnen.
Zondag as. vertrekken wij nog een 15-tal dagen naar de Provence. Hoop dat het er mooi weer mag zijn dat ik nog veel energie kan opslaan voor de herfst.
Lieve groetjes aan jullie allemaal en veel bloggenot.
Robots aan het fornuis in nieuw Chinees restaurant
In China is een restaurant geopend waar de maaltijden bereid worden door twee robots. "Onze koks zijn efficiënt en proper. En ze klagen nooit", zegt de manager van 'I Robot' aan de krant Wuzhou Daily.
Drie minuten werk De robots hebben 57.500 euro gekost en werden geleverd door een technologiebedrijf in Shenzen. Ze kunnen tientallen traditionele Chinese maaltijden bereiden. Eén schotel kost hen hooguit drie minuten werk.
"We rekenen dezelfde tarieven aan als de andere restaurants in Nanning", zegt manager Huang Xianghao. "Hoewel de gerechten van onze robotkoks wellicht beter en smakelijker zijn", snoeft de man.
Nog mensenhanden nodig In de computers die de robots besturen werden de gegevens van honderden gerechten ingebracht, net als de handelingen die de elektronische Piet Huysentruyten moeten verrichten. In de keuken van 'I Robot' zijn wel nog mensenhanden nodig om bijvoorbeeld de groenten te wassen of het vlees te versnijden. (eb)
Dit artikel doet mij aan de film 'The Birds' denken.
Knokke-Heist wil af van agressieve zilvermeeuwen
Het schepencollege van Knokke-Heist wil dat de zilvermeeuw moet kunnen worden bestreden. In de kustgemeente neemt het aantal klachten over het gedrag van de meeuwen toe.
Bedreiging voor toerisme "We hebben al enkele officiële klachten ontvangen", zegt de woordvoerder van de gemeente. "In het verleden gebeurde dat niet. Het aantal mondelinge opmerkingen over de meeuwen is daarnaast duidelijk toegenomen." Burgemeester Leopold Lippens ziet in het agressieve gedrag van de zilvermeeuwen een bedreiging voor het toerisme.
Beschermd De zilvermeeuw is door een Europese Vogelrichtlijn beschermd. Knokke-Heist vraagt aan Vlaams minister voor Natuur en Leefmilieu Joke Schauvliege om in de jachtwetgeving gebruik te maken van een uitzonderingsmogelijkheid. Europa voorziet die mogelijkheid. Die moet het gemeentebestuur de kans bieden om de overlast door de vogels in te dijken.
Aanvallen Tot voor enkele jaren bleef de overlast van de zilvermeeuw in Knokke-Heist beperkt tot het openprikken van afvalzakken, vervuiling door uitwerpselen en lawaaihinder door het gekrijs van de meeuwen. Nu neemt het aantal klachten toe van mensen die aangevallen worden door de meeuwen. Die hebben het gemunt op hun aperitiefhapjes, hun belegd broodje of hun pakje friet. De bewoners van enkele appartementen in Knokke-Heist zouden volgens het gemeentebestuur door het gedrag van de zilvermeeuwen niet meer op hun balkon durven komen.
Eieren schudden Knokke-Heist investeert al jaren in de strijd tegen de overlast van de meeuwen. Er zijn de campagnes om de toeristen te overtuigen om het verbod om de meeuwen te voederen toe te passen, het verwijderen van de nesten op daken, de proefprojecten met dikkere en bitter smakende afvalzakken, enz. Sinds deze zomer beschikt het gemeentebestuur over een vergunning om de eieren van de zilvermeeuw te schudden. "Maar dat is een maatregel die in de praktijk moeilijk uitvoerbaar is en dus inefficiënt", zegt schepen Maxim Willems. "We willen daarom dringend overleg met de minister voor het probleem escaleert en Knokke-Heist economische schade zal leiden. Het toerisme is hier de belangrijkste activiteit en voor veel inwoners hun broodwinning." (belga/eb)
Een laatste art. voor het slapen gaan, betreffende " Vermoeide ogen".
Zo fris je vermoeide ogen op
Donkere cirkels
Wallen
Gekoelde theezakjes zijn heel efficiënt tegen wallen.
Zie je er vermoeider uit wanneer je 's ochtends opstaat dan wanneer je gaat slapen? Dan is de kans groot dat je kampt met gezwollen ogen, donkere kringen of wallen. Dit geeft niet alleen een vermoeide indruk, het maakt ook dat je er ouder uitziet dan je werkelijke leeftijd.
Ouder worden Veel twintigers en dertigers kampen met vermoeid uitziende ogen, met het verouderen wordt dit alleen erger. Als je echt hier complexen over hebt, kun je beslissen onder het mes te gaan. Maar er zijn tal van andere manieren waarop je het probleem kan aanpakken.
Wallen Wallen zijn opgezwollen 'zakken' onder je ogen, het is een gevolg van het verouderingsproces. Deze aandoening is vaak erfelijk, maar je levensstijl speelt ook een rol. Zoute voeding en te weinig water drinken doen er geen goed aan. Het kan helpen om een extra kussen onder je hoofd te leggen wanneer je slaapt. Zo stimuleer je de natuurlijke drainage van het vocht in je hoofd, waardoor je ogen minder gezwollen lijken. Het verkoelen van dit gebied met koude kompressen, gekoelde theezakjes of komkommerschijfjes helpen tijdelijk. Groene theezakjes zijn heel efficiënt omdat ze stoffen bevatten die de ophoping van vloeistoffen tegengaan. Chirurgische ingreep Je kunt met injecteerbare fillers als Restylane ook wallen doen verdwijnen. Ze verminderen de verdikking, vervolgens doet botox de rimpels verdwijnen. Dit heeft wel enkel een tijdelijk effect. Voor permanente resultaten kun je een chirurgische ooglift laten doen, waarbij het effect tot twintig jaar blijft. Bij sommigen volstaat het om het vet uit de wallen te verwijderen, bij anderen moet er wat overtollige huid weggenomen.
Donkere cirkels Dit is een donkerder gebied aan de onderkant van je ogen. Je kunt dit probleem met een laserbehandeling oplossen. Er bestaan gels en crèmes op de markt die beweren donkere kringen te verminderen, maar er bestaat momenteel nog geen wetenschappelijk bewijs dat die daadwerkelijk helpen.
Make-up Problemen met vermoeide ogen kun je ook makkelijk oplossen met make-up. Als je rood-blauwe wallen hebt, kies dan voor een zalm- of perzikkleurige concealer. Vermijd beige of witte producten, die maken het gebied grijs. Als je gezwollen ogen wil verstoppen, breng dan een kleur aan die één of twee tinten donkerder is dan je huid. Lichte kleuren zorgen voor meer volume, wat het probleem enkel verergert.
Allergisch? Breng steeds foundation voor je concealer aan, want de foundation zal anders alles uitvegen. Begin eerst met een 'oogprimer', dit maakt het gebied egaal en fixeert de andere producten die je er over aanbrengt. Merk je dat make-up het probleem enkel erger maakt, dan ben je er misschien allergisch aan. Zoek dan naar ongeparfumeerde producten en vermijd alles met ingrediënten als 'glycolic acid' of 'salicylic acid'. Ze kunnen namelijk de huid rond de ogen irriteren en zwelling of roodheid veroorzaken. (ep)