- deze straat zich bevindt in de omgeving van de Grote Markt, tussen de Oude Beurs en de Kaasrui.
- ze in de 15de eeuw onder de naam "Warmoes" i.e. "Groentenstraat", en in de 16de eeuw als "Suvelsteghe", gekend was,.naam die in verband werd gebracht met de Kaasrui en Melkmarkt en van 1575 af "Schoenmakersstraat" genoemd werd.
- deze straat gelegen is in het 'schipperskwartier', tussen het Falconplein naar deBlauwbroekstraat.
- ze vroeger "Klappeistraat" en "Bredestraat" werd genoemd.
- 'klappei" in de volksmond kwaadspreekster betekende.
- deze straat vermoedelijk dateert van kort na de vierde stadsvergroting (circa 1410) en tot ver in de 16de eeuw wordt aangeduid als "aan het Nieuwwerck" of "aan het Vingerling".
- van in de 16de tot in 18de eeuw hier aan de zuidzijde het godshuis van de Blauwbroeders lag en het bredere weggedeelte aan de Blauwbroekstraat in 1800-15 "Schippersbreedestraat" en in 1843 "Schippersplaats " heette.
- er omwille van de verwarring met de Klappeistraat aan de Sint-Willibrorduskerk, de straat in 1856 de naam Schipperstraat kreeg als één van de belangrijkste straten van het Schipperskwartier.
- deze straat zich bevindt op de Linkeroever van Antwerpen, ter hoogte van de jachthaven, en te bereiken is via de Goethestraat, waar op het einde de Schillerstraat de verbinding maakt met de Albrecht Dürerstraat.
- de naam van de strata verwijst naa de Duitse toneelschrijver, filosoof en dichter
Johann Christoph Friedrich (von) Schiller (foto Wikipedia)
- hij geboren werd te Marbach am Neckar, 10 november 1759 en overleed te Weimar, 9 mei 1805. Hij geldt als een van de grotere literatoren in de Duitse geschiedenis. In 1792 werd hij to
- hij als één van de grotere literatoren in de Duitse geschiedenis geldt en in 1792 tot ereburger in Frankrijk werd benoemd. Hij in 1802 hij in de adelstand werd verheven.
- deze weg ten noorden ligt van Antwerpen, en de verbinding maakt vanaf de Lange Lobroekstraat met Merksem.
- het voornaamste gebouw zich bevindt aan het nr 113, nl het Sportpaleis.
(foto van Alfons Van Camp)
- de naam van de weg verwijst naar Schijnpoort dat een in 1859 onder Brialmont gebouwde en in 1970 gesloopte poort was in het noorden van Antwerpen via een weg over de Schijn met het noorden van Deurne en Merksem verbond. De poort kende geen poortgebouw met overwelfde doorgang en lag op de scheiding van de fronten 4 en 5.
- er tevens een premetrostation, gelegen is onder de Schijnpoortweg. Het station is de tweede ondergrondse halte van tramlijn 3, tram 6 en tram 2 en de eerste van lijn 5.
- deze markt gelegen in het hartje Antwerpen en loopt van de Groenplaats naar de Meirbrug.
- een oudere benaming de "Tien Gebodenstrate" was naar de huizen zogenaamd "Eerste Gebod", Tweede Gebod", enzomeer; daarentegen een andere vroegere benaming de "Kerckhofstrate" herinnert aan de tijd toen de Schoenmarkt nog doorliep tot aan de Kammenstraat met andere woorden toen Groenplaats en Schoenmarkt nog door een rij huizen waren gescheiden; laatst genoemde werden afgebroken circa 1804.
- het westelijk deel van de vroegere Schoenmarkt "Place Bonaparte"werd genoemd, het oostelijke "Rue de la Préfecture", zie het voormalig Bisschoppelijk Paleis dat tijdens de Franse bezetting zetel der Prefectuur was.
- ze nadien veranderd werd in "Schoenmarkt" omdat tijdens de middeleeuwse jaarmarkten de schoenmakers hier hun standplaats hadden.
zicht op de Schoenmarkt richting Meirbrug (foto van Alfons Van Camp)
- we op de hoek met de Geefsstraat, aan het nr 2 van de Schoenmarkt, het voormalig "Bisschoppelijk Paleis", kunnen bezichtigen, gebouw dat thans de zetel is van het Provinciaal Bestuur.
- sinds de 14de eeuw het refugium van de Sint-Bernardsabdij (Hemiksem) was en van 1570 af zetel van het Bisdom Antwerpen.
- na de opheffing van het bisdom Antwerpen in 1794, het paleis de zetel werd van het Franse Bestuur, nadien bleef het voormalige "Hof van de Bisschop" de zetel van het Provinciebestuur.
- er op de binnenkoer het standbeeld "De Familie" van Geo Vindevogel haar plaats heeft gekregen, nadat het voordien in de tuin voor het Provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei stond.
(foto's van Alfons Van Camp)
- verder op in de straat aan het nr 8 het gebouw met de hapel van Onze-Lieve-Vrouw Geboort, in volksmond ook Schoenmakerskapel genoemd. Godshuis ("Onse Vrouwen Convent") gesticht in 1343 door Hendrik Suderman voor behoeftige vrouwen, werd ook "Aelmoesenhuys" genoemd.
(foto's van Alfons Van Camp)
- de Gotische kapel dateert uit XV (jaartal 1477 op een recente gevelplaat).
(foto van Alfons Van Camp)
- na de afschaffing van het godshuis de kapel onder het beheer van het kerkbestuur van de kathedraal kwam te staan.
- dit een beschermd gebouw is bij KB van 21.9.1976.
- er ten einde van de straat, aan het nr 35, ter hoogte van de Meirbrug zich
de "Boerentoren" bevindt.
- deze gebouwd werd in 1928-1931 in opdracht van de ‘Algemeene Bankvereeniging’ en ontworpen door J. Van Hoenacker, met medewerking van E. Van Averbeke en J. Smolderen. De ‘Algemeene Bankvereeniging’ werd in mei 1921 opgericht met de Boerenbond als belangrijkste aandeelhouder. Vandaar dat in de volksmond de toren nog steeds benoemt als 'Boerentoren'. en het als oorspronkelijk de benaming had van "Boerenleenbank".
- het was de eerste wolkenkrabber was van Europa met een hoogte van 87 meter.
- er op de gevel boven de ingang van het Torengebouw de beeltenissen van de "Kiriatiden" van Arthur Pierre (Antwerpen 30/7/1866 - + 2/9/1938) worden afgebeeld. Zij stellen voor : Handel - Kunst - Wetenschappen - Voorspoed - Landbouw - Techniek - Architectuur en Scheepvaart
- deze straat zich bevindt op het Zuid, tussen de Leopold de Waelplaats en de Amerikalei.
- de straat behoort tot de basisverkaveling van het Zuidkwartier van 1875 en in 1876 genoemd werd naar het toen reeds geplande museum op het bouwperceel grenzend aan de noordoostkant van de straat.
- voor 1890 de Schildersstraat nog reikte tot aan de Vlaamsekaai; daarna kreeg het stuk voorbij de De Waelplaats een andere naam: De Verlatstraat.
- de straten allemaal een naam kregen die verwees naar de beoefenaars van plastische kunsten zoals bouwmeesters-, schilders, enz.
- er vanaf 1961 het vroegere HIVT (Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken) gelegen is, daterend van 1893-1897 naar een ontwerp van F.Sel N ef. Truyman,maar sinds de fusie van het HIVT met de Universiteit Antwerpen in 2003 de opleiding deel uit maakt van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte en de locatie Campus Zuid werd genoemd.
- het gebouw in de Schildersstraat nu in handen is van de UA, maar mogelijk werd overgedragen aan de stad, niettegenstaande het aan renovatie toe is.
zicht op de moie gevel van het gebouw (foto van Alfons Van Camp)
- er zich juist tegenover op de hoek met de Plaatsnijdersstraat het gebouw van 1901 ontworpen door architect F. Smet-Verhas voor "constructeur de navires" P. Roeis, wonende in de Rue de Brésil 9 in Antwerpen, bevindt.
- er in de gevel van het hoekpand, een balkon in de vorm van een schip werd ingewerkt en dat het pand in de volksmond "Het bootje"wordt genoemd.
(foto's van Alfons Van Camp)
- er zich ter hoogte van de Coquilhatstraat in de tuin van het Museum voor Schone Kunsten dit eigenaardig stadsbeeld bevindt.
- het de naam draagt van "Quand le ciel bas et lourd" (1987-1991). van David Lamelas (Buenos-Aires, Argentinië 1946).
- dit een stel is van 3 x 8 bomen met een stalen plaat bovenaan (2000 x 750), die gedeeltelijk het licht ontneemt, en aldaar werd geplaatst ter gelegenheid van de tentoonstelling "America - Bruid van de zon (1992)".
kunstwerk "Quand le ciel bas et lourd" (foto van Alfons Van Camp)
- er bijna aan het einde van de straat, binnen de wandelgang tussen de vloerstenen van het Museum voor Schone Kunsten, de gedenkplaat van de eerste V-bom gevallen te Antwerpen op 13.10.1944 is aangebracht.
(foto van Alfons Van Camp)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: SCHILDERSSTRAAT
DE VIJF WERELDDEELEN - 't BOOTJE Schildersstraat 2 + 4 + 6 / Plaatsnijdersstraat 1. Een art nouveau-huis uit 1901, officieel "De Vijf Werelddeelen" (jawel, met dubbel ee), maar doorgaans aangeduid als "'t Bootje". Dat bootje springt als hoekerker uit de gevel en maakt met de initialen P.R. duidelijk dat eigenaar P. Roeis scheepsbouwer was. Op de bruin getinte glasramen lees je de namen van de toen bekende werelddelen: Afrika, Amerika, Europa, Azië en ... Oceanië.
Roeis woont hier niet alleen, hij heeft aan zijn drie kinderen gedacht en daarom bestaat het gebouw uit vier delen. In de Plaatsnijdersstraat zie je de beide garages met daarop een overdekte veranda, plus een extra huis ernaast en in de Schildersstraat zijn er tegen de hoekwoning nog twee aparte woningen gebouwd, maar in de jaren 1960 is de gevel van huis nr.4 vervangen door een eigentijds modern exemplaar. Naar verluidt zou echter de rest van de woning daarachter nog origineel intact zijn. Pronkstuk is natuurlijk de smeedijzeren (gas)lantaarn, met tot bliksemschichten gestileerde zweepslaglijnen.
Architect Frans Smet-Verhas wil aanvankelijk ook de booterker van steen maken, maar Roeis eist een houten steven. Sinds 1870 heeft hij met zijn zoon een scheepsherstellingsbedrijf nabij de Braziliëstraat op het Eilandje, waar aanvankelijk houten boten worden gerepareerd, maar dat uitgroeit tot een firma die ook plezierboten en zelfs jachten construeert.
Na de familie Roeis moet er in de jaren 1920 een echtpaar hebben gewoond, dat orgieën houdt, waarbij in kuipen vol champagne wordt gebaad.
Op 19 maart 1966 opent hier kunstgalerie Wide White Space van Anny De Decker en Bernd Lohaus, die dé grote naam van de jaren 1960 in de Antwerpse galeriewereld wordt. De openingstentoonstelling is een 'Milky Way Happening' van de Antwerpenaren Hugo Heirman en Panamarenko, die kort tevoren nog in de openlucht hun contesterende projecten realiseren, zoals het afzetten van het Hendrik Conscienceplein met staven fabrieksijs in een actie voor een autovrij plein. Bernd Lohaus, de echtgenoot van Anny De Decker, is afkomstig uit Düsseldorf en is daar een leerling geweest van Joseph Beuys. De meester van de avant-garde wordt dan ook vrij snel naar Antwerpen gehaald met een eigen tentoonstelling en ook andere nu beroemde namen tonen hun werk in de galerie: Christo, Jean Tinguely, Lucio Fontana, Victor Vaserely, Karel Appel, Gerhard Richter, Marcel Broodthaers, Yves Klein, Tapičs ... De Fransman Daniël Buren zet enkele verfstrepen op de muren, die bij een kleine restauratie zorgvuldig zijn gespaard, omdat ze nu goud waard zijn als 'fundamentele kunst'. Na tien jaar spraakmakend te zijn geweest, sluit Wide White Space in 1976.
Architect Smet-Verhas behoort tot de groep van belle epoque-bouwers die allerhande stijlen aankunnen. Daarvan getuigt vandaag vooral de wijk Zurenborg, met de Cogels-Osylei als paradepaardje. Van Smet-Verhas is daar in de Waterloostraat het huis "De Slag van Waterloo", waarvan een kleiner broertje zich in Zeveneken bevindt. Onze architect is als Frans Smet in 1851 geboren in Temse, trouwt er met Sofia Verhas en koppelt vanaf 1887 naar Waaslandse traditie de achternaam van zijn vrouw aan de zijne.
- de Schaliënstraat een korte straat is op het Zuid, aan de gedempte zuiderdokken, tussen de De Gerlache- en de Waalsekaai.
- ze deel uitmaakt van het verkavelingsplan dat rond 1875 en haar naam kreeg in 1876 .
- verschillende straten in de buurt van de Zuiderdokken en van het voormalige Zuidstation werden genoemd werden naar een Belgische stad die in die tijd omwille van economische redenen belangrijk was voor de Antwerpse haven.
- de stad Namen was daar een voorbeeld van, als centrum van de schaliënindustrie.
- een houten schalie
een dun plankje is, dat vroeger door kloven van het hout verkregen werd en tegenwoordig meestal gezaagd wordt.
- houten schaliën kunnen worden gebruikt als dakspanen om een dak mee te bedekken.
- dergelijke dakbedekking vroeger meestal van eikenhout was.
- deze straat zich bevindt op het Kiel tussen de Sint-Bernardse Steenweg en de Karel Mirystraat.
- deze straatnaam verwijst naar de schietschijf van de militaire schietbaan van de Brialmontmilitairen, die deze baan bereikten via 'den Tir', het kasteelachtige bouwsel aan de Sint-Bernardsesteenweg. (Bron : George van Cauwenbergh in 'Gids voor Antwerpen tussen leien en singel).
- er zich op de toegangsweg naar de flatgebouwen aan de Emiel Vloorrstraat, kant Schijfstraat het standbeeld "Groenruimten ook Vrede 1960" van Mark Macken bevindt.
(foto van Alfons Van Camp)
- er op het graspleintje aan de Schiijfstraat dit stenen fonteintje of drinkbak voor vogels staat.
(foto AVC)
- er tegen de gevel van de bibliotheek aan de Schijfstraat, deze hieronder afgebeelde plaat is aangebracht naar een ontwerp van Olivier van Dongen Thema : lezen - boeken - samenspraak
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.