Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden
01-06-2017
Sint-Norbertusstraat
SINT-NORBERTUSSTRAAT
Wist U dat ... ?
- Doodlopend straatje aan de westzijde van de Sint-Amanduskerk, aan de Van Kerckhovenstraat.
- de naam van de straat verwijst naar de rooms-katholieke bisschop en stichter van de Orde der Premonstratenzers. Sint-Norbertus (van Xanten), Sint-Norbertus of Norbert (van Xanten), ook wel Norbertus van Gennep.
- deze geboren werd te Genneperhuis bij Gennep, omstreeks 1080 en stierf te Maagdenburg, op 6.6.1134.
- de Sint-Michielskaai een gedeelte is van de Scheldekaaien op de rechteroever, gelegen aan de rand van het Zuid tussen de Sint-Michiels- en de Scheldestraat.
- de aanleg van deze kaaien terug gaat tot het grootschalige infrastructuurproject dat tussen 1877 en 1885 door de rechttrekking van de Schelde een nieuwe havenstrook ontwikkelde.
- in 1877 de werken werden aangevat en op 26 juli 1885 de nieuwe Scheldekaaien officieel werden ingehuldigd.
- de oude Sint-Michielskaai, die zich ten westen van de Sint-Michielsabdij van aan de Kromme Elleboogstraat tot aan het Sint-Michielsbolwerk uitstrekte, dateerde al van 1596.
- de naam van de straat verwijst naar de voormalige Sint-Michielsabdij gebouwd door de norbertijnen in 1124.
- rnd 1815 de kaai opnieuw werd aangelegd tot aan de Arsenaalstraat, en bij de rechttrekking van de Scheldekaaien werd de kaai verlengd tot aan de Scheldestraat.
zicht op de Sint-Michielskaai (foto van Alfons Van Camp)
- deze straat gelegen is tussen de St-Michielskaai -en de Kloosterstraat.
- de Kloosterstraat aanvankelijk Sint-Michielsstraat (platea Sancti Michaelis) genoemd werd en later "Cloosterstraten van Sint-Michiels" (vermelding in 1584).
- de naam van de straat verwijst naar de voormalige Sint-Michielsabdij gebouwd door de norbertijnen in 1124.
- hun erf zich uitstrekte van Kloosterstraat tot Schelde en van Kromme Elleboog- tot Goede Hoopstraat.
- vanaf 1803 de abdij met bijhorende gebouwen (onder meer het Prinsenhof) gesloopt werden om plaats te maken voor een arsenaal en scheepstimmerwerven: de kerk, ingericht als entrepot, brandde af in 1830.
- op de vrijgekomen gronden in 1842 de Vlaanderen-, Sint-Michiel-, Verbrande Entrepot- en Arsenaalstraat werden aangelegd.
- Sint-Michiel, de aarstengel voor komt in de Hebreeuwse Bijbel, het Nieuwe Testament en de Koran.
- deze straat is gelegen op het Zuid, tussen de Paleis- en de Moonsstraat.
- ze de grens vormt met het oudere, 16de-eeuwse stadsgedeelte, dat op deze plaats door Van Schoonbeke werd geürbaniseerd rond 1515, die op dat ogenblik de Hinnekeslei werd genoemd.
- de huidige naam werd gegeven in 1864, en verwijst naar de nabijgelegen
Sint-Laurentiuskerk.
- er bezijden de Sint-Laureisstraat ter hoogte van de Korte Achertomstraat een nieuwbouwwijk is ontstaan op de gronden van de voormalige
Zuidervelodroom,
(geopend werd in1898) (foto van Alfons Van Camp)
en nu gelegen is tussen de Haantjeslei en de Sint-Laureisstraat.
- deze straat onderbroken wordt aan de Haantjeslei-Belegstraat om dan verder te gaan richting Francis Wellesplein.
- er op dat stuk van de straat, samen met de Boudewijns -en Diercxsenstraat, het gebouw van het vroegere Bell Telephone MFG was gevestigd en nu ingenomen werd door de administratieve diensten van de stad en de naam van het gebouw thans
- deze straat zich bevindt tussen de Viaduct Dam en de Sint-Jobstraat.
- de naam Lazarus verwijst naar een mannennaam die in het NieuweTtestament voorkomt.
- daarin sprake is van twee mannen die Lazarus heten. De eerste is een fictieve persoon die in een gelijkenis van Jezus Christus voorkomt en bij de ander betreft het een volgens de Bijbel werkelijk bestaand persoon die door Jezus uit de dood is opgewekt.
- deze kaai zich bevindt op het Eilandje te Antwerpen, en evenwijdig loopt met het Bonapartedok.
- Deze kaai is genoemd naar een schans uit de Spaanse tijd, die ongeveer aan het begin van de Amsterdamstraat was gelegen.
- er tevens het lichtschip de WEST-HINDER gemeerd ligt
foto van Alfons Van Camp
- dit het laatste werkend en bemand lichtschip was in West-Europa.
- het zich nog in de originele staat bevindt.
- het in 1944 vervangen werd door een elektronisch lichtplatform en door de Vlaamse Gemeenschap geschonken werd aan het Nationaal Scheepvaartmuseum.
- het nu te bekijken valt in haar nieuwe thuishaven, nl het Bonapartedok juist naast het MAS.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. .: bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken
WEST-HINDER West-Hinder is de naam van een zandbank op 40 km voor de Belgische kust. Om schepen op deze drukke vaarroute daarvoor te waarschuwen, wordt een lichtschip nabij die hindernis gelegd, een soort drijvende vuurtoren, die bij mist ook met geluidssignalen kan waarschuwen en zelfs via radio en onderwater waarschuwingsseinen kan geven. Op een scheepswerf in Oostende worden in 1950 drie identieke lichtschepen gebouwd, allemaal met de naam West-Hinder, maar genummerd van I tot III. Twee schepen lossen elkaar regelmatig af, het derde schip dient als reserve voor als een van beide andere schepen voor onderhoud uit de vaart genomen moet worden. Tot 1994 hebben deze schepen dienst gedaan, daarna zijn ze uitgeleend door de Belgische Staat. De West-Hinder I is in Rupelmonde terechtgekomen als een soort bezoekerscentum, West-Hinder II is uitgeleend aan themapark Seafront in Zeebrugge en hier in het Bonapartedok ligt de West-Hinder III
- - - - -
Deze kaai is genoemd naar een schans uit de Spaanse tijd, die ongeveer aan het begin van de Amsterdamstraat was gelegen. In de nacht van 29 op 30 november 1600 voeren de Watergeuzen een aanval uit op een Spaanse vloot, die in Antwerpen voor anker ligt om fort Rammekens nabij Vlissingen te gaan aanvallen. Dat fort is in handen van de Geuzen en hindert het verkeer op de Schelde. Maar wanneer de Geuzen van dat Spaanse plan horen, vertrekken ze in het geheim vanuit Dordrecht onder leiding van de in Vlissingen geboren vice-admiraal Joos de Moor en zijn schip de Zwarte Gallei van Dordrecht. Ze slagen erin om een driedeks Spaans admiraalsschip en nog acht andere Spaanse oorlogsbodems te veroveren en daarmee bij het krieken van de ochtend weg te varen. Om dat voortaan te voorkomen besluiten de Spanjaarden tot de aanleg van een fortificatie, waarvan de eerste steen wordt gelegd op 10 augustus 1601, de feestdag van de heilige Laurentius van Rome, een bij de Spanjaarden populaire sint, vandaar dus de naam van hun schans. Die is afgebroken in 1862.
- deze straat zich bevindt in de omgeving van de Meir, en loopt van de Meirbrug tot aan de Wijngaardbrug.
- ze genoemd werd naar de Katelijnepoort ter hoogte van de Korte Nieuwstraat: deze stond een weinig achter de Calvarie op de brug namelijk op de plaats van de voormalige Sint-Catherinakapel. Circa 1320 werd de vestingwal geslecht en de straat geopend op de buitenkant van de gracht. Laatst genoemde werd gedempt in 1819.
- de poort bleef staan tot 1540. De naam van de straat werd later verbasterd tot "Cattevest" en "Kattenvest"; een andere benaming was "Kriekenvest".
- ze tot midden 19de eeuw het een smalle donkere doorgang was , en circa 1855 verbreed ter gelegenheid van de opening van de Sint-Paulusstraat.
- er in het begin van de straat het gebouw van de voormalige"Agence Maritime Internationale "is gelegen, dat nu omgebouwd werd in appartementen en loften.
(foto van Kris Vandevorst -Vlaamse Gemeenschap)
- er voorbij dit gebouw de Israëlietenstraat is gelegen met een zijingang naar de Handelsbeurs.
(foto van Alfons Van Camp)
- er ter hoogte van het kruispunt met het Kipdorp, aan de zijgevel van de Carolus Borromeuskerk aan de kant van de Sint-Katelijnevest deze prachtige voorstelling met engelen te bewonderen is.
- de vermelding op de gevel luidt : "Geloofd zij Jesus Christus in het Allerheiligste sacrament".
- de Sint-Jorispoort gelegen is tussen de Leopoldplaats en het Mechelseplein.
- ze getrokken werd in 1543-45 op gronden van de "gasthuisbeemden" van de oude Sint-Joriskerk naar de Sint-Jorispoort (Keizerspoort), vandaar vaak "Poortstraat" en "Voortstraat" genoemd en in de 18de en 19de eeuw "Sint-Jorispoortstraat", sinds 1937 "Sint-Jorispoort".
- de naam van de straat verwijst naar de heilige Joris (Georgius) van Cappadocië (gestorven 23 april 303) die een martelaar is en heilige.
- sinds 1222 patroon (beschermheilige) is van Engeland (Engels: Saint George).
(foto van het Katholieke Geloof)
- er in onmiddellijke omgeving van deze straat, nl aan het Mechelseplein de Sint-Joriskerk is gelegen.
(foto van Alfons Van Camp)
- er in deze kerk dit mooie glasraamis te bekijken
- deze straat zich bevindt in de wijk "Stuivenberg" tussen de Essenstraat aan de Dambruggestraat en de Gasstraat.
- de naam "Sint-Jobsstraat" dateert van 1846 voor het zuidelijke gedeelte van de straat dat sedert 1866 "Gasstraat" heet, het noordelijk gedeelte, in zijn huidige vorm aangelegd in 1876, kreeg de voormalige naam.
- tussen het spoorwegemplacement van de Hoofdgoederennatie en dat van station Stuivenberg-Dam werd in 1877 de zogenaamde Viaduct-Dam in verhoging aangelegd, waardoor het meest noordelijke uiteinde van de Sint-Jobsstraat werd ingepalmd. Om het hoogteverschil tussen Sint-Jobsstraat en Viaduct-Dam te overbruggen werd teneinde de Sint-Jobsstraat de thans nog bestaande dubbele steektrap met smeedijzeren leuning en gietijzeren postamenten gebouwd naar een ontwerp van 1883..
(foto van Alfons Van Camp)
- er zich op de hoek de Biekorfstraat het voormalig politiebureel van 1902-03 bevindt. (foto van Alfons Van Camp)
- dit gebouw in de volksmond "den bureau van de Biekorfstraat" werd genoemd.
- het poltiebureel gesloten werd in 1971.
- er nu een dokterspraktijk in gevestigd is.
- er boven de monumentale, met ijzeren hek, het wapenschild van de stad Antwerpen, boven de tekst Politiebureel is aangebracht.
- dit plein gelegen is in het noorden van Antwerpen, tussen de Sint-Gummarus - Vondel - Houwer - Van de Werve - De Pret - Lange Dijk -en Brugstraat.
(foto van Alfons Van Camp)
- het één van de grootste pleinen is van Antwerpen en gelegen is in het noorden van de stad.
- het een vierkante plattegrond heeft met rondom een zoom van bomen.
- er op het plein wekelijkse markten wordne gehouden (op woensdag en vrijdag) maar ook regelmatig grote evenementen worden georganiseerd.
- op 8 augustus 1868 in een collegebesluit werd astgelegd dat het nieuw aan te leggen stadsplein vernoemd zou worden naar herberg Den ouden Sint-Jan.
- er met de daadwerkelijke aanleg van het plein werd begonnen kort daarna, en rond 1870 er mee begonnen.
- er in 1956 in het midden van het plein een kiosk stond, waar eerder vaak orkesten speelden, en gesloopt werd.
- er vanaf 1999 plannen gerealiseerd werden en in 2001 het geheel vernieuwde Sint-Jansplein officieel ingehuldigd werd .erop het plein in 2003 een door de kunstenaar Panamarenko geschonken sculptuur van een vliegenier geplaatst werd, met de titel "Pepto Bismo". (foto van Alf. Van Camp)
- deze straat gelegen is tussen het Kipdorp en de Kipdorpbrug.
- de straat aanvankelijk toehoorde bij de wijk Kipdorp en pas in het tweede helft van de 18de eeuw Sint-Jacobsmarkt werd genoemd.
- de straat genoemd werd naar de Heilige Sint-Jacob
- er zich op de hoek van de Sint-Jacobstraat -en markt het café "In Sint Jacob", te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw, bevindt.(foto van Alfons Van Camp)
- er vooraan in de straat aan het nr 11 het gebouw "DEN GROOTEN ZOT" is gelegen.
- het in de eerste helft van de 16de eeuw gebouwd werd voor Dierick de Moelnere en in de tweede helft van de 16de eeuw in het bezit kwam van ridder Paul van Daen die het hotel uitbreidde met het nabijgelegen huis "HET BRANDIJZER"(nr 13).
- beide gebouwen beschermd worden door een definitief besluit van 4.10.1977 dat op 28.10.1977 verscheen in het Staatsblad.
Huis "Den grooten Zot" (nr 11) uitgebreid met het hieronder afgebeelde "Het Brandijzer" (nr 13)
(beide foto's van Alfons Van Camp)
- dit gebouw eveneens als "Den Grooten Zot" genoemd wordt..
- heden ten dage de "Universiteit Antwerpen Management School - 't Brandijzer" er gevestigd is.
- er op de binnenkoer deze 't sculpture van Eugène Dodeigne (° 1923) zich bevindt.
- dit volledig gerestaureerd werd en in gebruik genomen door de universiteit UFSIA.
(foto van Alfons Van Camp)
- er aan de nrs 16 en 18 de huizen 'T-JACOB Minor en ST.-JACOB Major zijn gelegen.
(fotoAVC)
- deze huizen gebouwd werden in de 16de eeuw door het kerkbestuur van Sint-Jacob.
- er verder op dezelfde kant van de straat de poort van deSINT-JACOBSKERK waar we in de gang het hierna afgebeeld, beeld achter tralies, aantroffen
(foto's van Alfons Van Camp)
- er zich aan het nr 38 HUIS SINT-ANTONIUS bevindt
(foto van Alfons Van Camp)
- de oudste vermelding van dit huis teruggaat tot 1608.
- het tot in 1892 bewoond werd door de familie Van de Werve de Vorsselaer die het verkocht aan de Zusters Franciscanessen der Heilige Familie.
- het ook een rusthuis was, nl. "De Swane" en ten huidige dage onbewoond is en te koop wordt aangeboden.
- er in de straat het vroegere hotel "De Groote Robijn" gelegen is dat gebouwd werd circa midden 16de eeuw, en vanaf 1565 in het bezit van burgemeester Antoon van Straelen, thans Instituut Onze-Lieve-Vrouw Middelares.
- er op het Frans Halsplein, langs de kant van de Sint-Jacobsmarkt dit bronzen figuurtje dat het werk is van Marjet Dooremont (1922) staat met de vermelding op de sokkel : "1992 / Marjet / Dooremont / gieterij Storms".
- op de plint vooraan het beeld : " Er zit een hart onder mijn jas / bond zonder naam".
- er rechts staat : "ik ben het oasemannetje".
- het beeld werd ingehuldigd op 12.4.1993.
- het er is gekomen op initiatief van de bond zonder naam onder impuls van pater Phil Bosmans.
- het verwijst naar meer verdraagzaamheid en het bannen van vreemdelingenhaat.
(foto van Alfons Van Camp)
- er een weinig verder zich het "Geboortehuis van / Hendrik Leys / kunstschilder / 1815-1869" bevindt.
(foto van AVC)
- Hendrik Leys geboren werd te Antwerpen op 18.2.1815 en overleed aldaar op 25.8.1869.
- Hendrik Leys een Belgische graficus was, maar vooral schilder van historische schilderijen, genrestukken en portretten.
- zijn historisch schilderij "De Dertigdagenmis voor Berthal de Haze (1854)" met de gouden medaille bekroond werd op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855.
- hij eveneens een internationale erkenning kreeg op de wereldtentoonstelling van Londen in 1862.
- in datzelfde jaar hij de titel van baron kreeg.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
" INSTITUUT VAN CELST In dit vanaf de straat weinig opvallende gebouw op nr.15 is toch bijzonder erfgoed verborgen. Alles begint bij een lakenwinkel op de Antwerpse Grote Markt, waar de in september 1779 geboren Helena Kums letterlijk en figuurlijk de lakens uitdeelt. Haar echtgenoot Guillaume Van Celst sterft onverwacht jong in 1813, waardoor Helena al op haar 34ste weduwe is. Vier jaar later sticht zij een school voor arme volkskinderen en houdt ze zich ook bezig met de opvang van zwangere ongehuwde meisjes, zogeheten penitenten.
Andere jonge vrouwen sluiten zich bij Helena’s initiatief aan en daaruit groeit een kloostergemeenschap van de Zusters van het Heilig Hart van Jezus, die zich vestigt in het vroegere herenhuis van de familie de Vinck aan Sint-Jacobsmarkt. Helena, die zich voortaan als Helena Van Celst laat aanspreken, neemt de leiding op zich van de nieuwe congregatie, waarbij ze vanaf 1825 hulp krijgt van haar 22-jarige dochter Sophie.
Vooraan aan de Sint-Jacobsmarkt komen de leslokalen voor de kinderen, aan de overkant van een binnenplaats zijn de kloostervertrekken en een neogotische kapel van rond 1850-1860. Die kapel is rijk aangekleed met een orgel van Joseph Märklin, koorgestoelte van Frans-Andries Durlet met acht beeldjes van Joseph Geefs en een altaar van Jan-Baptist De Boeck met een kopie van een werk van Rubens. Maar de penitenten mogen niet tussen de andere meisjes in die kapel plaatsnemen, zij moeten via een gang rond de koorzijde van de kapel – waarin hoge smalle ramen zitten langs de straatzijde van de Paradijsstraat (nu Frans Halsplein) omdat niemand hen zou kunnen zien – naar een hoger gelegen zijruimte, die op de kapel uitgeeft, van waaruit ze de mis kunnen volgen. Een spiegel aan de kapelwand tegenover deze penitentenruimte laat hen toe de priester te zien. Vandaag vallen in de kapel nieuwe kleurrijke glasramen van Wim Geerts op, die onder meer de met het rooms-katholieke christendom verwa nte jodendom, islam en orthodoxie uitbeelden met voor hen specifieke bouwwerken als loofhut, moskee en koepelkerk.
De kapel heeft ook nog een voorruimte, de crypte genoemd, met tussen fraai versierde zuilen een relikwie-altaar, een Heilige Familie en een Maria-met-de-inktpot, een vrij zeldzame uitbeelding van de Heilige Maagd, die in Brugge en Gent verbonden is met legendes waarbij Maria en Jezus een onschuldig tot de galg veroordeelde wever een document bezorgen dat tot zijn vrijlating leidt (Brugge) of een dichter zonder inspiratie een prijswinnend stukje poėzie bezorgen (Gent). In de flankerende zijgang een bronzen miniatuurweergave van Leonardo Da Vinci’s ‘Laatste Avondmaal’, waarvan de Belgische abdij van Tongerlo ’s werelds beste kopie bezit.
Iets dieper in deze achterbouw zijn er de Rozenkamer, waar de leerlingen hun diploma overhandigd kregen tussen wanden, behangen met papier met rozenmotief . Nog een deur verder is er de Kapittelzaal, waar novicen in de orde werden opgenomen of waar zusters bestraft werden voor misstappen.
Na de dood van Helena op 84-jarige leeftijd in 1864 zet dochter Sophie haar werk voort tot 1878. Daarna wordt het Van Celstinstituut rond 1920 een kostschool voor meisjes vanaf 5 jaar. In 1948 wordt in Westmalle een huis aangekocht waarvan een tehuis voor kleuters wordt gemaakt en waarheen in 1967 ook het noviciaat van de congregatie verhuist. In 1951 wordt als privéschool in Antwerpen gestart met een handelsafdeling, die in 1960 een volwaardige handelsschool wordt met in 1968 een nieuwe uitbreiding aan de Italiėlei. In 2008 is Van Celst een fusie aangegaan met handelsschool Sint-Lodewijks (nu Karel de Grote hogeschool), waarbij aan de Sint-Jacobsmarkt de opleidingen ‘Toerisme’ en ‘Onthaal en public relations’, plus de 7de specialisatiejaren van de handelsopleidingen blijven gehuisvest. Het is hier dus allerminst een doodse bedoening geworden, ondanks dat de zusters intussen met pensioen zijn".
- deze straat gelegen is in de omgeving van het Sint-Jansplein, tussen de Dambruggestraat en de Oude Steenweg.
- er reeds in 1580 melding van wordt gemaakt als "Muelekenstraetken" en in 1846 als "Sint-Jansstraat"en dat kort daarop de huisige naam werd aangenomen.
- deze naam v erwijst naar de heilige
Gummarus (Gommarus) van Lier(Wikipedia)
- deze geboren werdte Emblem en overleden ca.714;
- hij een ridder was aan het hof van Pepijn van Herstal en volgens de legende de stichter van Lier.
- hij de patroon is van allen die met een breuk te kampen hebben.
- deze straat zich bevindt in de wijk "Seefhoek", tussen de Dambrugge- en Diepestraat.
- ze geopendwerd in 1846 op gronden van het Sint-Elisabethziekenhuis.
- deze school gelegen is op het pleintje van de Elisabethstraat nr 38, tussen de Grein -en de Delinstraat.
- ze geopend werd op 11.11.1867.
- zij gebouwd werd naar een ontwerp van stadsarchitect Pieter Jan August Dens en de vergroting van de zijvleugels gebeurde on de leiding van Gustav Royers 1891- 92.
- het plein gedomineerd wordt door het oude schoolgebouw, waar de stdelijke meisjesschool nr 4 is ondergebracht .
-
foto van Alfons Van Camp
- er zich op het pleintje een premtrostation bevindt en deze halte ons ondergronds met tramlijn 6, terug brengt naar het Centraal Station ofwel naar de Groenplaats.
- het plein gedomineerd wordt door het oude schoolgebouw, waar de voormaige lagere school was ondergebracht .
- deze steenweg loopt van de Kolonel Silvertopstraat in Antwerpen tot de Bredestraat in Hemiksem.
- wat thans Sint-Bernardsesteenweg heet een gedeelte was van de provinciale weg van Antwerpen via Hoboken en Hemiksem naar Schelle en Niel en klimt vermoedelijk op tot de 17de eeuw.
- de naam werd officieel in 1846 en verband houdt met het klooster van Sint-Bernards, dat in 1245 vanuit Vremde - stichting circa 1237 - naar Hemiksem aan de Schelde werd overgebracht.
- er op de splitsing van de Sint-Bernardsesteenweg en de Emiel Vloorsstraat het gebouw van "De Voorzorg" is gelegen.
(foto van Alfons Van Camp)
- dit gebouw van de hand van architect WM Engeneering Labo is.
- er op 5.1.2004 een aanvang werd gemaakt met de bouw, waarvan het afgewerkt werd op 30.9.2005.
- de voorzorg een mutualiteit is dat vroeger "de bond Moyson" genoemd werd.
- zij sterke voordelen, diensten en advies geven.
- ze eveneens zorg -en comfort, gezond en actiefprojecten aanbieden.
- hun slogan naar hun leden luidt : "Jouw zorg is onze zorg".
- in de inkomhal zich een tentoonstellingsruimte bevindt geschikt voor bv beeldhouwwerken zoals bijvoorbeeld deze onderstaande beelden (beeldhouwer door ons nog niet gekend).
(foto's van Alfons Van Camp)
- er rechts bezijden de steenweg, het Sint-Catharinaplein ligt (nvdr : wordt later besproken).
- en links het Kielpark is gelegen waar voor het park het beeld "De Sereniteit" staat opgesteld.
(foto van Alfons Van Camp)
- dit beeld vroeger voor het Politiebureel van Zone Zuid tegenover de Zaanstraat stond en het verplaatst werd naar zijn huidige plaats voor het Kielpark.
- het politiebureel van zone zuid vroeger het bureel was van de 6de wijk is.
. (foto van Alfons Van Camp)
- het van de hand van de beeldhouwer van Henri Puvrez is (° Sint-Jans-Molenbeek 1893 en gestorven in Antwerpen in 1971).
- er verder op de steenweg voorbij het politiebureel, voor de ingang van de feestzaal deze "rat" te vinden is.
(foto van Alfons Van Camp)
- dit beeld een hommage is aan het Kiel, en verwijst naar de "Ratten van 't Kiel", meer bepaald naar den Beerschot.
- het meer heeft van een weergave van een konijn dan van een rat
- dit beeld op 4 september 2006 voor de Feestzaal van het Kiel werd geplaatst.
- het de bedoeling van dit beeld was dat de nieuwe steenweg opgewaardeerd zou worden en tevens met een verwijzing naar den Beerschot.
- er van dit beestje kleinere afbeeldingen te vinden zijn op de arduinen zit - of afbakeningsblokken in de Abdijstraat.
- er verder op de Sint-Bernardsesteenweg tegenover de Abdijstraat zich het winkelcentrum den "Tir" bevindt
(foto van Alfons Van Camp)
- den Tir of "Gemeenteschietbaan der Burgerwacht" werd gebouwd in 1880 naar een ontwerp van stadsingenieur G. Royers.
- de inhuldiging gebeurde op 13.8.1881 met een internationale schutterswedstrijd. Den TIR was het oefenterrein van de burgerwacht, de "garde civique".
- na 1918 den TIR zijn functie als schietbaan verloor en vanaf nu een winkelcomplex is.
- er vroeger naast den TIR er de "National" was, die zowel als cinema (NOVA) of als danszaal gebruikt werd.
- in 1929 de cinema "Nova" opgedoekt werd.
- op de steenweg er ook nog de "Conscience", tegenover het kerkhof (Kielpark), was die bij oudere Kielenaars beter bekend als "vlooienbak" .
- deze cinema een paar jaar voor de Wereldoorlog II veranderde de naam in "Micro". er op de hoek van de Alfons De Cockstraat er vanaf 1937 Ciné "Centra", de modernste bioscoopzaal op het Kiel., was.
oude foto van ciné Centra op de hoek van de Alfons De Cockstraat en de Sint-Bernardsesteenweg
- er juist tegenover een doorgang is met de naam Frank Gorusstraat (nvdr : reeds besproken bij de letter "G".
- er zich aan de overzijde de Kielse blokken gelegen zijn die weder opgebouwd werden in 1950 onder leiding van E. Craeye, bouwheer van de "Antwerpse maatschappij voor Goede Huisvesting", thans "Huisvesting" genoemd
- deze blokken geteisterd werden door een V-bom op 9.12.1944 om 11.37 uur.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.