Compostela-tocht Claude Gekiere
Foto
Inhoud blog
  • DAG 9: Castets - Moorslede - Deinze
  • DAG 8: Santurtzi - Castets
  • DAG 7: Santillana del Mar - Comillas - Santurtzi
  • DAG 6: Cangas de Onís - Potes - Fuente Dé - Santillana del Mar
  • DAG 5 Santiago de Compostela - Covadonga - Cangas de Onís
    Categorieën
    Finis coronat opus
    25-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saint-Thomas-de-Conac - Saint-André-de-Cubzac
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Saint-André-de-Cubzac is een gemeente in het Franse departement Gironde (regio Aquitanië) en telt 7234 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Bordeaux. De oppervlakte van Saint-André-de-Cubzac bedraagt 23,1 km², de bevolkingsdichtheid is 313,2 inwoners per km².

    In de omgeving:
    Bordeaux (229.900 inwoners (2005), agglomeratie 753.931 (1999)) is een stad in het zuidwesten van Frankrijk, de hoofdstad van het departement Gironde en de regio Aquitanië. Het is de historische hoofdstad van de regio Gascogne.
    Sinds 2007 staat de binnenstad van Bordeaux op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
    De voetbalclub van Bordeaux is Girondins de Bordeaux, een topclub in de Ligue 1, de hoogste Franse divisie. De club bestaat sinds 1881. Hun kleuren zijn marineblauw-wit. Het Chaban-Delmas stadion (34.440 plaatsen) is hun thuisbasis.Belgen die in Bordeaux hebben gespeeld, zijn Gilbert Bodart, Enzo Scifo, Marc Wilmots en Patrick Vervoort. Raymond Goethals heeft er twee keer getraind.
    Bordeaux beschouwt zichzelf als wereldhoofdstad van wijn. In de omgeving van de stad, in de wijnstreek Bordeaux produceren talrijke wijngaarden vele prestigieuze en minder prestigieuze wijnen. Rondom de stad ligt 117.514 hectare wijngaard, werken er 14.000 wijnproducenten en 400 wijnhandelaren.

    Verslag van de rit van Saint-Thomas-de-Conac naar Saint-André-de-Cubzac:
    * Vertrokken op 25 juni 2010 om uur.
    * Afstand: 54,46 km
    * Route via Saint-Thomas-de-Conac, Saint-Sortin-de-Conac, Saint-Ciers-sur-Gironde, Azac, Etauliers, Ragonneau, Saint-Girons-d’Aiguevives, Tauriac, Saint-Gervais, Saint-André-de-Cubzac.
    * Tijd: 2 uur 34 minuur
    * Gemiddelde uursnelheid: 21,16
    * Maximumsnelheid: 46,81 km / uur

    Logement bij:
    Helene et Michael Affatato
    SCEA M et H Affatato
    Château La Gatte
    33240 Saint-André-de-Cubzac

    Netjes en proper, doch je leeft hier op een oud wijnkasteel: mooie douche met sproeikoppen en lavabo, doch zonder warm water, verwarming met chauffage, doch niet aangesloten; stoel die niet mag of beter niet kan bezeten worden. Visueel oogt het mooi op het eerste zicht. De eigenaar is van Amerikaanse afkomst, doch met roots uit Italië (iets wat zijn naam verklaart).
    In de avond volgt de wijnproeverij, en we besluiten een aantal flessen witte, rosé en rode wijn mee naar België te brengen. Het ontbijt vóór het vertrek 's anderendaags naar ons vaderland daarentegen is zeer uitgebreid.

    Verslag van de rit:
    Vertrokken om 10.00 uur. Vandaag staat een korte rit op het programma, maar niettemin toch wat lastig. Praktisch gans de rit gereden tussen de wijngaarden. De grens van de Charente-Maritime met de Gironde wordt overschreden in Saint-Ciers-sur-Gironde.
    Er zijn drie Côtes: Côte de Blaye, Côte de Bourg en de Côte du Bordeaux-Superieur. Dat verwijst niet alleen naar de wijnstreken, maar denk ook aan de hellingen met de fiets. Aankomst rond 13.00 uur in het gastverblijf.
    In de namiddag bezoeken we de stad Blaye, gekend om zijn ommuurde wallen van zijn fort (door de Unesco als Werelderfgoed gekend), en zijn overzet op de Gironde naar de Medoc-streek. De stad zelf ligt er verweesd uit. Op de terugweg gaan we naar de kerk van de Tempeliers in Magrigné. De temperatuur komt boven de 34 graden.

    25-06-2010, 00:00 Geschreven door Claude Gekiere


    24-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saint-Porchaire - Saint-Thomas-de-Conac
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Saint-Thomas-de-Conac is een gemeente in het Franse departement Charente-Maritime (regio Poitou-Charentes) en telt 555 inwoners (2004). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Jonzac. De oppervlakte van Saint-Thomas-de-Conac bedraagt 27,7 km², de bevolkingsdichtheid is 20,0 inwoners per km².

    In de omgeving:
    Saintes (uitspraak: Sénte) is een gemeente in het departement Charente-Maritime in de regio Poitou-Charentes. De plaats is meer dan tweeduizend jaar geleden gesticht door de Romeinen aan de rivier de Charente. Zij noemden de plaats Mediolanum Santonum naar de Gallische stam der Santonen die in die tijd de Saintonge streek bevolkten.
    Saintes ligt in een bocht van de rivier Charente tussen La Rochelle en Bordeaux aan de snelweg A10. De stad telde in 1999 25 595 inwoners zonder de voorsteden en 51 542 inwoners met de voorsteden.
    Vooraf aan de romeinse verovering woont de Gallische stam der Santonen in de streek bij de rivier de Charente. Dit volk geeft zijn naam aan de streek Saintonge en de stad Saintes. Men weet niet of Saintes al bestond als Gallische plaats, maar de Romeinen ontwikkelen Mediolanum Santonum onder keizer Augustus. Gelegen aan de Via Agrippa, de belangrijke weg uit Lugdunum (Lyon), speelt de stad al vroeg een belangrijke rol en ze wordt in de Ie eeuw na Chr. de hoofdstad van de civitas santonum (stad der Santonen, romeinse administratieve onderverdeling) en van de provincie Gallia Aquitanea. Die functie gaat in de IIe eeuw over naar Poitiers, daarna in de IIIe eeuw naar Bordeaux, maar Saintes gaat vanaf het begin van de IIe eeuw achteruit.
    Als hoofdstad van de grootste provincie van Gallia is Saintes begiftigd met een groot aantal monumenten : een amfitheater, een triomfboog, de boog van Germanicus die op de toenamlige brug over de Charente stond, de thermen van Saint-Saloine en een aquaduct. Men schat dat de stad toen ruim 15000 inwoners telde en dat de stadsgrenzen overeenkwamen met de huidige stadsgrenzen.
    Volgens een legende zou de stad al vroeg gekerstend zijn door Sint Eutrope, een bisschop en martelaar, maar uit onderzoek blijkt dat de kerstening veeleer pas begonnen is in de IVeof Ve eeuw. Na een periode van achteruitgang bouwt men in de IIIe eeuw stadsmuren en sluit de stad zich op binnen de Charente. Voor de bouw van de stadsmuur werd materialen gebruikt van het oude Romeinse forum en van de andere oudheidkundige gebouwen.

    Verslag van de rit van Saint-Porchaire naar Saint-Thomas-de-Conac:
    * Vertrokken op 24 juni 2010 om 10.00 uur.
    * Afstand: 63,41 km
    * Route via Saint-Pochaire, Le Breuil, Soulignonne, Corme Royal, Pisany, Montchamps, Thézac, Montpellier-de-Médilan, Saint-André-de-Lidon, Touchay-la-Foy, Boutenac-Touvent, Lorignac, Saint-Dizant-de Gua, Conac, Saint-Thomas-de-Conac.
    * Tijd: 3 uur 01 min
    * Gemiddelde uursnelheid: 21,00
    * Maximumsnelheid: 49,82 km / uur

    Verslag:
    Na een mooi geserveerd ontbijt, waarvan we weliswaar niet veel aten – herinner van gisteravond de vissoep en de sardines ‘a la plancha’ en daarvoor nog de oesters met witte wijn – wuift de vrouw des huizes ons uit. Bonne route!
    Het landschap ziet er alleszins behalve vlak uit. Het is goed dat er vandaag een minder lange afstand af te leggen is. Het uurgemiddelde liegt er niet om. Na iedere afdaling opnieuw een beklimming.
    In Thézac beginnen de eerste Gironde-wijngaarden. Het is de streek van de Pineau, de cognac en de Pineau-de-Charentes, waar verscheidene wijnboeren hun handel aan de passant willen verkopen.
    De laatste beklimming vóór het binnenrijden van Conac gelijkt op die van de muur in Geraardsbergen: dus moet ik wel degelijk van de fiets… Daarbij valt te noteren dat de temperatuur intussen oploopt tot 32 graden.
    Aangekomen rond 13.30 uur, hebben we ruimschoots de tijd om met de wagen de streek van de Gironde te bezoeken. De vrouw des huizes geeft wat uitleg over wat er al zien is: Talmont-sur-Gironde met zijn verkeersvrije winkelstraatjes (parking vóór het binnenrijden van dit commercieel gedoe) die lijken op een beetje Sluis of Hulst… In Merchers hebben we het Nonnenstrand (plage des Nonnes) tussen de Falaisen. Verdergelegen is de stad Royan, voor ons vergelijkbaar met Nice en de Promenade des Anglais.

    Het logement:
    Het verblijf is in een zeer klein dorpje. John en Dominique Degorce-Noble verwelkomen ons met een frisse drank. De kamer is zeer netjes.
    De uitbating door dit koppel gebeurt sinds 2008. De man van Engelse afkomst, de vrouw is in haar jonge jaren naar Engeland gaan wonen als ‘au pair’. Recent zijn ze dus naar Frankrijk geëmigreerd.

    24-06-2010, 00:00 Geschreven door Claude Gekiere


    23-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saint-Romans-les-Melle - Saint-Porchaire
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Saint-Porchaire is een gemeente in het Franse departement Charente-Maritime (regio Poitou-Charentes) en telt 1335 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Saintes. De oppervlakte van Saint-Porchaire bedraagt 17,4 km², de bevolkingsdichtheid is 76,7 inwoners per km².

    In de omgeving:
    Saint-Jean-d'Angély is een gemeente in het Franse departement Charente-Maritime (regio Poitou-Charentes) en telt 7491 inwoners (2004). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Saint-Jean-d'Angély.De oppervlakte van Saint-Jean-d'Angély bedraagt 18,8 km², de bevolkingsdichtheid is 398,5 inwoners per km².

    Verslag van de rit van Saint-Romans-les-Melle naar Saint-Porchaire:
    * Vertrokken op 23 juni 2010 om 09.15 uur.
    * Afstand: 72,89 km
    * Route via Saint-Romans-lès-Melle, Etrochon, Secondigue-sur-Belle, Chizé,Dampierre-sous-Boutonne, Blanzay, Antezant, Saint-Jean-d’Angely, Mazeray, Bignay, Les Bertons, Saint-Savinien, La Ronardière en Saint-Pochaire.
    * Tijd: 3 uur 02 min
    * Gemiddelde uursnelheid: 24,01
    * Maximumsnelheid: 51,72 km / uur

    Verslag:
    De dag begint goed: géén wolkje aan de lucht, bij het mooi geserveerd ontbijt voor het eerst vers appelsiensap. In de loop van de dag zal de temperatuur zelfs oplopen tot 31 graden.
    Corinne Guizard wijst de weg naar Etrochon, maar goed de GPS toont hetzelfde.
    Vanuit Chizé is er wel een omleiding via Ville-sur-Eau en Le Vert. Enfin, een ‘omleiding’ omdat we ondervinden dat de GPS in Frankrijk niet altijd de juiste toestand weergeeft.
    In Dampierre-sous-Boutonne denken we recht te hebben op een koele verfrissing, daar wrdt ook de stempel geplaatst in het boekje in ‘le Mairie’. Dit is het laatste dorp in de Deux-Sèvres; we komen nu in het departement van Charente-Maritime.
    In Saint-Jean-d’Angely wordt halt gehouden. Er is daar een markt aan de gang met de zuiderse producten en in ‘les Halles’ bemerken we de verkoop van vlees, vis en groenten. Er wordt een ½ kg kersen gekocht die we al wandelend opeten, maar spoedig gaan we nog eens een ½ kg aankopen met daarbij ditmaal wat platte abrikozen.
    13.00 uur: tijd om opnieuw te vertrekken, ditmaal tot in Saint-Savinien: een mooie oude stad gelegen aan de oevers van de Charente.
    Rita heeft zin in oesters. We gaan naar de kuststreek en meer bepaald naar Marennes, gekend om zijn oesterkweek. 's Avonds volgt met dat mooie terrasjesweer nog een dîner, uiteraard vis...

    Het logement:
    Annie-France en Serge Chanselle hebben een zeer mooi verblijf voor hun gasten. De eerste inschrijving in hun gastenboek dateert van 2008.



    23-06-2010, 00:00 Geschreven door Claude Gekiere


    22-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La-Ferrière-en-Parthenay - Saint-Romans-les-Melle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Saint-Romans-lès-Melle is een gemeente in het Franse departement Deux-Sèvres (regio Poitou-Charentes) en telt 638 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Niort. De oppervlakte van Saint-Romans-lès-Melle bedraagt 8,9 km², de bevolkingsdichtheid is 71,7 inwoners per km².

    In de omgeving:
    Niort is een gemeente in het Franse departement Deux-Sèvres (regio Poitou-Charentes) en telt 60 486 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Niort. De rivier Sèvre Niortaise is naar deze stad genoemd.

    Verslag van de rit van La-Ferrière-en-Parthenay naar Saint-Romans-les-Melle:
    * Vertrokken op 22 juni 2010 om 09.15 uur.
    * Afstand: 77, 9 km
    * Route via La Ferrière-en-Parthenay, Saurais, La petite Melleraye, Beaulieu-sous-Parthenay, Vouhé, Saint-Lin, Saint-Georges-de-Noisné, Danzay, Combré, Saivres, Saint-Maixent-l’Ecole, Saint-Martin de-Saint-Maixent, Gentray, Boisne, La Pergelerie, Reigné, Douhault, Vitré, Celles-sur-Belle, Le Luc, en tenslotte aankomst rond 17.00 uur in Saint-Romans-lès-Melle.
    * Tijd: 2 uur 54 min
    * Gemiddelde uursnelheid: 22,34
    * Maximumsnelheid: 49,36 km / uur

    Verslag:
    Als men de kaart van de streek van Niort bekijkt, ziet men dat dit gebied waar we vandaag zullen doorrijden nogal heuvelachtig is: le pais des collines.
    Le vert et le bleu : wij rijden door immer groene gebieden : bossen en velden, af en toe onderbroken door kleine dorpsgemeenschappen. De hemel kleurt blauw, ’s middag is de temperatuur al opgelopen tot 22 graden. De noordoostenwind is afgenomen en dat leidt tot meer zomerse toestanden.
    Het ontbijt in de ‘paardestallen’ is niet zo denderend ; wij gaan op zoek naar wat beter: chocoladekoeken in Beaulieu-sous-Parthenay …
    Rond de middag komen we aan in Saint-Maixent-l’Ecole waar de abdijkerk van ver te zien is. Deze abdijkerk is toegewijd aan de H. Agapit, in leven een monnik zijnde. In het toeristische bureau wordt ook de stempel gevraagd. Daarna een frisse pint op een terras, waar de garçon een trui draagt met de naam Supply. Dat is duidelijk geen toeval dat we daar op terras gaan.
    In Celles-sur-Belle (Belle = naam van een riviertje) bezoeken we de Abbaye Royale, waar een gidse ons de geschiedenis vertelt die teruggaat tot in de 10de eeuw.

    Het logement:
    Het verblijf is deze keer bij Corinne Guizard in Saint-Romans-lès-Melle. Zeer vriendelijke ontvangst met taart (farine de noisettes) staat ons te wachten. Leuke verblijfsaccommodatie.



    22-06-2010, 00:00 Geschreven door Claude Gekiere


    21-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vellèches - La-Ferrière-en-Parthenay
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Verslag van de rit van Vellèches naar La-Ferrière-en-Parthenay:
    * Vertrokken op 21 juni 2010 om 09.45 uur.
    * Afstand: 70,68 km
    * Route via Vellèches-Blonnerie, Usseau, Thuré, Ouzilly, Thurageau, Vouzailles, Chalandray en aankomst in La Ferrière-en-Parthenay rond 14.00 uur.
    * Tijd: 3 uur 12 min
    * Gemiddelde uursnelheid: 21,98
    * Maximumsnelheid: 52,72 km / uur

    Le vent dans le dos et le vert.
    Dat is samengevat wat wij vandaag gedaan en gezien hebben: de wind van achteren en rijden door de bossen en de velden. Het eerste gedeelte was niet te min qua heuvels: lange stijgingen en lange afdalingen. Bij het ochtendkrieken was de hemel kraakhelder. Inderdaad, de zomer begint blijkbaar vandaag.
    De stempel wordt afgehaald in het stadhuis van Scorbé-Clairvaux. Bij de middag kwam de bewolking al wat opzetten, om dan in de loop van de namiddag opnieuw wat zonneschijn tussen de bewolking te bespeuren, doch er viel geen regen vandaag.
    Rond de middag was de resterende pic-nic voldoende om calorieën op te doen. Als toetje of als dessert waren de kersen en de krieken langs de weg van goede smaak.
    In de namiddag bezochten we de stad Parthenay (op een 15 km gelegen), waar in de loop van de avond zoals gebruikelijk ik Frankrijk op 21 juni ‘la fête de la musique’ plaatsvindt.

    Het logement in La-Ferrière-en Parthenay (in het departement Deux-Sèvres) is een 19de eeuwse hoeve. Voor het ogenblik zijn er een 20 tal paarden. Ja, de geur is er al bij het bereiken van de omgeving van de hoeve. De kamer is kraaknet, de douche is er een om ‘U’ tegen te zeggen. Hilaire en Christiane Savatier maken voor hun gasten een zeer goede indruk.

    21-06-2010, 00:00 Geschreven door Claude Gekiere


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 15/06-21/06 2009
  • 04/08-10/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Claude heet u welkom op zijn blog!
    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!