Compostela-tocht Claude Gekiere
Foto
Inhoud blog
  • De kogel is door de kerk !
  • ik kom er opnieuw aan ...
  • The day after
  • Wachtend in de luchthavens van Compostela en Barcelona...
  • Arzua - Pedrouzo - Santiago de Compostela
    Categorieën
    Finis coronat opus
    07-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amiens - Beauvais
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bliksem en donder en de daarbijhorende regenvlagen maken ons wakker en geven ons een somber beeld voor de rest van de dag. We besluiten dan maar in de voormiddag wat te gaan shoppen in het noordelijk gelegen shoppingcentra.
    Met het naderen van de middag zien we toch een paar opklaringen wat me doet besluiten toch de tocht naar Beauvais aan te vatten. en wat verwacht men niet: juist, een paar regenvlagen onderweg; bijgevolg is wat schuilen de boodschap. De 'villages fleuris' en zéker Oursel-Maison vallen op. opnieuw regen, donder en bliksem doen me op zowat 8 km van Beauvais stoppen. Na de afhaling van de stempel in de kathedraal is een (voorlopig) einde gekomen aan het eerste gedeelte van de Santiago-trip. Bij de terugreis naar Deinze houden we voor een pic-nic een halte in Breteuil, rue de la République. Rita vestigt mijn aandacht daar we halt houden, op een plakkaat aan een muur: 'Association généalogique de Picardie'....

    Verslag van de rit van Amiens naar Beauvais:
    * Vertrokken op 07 augustus 2008 om 11.50 uur.
    * Afstand: 45,85 km
    * Route via Amiens, Salouel, Saleux, Vers-sur-Selles, Nampty, Loeuilly, Conty, Luzieres, Monsures, Croissy-sur-Celle, Le Crocq, Oursel-Maison, la Chaussée du Bois d'écu, Maulers, Abbeville-Saint=Lucien, Fontaine Saint Lucien, Guignecourt, Rieux, Villers-Saint-Lucien.
    * Tijd: 02.08 uur
    * Gemiddelde uursnelheid: 21,32
    * Maximumsnelheid: 47,13

    Amiens is een stad in Noord-Frankrijk, de hoofdstad van de regio Picardië en van het departement Somme;
    De stad ligt circa 115 km noordelijk van Parijs en telt ongeveer 137.000 inwoners, die Amiénois worden genoemd.De naam herinnert aan de Belgische volksstam der Ambiani.
    Amiens heeft een universiteit en is een belangrijke industriestad (textiel).De schrijver Jules Verne bracht een groot deel van zijn leven door in Amiens, stierf er en ligt er begraven.Zijn naam werd ook gegeven aan het stenen circus Cirque Jules Verne van Amiens. Het is één van de zeven stenen circussen die Frankrijk bezit.
    In de stad staat een van de belangrijkste kathedralen van Frankrijk, de Notre-Dame, die sinds 1981 is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is de grootste gotische kathedraal van Europa. Opmerkelijk genoeg maakt de kathedraal deel uit van nog een ander werelderfgoed, Pelgrimsroutes in Frankrijk, en is de nabijgelegen klokkentoren onderdeel van het derde werelderfgoed in deze stad: Belforten in Noord-Frankrijk.
    De Kathedrale basiliek van Onze-Lieve-Vrouw (Frans Notre-Dame) is de grootste kerk van de Franse stad Amiens, de hoofdstad van Picardië. Het is de grootste gotische kathedraal van Frankrijk en een van de mooiste voorbeelden van de gotiek. Op 12 december 1854 werd zij door paus Pius IX verheven tot basiliek. Sinds 1981 staat de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
    De bouw werd begonnen in 1220, nadat een oudere kathedraal door brand was verwoest. Men begon de bouw met het schip en niet, zoals gebruikelijk, met het koor. Het schip werd voltooid in 1247. Het heeft een hoogte van bijna 43 meter. In 1269 werd de kathedraal voltooid. Tussen 1292 en 1375 werd er een aantal kapellen aangebouwd in de zijschepen. Enkele kenmerken van de kathedraal zijn haar helderheid en de harmonie van de verhoudingen. Ook het grondplan, de driedelige opstand van het schip, de beelden aan de hoofdfaçade en in het zuidelijk transept en het labyrint en andere patronen in de vloer zijn opmerkelijk.

    07-08-2008, 00:00 Geschreven door Claude Gekiere


    06-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arras - Amiens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik fiets en Rita volgt of rijdt voor op een 'route départementale' waar heel weinig verkeer is, behalve bij het verlaten van de stad Arras. Algauw zie ik dat we richting naar het zuiden oprijden: de heuvels van de Vlaamse Ardennen kan ik vergeten als ik door dit gebied fiets. De streek van de Somme herinnert ook aan het oorlogsverleden en hier en daar duiken de oorlogskerkhoven op.
    De velden zijn groen en bruin, ja, bieten en graan zijn hier de streekprodukten!.
    Onderweg, even voor het eindpunt, in Allonville zie ik een collega-fietser, hij wel gepakt en gezakt en met dus wat meer gewicht op de fiets. Hij komt hij Hoeilaart en is onderweg van Arras naar Amiens, alwaar hij de volgende dag wenst door de fietsen naar Bretagne.
    Bij aankomst in Amiens dan naar de Kathedraal en het toerismekantoor voor de afstempeling in het boekje.
    's Avonds hebben we nog wat verpozen op het plein vóór de imposante kathedraal, waar we de verantwoordelijke van "les amis de Saint Jacques de Compostelle", met name Daniel Lévis ontmoeten die ons spontaan een overnachting aanbied, maar daar hadden we zelf al voor gezorgd. Als ik verklaar dat we 's anderendaags naar Beauvais zouden gaan, noteert hij een paar adressen, o.a. in Ailly-sur-Noye, Folleville, Breteuil en Clermont-en-Beauvais. Bij diezelfde ontmoeting komen we in gesprek met een andere persoon: "moi, je fait la généalogie de ma famille qui vient de la Belgique, et le nom de mes deux grandmères est 'Thevelin', elles sont quand-même famille...

    Verslag van de rit van Arras naar Amiens:
    * Vertrokken op 06 augustus 2008 om 11.05 uur.
    * Afstand: 59,63 km
    * Route via Beaurains, Mercatel, Basieux-au-Mont, Baisy-Saint-Martin, Ayette, Bucquoy, Puisieux, Beaumont-sur l' Ancre, Beaumont hamel, Auchonvillers, Englebelmer, Senlis-le-Sec, Baizieux, Héhencourt, Frechencourt, Quemieux en Allonville.
    * Tijd: 02.43 uur
    * Gemiddelde uursnelheid: 21,87
    * Maximumsnelheid: 48,43

    De Grand'Place in Arras, meer dan 1 hectare groot, is al sinds de 11e eeuw de marktplaats van de stad. Oorspronkelijk was de markt omzoomd met houten huizen die vanaf de 17e eeuw door stenen gebouwen werden vervangen. Het oudste dateert van 1467 en heet Les Trois Luppards.
    Het belfort staat op de Place des Héros (heldenplein). Die naam werd na de Tweede Wereldoorlog gegeven om de gefusilleerde inwoners te gedenken. In de volksmond heet het de kleine markt. Hier staan vooral gildehuizen. Tussen 1668 en 1672 bouwde Vauban een citadel in de stad. Omwille van haar slecht gekozen locatie werd ze La Belle Inutile (de mooie nutteloze) genoemd.
    De onderaardse gangen van de stad geven een beeld van de ondergrondse geschiedenis van Arras. Vanaf de 10e eeuw werden de "les bôves", de zogenaamde krijtgroeven, uitgegraven. Door de eeuwen heen hadden ze verschillende functies: kelder, silo, enz. Dit ondergrondse gangenstelsel dat zich onder de hele stad en zelfs over de stadsgrenzen heen uitstrekte, diende eveneens als schuilplaats en verzamelpunt voor de Geallieerden, die hier in 1917 in afwachting van het beslissende offensief in de Slag bij Arras gelegerd waren.

    06-08-2008, 00:00 Geschreven door Claude Gekiere


    Archief per week
  • 26/02-03/03 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 15/06-21/06 2009
  • 04/08-10/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Claude heet u welkom op zijn blog!
    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!