Compostela-tocht Claude Gekiere
Foto
Inhoud blog
  • DAG 9: Castets - Moorslede - Deinze
  • DAG 8: Santurtzi - Castets
  • DAG 7: Santillana del Mar - Comillas - Santurtzi
  • DAG 6: Cangas de Onís - Potes - Fuente Dé - Santillana del Mar
  • DAG 5 Santiago de Compostela - Covadonga - Cangas de Onís
    Categorieën
    Finis coronat opus
    09-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 2 San Sebastián - Burgos

    Vandaag zijn we 9 juni, dag van de verkiezingen in ons land, maar dat brengt voor ons geen hoofdbrekens. Na de goeie nachtrust en een stevig ontbijt nemen we de bus, welswaar in de smalle straatjes voor een rondrit in San Sebastián, de parel van het Baskenland. Een panoramische rit door de hoofdstad van de provincie Guipuzcoa brengt ons langs de oude stad met zijn smalle straatjes, prachtige stranden en vissershaven. Ja dat eerste is correct, maar van prachtige stranden en die vissershaven kwam niet aan de orde. Maneuvreren met de bus leidt tot het aanrijden van een verkeerslicht. De politie komt erbij en na een uurtje zetten de richting Burgos. Intussen geeft de gids een uitleg over de Basken. Oorspronkelijk zijn de Basken een bergvolk met eeuwenoude tradities, een stevig karakter en een groot (bij)geloof. Ook staan zij er bekend voor, om naast hun serieuze levenshouding, uitbundig feest te vieren. We rijden richting Burgos voor (het latere) middagmaal. In de namiddag brengen we een bezoek aan zijn mooie kathedraal waar El Cid en echtgenote begraven liggen. Uitstekende uitleg van de gids maakt ons wijzer van de plaatselijke geschiedenis. Daarna gaan we naar het hotel in het centrum van Burgos voor overnachting en avondmaal. We komen rond 18 uur aan in het hotel Reyes Catolicas, gelegen in de avenida Reyes Catolicas nr 30. Het weder begon met lichte regen en naarmate de dag evolueerde kwam de zon op het toneel. Pelgrims te voet en met de fiets zijn via Burgos op weg naar Compostela.

    De stad Burgos ligt in de regio Castilië en León en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Burgos. Ooit was het de hoofdstad van het koninkrijk Castilië en León, maar die eer is nu vergeven aan Valladolid. De stad met 175.821 inwoners ligt aan de rivier Arlazón en ligt op een hoogte van 860 meter op de Noord-Castiliaanse hoogvlakte. Mede door de kathedraal (op de kathedraal van Sevilla en Toledo na de grootste van Spanje) en het Monasterio de las Huelgas is Burgos een belangrijke pelgrimstad op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela; speciaal voor de pelgrims werd in de Middeleeuwen al een brug aangelegd over de rivier Arlanzón. Verder zult u bij verschillende bezienswaardigheden in Burgos herinnerd worden aan ‘El Cid’. Rodrigo Díaz de Vivar zoals de echte naam van El Cid Campeador luidde, was een Spaanse ridder die in de 11e eeuw uitgroeide tot een nationale held in Spanje. De laatste jaren timmert Burgos enorm aan de weg als culinaire stad en kun je hier goed terecht voor traditionele gerechten met een moderne twist. Burgos, een verrassende en bruisende stad mét geschiedenis.

    09-06-2024, 19:11 Geschreven door Claude Gekiere


    08-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 1 Moorslede - San Sebastián/Donostia

    We vertrekken in Deinze om 3 uur en in Moorslede om 4 uur.  Via autosnelwegen rijden we doorheen West-Frankrijk over Parijs, Tours, Bordeaux en de Landes naar het mooie San Sebastián, net over de Spaanse grens, voor onze eerste overnachting. We zijn met een groep van 33 deelnemers plus de chauffeur en de gids. Die gids is Frans Orbie, hij is de oom van An Orbie die op haart beurt de aangetrouwde nicht is van Rita. Familieverband is dus bewezen. Geen files in Parijs maar wel was het aanschuiven in Bayonne. Om 18.15 rijden we de Frans-Spaanse grens over, het riviertje op die scheiding is La Bidassoa. Het hotel is Silken Amara Plaza, en we worden op de 9de verdieping gedropt. Een mist hangt boven de stad en zodoende zien we niets van de bergachtige omgeving.

    San Sebastian (in het Baskische “Donostia”) ligt in de Spaanse autonome regio Baskenland. De populaire badplaats ligt aan een baai van de Golf van Biskaje aan de Noord-Spaanse kust met ongeveer 200.000 inwoners. De baai van La Concha ligt zomers vol met jachten en trekt daardoor ook veel rijke bezoekers. In het midden van de baai van San Sebastian ligt het eiland van Santa Clara en beide zijdes van het strand van La Concha worden afgeschermd door de twee belangrijke heuvels van de stad, Monte Urgull met het kasteel en Monte Igueldo. Voor surfers is het Baskenland absoluut een aanrader. De golven zijn in deze baai ideaal door de sterke wind en natuurlijke windtunnels.

    De Baskische kustplaats is een van de meest bezochte steden van Spanje. Behalve mooie stranden met boulevards vindt u ook mooie winkelstraten (met enkele chique winkels), gezellige restaurantjes in het oude centrum en een natuurrijke omgeving. De stad kent ook veel leuke festivals, waarvan het filmfestival misschien wel de bekendste is. Tijdens deze periode is San Sebastian Spanje erg levendig met allerlei activiteiten en feestjes.

    08-06-2024, 19:51 Geschreven door Claude Gekiere


    05-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 08 juni 2024: we vertrekken !

    Wij hebben geopteerd voor Reizen Patteeuw uit Moorslede. Geen zorgen dus voor vliegtuig, huur auto, maaltijden, hotels, enz.

    Onze rondreis begint al in het noorden. We rijden door het Baskenland met de uitlopers van de woeste Pyreneeën en de middeleeuwse provinciehoofdstad Burgos. Het echte Spanje van de authentieke Spanjaarden zelf vind je niet terug aan de quasi Europese kust maar hier in het binnenland! Onderweg naar Santiago en doorheen het groene Spanje bewijzen we je dit. Het kenteken van de Santiago-pelgrims is een schelp, daarom vinden wij dit symbool overal terug in Santiago. Cantabrië lijkt een beetje Bretoens of Iers aan de kust, doet een beetje Oostenrijks aan in de Picos (het gebergte), Frans in de Gorges (kloven) en toch is het een stukje Spanje! Bergdorpjes met oude romaanse kerkjes, prachtige kleine stadjes, pittoreske vissershaventjes, groene glooiende weiden, afgewisseld met stukken zandstrand, maken HET verschil met het Spanje van de oostkust. En dit is het geval in het Baskenland, Cantabrië, Asturias en in Galicië, de 4 belangrijkste Spaanse regio’s (comunidades autónomas) die we op onze reis aandoen. Op deze reis maken we kennis met de rijke Spaanse regionale keuken, proeven we van de Spaanse cultuur en geschiedenis en rijden we langs prachtige landschappen. Hoewel Santiago niet bij de deur ligt, zorgen de vele bezoeken voor de nodige afwisseling.

    05-06-2024, 10:23 Geschreven door Claude Gekiere


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 15/06-21/06 2009
  • 04/08-10/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Claude heet u welkom op zijn blog!
    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!