Ooit plannen we zeker nog een daguitstap met De Mirakelstappers in de reeks Puur Natuur naar de omgeving van Herentals, (zoals het verslagje hier van eind juni 2006, meer weten ? klik: http://blog.seniorennet.be/geroen1/archief.php?startdatum=1149112800&stopdatum=1151704800) maar gisteren was het vooral een dagje in het teken v/h Belgisch bier dat ons ginder bracht .... Samen met David Leroy, van Bles (hier op het terras v/d Spytigen Duvel in Turnhout) trok ik naar de Antwerpse Kempen, we bezochten dé bierhandel met hét allerbeste aanbod in Vlaanderen: Willems te Grobbendonk. In combinatie met enkele toffe biercafékes die echt een must zijn !
We zijn vorige zondag 15 juli eens vér op stap geweest . . . We hebben beide hobby's pefect kunnen combineren. In het centrum van het dorpje Hotton (in de buurt van Marche-en-Famenne) ontdekten we de markering van een GR-pad. Dus trokken we daar op verkenning, van ong. een uurtje.
Hierboven zie je Piet en Leen na een klein beklimming bijna verdwijnen. Dit parcours is écht wat we zoeken: de ideale ingrediënten voor een GR-dagwandeling ! (wellicht maar in 2009 of 2010) Daarna was het tijd om te proeven van bijna alle belgische biertjes die in de prov. Luxemburg worden geproduceerd. La Rulles haalt qua smaak en kwaliteit duidelijk de bovenhand. Een klein verslagje kan je vinden op http://www.wbf.be klik daar zeker ook op lees meer zo kan je meteen nog van enkele foto's genieten...
België = een waar bierparadijs en is altijd het boegbeeld geweest van een rijke
bierproductie. Ondanks zijn klein gestalte, brengt ons
landje een rijke, diverse en indrukwekkende
hoeveelheid aan bieren voort... Onze
Belgische bieren zijn dan ook over de ganse wereldbol
gekend onder de bierspecialisten.. Bij vele mensen is er echter nog verwarring over Trappist of abdijbier ? (artikel overgenomen van http://www.zythos.be) Biervereniging Zythos voert acties voor het geven van juist informatie
aan de consument.
Er
wordt in de media en Horeca vaak nogal luchtig omgesprongen met
de naam Trappist. Er mogen echter slechts zeven brouwerijen ter wereld
de naam Trappist gebruiken: Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay, Rochefort,
Orval en La Trappe in Nederland. De naam 'Trappist' is een beschermde
benaming, die enkel deze 7 kloosters mogen gebruiken. Het logo Authentic
Trappist Product versterkt de bescherming van deze naam nog.
Er bestaan wel vele abdijbieren, sommigen onder hen
dragen zefs een logo als "erkend abdijbier". Het gaat contradictorisch
genoeg om bieren die bijna per definitie NIET in een abdij worden gebrouwen,
enkele uitzonderingen niet te na gesproken. Het logo 'Erkend Belgisch Abdijbier"
garandeert wel dat er royalties betaald worden aan de desbetreffende abdij,
of aan een stichting die het erfgoed van die abdij beheert. Het bier wordt
echter in een gewone, seculiere (commerciële) brouwerij gebrouwen.
Vrijdag 29 juni komt Piet Salomez van brouwerij Het Alternatief op ons verzoek naar "Den Belgiek" meer bepaald eetcafé 't Kruiske. Alles over deze boeiende activiteit van de Waregemse Bierfanaten vind je op de NIEUWE websitehttp://www.wbf.be
Deze foto (genomen aan het begin van wat een drukke namiddag zou worden) van op de eerste Waregemse Bierhappening waar vooral zijn Piet Agoras (stevig én lekker amberkleurig biertje van 9 % alc.) in de smaak viel.
Ook nu weer de voorbije vrijdag op 5de editie van 15 juni, gaven Hervé en zijn team weer het beste van zichzelf. Als kleine broer van onze Steepletochten- bewijzen ze elk jaar een kwaliteitstocht te
zijn. Héél wat deelnemers hadden opnieuw lovende woorden voor het parcours, zelfs mensen die
in Beveren-Leie wonen ontdekten paadjes die ze niet kenden... Dit jaar was zelfs dankzij Francky een natuurstukje onbekend Deerlijk aan. We haalden 575 stappers aan de start.
Na de positief afgeronde 14de Steepletochten gaat alle aandacht nu naar de eerste Waregemse Bierhappening van 7 april in Waregem Expo. Door dit event heeft Waregem terug een kwalitatief karaktervol biertje... Wim van brij. De Graal brouwde voor ons een héérlijk, nieuw donkerblond volmoutbier met 3 hopsoorten, "ne Gèsloetie"voor onze Bierhappening. De naam werd bedacht door journalist Jan Decock. De volledige uitleg zal je terugvinden in de brochure die elke bezoeker ontvangt bij het binnenkomen... een sfeerbeeld van op de persvoorstelling in Fools Garden
Gisteren, vrijdag 16 februari was een uiterst geslaagde avond. We organiseerden de voordracht: "algemene inleiding in de Belgische Biercultuur" door Glenn Castelein, een top avondje infotainment, met héérlijke proevertjes ! enkele sfeerbeelden . . .
Aan alle bezoekers ook nog eens een tof nieuw jaar met de beste wensen voor een gezond 2007 ! De eerste wandelactiviteit wordt (21 januari) onze dagwandeling op het Lange Afstands Wandelpad : Deltapad, net over de grens we nemen het traject Sluis - tot Nieuwesluis (iets voor Breskens).
Trouwe bezoekers zal het waarschijnlijk al opgevallen zijn december wordt overgeslagen, maar vanaf april '07 komt er een goedafstemde actie die loopt in samenwerking met drankencentrale YVES Vanden Bussche. (gegevens zie linkerkolom)Nu krijg je reeds het (driekoningen)bier van januari: MELCHIOR !
Melchior is een hoog alcoholische gerstewijn (alc.
11% vol.). Het is een karaktervol complex bier met een kruidige
neus, moutig en zwaar gehopt. Het is een bitter degustatiebier
met een duidelijk bittere afdronk. Melchio werd voor het eerst gelanceerd in okt. 2005 en is donkerblond of bijna amberkleurig. Het is een ongefilterd en niet-gepasteuriseerd ambachtelijk
gebrouwen bier met hergisting op de fles, naar een origineel
recept van en gebrouwen in de eigen picobrouwerij te Ingelmunster. Het bier heeft een positieve smaakevolutie. Schenk hem gekoeld
(8 °C) in een tulp- of kelkvormig glas. Zorg voor een
mooie schuimkraag en laat een residu van 1cm (gist) achter
in de fles.
Gezien de hoge alcoholgraad kan je dit bier maar beter met
enige voorzichtigheid degusteren. Ingrediënten: water, pilsmout, tarwemout, munichmout,
aromamout, hop (Challenger en EK Goldings), gist Belgian Strong
Ale, kristalsuiker en mosterdzaad. Ten minste houdbaar tot 5 jaar na botteldatum. Langer
houdbaar indien droog, donker, rechtop staand en schokvrij
bewaard bij 12 °C. Bijna de voledige tekst werd overgenomen van www.alvinne.be De uitstekende Alvinne bieren tref je in regio Waregem alleen bij drankcenter YVES Vanden Bussche. Ook Gaspar het recentste driekoningenbier werd hier al voorgesteld in okt. '06.
Gisterenmorgen trokken Dany, Steven en ikzelf naar Oedelem, voor de Sinterklaastocht van wsv Beernem. We hebben enorm chance gehad met het weer, want er was nogal wat voorspeld. Wij hielden het tijdens de tocht zelf gelukkig droog. alvast twee sfeerbeeldjes...
Vorige zondag was het opnieuw een grote dag voor de Mirakelstappers, dit jaar ging ons ledenfeest te Desselgem door in "de 3 Sleutels". Terug een grote opkomst: maar liefst 174 leden van de partij. De namiddag begon volgens de traditie eerst met een prachtige wandeling, verzorgd door Dany, als heerlijk aperitief. Foto's komen deze keer enkel op de website van de club.
Gisteren 11 november, waren wij met Glenn de docent en 3 toffe cursisten (die momenteel een opleiding volgen tot brouwer), Willem, Etienne, en Luc te gast in de brouwerij bij Davy Spiessens. Op de foto hieronder zie je Luc, die zich goed in zijn sas voelde, aan de brouwketel, tijdens het begin van een aangename dag. De open manier waarop Davy en Glenn hun brouwkennis meedelen is wellicht uniek in de brouwerswereld, we hebben dan ook allen véél respect voor deze mensen. Het werd een leerrijke dag, in een goed gezelschap, met nogal wat proefmomenten van de héérlijke kwalitatieve bieren van Alvinne en enkele andere. Als buitenbeentje in dit groepje heb ik enorm genoten. Nogmaals dankjewel ! Wie ook de bieren van Alvinne wil proeven vindt ze (exclusief voor de streek) bij Drankencentrale Yves Vandenbussche (Lindestraat 83A te Waregem).
"Beste sportvrienden" Zondag maakten we met 47 Mirakelstappers, nog eens een grote boswandeling... Op één van de beste locaties in de Antwerpse Kempen: Zoersel. De plaatselijke wandelclub De Natuurvrienden had van ons nog een tegenbezoek te goed. Hun trappistentochten mochten er zijn. We kwamen natuurlijk ook door Westmalle zelf. Hierbij enkele sfeerbeelden.
Een
nieuwe maand tijd dus voor een nieuw bier zie vaste rubriek in de linkerkolom.
AREND
BLOND & AREND DUBBEL
STRIJKEN
NEER BIJ BROUWERIJ DE RYCK
De kogel is
eindelijk door de Herzeelse kerk. Brouwerij DE RYCK start begin
oktober 06 met een klassiek, doch nieuw bierengamma. De nieuwe
bieren, Arend blond en Arend dubbelhebben
een alcoholpercentage van 6,5 vol. % en worden net als de andere bieren van DE
RYCK met zuivere, natuurlijke ingrediënten gebrouwen (hop, mout, gist en
water). Zowel Arend
blond als Arend dubbel is verkrijgbaar op vat (20 Liter) helder gefilterd
als op fles (33 cl & 75 cl ) met nagisting. Beide bieren
zullen vooral terug te vinden zijn in de regio Herzele - Zottegem
Aalst. Maar brouwerij DE RYCK wil met deze zwaardere bieren haar vleugels
wijder open slaan om ook andere oorden te ontdekken en te verkennen. Brouwerij DE RYCK is vooral gekend omwille van haar amberkleurig Speciale
Belge-bier Special DE RYCK (5,0 vol. % alc.) dat al sinds 1920
menig bierliefhebber aangenaam verrast heeft. Naast de 3 fruitbieren Kriek
Fantastiek, Jules de Bananes & Jules de Kriek biedt dit 120 jaar jonge
familiebedrijf tijdens de kerstperiode ook een speciaal kerstbier Christmas Pale-Ale aan. De enige
bierfamilie die nog niet vertegenwoordigd was, is het blond-bruin-trippel-gamma.
Het familiebedrijf dat reeds 120 jaar actief is, heeft al veel geschiedenis
geschreven. In 1886 is de brouwerij onder de naam Brouwerij De Gouden
Arend opgestart. Omdat An enorm veel respect heeft voor haar
overgrootvader en stichter, Gustaaf De Ryck, heeft ze daarom beslist om
de nieuwe bieren onder de naam Arend boven de doopvont te houden. Deze
naam heeft ze niet alleen gekozen uit eerbetoon aan haar overgrootvader. De arend is
tevens een mythische en elegante vogel die als koning van de vogels wordt
aanzien in het luchtruim. Het is een karaktervol dier dat haar jongen op
ongekende hoogte beschermt en opvoedt. Het is ook An haar doel om de
wijde wereld kennis te laten maken met deze karaktervolle bieren.
De geboorte van het tripel-bier wordt verwacht rond maart 07. (deze info komt natuurlijk terug van het bierblog van William Roelens)
Als een van
de eersten kon ik (begin oktober) op de brouwerij een Arend blond van het vat proeven. Hierbij dus
een eigen foto van in het proeflokaal van de brouwerij zelf. (die dag was ook een gezin uit
Finland op bezoek). Persoonlijk moet ik toegeven dat ik de versie op fles mijn voorkeur geniet. (voller)
Dit kleine gedichtje was vooral populair in de jaren '60:
Yvegem, lang en smal Tiegem, berg en dal Otegem, 't schoonst van al.
De Waterhoektocht (gisteren vanuit Otegem) van de gelijknamige wandelclub uit Heestert, was terug een voltreffer... Het eerste stuk wandelde ik er met Romain, en na een splitsing stapte ik een eindje met Noël. Achteraf kon ik nog even nakaarten met Paul. 2 sfeerbeelden:
Vorige zaterdag waren wij met enkele De Mirakelstappers ook present op deze organisatie te Hoboken, meteen de afsluiter voor de Chimaywandelingen dit jaar . . . In het grauwe agglomeratiedorp zou je niet verwachten nog zoveel groen te vinden. De route was ok.
Gisteren, zaterdag 14 okt. was Zottegem de place to be . . . Maar liefst 22 brouwers waren op de afspraak met een stand... bijna allen brachten ze elk 3 bieren mee (waarvan het overgrote deel van het vat) dit wordt voor mij vanaf nu een jaarlijks niet te missen bierhappening (voor meer info klik op de grijze afbeelding) eerste foto is aan het standje van Alvinne (met hun 3 versch. "driekoningenbieren)
Gisteren 8 oktober waren we (na de stemplicht) met véél Mirakelstappers op stap in Stasegem (Harelbeke): herdenkingstocht M. Verstraete ongeloofelijk goede routes oa. door de Gavers. Een héérlijke najaarszon én ook het Chimay-team was present. Op de foto's herken je Bernard en Eric, Marco en Gerrit nog aan de voorbereiding. . .
vandaag begint de maand oktober: tijd om een NIEUW bier voor te stellen:
Gaspar - Driekoningenbier 8% alc.vol.
Een
mooi donkerblond bier met een stevige witte romige schuimkraag.
Nagisting in de fles. De aroma's zijn één en al hop, ook fruitige toetsen waarneembaar ondanks de hopbitterheid. De smaak is bitter, voor mezelf niet té bitter, maar wel een aangename evenwichtige bitterheid. Een goed uitgebalanceerd bier. Het was nog vrij jong ik het op een zaterdag proefde. (Slechts 16 dagen
gebotteld) Ondanks de bitterheid (momenteel het bitterste bier van België) is het zeer aangenaam om te drinken.
Bijgewerkte info + foto William Roelens (bierblog): Brouwer Davy Spiessens (Dankjewel allebei)
Ze brouwen
ongeveer 450 liter
per keer. Op jaarbasis ca 350 hl. Te verdelen onder hun eigen bieren: Blond, Extra,
Tripel, Bruin en de Podge stout die het hele jaar worden gebrouwen, de
driekoningenbieren Balthazar, Melchior en Gaspar die enkel in de winter beperkt
zullen te verkrijgen zijn. Daarnaast tal van
gelegenheidsbrouwsels zoals momenteel het nieuwe Blesbier '06: Bacholdus. de foto hiernaast in de vaste rubriek "bier van de maand" is van mezelf (enkele weken geleden bij Alvinne genomen)
Gisteren namen we opnieuw deel aan een CHIMAY wandeling; bij de Houtheimstappers. Enkele jaren geleden waren wij er met een busuitstap. Deze keer was de start vanuit de kazerne (wat een accomodatie !), een mooie afwisslende tocht (met heel wat stukken GR en streek GRpad) van ong. 19 km hebben we er gestapt. Onze route bracht ons door dorpjes als Houtem, Elewijt, Perk en het gehucht Huinhoven. Ook hier was er ambiance bij de aankomst. Deze organisatie verdient eigenlijk méér deelnemers... ps: voor de volgende Chimay-wandeling moet je in Stasegem (Harelbeke) zijn op zondag 8 oktober.
Liefst ga ik op wandel "om te genieten" langs de Grote Routepaden. D'ardennen ? Er zijn nog stukken natuur in België, die méér dan de moeite lonen. Favoriete streek =HENEGOUWEN !