Wie zweert bij zelfgemaakte frietjes of andere gefrituurde snacks, weet dat het belangrijk is om je frietketel regelmatig schoon te maken. Een vervelend klusje, maar wel noodzakelijk. Met dit stappenplan maak je je friteuse in een wip schoon!
1. HET FRITUURVET VERWIJDEREN
Beginnen doe je met de de stekker uit het stopcontact te trekken en ervoor te zorgen dat je friteuse en het vet helemaal afgekoeld zijn. Giet het vloeibaar vet met behulp van een trechter in een lege (plastic) fles. Kun je het vet nog een keertje gebruiken, label dan je fles, zodat dit duidelijk is. Is het tijd voor nieuw vet, dan giet je de oude frituurolie ook in een fles en breng je ze naar het containerpark.
Opgelet: giet het frietvet nooit in je afvoer! Dat kan zorgen voor verstoppingen.
2. JE FRITEUSE SCHOONMAKEN
Nu het frituurvet eruit is, kun je de frituurpan schoonmaken.
Met een keukenpapiertje veeg je alvast het meeste vuil en de vetresten weg.
Mag het deksel van je frietketel in de vaatwasmachine, dan is dit al een zorg minder. Een alternatief is om het deksel te laten weken in een teil met soda en blokjes voor de vaatwasser.
De frietketel zelf mét mandje vul je met water en ook hier voeg je een vaatwastablet (of twee indien nodig) toe. Vervolgens zet je de frietketel aan op de laagste stand – meestal is dit 100 graden – en laat je het een tiental minuutjes opwarmen. Let erop dat het water niet gaat koken. Nadien zet je je frituurpan uit en laat je alles volledig afkoelen.
Is de ketel niet meer warm, dan giet je het water eruit en spoel je ‘m goed uit. Achterblijvende restjes kun je wegvegen met een sponsje.
Wil je zeker zijn dat al het afwasmiddel uit je ketel is? Spoel dan nog even na met water en een scheutje azijn.
De buitenzijde van je frituurketel mag je gewoon schoonvegen met een doekje of spons met water en wat afwasmiddel.
ZEKER REKENING MEE HOUDEN
Maak je frituurpan na elk gebruik schoon. Je hoeft niet het hele stappenplan zoals hierboven vermeld te volgen, maar veeg de spetters en aangebakken stukjes al even weg zodat ze de volgende keer niet verder inbakken of aankoeken.
Vervang je frituurolie regelmatig. Liefst na 8 à 10 keer bakken. Dit maakt het schoonmaken niet alleen prettiger, maar komt ook de smaak van je frietjes ten goede. Je kunt de olie best na elk gebruik even filteren door een koffiefilter.
Deze 5 huishoudklusjes doe je júíst als het vriest
De voorjaarsschoonmaak kennen we, maar wist je dat vrieskou ook mogelijkheden biedt voor huishoudelijke klusjes? Met deze tips maak je optimaal gebruik van de kou!
1. Schone vriezer
Een vriezer met een dikke laag ijs verbruikt veel meer stroom. Bovendien duurt het langer voordat producten ingevroren zijn in een aangekoekte diepvries. Ontdooien en poetsen dus! Juist handig als het vriest, want alle bevroren producten zet je dan gewoon buiten. Als je dat in de zomer doet, ontdooit al het eten en dan kun je het niet nóg eens invriezen. Een perfect klusje voor de winter dus.
2. Afscheid nemen van huisstofmijt
Een handige tip voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt: hang je dekbed, hoofdkussen en vloerkleed buiten. De vieze beestjes vriezen dood in de kou. Dit geldt overigens ook voor kleding: hang het gewoon buiten aan de lijn op. Zeker als de zon schijnt. Het bespaart energiekosten en je was ruikt heerlijk fris daarna. Als je de bevroren was binnenhaalt, zul je zien dat het binnen zo weer droog is.
Extra tip: Als je toch bezig bent met je beddengoed, kun je net zo goed ook je matras buiten zetten. Wil je het niet zomaar op de grond zetten? Plaats dan wat stukken hout of leg een paar stenen neer waar je het matras opzet en laat het schuin tegen een muur of schutting leunen. Weg huisstofmijt!
3. Een stralend, schoon vloerkleed
Ligt er droge, poederachtige sneeuw buiten? Dan kun je daarin je vloerkleed schoonmaken. Leg het vloerkleed met de goede kant op de sneeuw, klop er zachtjes op en laat het kleed vervolgens goed drogen. Door de sneeuw worden de kleuren van het tapijt een stuk mooier en wordt het vuil gemakkelijk verwijderd.
4. Weg kriebeltrui!
We kennen het allemaal: van die heerlijke, warme truien die helaas énorm kriebelen. Gelukkig is tegen dat laatste iets te doen. Maak de trui een beetje vochtig, pak een plastic tas en doe hier je trui in. Vervolgens laat je hem een nachtje liggen in de vrieskou. De volgende ochtend haal je de trui voorzichtig uit de zak en laat je die rustig ontdooien.
5. Frisse sportspullen
Ook handig: sportspullen die je niet te vaak in de wasmachine wilt gooien, zoals helmen of scheenbeschermers, leg je buiten in de vrieskou. Stop ze eventueel in een plastic zak, laat ze een paar uur buitenliggen en alle bacteriën worden gedood en de nare geurtjes verdreven.
De ijsdagen blijven voortduren, pas zaterdag klimt het kwik boven 0 tot maximum +1 °C. Om te vermijden dat de wegen glad zijn door ijs en aangevroren sneeuw wordt overal zout gestrooid. Handig om rechtop te blijven, maar helaas niet geweldig voor onze schoenen. Het zout maakt lelijke witte kringen op je schoenen. Zo kan je ze beschermen
Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus bereid je je schoenen best zo goed mogelijk voor op de winterse weersomstandigheden. Lederen schoenen smeer je liefst regelmatig in met schoensmeer. Suède schoenen moet je behandelen met een speciale spray en ook nubuck schoenen hebben nood aan een specifiek product. Alle schoenen moeten nadien ingespoten worden met een waterafstotende spray, en dat herhaal je best wekelijks.
Heb je ondanks de goede zorgen toch nog last van witte kringen door strooizout en vocht? Behandel je schoenen dan zo snel mogelijk nadat je de kringen opgemerkt hebt. Door met een vochtige doek over je schoenen te gaan, zorg je ervoor dat het zout er niet verder in doordringt. Eens je thuis bent is het tijd voor het iets grovere geschut.
Als we experte tante Kaat mogen geloven, krijg je witte kringen uit je schoenen door een mengsel van lauw water met witte azijn te deppen op de kringen. Het kan zijn dat je deze behandeling moet herhalen, maar doorgaans merk je al na één beurt een groot verschil.
Zijn je schoenen echt heel nat? Laat ze drogen door er krantenpapier in te stoppen. Zet ze in ieder geval nooit vlak bij de verwarming. Het leer droogt daarvan uit, wat je schoenen in een snel tempo naar de knoppen helpt.
Pinguïns in Nederlandse zoo naar binnen vanwege… de kou
De Koninklijke Burgers’ Zoo in het Nederlandse Arnhem haalt vijftien zwartvoetpinguïns naar binnen vanwege langdurige kou in combinatie met stevige nachtvorst. “Het is een hardnekkig misverstand dat alle pinguïnsoorten in het wild in de kou zouden leven”, klinkt het.
Wilde Zwartvoetpinguïns leven langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië en zijn deze huidige extreme winterse omstandigheden van nature niet gewend. “Het dierenpark heeft vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns gevangen om ze elders in het park voor een warme kachel te zetten”, meldt de zoo.
“De vijftien dieren waar het om gaat, hebben geen eigen rotshol ter beschikking. In de kolonie zwartvoetpinguïns vormen de volwassen vogels in principe paartjes voor het leven, die gezamenlijk broeden in een rotshol en dit ook verdedigen richting nieuwkomers. Jonge en andere partnerloze dieren hebben meestal wat geduld nodig eer ze erin slagen een eigen partner én rotshol te bemachtigen. Aangezien langdurige kou in combinatie met stevige nachtvorst wordt voorspeld, haalt Burgers’ Zoo de vijftien jonge en partnerloze vogels uit voorzorg naar binnen.”
Je hoort wel eens dat veel thee drinken niet goed is omdat het cafeïne bevat, maar thee is ook héél natuurlijk en supergezond! We zetten alle goede redenen om thee te drinken even op een rijtje.
Thee kalmeertje. Een kopje thee bevat behalve cafeïne, wat een opwekkend effect heeft, ook theanine, een stof die je juist beschermt tegen stress en die je stresshormoon verlaagt.
Thee houdt je jong! In thee zitten onder andere zink en fruitzuren (AHA), krachtige antioxidanten die je afweersysteem versterken en veroudering tegen gaan.
Thee geeft je massa’s energie en beschermt je tegen ziekte. Zuid-Afrikaanse rooibosthee is naar verluidt de meest natuurlijke remedie tegen hoofdpijn, stress, milde depressie en slaapstoornissen. Wie één tot drie kopjes groene thee per dag drinkt, zou bijna 20% minder kans lopen op een hartaanval en 35% minder kans op een beroerte. Wie vier of meer kopjes groene thee per dag drinkt, loopt 32% minder kans op een hartaanval én heeft een lagere LDL cholesterol.
Thee draagt bij tot een gezond lichaamsgewicht. Het bevat bijna geen calorieën (als je geen suiker of honing toevoegt tenminste) en stimuleert je vetverbranding en stofwisseling.
Thee geeft je een frisse adem. Ongezoete zwarte thee bevat polyfenolen (bepaalde chemische verbindingen), die de ontwikkeling tegengaan van bacteriën die een slechte adem veroorzaken.
Thee maakt je botten sterker. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat mensen die groene thee drinken, minder botbreuken hebben door osteoporose.
Thee hydrateert ons lichaam. Net zoals water, alleen zitten in thee ook nog eens waardevolle antioxidanten die ons lichaam beschermen. Twee vliegen in één klap dus! Je kunt ‘m warm of koud drinken, én je kunt volop variëren met smaken.
Thee is een pak makkelijker te zetten dan koffie. Je hebt er geen machine voor nodig, je hoeft geen bonen te malen, er is geen gedoe met opgieten … Gewoon wat kokend water en je favoriete thee en basta.
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.