Franse brioche. Deze heerlijke brioche is te aan te raden.
60 ml melk 1 zakje gist van 7 grm... 4 grote eieren 1 theelepel zeezout 2 kopjes meel(ongeveer 400 gram)
60 gr ongezouten boter, zacht op kamertemperatuur 1 eigeel en melk voor besmeren. grijns suiker.
Voorbereiding. In een kom met een elektrische mixer machine , de melk en gist roeren en laat rusten tot de gist romig is, ongeveer 5 minuten. Plaats de mixer met de deeghaak, voeg de eieren, suiker, zout, meel, en zachte boter om de gist mengsel en mix op lage snelheid voor ongeveer een minuut of twee of gewoon tot de ingrediënten beginnen om samen te komen. Verhoog de mixer tot middel en mix het ongeveer 10 minuten, schrap de deeg langs de zijkanten en de bodem van de kom, en de haak deeg als nodig. Gedurende deze tijd van mixen, zal het deeg glad en wikkelt zich rond de haak deeg. Het deeg is zacht en te plakkerig als cake beslag zo hoort het ook.
Leg het deeg in een grote geoliede kom, dek goed af met plasticfolie en laat het rijzen op kamertemperatuur tot het verdubbeld is in grootte, ongeveer 2 uur. Als de deeg naar beneden leegloopt in het kom. Dek de kom goed af met de plastic zak en koel het deeg voor minstens 4 uur of een nacht in de koelkast. De deeg is nu klaar om te worden gevormd tot een brood. Haal de deeg uit de koeling en vorm de deeg zoals je wil hij is ook mooi in cake bak te bakken rond of lang. Laat de deeg weer rijzen voor ongeveer 2 uur lang. Besmeer de brood met eigeel en suiker . bak de brood op voorverwarmde oven op 160 -170 graden . Als de brood te snel bruin wordt van boven dek het met plastikfolie zodat de onderkant ook kan bakken laat de brood rustig bakken tot hij binnen gaar is . Laat afkoelen voor je het gaat eten . Eet smakelijk dames wij hebben echt gesmuld hij is echt heerlijk zacht en licht . Met boter en jam is hij heerlijk. Tip. Laat de brioche afkoelen in de bakblik gedurende 30-45 minuten. Als je de brioche uit de bakblik verwijderd terwijl het nog heet en vochtig is, zal deze zachte brood instorten. Haal de brioche uit de pan en laat volledig afkoelen op een rooster.
Ingrediënten. 225 g volle melk. 20 g verse gist of 7 gram instant gist 500 gr bloem. 50 gram suiker. 9 g zout. 2 eieren. 75 olie en 2 etlp boter.
Voorbereiding.
In machine mixer machine de gist oplossen in wat melk en 1 etlp suiker voor 5 minuten tot hij wat romig is en opgelost is. Kneed met de ingrediënten dit tot zachte plak deeg . laat het voor ongeveer 1 uur tot de deeg omhoog komt . vorm de deeg in de vormen die hier staan . Ik heb paar met maanzaad ,boter en suiker versierd . Laat het weer rijzen tot de broodjes groot zijn geworden. besmeer ze met eigeel en wat melk . bak ze op voor verwarmde oven op 170 graden . Laat ze afkoelen voor 35 minuten voor je ze eet . Deze broodjes zijn erg zacht en heerlijk sponzig als je in knijp met je vingers . IK heb ze lekker ingevroren voor de lunch of als ontbijt.
Ingrediënten Maisbroodjes (polenta) Deeg.... 130 gr maïsmeel 170 gr bloem 6 etlp olijvenolie 1 thlp zout 5 gr gist instant water 200 -+ kan iets meer zijn ik heb op gevoel gedaan tot de deeg zacht is. Vulling. Kan je zelf kiezen kan van alles zijn of je kan ze ook laten.
In machine mixer kom de gist met wat water en 1 thlp de gist roeren en 5 minuten laten rusten . Voeg de overige ingrediënten de lauwwarm water beetje voegen tot je gewenste deeg hebt. Kneed de deeg voor 8 minuten lang . Zet de deeg met plastikzak bedekt op warme plek weg. laat het voor ongeveer 1 uur rusten. Vorm de broodjes zoals op de foto of naar de vorm van jou wens . ik heb de broodjes na het vormen met olijvenolie besmeert en gevuld . laat ze weer rijzen . bak ze op voorverwarmde oven op 180 graden C . Besmeer ze met eigeel en melk en bak ze tot ze gaar zijn. Deze broodjes zijn knapperig en hebben iets harde korst door de polenta meel . Ze zijn heerlijk met kopje thee.