Koeientong of schapentong.... handje koriander en peterselie fijngehakt. 5 knoflookteentjes fijn gehakt Olijven voor garnering die je ook gebruikt voor tagine en kip. halve ingemaakte citroen in stukken. halve glas olijvenolie 1 etp komijn 1 etlp paprikapoeder 1 etlp gemberpoeder en 1 etl kurkuma poeder. 1 thlp peper zout. 1 glas water.
Maak de marinade van de kruiden eerst roer alles goed is voor de tong om in het te laten intrekken.
Kook de tong 30 minuten in gewone kookpan. Laat de koetong afkoelen. De tong met scherpe mes de bovenste dikke vel laag verwijderen. De tong in stukken sneden . Marinier de vlees met de marinade van de kruiden. Doe de olie in de pan ,zet de vlees erin en bak het even voor 3 minuten lang met de kruiden . Voeg de water bij de pan laat het goed samen koken op hoge vuur voor 10 minuten. Zet de pan nu omlaag laat het op lage vuur goed gaar koken tot de vlees zacht gaar is en de saus ingebonden is. Voeg als laats de olijven voor 2 minuten bij laat het even mee koken. Eet smakelijk .
Wat is wortelcake lekker mmm vooral met de roomkaas. Recept . 175 ml olie. 175 gram rietsuiker. 3 eieren losgeklopt... 175 gram wortels geraspt . 85 gram sultanarozijnen. 55 gram walnoten grof gehakt. 1 sinaasappel rasp van. 175 gram bloem . 1 Bakpoeder gezeefd . 1 thlp kaneel . 1/2 thlp nootmuskaat.
De glazuur 200 gram roomkaas en 100 gram suikerpoeder en 2 etlp sinaasappelsap.
Verwarm de oven op 170/180 graden. vet een hoge bakvorm van (23x23 cm) in en beleed die met bakpapier.
Klop de olie, eieren ,suiker in grote kom los. Roer de geraspte wortels ,rozijnen en de gehakte walnoten en sinaasappelrasp erdoor.
Voeg de bloem ,kaneel ,nootmuskaat en het bakpoeder ,roer dit bij de mengsel van de wortel goed samen door .
Schep de mengsel in de bakvorm en bak het voor 40/45 minuten lang tot hij gerezen en droog gebakken is.
Laat de cake 5 minuten in de bakvorm afkoelen. Dan volledig in op rooster laten afkoelen.
Meng voor de glazuur de kaas ,suikerpoeder en de sap in kom en klop alles tot gladde mengsel. Verdeel de glazuur over de cake en strijk het glad met paletmes . Garneer de cake met reepjes sinaasappelschil . snijd de cake in 16 stuks.
De baps broodjes kan je zoet en zout eten. In England en Schotland eten deze broodjes bij het ontbijt ,bij mij waren ze op 12 stuks is ook zo op heb de helft aan de buurvrouw gegeven .
Ingrediënten.... 7 grm droge gist 1 etlp suiker 435 grm witte broodmeel 250 ml melk (lauw) 11/2 tlp zout 45 grm zachte gesmolten boter 1 etlp bloem extra om te bestuiven.
voorbereiding . Zeef de bloem in de kom van je kneed machine . Verwarm iets de melk ,voeg het bij de bloem en de rest van de ingrediënten . Kneed alles goed voor 7 -10 tot de deeg lekker zacht is . Dek de deeg met plastik zak goed dicht . Laat het voor 1 uur rijzen of tot de deeg voldoende is gerezen. Sla lucht uit de deeg ,kneed het voor 2 minuten lang zacht tot het glad is. Verdeel het in 12 stuks ,het zijn hele kleine baps en kneed deze weer even met je handen . Vorm ze tot een bal en die weer tot platte ovaal bestuif ze met de 1 etlp bloem. Leg de ovalen baps in de bakplaat bedekt met bakpapier ,dek ze af weer . Laat ze weer 30 minuten rijzen. Druk in elke baps met je wijsvinger in. Bak ze op voorverwarmde oven op 180 graden tot ze licht bruin en gaar zijn . De broodjes zijn erg zacht als ontbijt zullen ze heerlijk zijn.
500 gr bloem 20 verse gist of 7 gr droge gist 20 gr zout... 3 etl zachte boter 8 etl olijvenolie 350 ml lauw water tot de deeg zacht is ,ik heb op gevoel gedaan. Vulling 2 etl Italiaanse kruiden olijvenolie voor bakken 5 grote uien grof gesneden en gebakken. zee zout peper. geraspte kaas naar wens 1 tot 2 zakjes voor de vulling en de decoratie op de broodjes. De vulling moet eerder bereid worden dan kan het afkoelen uitlekken. Sneed de uitjes ,bak ze in de pan met olijvenolie tot ze glazig zijn bak ze niet te zacht anders kunnen ze snel verbranden in de oven. voeg de zout en Italiaanse kruiden roer dit goed samen. haal het van de vuur doe de uitjes in afdruip bak daaronder een diepe kom, de sappen moeten uit de uitjes anders komt het in de deeg, dan kan de deeg kapot maken, en te nattig dus droog laten lekken voor zeker 2 uur voor gebruik. Voorbereiding. Doe de bloem in kom ,voeg de gist bij de bloem de iets opgewarmde olijvenolie . roer alles goed door voeg de zout en water beetje bij beetje bij als je houdt van plakkerig deeg zoals ik dan neem iets meer water bij kan tot 400 ml zijn . kneed de zacht voor 10 minuten lang. Besmeer de kom met olie zet de deeg in ,en bedek het met plasticzak oom heen laat het rijzen voor 1 uur ongeveer tot de deeg genoeg is gerezen. Bestrijk de werk plek met olie rol het deeg uit tot een lap 25 x 40 cm dik. Verdeel de uitjes en de kaas eventueel nog wat kruiden over de deeg rol laat de naden vrij . Rol deze lap stevig op. Sneed de rol in plakken en leg ze plat in de bakplaat bedekt met bakpapier en bestrooi het met kaas . Laat ze nog voor 30 minuten ongeveer rijzen. Verwarm de oven op 180. Druppel wat olijvenolie op de rols ,bak ze voor ongeveer 15-20 minuten lang. Eet smakelijk .
500 gr bloem 20 verse gist of 7 gr droge gist 20 gr zout... 3 etl zachte boter 8 etl olijvenolie 350 ml lauw water tot de deeg zacht is ,ik heb op gevoel gedaan. Vulling 2 etl Italiaanse kruiden olijvenolie voor bakken 1 grote uien dun gesneden en gebakken. 5 paprika geel en rood dun gesneden. bakje champignons fijn gesneden. 200 gr gehakt eerst met gehakte koriander en peterselie van beiden een kleine bosje fijn gesneden en 1 halve uitje geraspt toegevoegd samen met kruiden van zout ,peper ,komijn , paprikapoeder ,kurkuma en gemberpoeder van alle een kleine etlp nemen van de kruiden mix dit goed door de gehakt door om lekker in te trekken in de kruiden. zee zout peper. geraspte kaas naar wens 1 zakje voor de vulling en de decoratie op de broodjes. De vulling moet eerder bereid worden dan kan het afkoelen uitlekken. Sneed de uitjes en de groente ,bak ze in de pan met olijvenolie tot ze glazig is bak ze niet te zacht lekker stevig anders kunnen ze snel verbranden in de oven. voeg de zout en Italiaanse kruiden roer dit goed samen. haal het van de vuur doe de groente in afdruip bak daaronder een diepe kom, de sappen moeten uit de uitjes anders komt het in de deeg, dan kan de deeg kapot maken, en te nattig dus droog laten lekken voor zeker 2 uur voor gebruik. Voorbereiding. Doe de bloem in kom ,voeg de gist bij de bloem de iets opgewarmde olijvenolie . roer alles goed door voeg de zout en water beetje bij beetje bij als je houdt van plakkerig deeg zoals ik dan neem iets meer water bij kan tot 400 ml zijn . kneed de zacht voor 10 minuten lang. Besmeer de kom met olie zet de deeg in ,en bedek het met plasticzak oom heen laat het rijzen voor 1 uur ongeveer tot de deeg genoeg is gerezen. Bestrijk de werk plek met olie rol het deeg uit tot een lap 25 x 40 cm dik. Verdeel de groente en de rauwe gehakt niet bakken eventueel nog wat kruiden over de deeg rol laat de naden vrij . Rol deze lap stevig op. Sneed de rol in plakken en leg ze plat in de bakplaat bedekt met bakpapier en bestrooi het met kaas . Laat ze nog voor 30 minuten ongeveer rijzen. Verwarm de oven op 180. Druppel wat olijvenolie op de rols ,bak ze voor ongeveer 15-20 minuten lang. Eet smakelijk .
1 kilo bloem 2 eieren 1 glas olie en 1 glas gesmolten boter grote glas van ongeveer 200 ml. 1 glas oranje bloesem water. 1/2 glas azijn Glas sesam zaad fijn gemalen wel even roosteren beetje. 2 etlp anijszaad ook fijn malen. 2 etlp suiker 1 thlp kaneel 5 gr gist Water indien nodig voor de deeg. Snufje zout. 1 glas fijne gemalen amandelen ontvellen en even bakken eerst. Olie voor bakken . 3 tot 4 kilo honing ik heb van de aldi is best lekker . En sesamzaad voor decoratie.
De gist in 4 etlp lauw water laten oplossen.
voeg alle ingredienten in kom kneed dit samen de gist tot zacht deeg als je water nodig denkt te hebben neem je een glas ongeveer beetje bij beetje toevoegen tot je gewenste deeg hebt.
De deeg in 6 stukken sneden en in plastikzakken bewaren voor gebruik laat geen lucht in komen.
Rol de deeg op de aanrecht met meel bestrooid als je mooite hebt met de vormen uit halen.
Vorm de chebakia met de vorm van je eigen wens.
De restanten van de deeg kan je weer in zakjes bewaren tot die wat zacht is dan kan je die weer uitrollen en zo ga je steeds het proces herhalen tot je klaar bent met de vormen van de chebakia dek het steeds af met theedoek voorkom droging van de deeg.
Zoadra je klaar bent kan je gaan bakken in hete olie.
Verwam de honing in ruime pan kook de honing niet 1 keer opwarmen is genoeg.
Als de chebakia koekje bruingebakken is zet je dat met gelijk over in de warme honing laat dat goed in trekken tot de beiden kanten van chebakia de honing heeft opgenomen dat kan paar minuten duren .
zet de chebakia in grote bord ,bestrooi de chebakia met sesamzaad als decoratie als je ze uit de honing haalt.
Heb gisteren bestilla met kip gemaakt mijn dochter van 11 wou het graag zij heeft de versiering gedaan ze kon niet wachten om te eten ze hebben gesmuld ,was tijdje dat ik had gemaakt ik ben meer voor bestilla met vis zij niet, ik heb nog de helft over voor straks voor ze of na maghreb inschaallah.
Ingrediënten . ... Filodeeg 2 grote kippen 10 grote uien fijn sneden. Olijvenolie voor bakken zout peper kurkumapoeder gemberpoeder Thlp kaneel 1 etlp suiker bosje gehakte koriander en bosje peterselie fijn gehakt. Voor de vulling. 4 of 5 eieren 500 gr amandelen (gepocheerd en ontveld ) dan bakken tot de amandelen goudbruin zijn. 150 suikerpoeder 2 etlp oranjebloesemwater. 2 etlp boter.
Decoratie. Wat amandelen kaneel en poeder suiker.
Om te vetten. 100 ml olie en 150 gesmolten boter samen in kom goed dit roeren ,om de filo mee te besmeren.
Bereiding. Maak de kip eerst schoon met badje in citroen of azijn met wat zout. Verwijder alle veren en al het vet en slijmerig wat is de kip zit. In pan met olie de uitjes bakken ,voeg daarna de kip toe bak dit goed samen . Voeg de kruiden en de peterselie, koriander aan de kip en de uitjes bak dit samen Als de ui goudgeel is voeg je 2 glazen water aan de pan roer goed zet deksel op de pan tot de kip gaar is. Neem de kip uit de pan. Haal al het vel vet van de kip en haal al het vlees van de botten sneed de vlees in kleine stukken. Laat de pan op zachte vuur staan tot de saus is ingedikt roer vaak in de pan voorkom verbaranding. Als de saus ingedikt is voeg je de eieren 1 voor 1 roerend steeds tot je gelijkmatige saus krijgt. Zet de vuur uit als het ingedikt is en al het vocht uit de saus is. Pocheer de amandelen ,ontvel ze ,bak ze in pan met hete olie tot ze bruin zijn . Dep de gebakken amandelen in keuken papier droog laat ze even afkoelen om ze fijn te hakken in de machine. Voeg de suikerpoeder de oranjebloesemwater en zachte boter ,roer dit goed samen voor de vulling. De Filodeeg moet je paar uur van te voren uit de vriezer halen laat het dicht in de verpakking tot je het wil gebruiken anders droogt het uit en breekt het . Vet een bakblik met de mengsel van olie en boter , Met een kwast en leg 6 deeg lappen op. De deeglappen moeten voor een stuk over de rand van de bakblik heen hangen zoals op de foto's . Smeer de Filodeeg lappen met boter en olie met kwast en leg daarna 1 in het midden voor versteviging voor de vulling die erop komt. Bedek de deeg in het bakblik nu met de mengsel van de kip ,eieren en dan de amandelen als laatst. Sla de deeglapjes over de vulling heen en bestrijk het met boter en olie. Leg een extra lap deeg op om de hele vulling netjes af te dekken mooi rond dekken . Besmeer ook dit goed met boter olie over de hele bestilla heen. Zet de bestilla in de voorverwarmde oven op 180 graden. Bak het voor ongeveer 20- 30 minuten tot hij bruin goudgele heeft. Garnier de bestilla met opdienen met suikerpoeder kaneel en amandelen. Je kan hier ook paar kleintjes van maken als je geen grote wil maken dan heb kleine bestillas.
Franse brioche. Deze heerlijke brioche is te aan te raden.
60 ml melk 1 zakje gist van 7 grm... 4 grote eieren 1 theelepel zeezout 2 kopjes meel(ongeveer 400 gram)
60 gr ongezouten boter, zacht op kamertemperatuur 1 eigeel en melk voor besmeren. grijns suiker.
Voorbereiding. In een kom met een elektrische mixer machine , de melk en gist roeren en laat rusten tot de gist romig is, ongeveer 5 minuten. Plaats de mixer met de deeghaak, voeg de eieren, suiker, zout, meel, en zachte boter om de gist mengsel en mix op lage snelheid voor ongeveer een minuut of twee of gewoon tot de ingrediënten beginnen om samen te komen. Verhoog de mixer tot middel en mix het ongeveer 10 minuten, schrap de deeg langs de zijkanten en de bodem van de kom, en de haak deeg als nodig. Gedurende deze tijd van mixen, zal het deeg glad en wikkelt zich rond de haak deeg. Het deeg is zacht en te plakkerig als cake beslag zo hoort het ook.
Leg het deeg in een grote geoliede kom, dek goed af met plasticfolie en laat het rijzen op kamertemperatuur tot het verdubbeld is in grootte, ongeveer 2 uur. Als de deeg naar beneden leegloopt in het kom. Dek de kom goed af met de plastic zak en koel het deeg voor minstens 4 uur of een nacht in de koelkast. De deeg is nu klaar om te worden gevormd tot een brood. Haal de deeg uit de koeling en vorm de deeg zoals je wil hij is ook mooi in cake bak te bakken rond of lang. Laat de deeg weer rijzen voor ongeveer 2 uur lang. Besmeer de brood met eigeel en suiker . bak de brood op voorverwarmde oven op 160 -170 graden . Als de brood te snel bruin wordt van boven dek het met plastikfolie zodat de onderkant ook kan bakken laat de brood rustig bakken tot hij binnen gaar is . Laat afkoelen voor je het gaat eten . Eet smakelijk dames wij hebben echt gesmuld hij is echt heerlijk zacht en licht . Met boter en jam is hij heerlijk. Tip. Laat de brioche afkoelen in de bakblik gedurende 30-45 minuten. Als je de brioche uit de bakblik verwijderd terwijl het nog heet en vochtig is, zal deze zachte brood instorten. Haal de brioche uit de pan en laat volledig afkoelen op een rooster.