1 kilo bloem 2 eieren 1 glas olie en 1 glas gesmolten boter grote glas van ongeveer 200 ml. 1 glas oranje bloesem water. 1/2 glas azijn Glas sesam zaad fijn gemalen wel even roosteren beetje. 2 etlp anijszaad ook fijn malen. 2 etlp suiker 1 thlp kaneel 5 gr gist Water indien nodig voor de deeg. Snufje zout. 1 glas fijne gemalen amandelen ontvellen en even bakken eerst. Olie voor bakken . 3 tot 4 kilo honing ik heb van de aldi is best lekker . En sesamzaad voor decoratie.
De gist in 4 etlp lauw water laten oplossen.
voeg alle ingredienten in kom kneed dit samen de gist tot zacht deeg als je water nodig denkt te hebben neem je een glas ongeveer beetje bij beetje toevoegen tot je gewenste deeg hebt.
De deeg in 6 stukken sneden en in plastikzakken bewaren voor gebruik laat geen lucht in komen.
Rol de deeg op de aanrecht met meel bestrooid als je mooite hebt met de vormen uit halen.
Vorm de chebakia met de vorm van je eigen wens.
De restanten van de deeg kan je weer in zakjes bewaren tot die wat zacht is dan kan je die weer uitrollen en zo ga je steeds het proces herhalen tot je klaar bent met de vormen van de chebakia dek het steeds af met theedoek voorkom droging van de deeg.
Zoadra je klaar bent kan je gaan bakken in hete olie.
Verwam de honing in ruime pan kook de honing niet 1 keer opwarmen is genoeg.
Als de chebakia koekje bruingebakken is zet je dat met gelijk over in de warme honing laat dat goed in trekken tot de beiden kanten van chebakia de honing heeft opgenomen dat kan paar minuten duren .
zet de chebakia in grote bord ,bestrooi de chebakia met sesamzaad als decoratie als je ze uit de honing haalt.
Heb gisteren bestilla met kip gemaakt mijn dochter van 11 wou het graag zij heeft de versiering gedaan ze kon niet wachten om te eten ze hebben gesmuld ,was tijdje dat ik had gemaakt ik ben meer voor bestilla met vis zij niet, ik heb nog de helft over voor straks voor ze of na maghreb inschaallah.
Ingrediënten . ... Filodeeg 2 grote kippen 10 grote uien fijn sneden. Olijvenolie voor bakken zout peper kurkumapoeder gemberpoeder Thlp kaneel 1 etlp suiker bosje gehakte koriander en bosje peterselie fijn gehakt. Voor de vulling. 4 of 5 eieren 500 gr amandelen (gepocheerd en ontveld ) dan bakken tot de amandelen goudbruin zijn. 150 suikerpoeder 2 etlp oranjebloesemwater. 2 etlp boter.
Decoratie. Wat amandelen kaneel en poeder suiker.
Om te vetten. 100 ml olie en 150 gesmolten boter samen in kom goed dit roeren ,om de filo mee te besmeren.
Bereiding. Maak de kip eerst schoon met badje in citroen of azijn met wat zout. Verwijder alle veren en al het vet en slijmerig wat is de kip zit. In pan met olie de uitjes bakken ,voeg daarna de kip toe bak dit goed samen . Voeg de kruiden en de peterselie, koriander aan de kip en de uitjes bak dit samen Als de ui goudgeel is voeg je 2 glazen water aan de pan roer goed zet deksel op de pan tot de kip gaar is. Neem de kip uit de pan. Haal al het vel vet van de kip en haal al het vlees van de botten sneed de vlees in kleine stukken. Laat de pan op zachte vuur staan tot de saus is ingedikt roer vaak in de pan voorkom verbaranding. Als de saus ingedikt is voeg je de eieren 1 voor 1 roerend steeds tot je gelijkmatige saus krijgt. Zet de vuur uit als het ingedikt is en al het vocht uit de saus is. Pocheer de amandelen ,ontvel ze ,bak ze in pan met hete olie tot ze bruin zijn . Dep de gebakken amandelen in keuken papier droog laat ze even afkoelen om ze fijn te hakken in de machine. Voeg de suikerpoeder de oranjebloesemwater en zachte boter ,roer dit goed samen voor de vulling. De Filodeeg moet je paar uur van te voren uit de vriezer halen laat het dicht in de verpakking tot je het wil gebruiken anders droogt het uit en breekt het . Vet een bakblik met de mengsel van olie en boter , Met een kwast en leg 6 deeg lappen op. De deeglappen moeten voor een stuk over de rand van de bakblik heen hangen zoals op de foto's . Smeer de Filodeeg lappen met boter en olie met kwast en leg daarna 1 in het midden voor versteviging voor de vulling die erop komt. Bedek de deeg in het bakblik nu met de mengsel van de kip ,eieren en dan de amandelen als laatst. Sla de deeglapjes over de vulling heen en bestrijk het met boter en olie. Leg een extra lap deeg op om de hele vulling netjes af te dekken mooi rond dekken . Besmeer ook dit goed met boter olie over de hele bestilla heen. Zet de bestilla in de voorverwarmde oven op 180 graden. Bak het voor ongeveer 20- 30 minuten tot hij bruin goudgele heeft. Garnier de bestilla met opdienen met suikerpoeder kaneel en amandelen. Je kan hier ook paar kleintjes van maken als je geen grote wil maken dan heb kleine bestillas.
Franse brioche. Deze heerlijke brioche is te aan te raden.
60 ml melk 1 zakje gist van 7 grm... 4 grote eieren 1 theelepel zeezout 2 kopjes meel(ongeveer 400 gram)
60 gr ongezouten boter, zacht op kamertemperatuur 1 eigeel en melk voor besmeren. grijns suiker.
Voorbereiding. In een kom met een elektrische mixer machine , de melk en gist roeren en laat rusten tot de gist romig is, ongeveer 5 minuten. Plaats de mixer met de deeghaak, voeg de eieren, suiker, zout, meel, en zachte boter om de gist mengsel en mix op lage snelheid voor ongeveer een minuut of twee of gewoon tot de ingrediënten beginnen om samen te komen. Verhoog de mixer tot middel en mix het ongeveer 10 minuten, schrap de deeg langs de zijkanten en de bodem van de kom, en de haak deeg als nodig. Gedurende deze tijd van mixen, zal het deeg glad en wikkelt zich rond de haak deeg. Het deeg is zacht en te plakkerig als cake beslag zo hoort het ook.
Leg het deeg in een grote geoliede kom, dek goed af met plasticfolie en laat het rijzen op kamertemperatuur tot het verdubbeld is in grootte, ongeveer 2 uur. Als de deeg naar beneden leegloopt in het kom. Dek de kom goed af met de plastic zak en koel het deeg voor minstens 4 uur of een nacht in de koelkast. De deeg is nu klaar om te worden gevormd tot een brood. Haal de deeg uit de koeling en vorm de deeg zoals je wil hij is ook mooi in cake bak te bakken rond of lang. Laat de deeg weer rijzen voor ongeveer 2 uur lang. Besmeer de brood met eigeel en suiker . bak de brood op voorverwarmde oven op 160 -170 graden . Als de brood te snel bruin wordt van boven dek het met plastikfolie zodat de onderkant ook kan bakken laat de brood rustig bakken tot hij binnen gaar is . Laat afkoelen voor je het gaat eten . Eet smakelijk dames wij hebben echt gesmuld hij is echt heerlijk zacht en licht . Met boter en jam is hij heerlijk. Tip. Laat de brioche afkoelen in de bakblik gedurende 30-45 minuten. Als je de brioche uit de bakblik verwijderd terwijl het nog heet en vochtig is, zal deze zachte brood instorten. Haal de brioche uit de pan en laat volledig afkoelen op een rooster.
Ingrediënten. 225 g volle melk. 20 g verse gist of 7 gram instant gist 500 gr bloem. 50 gram suiker. 9 g zout. 2 eieren. 75 olie en 2 etlp boter.
Voorbereiding.
In machine mixer machine de gist oplossen in wat melk en 1 etlp suiker voor 5 minuten tot hij wat romig is en opgelost is. Kneed met de ingrediënten dit tot zachte plak deeg . laat het voor ongeveer 1 uur tot de deeg omhoog komt . vorm de deeg in de vormen die hier staan . Ik heb paar met maanzaad ,boter en suiker versierd . Laat het weer rijzen tot de broodjes groot zijn geworden. besmeer ze met eigeel en wat melk . bak ze op voor verwarmde oven op 170 graden . Laat ze afkoelen voor 35 minuten voor je ze eet . Deze broodjes zijn erg zacht en heerlijk sponzig als je in knijp met je vingers . IK heb ze lekker ingevroren voor de lunch of als ontbijt.
Ingrediënten Maisbroodjes (polenta) Deeg.... 130 gr maïsmeel 170 gr bloem 6 etlp olijvenolie 1 thlp zout 5 gr gist instant water 200 -+ kan iets meer zijn ik heb op gevoel gedaan tot de deeg zacht is. Vulling. Kan je zelf kiezen kan van alles zijn of je kan ze ook laten.
In machine mixer kom de gist met wat water en 1 thlp de gist roeren en 5 minuten laten rusten . Voeg de overige ingrediënten de lauwwarm water beetje voegen tot je gewenste deeg hebt. Kneed de deeg voor 8 minuten lang . Zet de deeg met plastikzak bedekt op warme plek weg. laat het voor ongeveer 1 uur rusten. Vorm de broodjes zoals op de foto of naar de vorm van jou wens . ik heb de broodjes na het vormen met olijvenolie besmeert en gevuld . laat ze weer rijzen . bak ze op voorverwarmde oven op 180 graden C . Besmeer ze met eigeel en melk en bak ze tot ze gaar zijn. Deze broodjes zijn knapperig en hebben iets harde korst door de polenta meel . Ze zijn heerlijk met kopje thee.