De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
17-08-2010
GOEDE OUDE TIJD
Tijdens het opruimen van mijn bureau kwam ik nog een oude ansichtkaart tegen van de Oosterstraat in Groningen. Ik vermoed dat deze prent uit de beginjaren van de 20e eeuw stamt. Opvallend is dat in die tijd nog koeien in de binnenstad liepen. Dat fotograferen nog geen alledaags gebeuren was, blijkt wel uit de personen, die naar 'het vogeltje' kijken!
Midwolde is een wegdorp dat in de Middeleeuwen ontstond op een zandrug ten westen van de stad Groningen.
De Hervormde kerk is een beukige kerk met een smal, recht gesloten koor en een slanke, ongelede toren met zadeldak. Het schip en het laagste deel van de toren dateren van de tweede helft van de twaalfde eeuw. Aan de noordzijde zijn drie rondboogvensters aangebracht.
In de dertiende eeuw werd het koor aan de kerk gebouwd. De rechte koorsluiting kwam in de veertiende of vijftiende eeuw tot stand en in dezelfde tijd werd ook de toren verhoogd.
Het interieur en inventaris van de kerk zijn zeer rijk te noemen en zijn grotendeels vervaardigd in opdracht van de bewoners van het nabijgelegen landgoed De Nienoord. Het belangrijkste hiervan is de marmeren graftombe die werd ontworpen door Rombout Verhulst in opdracht van Anna van Ewsum (overleden in 1714), die samen met haar eerste man Carel Hieronymus van In- en Kniphuisen (overleden in 1664) en haar tweede man Georg Willem van In- en Kniphuisen (overleden in 1709) in de tombe is gelegd.
Tot de inventaris behoren verder een eikenhouten portaal en een herenbank uit circa 1660 en een fraai gesneden preekstoel uit 1711. Deze werd gemaakt door stadsbouwmeester Allert Meijer die ook de kansels van Uithuizen en Uithuizermeeden ontwierp. Jan de Rijk verzorgde hierbij het houtsnijwerk.
Bron:
Monumenten in Nederland, Groningen (1998). Waanders Uitgevers, Zwolle;
Familiehotel Paterswolde, gelegen aan de rand van het Kluivingsbos nabij het Paterswoldsemeer.
Geopend in 1888. Het jaar ervoor had een aantal vooraanstaande personen uit Drenthe en met name Groningen de N.V. Hotel en Herstellingsoord Paterswolde opgericht. Aanvankelijk was 't Familiehotel op het (dag)toerisme vanuit de stad Groningen ingesteld. Omstreeks 1910 werd het bekende paviljoen aan het meer gebouwd dat in de ontwikkeling van de horecagelegenheid van belang was. Na een moeilijke periode voor het Paterswoldsemeer in de jaren '50 en '60 ging het hotel zich op het faciliteren van zakelijke en andere bijeenkomsten richten. Met een groot, gefaseerd uitbreidingsplan werd tevens het pensionkarakter definitief vaarwel gezegd en ontstond een modern hotel dat het hele jaar door voor (vakantie)overnachtigingen beschikbaar was. In de jaren '80 volgden verdere vernieuwingen. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan kreeg 't Familiehotel in 1988 het predicaat hofleverancier. Het behoort thans tot de Fletcher Hotelgroup.
De Zuiderkerk is de eerste voor de protestantse eredienst ontworpen kerk in Amsterdam. De kerk staat in de Nieuwmarktbuurt.
De kerk is gebouwd tussen 1603 en 1611. Het ontwerp in renaissancestijl is van de Amsterdamse architect Hendrick de Keyser. Toen Hendrick de Keyser in 1621 overleed, werd hij in de Zuiderkerk begraven. Zijn grafsteen is nog steeds aanwezig. De Franse schilder Claude Monet schilderde de kerk rond 1874 met een uitzicht over de Groenburgwal.
De Zuiderkerk is tot 1929 voor kerkdiensten in gebruik gebleven. Tijdens de Hongerwinter (1944-'45) werden overleden Amsterdammers hier tijdelijk opgeslagen in afwachting van hun begrafenis. Het gebouw werd rond 1970 gesloten omdat het te bouwvallig was, en vervolgens tussen 1976 en 1979 gerestaureerd.
In de grootste vlindertuin van Europa ( dit staat in de folder) fladderen vele vlinders rond, die echter moeilijk door de lens zijn te vangen. Toch een paar pogingen gewaagd.
In de orchideeënhoeve zijn alle planten en bloemen ondergebracht in verschillende tuinen. Zo treffen we er het regenwoud aan, naast een Taiwanese tuin en een Maleisische tuin.
Orchideeën hebben doorgaans stoffijn zaad, waardoor deze zaden gemakkelijk door de wind over grote afstanden kunnen worden vervoerd. Zo kunnen ze relatief gemakkelijk nieuwe geschikte groeiplaatsen vormen. Op die plaats moet dan wel de voor de kieming noodzakelijke schimmel aanwezig zijn, omdat het zaad zonder de schimmel niet kan uitgroeien.
De bloem van een orchidee is meestal eenvoudig te onderscheiden van een andere bloem. De bloem is opgebouwd uit drie kelkbladen en drie kroonbladen. Het middelste kroonblad is afwijkend qua vorm en vergroot (de lip), zodat het een platform voor insecten vormt om gemakkelijker het centrum van de bloem te bereiken.
In regenwouden groeien bepaalde soorten als epifyt hoog in de bomen. Sommige van deze epifyten worden als kamerplant gehouden. Orchideeën staan bekend om hun bloemen. die er soms vreemd uitzien. Vaak zijn er speciale aanpassingen aan bepaalde soorten dieren en dan met name insecten.
Gisteren hebben we een bezoekje gebracht aan de orchideeënhoeve in Luttelgeest in de Flevopolder.
De orchidee is met zijn ruim 31000 soorten een van de grootste plantenfamilies. Je treft ze dan ook overal aan in de wereld, van heel warme tot heel koude gebieden op de meest bizondere plaatsen, zoals in boomkruinen, humusrijke takken, ja zelfs in en onder de grond.
De naam is afgeleid van Orchis. De Griekse filosoof Theophrastus was in 300 v. Chr. de eerste die het geslacht heeft omschreven.
Tussen 1961 en 1974 werden vele oude gebouwen uit de Zaanstreek met diepladers naar de Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld. De bestaande molens werden gerestaureerd. Ook later zijn regelmatig gebouwen naar de Zaanse Schans verhuisd. Het is een bekende openluchtattractie met jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers. Formeel is het geen museum, maar het is wel opgezet met de bedoeling om het historisch erfgoed te bewaren.