Waar vooral oude en originele recepten welkom zijn Heeft U een origineel recept, het liefst van U groot of overgrootmoeder......plaats het hier.
14-04-2005
Soep van Lamsvlees uit Spanje
In het bergland van Spanje, daar waar zomers de schapen naar boven gaan om te lammeren en vet te worden van de malse grassen en kruiden komt dit recept. het gaat van Vader op Zoon en moeders eet mee als ze een keer boven komt. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Uiteraard is dit aangepast aan onze noden, een pan van 3 liter soep eet ik bijna een week van. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ± 250 gram lamspoulet in ruim water op zetten. na de eerste tekenen van koken van het vuur nemen en door een vergiet of zeef doen.het vlees afspoelen en opnieuw met vers water op zetten samen met een rode peper ontpit..Hierdoor gaat het bloed uit het vlees en vermindert het fijne stof in U soep. Als de soep kookt goed afschuimen, en de warmte laag draaien dat het net tegen de kook aanblijft. na een uurtje of 3 is het vlees zacht en dan doen we een of twee kruidenbouillon blokjes er bij omdat onze lammeren nou eenmaal niet zo kruidig zijn als die daar in de bergen, plus ± 150 gram gemixte paddestoelen in stukjes er bij ,een drietal bosuitjes of een dunne prei, een flinke waspeen in dunneplakjes, een heel klein stukje venkel knol in stukjes twee of drie teentjes knoflook fijn gehakt en wat U nog meer voor lekkers wil. Peper en Zout naar smaak en na een half uurtje is de soep klaar, heerlijk met een stuk plat brood, maar ook als aanvang bij een maaltijd. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dit recept is misschien al net zo oud als de schapen fokkerij in Spanje, en is al die tijd alleen verandert door wat die Vader er in gooide of wat die andere Vader er bij deed. Eet smakelijk. """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Hallo Kookliefhebbers-hapjesjagers-lekkerbekken en pannelikkers.
Kookerije wil een kooksite zijn waar iedereen zijn lievelingsrecept of een recept van Oma of BonMamma kan etaleren, maar ook dat recept waarvoor Man en kinderen thuisblijven en niet gaan voetballen of vissen, want ongetwijveld word dat een Klasieker. De nadruk ligt op "" Oude recepten"" dus niet die liflafjes waar mee U in de Damesbladen en wekelijkse blaadjes van de grootgrutters, nee een pot die er staat en waar iedereen van moet ""uitbuiken"". Wie weet er nog hoe echte ouderwetse snert word gemaakt, niet dat waterige erwtensoepje wat vergeven van de rookworst, (bestond nog niet toen snert werd uitgevonden!) tegenwoordig voor U fijn gevoelige neus word geschoteld, Nee een SNERT waarin de volgende dag een houten lepel rechtop blijft in staan. en zo zijn er nog vele voorbeelden. Maar ook een stoofpot zoals Hongaarse Goulash, die stamt uit de tijd dat er in heel Hongarije nog geen Paprika en Tomaat te vinden waren, kortom laat ons beginnen met dat gene wat goed en lekker is,koken volgens de ouden recepten. Mail U recept en ik zet het op deze blog, voorzien van U naam, als u daar geen prijs op stelt dan niet.