Inhoud blog
  • heirloom tomaten
  • waarom zo lang gewacht om een nieuw bericht te plaatsen?
  • vervolg ontbijt Auberge de la ferme
  • vervolg ontbijt Auberge de la ferme
  • ontbijt in Auberge de la Ferme
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Ode aan de vergeten groentensoorten en tomaten
    kleurrijke tomaten
    08-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een coulis van nuit australe(heirloom tomaaat) met donkeren chocolademousse.
    Een coulis maken van zwarte tomaten. Bij de coulis rietsuiker voegen. Goed laten doorkoken, juist zoals voor een gelei. Het vuur zachter zetten en een deel van het vocht laten verdampen. Regelmatig roeren. 2 knoflookteentjes pletten en fijn hakken. Boter smelten en de look laten goud geel worden. De look afdippen met keukenpapier. Onder de coulis mengen. Coulis laten afkoelen. Nu een chocolade mousse maken van fondant chocolade. De mousse koel bewaren. Serveren op een bord met een mooie combinatie van mousse en coulis.

    08-09-2008 om 10:34 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatentaart van evergreen,green sausage en green zebra.
    Een kant en klare deegtaart kopen in de winkel. Een mengeling van anderhalve kg groene tomaten. 35 g kristal suiker. klein snuifje zout. 1 el witte bloem het sap van 1 limoen enkel schilffertjes van de limoen. een snuifje kaneel, niet te veel, kruiden moet heel voorzichtig gebeuren, de smaken moeten mekaar aanvullen. 2 fijn geplette kardemom zaadjes. De tomaten in dikke sneedjes snijden.(2 min). zachtjes eventjes laten koken. Door een zeef gieten. Deze soorten bevatten veel sap. Zorg de dat de tomatenschijven heel blijven. Nu de suiker mengen met de bloem en alle andere ingrediënten. De kruiden bijvoegen. de taartenbodem eventjes met een klein beetje olijfolie inwrijven. Zuinig zijn.! Bedekken met de tomaten, trapsgewijze over mekaar leggen(zoals men bij een appeltaart doet). Bakken in een oven van 180° gedurende een half uurtje.

    08-09-2008 om 09:29 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heirloom tomaten in volle glorie.
    Weer enkele heirloom tomaten in hun prachtige vormen en kleuren.















    06-09-2008 om 21:50 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Combinaties van heirloom tomaten.
    Enkele foto's van de heirloom tomaten in de oogstmaand.

















    27-08-2008 om 14:19 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook enkele heirloom tomatendie nog in de serre hangen.
    bekijk de verschllende vormen en kleuren.

















    27-08-2008 om 12:20 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus is oogstmaand, ook in mijn serre met heirloom tomaten.
    Iedere dag kunnen we nu plukken. De tomaten zijn zo lekker dat we geen extra sauzen moeten toevoegen. Gewoon een klein beetje peper en zout, soms zelfs totaal niets.

















    25-08-2008 om 20:35 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een greep uit de tomaten van dit seizoen.
    De oogst valt goed mee, nu maar hopen dat het een mooie warme nazomer wordt.

















    25-08-2008 om 20:26 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andere groenten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het hoeven niet altijd tomaten te zijn. De erwten werden reeds voor de helft geoogst. De asperge erwt is nog een beetje te klein. Courgetten doen het bijzonder goed dit jaar. De Egyptische rode bietjes werden ook al geoogst. De gestreepte zijn trager.

    17-07-2008 om 20:35 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    24-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zeer vroeg wil beginnen heeft wel groeilampen nodig.
    Wanneer men zeer vroeg met het zaaien begint dan heeft men niet enkel warmte nodig maar ook zeer veel licht om uw zaailingen op te kweken.

















    24-02-2008 om 21:22 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote partytent 6 op 8m omgevormd tot serre.
    Een zeer stevig frame(doet al 8 jaar dienst, blijft steeds in de winter buiten staan. De plastiek wordt er wel in de herfst afgenomen. De platstiek is wel een soort die gebruikt wordt in de tuinbouw.















    24-02-2008 om 10:49 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lidl.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kleine groene plastieken serres komen van bij Lidl(zijn nu 4 jaar in dienst).

    24-02-2008 om 09:53 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het opbouwen van een zelfgemaakte tunnelserre.
    Er is niet veel uitleg bij nodig , alles is duidelijk in de fotoreportage te zien.

















    24-02-2008 om 09:51 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doperwten op zijn Frans.
    Petits pois à la Française.
    400 g gepuelde erwten
    20 g peterselie
    100g mooie; groene kropsla.
    100 g kleine uitjes.
    50 g boter.
    kruiden: zout,peper van de molen,suiker

    de erwten op zijn Engels gaarkoken.
    -een koperen kookpot met gezouten water aan de kook brengen.
    -de erwten wassen en in het kokend water dompelen.
    -gedurende 10 à 15 minuten laten koken.
    -afgieten op een zeef en verfrissen onder stromend koud water.
    -lange tijd laten uitdruipen.

    de kleine uitjes glaceren.
    -de uitjes pellen en wassen.
    -de uitjes "blancheren" en afgieten(1 à 2 min laten koken.)
    -de uitjes in een kleine"sauteuse" doen en gaarkoken met een weinig water, 50 g suiker, 25 g boter, peper van de molen en zout.


    de peterselie hakken.
    -de peterselie wassen in koud water en de stengels aftrekken
    -de blaadjes met een chefmes fijnhakken op een snijplank.
    -de gehaakte peterselie in de hoek van een handdoek leggen, dichtplooien en het sap uitpersen onder stromend koud water.
    -de droge peterselie bewaren in een kommetje.

    de kropsla" ciseleren"
    -de buitenste bladeren aftrekken en de harde kern van de overige bladeren verwijderen.
    -meerdere keren wassen in veel koud water en laten uitdruipen.
    -de blaadjes op elkaar leggen(op een snijplank) en in juliennevorm snijden( dit noemt ciseleren).
    de bereiding beëindigen
    -de geciseleerde sla laten uitzweten.
    -de erwten en de uitjes toevoegen.
    -alles zeer voorzichtig mengen en opwarmen.
    De erwten opdienen in een warme groetekom en bestrooien met gehakte
    peterselie
    .
    (ik kan het niet laten om steeds gestoofde knoflook bij te voegen en een weinig kippenbouillon).(heb dit altijd zo in de Béarn leren klaarmaken.)

    23-02-2008 om 19:33 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ijsthee met slagroom.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ijsthee(zelfgemaakte)
    Thee
     1/4 l slagroom
    100 g poederzuiker
     rum
    cognac
    citroensap
     Zet op de bekende wijze sterke thee.
     Zeef en laat in de frigo zeer koud worden.
    Klop de slagroom stijf.
    Vermeng met de gezeefde poedersuiker.
     Doe dit in het bakje voor de ijsblokjes en laat dit invriezen.
     Doe in elk glas een roomblokje.
    Giet er de koude thee op.
    Voeg wat rum, cognac en een klein beetje citroensap toe.
     Dit is echter geen ijthee voor kinderen.

    23-02-2008 om 16:06 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Landelijke vinaigrette.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In een mixer doen we 2 el zure room
    het sap van 1 citroen
    peper en zout
    gesnipperde platte bieslook
    kervel
    estragon
    en 1 teentje knoflook
    gedurende anderhalve minute laten draaien.

    23-02-2008 om 16:00 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Confituur van blauwe pruimen


    Confituur van blauwe pruimen

    Ik had een ganse bak blauwe pruimen gekregen. Het zou echt jammer geweest zijn om ze niet tot confituur te verwerken.
    Ik heb voor 2 kg ontpitte pruimen:
    1 volledige fles cider brut genomen
    1 kg gewone griesuiker
    1 kg confituresuiker
    250 gr ontpitte pruneaux d'Agen.
    1 kleine gember die ik geraspt heb. Het sap van 2 citroenen.



    500 gr geschilde kleine peertjes.
    Alles goed in stukken gesneden, laten koken met de suiker, goed laten doorborrelen.
    Na 5 minuten koken de mixer in de vruchten gezet en goed gemixed.
    Nog eventjes laten opborrelen.
    In inmaakbokalen gedaan van 1/2 l .
    Gedurende een tiental minuten op 100°. Dan nog 1 uur op 90°.

    23-02-2008 om 15:40 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bBroodtaart
    -Week 2 sneden oudbakken wit brood in kokende melk.Voeg er 100 g suiker, 1 el gesmolten boter, 2 geklutse eieren, een weinig gehakte appelsienschil en krenten bij. -Bekleed een taartenvorm met een laag taartdeeg van een halve centimeter dikte. -Giet er het geweekte mengsel in en laat 25 min bakken. -Bestrijk daarna met een dunne laag abrikozenmarmelade en bestrooi met suiker.

    23-02-2008 om 13:11 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sla van cresson met bietjes.
    : De cresson blaadjesaftrekken en kuissen. De bietjes spoelen, stomen, pellen en in kleine stukjes snijden. Een vinaigrette bereiden met mosterd, fijne zachte olijfolie ,peper en zout waaraan een zeer fijn gesnipperde knoflookteen aan toegevoegd wordt. Ook een sjalotje in fijne stukjes snijden. Peterselie onder mengen.

    23-02-2008 om 13:02 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waaron oijlfolie gebruiken..
    Waarom olijfolie gebruiken?
    Onbekend is onbemind.
    Dit gezegde geldt niet in het minst voor olijfolie. Velen staan er terughoudend tegenover omdat ze niet weten: Welke soorten olijfolie er wel bestaan.
    Welke olijfolie men bij voorkeur dient aan te schaffen.
    Welke olijfolie bij welke soort bereidingen dienen aangewend te worden.
    Welke positieve eigenschappen en kwaliteiten olijfolie bevat.
    Welke toepassingen er van olijfolie bestaan.

     In de volgende Tomatenbladen zal ik U trachten te boeien met de waarheden over deze niet te missen onschadelijke vetstof. Als U dit product beter kent, zult U haar naar waarde leren smaken dermate dat het proeven ervan U een bijna verslavend genot verschaft.
    Deze ziel van de zuiderse keuken die eigenlijk een pure vruchtensap is, slaagt erin met haar diverse unieke, harmonieuze smaken onze smaakpapillen op verassende wijze te beroeren.

    Jaarlijks biedt de oogst van de eeuwige olijfbomen een rijke schakering aan magische kleuren, smaken en geuren: een palet van groen, zwart, goudkleurig tegenover fruitig, bloem- en kruidachtig. Het interessante aan deze aromatische vetstof is dat zij, in tegenstelling met de meeste andere vetstoffen, onze gezondheid in positieve zin beïnvloedt; doch hierover later meer. Alhoewel we als culinaire rubriek het hoofdzakelijk zullen hebben over olijfolie als voedingsbestanddeel, wil ik U toch nog meegeven dat dit product , zij het dan in een andere vorm, eveneens gebruikt wordt/werd als brandstof voor verwarming en verlichting, geneesmiddel (o.a. als pijnstiller en ontstekingsremmer), zeep, cosmetica, balsemolie en ingrediënt bij rituele en religieuze gebruiken.

     Olijfolie werd reeds van oudsher gewaardeerd en geprezen: de oude Grieken schonken aan hun atleten als sporttrofee een amfoor gevuld met olijfolie terwijl de dichter Homeros dit edele vruchtensap beschrijft als het vloeibare goud. De Romeinen van hun kant dienden hun belasting te betalen met olijfolie. Ook in de Bijbel en in de Koran wordt er naar verwezen.

    23-02-2008 om 11:47 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom olijfolie gebruiken?
    wordt vervolgd

    23-02-2008 om 11:34 geschreven door lacegarden

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 13/12-19/12 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 10/11-16/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favoriete links
  • lacegarden.be
  • de kers op de taart
  • in de zoeten inval
  • de zoetste verleiding


  • E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Over mijzelf
    Ik ben madame tomate
    Ik ben een vrouw en woon in Tussen Durme en Schelde (België) en mijn beroep is manager van een huisgezin.
    Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken, tuinieren met vergeten groenten .
    GAAT DE LIEFDE VAN DE MAN NIET DOOR DE MAAG? Dus aan alle dames breng in alle discretie, in heel veel geheimzinnigheid een slippertje op deze blog. Ik tracht in mijn eigen woorden heel veel duidelijk te maken over bepaalde recepten die jullie op een ee
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    guido1936
    blog.seniorennet.be/guido19

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!