Via deze knop kom je op een taalsite: + veel achtergrondinfo
Een tekeh of gekko kruipt overal tegenop en kan dus ook van het plafond naar beneden vallen...
Valentijn
Gezellig in bed
Godsdienstigen maakten dit plaatje
Laat ons het verschil maken.
Maak jij een verschil tussen deze eitjes?
Maak je verschil tussen deze twee?
BALI
Mooi toch?
In 1468 verklaarde de katholieke kerk dat hekserij een 'buitengewone misdaad' was. Daardoor konden tijdens een rechtszaak alle regels die normaalgolden opzij worden gezet. Dat betekende bijvoorbeeld dat alleen het bewijs dat iemand schuldig maakte kon worden toegelaten. Pijnigen of martelen om bekentenissen af te dwingen was niet alleen toegestaan, maar werd zelfs aangemoedigd.
Een hindu-garuda
Markt op BALI
Offer op BALI
Tanah Lot - Bali
Vulkaan Bromo - JAVA
Leeuwendans - JAKARTA
Sloppenwijk - SURABAYA
Kuta beach - BALI
Gekleurde kip - SURABAYA
Herfst
Zonnebloem
Waterlelies
Rozen
Zet je
Regen... ...
Transport - Indonesië
Vulkaan op klein eilandje in Indonesië
Indonesië
Indonesië
Indonesië
Indonesië
Balinese dansen
Zonne-energie ook in Indonesië
Over mijzelf
Ik ben Fretteke
Ik ben een vrouw en woon in In 't Brabantse (Belgikske) en mijn beroep is thuiswerkend in het onderwijs en heb prepensioen in zicht.
Ik ben geboren op 07/10/1950 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: geïnteresseerd in van alles.
Heb vier kinderen die al 31, 25, 24 en 23 jaar zijn.
02-02-2006
(10) REIS naar Indonesië: tweede dag in Jakarta
Tweede dag in Jakarta. Op het einde van deze dag was het begeerde visum in mn bezit, de terugvlucht geconfirmeerd en had ik veel zweet gelaten door de warmte en vooral de traagheid der dingen Ik ging op bezoek bij Saartje,bezorgd over haar toestand en schrok me en bult toen ik haar zag. Ze lag in hetzelfde bedje als het Duitse meisje geen probleem- en op elk tutje stond een naam. De Duitse baby was snipverkouden en Saartje had haar tutje in de mond . Dat ze verkouden zou worden was niet zo erg, maar ze was er al zo slecht aan toe, op het randje van uitdroging. Ik werd erg ongerust over wat komen moest.
In het hotel deed ik een fax: alles geregeld morgen vlucht naar Shiphol kleine Sari is zwakjes. Als antwoord kwam een paar uur later het volgende: Afspraak gemaakt bij pediater we kunnen onmiddellijk op consultatie als je thuis komt - we zullen in Shiphol zijn. Als we het halen tot na de vlucht dan komt alles in orde.
Ik pak de reiswieg uit die ik van thuis had meegebracht en stop al mijn gerief in een valies. Kleine Sari zou wel drie keer in de reiswieg kunnen.
Vandaag was het zover. Ik mocht Sari meenemen naar Jakarta en vandaar zouden we twee dagen later naar huis vliegen.
Eén van de kindermeisjes had Saartje al aangekleed. Ik bedankte, vereffende de rekeningen van dokter en apotheek en vertrok terwijl de tuinman vriendelijk knikte.
We werden naar de luchthaven gereden. Gelukkig hielp de chauffeur met de bagage. Ik had alle moeite om in de wieg te vrijwaren van geduw en geprang. Nu zou het veel makkelijker gegaan hebben met bijvoorbeeld een zak om het babytje op je borst te dragen. Een wuivende chauffeur in een woelige menigte is het laatste beeld dat ik van Surabaya heb. De dag zou nog zwaar worden
In het vliegtuig was Saartje alleen rustig als ik haar tegen me aan hield wel een zalig gevoel.
In Jakarta reden we met een taxi naar het weeshuis waarvan het adres op een briefje stond. We werden daar heel vriendelijk onthaald en de babys lagen daar per twee in een proper bedje. Ik vroeg om Saartje goed in t oog te houden vanwege haar diaree en laag gewicht. Geen probleem ze hadden alle informatie doorgekregen. Hoewel ik me vrij gerust voelde, vertrok ik niet graag maar ja het moest.
Zo vlug als mogelijk ging het richting Belgische ambassade want overmorgen zou ik in het bezit moeten zijn van een visum voor Saartje.
Het was nog 20 minuten rijden voor we aan de Ambassade kwamen, een mooi verzorgde villa. Nu zit de ambassade op een zestiende verdiep van de Duitse bank building ja tijden veranderen. Ons verhaal speelt zich tenslotte 25 jaar geleden af.
Binnen zat een knappe Indonesische achter de onthaalbalie. Of ik een visum kon aanvragen. Ja dat kon maar de vervanger van de ambassadeur was er niet en die moet zn handtekening zetten. Het werd wachten, wachten en nog eens wachten.Uiteindelijk kreeg ik een ontkennend antwoord op de vraag Benarkah dia akan datang? (is het zeker dat hij nog gaat komen). Ik zou de volgende dag dan terugkomen
Die avond ontmoette ik de oudere zussen van mijn Indonesische vriendin in België. Lhee en Ting namen me mee naar een uitvoering van Balinese dansen in de tuinen van het Hyatt hotel. Prachtig hoe sierlijk en beheerst die dansers zich bewogen onwezenlijk mooi klonk ook de begeleidende muziek. En toch voelt het wat wereldvreemd aan zeker als je denkt aan de stakkers in de kampung
Morgen naar de ambassade en de dag daarna naar huis als alles goed loopt toch.
(8) REIS naar Indonesië: dag 4 in Surabaya - de rechtbank
... Om 5u was ik wakker. Het wordt dan al licht en dat gaat heel snel op de evenaar. Een half uur later stond de zon er al. Meteen was die zwoelte er weer. Langs alle kanten hoorde je sproeien met water. Heel vroeg en ook laat op de dag kregen de talloze planten van hotels en mooie huizen air,water. Vandaag was dé dag waar ik naar uitkeek. Eindelijk
Het busje kwam ons ophalen rond 10u.
In het tehuis was het weer bang uitkijken naar hoe het met kleine Sari was. Nog altijd bleekjes, een beetje diarree, Wat als ik morgen in het vliegtuig met een uitdrogende baby zit? We moesten eerst nog naar de Belgische ambassade in Jakarta voor een visum voor Sari. Het zou nog drie dagen duren eer we thuis konden zijn.
No problem zei mevrouw Irma. Het zou allemaal wel loslopen volgens haar ; ze ging me trouwens een sterke pil meegeven die ik aan de baby moest geven bij hevige diarree en in Jakarta was er voor twee dagen een plaatsje gereserveerd in een ander weeshuis, zodat ik het kleintje niet hoefde mee rond te sleuren op zoektocht naar haar visum.
Het papflesje ging er helemaal in vandaag. Een goed teken? Op haar hoofdje zag ik nog een prikwondje van het infuus waar ze aangelegen had. Ondertussen was de advocaat aangekomen met een stapel papier onder de arm. Het werd tijd om naar de rechtbank te trekken.
Er stond aan de rechtbank veel volk buiten, maar dat is wel gewoon. Ik kreeg wel het gevoel van langs alle kanten bemonsterd te worden. In een hoekje van het portaal stonden enkele meisjes bijeen. Later vernam ik dat de mama van kleine Sari daartussen stond. Net voorafgaand aan onze rechtszaak was zij voor de rechter geroepen om vast te stellen dat ze haar baby inderdaad uit vrije wil afstond. Afstandsmamas krijgen dan meestal ook een uitbrander, werd me verteld.
We wachtten in een lange gang op houten banken. Door de raamopeningen hingen mensen op mekaar gepropt, half binnen, half buiten. Ze hingen bijna in onze nek en wilden zien wat er gebeurde. De advocaat zat in de dossiers te bladeren de deur zwaaide open en we mochten binnen: de Hollander, de Duitser, de advocaat, mevrouw Irma en ik. Het zweet brak me uit. Dat ik nu maar niks verkeerd doe ramde het door mn hoofd. Ik controleerde of ik flink recht zat, de benen niet kruiste want dat zou een affront voor het gerecht zijn. De rechter in prachtig ornaat zat geflankeerd door twee officiëlen: de griffier en ik weet niet wie.
Toen het mijn beurt was, werden mijn papieren doorgenomen: samenstelling gezin, financiële toestand, het beroep van Herman en mezelf, fotos van ons huis, de woonkamer, de keuken, de slaapkamers
Dan volgde er een onderzoekende blik die voor mij erg lang duurde in werkelijkheid misschien maar één minuut het voelt wel anders. De rechter keek ineens wat minder nors had hij al beslist? Hij vroeg me waarom ik een Indonesisch meisje wou adopteren.
Het antwoord viel waarschijnlijk in de smaak want ik mocht terug gaan zitten. DE kindjes werden onder een hamerslag aan ieder van ons toegewezen gelukkig dat we waren.
Vanaf nu was ons kindje geen Indonesische meer, maar eigenlijk ook geen Belgische want daarvoor moest dan later in België weer een procedure gestart worden.
Wat later kon kleine Sari in mijn armen sluiten met de zekerheid dat niemand haar nu nog kon afnemen ze zou met me mee naar huis kunnen!Ze hadden haar ondertussen een kleedje aangetrokken en sokjes diegene die ik in de stad gekocht had.
Na de dagelijkse fax naar het thuisfront kon de nacht niet gauw genoeg passeren: morgen met ons dochtertje naar Jakarta! ... Wordt vervolgd
Dat werd de dag dat we de advocaat ontmoetten die ons dossier ging samenstellen, nodig voor de rechtbank. Kleine Sari moest er door haar mama officieel afgestaan worden en ik moest officieel adopteren.
De advocaat had luxe te over, dat was duidelijk te zien: een dikke auto, duur uurwerk, dure kleren, Hij was niet direct vriendelijk maar eerder stuurs en vond zichzelf merkbaar beter dan de rest van ons allemaal. Hij werd met enorm veel respect omringd. De zakelijke kant kon voor mij niet gauw genoeg afgehandeld worden. Ik ging Sari halen. Ze lag strak ingebundeld met het neusje naar beneden op een lange tafel, naast drie andere babys. Een verzorgstertje bevrijdde Sari en ik ging ermee in een rieten zetel zitten in het uiterste hoekje van de kamer. Het was stikkend heet. Op de voorkant van haar halsje zag ik een donkere lijn, precies een genezende wonde. Wanneer ik naar de oorzaak vroeg, kwam het antwoord: niks aan de hand; dat is normaal. Kleine Sari deed haar oogjes bijna niet open, ook niet bij het zuigen aan de papfles. Ik maakte me ongerust en wou zo vlug mogelijk in België aankomen om haar betere medische zorgen te kunnen geven. Buiten stonden een paar mensen te aarzelen of ze binnen zouden komen: een meisje, een man en nog twee meisjes. Toen meneer dat zag, nam hij ze vlug binnen in een zijkamertje, een beetje onttrokken aan onze ogen. Later vernam ik dat de twee meisjes een kindje kwamen aanbieden en dat de man van het gezelschap geld vroeg voor de medische kosten die hij gehad had bij de geboorte van zijn afgestane baby. Ik gruwelde
Voor kleine zus en mezelf was het nu wachten tot wanneer we morgen voor de rechter konden verschijnen.
Die avond heb ik nog een hoop babykleertjes gekocht want diegene die ik bij had, maatje drie maanden waren veel te groot voor kleine Sari . Na een telegram kon het bed me alleen maar laten piekeren over zusje. ... wordt vervolgd
Terug in de hotelkamer naast de kampung maakte ik een blad klaar waarop ik heel kort de laatste informatie noteerde: "Onze Sari bezocht. Ze is kleintjes, bleekjes en heel lief. Voor de rest alles ok. Hoe gaat het met jullie? Morgen meer." In de hotellobby kon ik het laten doorfaxen. Faxen was duur en telefoneren al helemaal, bovendien kon het enorm lang duren eer je verbinding had. Mijn man, Herman was thuis gebleven bij de twee kinderen, Steven, 5j, Matti, 6 maanden. Steventje was groot genoeg om heel bewust op de komst van z'n zusje te wachten. Voor hem zou het - na 5 jaren enig kind geweest te zijn - wel aanpassen worden aan twee kleintjes in huis op de tijd van een half jaar. Matje woonde in die tijd bij ons als pleegkindje en dat sinds zijn geboorte. Zijn natuurlijke mama was een Belgische, Daisy en zijn vader een Indonesiër, Arun. Het toeval wil dat Arun nu net ook afkomstig was van Surabaya; straf toeval. Na het avondeten ben ik naar Balinese dansen gaan kijken samen met de Duitser en de Hollander. Het was betoverend mooi maar ik dwaalde tijdens de voorstelling voortduend af naar kleine zus die ziekjes was... Na een fax van het thuisfront gleed ik het bed in zorgelijk aan zusje denkend. Als ze het maar haalt, ze is zo fragiel...
MEER over Surabaya? Foto's door te klikken op kader hierboven.
... Het Garden hotel in Jalan yos Sudarso 11, Surabaya, 60271 was er eentje met drie sterren en het lag ook naast een sloppenwijk. In de eetzaal drupte er iets raars van het plafond, net naast m'n bord. Jakkes. Maar aan die dingen moest ik wel wennen, wou ik mijn eigenlijke doel bereiken, niet? Als ik op de vensterbank van m'n kamer ging staan zag ik beneden een sloppenwijk. Vreselijk: in de kamer airco en daarbuiten pure ellende. Ik zag vrouwen in een waterplas kleintjes wassen en wat verderop plaste er een beest in datzelfde water. Ik zag geen straat, geen riool, gewoon een wat puttig zandwegje...met veel houten barakjes.
Ik had nog twee uren voordat iemand van het weeshuis me zou komen ophalen. Een douche en wat gedroom later vertrok het weeshuisbusje. Een Nederlander en Duitser stapten ook in. Onderweg zag ik een melaatse man op de middenberm zitten bedelen. Bendes brommers staken ons voorbij en de chauffeur maande ons aan geen armen uit het busje te laten hangen omdat rovers al rijdend je uurwerk zouden kunnen afrukken. De spanning steeg en ondanks de warmte trok ik bleek uit. Straks zou ik kleine zus voor het eerst zien. We stapten uit en bedankten de chauffeur. Mevrouw Irma, deftig gekleed en net gekapt, kwam ons tegemoet 'hartelijk welgekomen!'. De verdere conversatie verliep in het Engels. We werden voorgesteld aan meneer die in z'n Onslow onderhemdje achter het bureau zat te schrijven. Een lichte wind fladderde door de woning waar binnen buiten was en buiten binnen. Ik zou er wel aan wennen dat er huizen bestonden met alleen deur- en raamopeningen.Vanuit de achterkamer kwam één van de kindermeisjes naar me toe: "selamat datang" (welkom). Wat verderop stonden de andere meisjes ons giechelend te begluren, nog echte pubers. "Saya mama Indrawati" zei ik. "Indrawati" werd er gegiecheld en ineens stond het kindermeisje voor me met een klein bundeltje. Twee grote donkere oogjes in een bleek snoetje. Ik nam het kleintje vast. Een zachte kus op het kleine hoofdje en toen gebeurde het; ze werd mijn dochterje. Ze zou voor de rest van haar leven op me kunnen rekenen. De 'meneer' vertelde dat dit kindje niet meer had mogen leven en dat hij het maar voor mij voorzien had aangezien ik de enige vrouw in het gezelschap was. Voor de Duitser en de Nederlander zou de zorg voor een ziek kindje te zwaar wegen. Het kleintje kwam pas uit de kliniek. Ze was er twee weken geleden naartoe gebracht wegens koorts, uitdroging, ... Hoelang ik daar nog gestaan heb, weet ik niet meer. Zo klein en bleek was onze Indrawati; zal ze het wel halen??? We 'moesten' weer naar het hotel want morgen - zo beloofde men - konden we terugkomen. .... Wordt vervolgd
... ... Onder de warme zon werd het deze keer niet zo hard sleuren met de bagage; de portier van het hotel hielp voor enkele centen. Het ging terug richting airport om daar een inlands vliegtuig naar Suarabaya te nemen. Het zou maar twee uurtjes duren, dat in tegenstelling tot de 22 uren vliegen die ik er al op zitten had. Zo hoog in de lucht lijkt de wereld immens proper en zuiver... was dat maar echt zo. Ik bladerde het schriftje met de basiswoordenschat nog even door. Bahasa indonesia is niet zo makkelijk te leren. De woorden lijken helemaal niet op iets uit een Europese taal, behalve de paar woorden die van Nederland afkomstig zijn zoals: apotik, kantor pos, ... Nog even oefenen: 'untuk bayi bayi', 'botol susu', 'saya Linda',... Ik zat meteen met mijn gedachten bij kleine Sari, want die naam hadden we voor haar bedacht. In Surabaya heet ze Indrawati. Ik was zo dicht bij haar en toch ook weer veraf. Het vliegtuig (kapal terbang) landde eindelijk. Weer kruiers mijden en taxi zoeken, kletsnat van het zweet. Straks naar het Gardenhotel en dan ... enkele uren daarna naar het weeshuis. ... wordt vervolgd
Ik vergat te vertellen dat ik over midden-Java vloog; dat ik er de groene terrasvelden, meertjes, bergen, vulkanen zag vanuit het vliegtuig. Als je op het grote vliegtuig in de posting hieronder klikt, krijg je foto's van midden - Java te zien.
Oost-Java heeft veel plantages, zoals tabak-, koffie- cacao-, peper. Een reis over heel Java is een reis vol ontmoetingen met aardige mensen, waardoor u zich heel welkom voelt; een reis door een landschappelijk wisselend gebied, van rijstterrassen, groentevelden, bergen, rivieren, stranden. Centraal Java wordt beheerst door de sultanssteden Jogyakarta en Solo (Surakarta), de Borobudur en de Prambanan. West-Java kenmerkt zich door de theetuinen in het westen, de kleurrijke bevolking (men houdt van kleur: een bloem in het haar, kleurige kleding).
... ... Het vliegtuig landde en zwoele duffe lucht blies in m'n gezicht. De luchthaven van Jakarta zag er mooi uit ware het niet dat er naar mijn zin te veel politie- of legermannen rondliepen. Ze keken zo streng en ik zag heel veel, veel te veel wapens. Ik raakte zonder veel moeite door de controle maar toch niet zonder schrik. Onderweg naar de taxis werd de babage wel vijf keer bijna uit de handen getrokken door kruiers die allemaal wat wilden verdienen. Druk zeg. Ik oefende al een woordje dat ik vaak nodig zou hebben 'tidak', nee, nee.... Neergeploft in de taxi ging het richting Garden hotel in één of andere Jalan (of straat) waarvan ik de naam best maar niet uitsprak. De chauffeur kon het best stellen met een briefje waarop het adres stond. Onmiddellijk schoven we een ware hel in. Tjonge, van alle kanten kwamen auto's, brommers, fietsen door mekaar aansjezen. De chauffeur bleef ijzig kalm. 'Hati, hati'(voorzichtig), dacht ik. Als je in Jakarta zonder brokken te maken kan rijden, wees dan gerust, dan kan je het overal!!! In de stad vallen de vele hoge buildings op die voornamelijk hotels zijn en daarbuiten allemaal laagbouw. In het allerchiqueste hotel ging ik niet logeren (tidak ada uang = heb geen geld). Mijn hotel lag een stukje van de luchthaven verwijderd. Eens de bagage binnen en wat rondkijkend zag ik een raar beestje snel onder het bed schieten en een rare spinachtige in het toilet heb ik met mijn parfum platgespoten... Bed in en morgen de binnenlanse vlucht naar Surabaya. Ik zou morgen onze 'Sari' zien...
Ongeveer 25 jaar geleden ben ik met de Indonesische luchtvaartmaatschappij 'Garuda' naar Java gevlogen. Ik landde er in Jakarta om van daar door te vliegen naar Surabaya. (van uiterst links op de kaart naar uiterst recht) Er werd toen grappig gedaan over GARUDA. Men zei dat het stond voor Go And Risk Uncertain Departure and Arrival! De invloed van het Oosterse 'alles komt wel goed - is het vandaag niet dan wel morgen' zat daar voor iets tussen.
De Garuda, Visnu's Wâhana of rijdier, is ook een soort vogel; Die wordt als mythisch wezen voorgesteld: half mens, half vogel. Al is de Garuda, strikt genomen, niet van goddelijke oorsprong, niettemin wordt hij vereerd, omdat men hem beschouwt als krachtig medewerker aan de heldendaden van zijn god. Allerlei verhalen zijn omtrent Garuda's geboorte in omloop. Volgens een daarvan zou hij het vogelkarakter te danken hebben aan zijn geboorte uit een ei en is hij als koning van de gevederde dierenwereld de doodsvijand van de slangen. Hoewel de vormen, waarin de Garuda in de loop der tijden en in de verschillende streken worden afgebeeld, zeer uiteenlopen, is Visnu's rijdier te herkennen aan de vogelsnavel en de wijduitgespreide vleugels in tegenstelling tot zijn overigens menselijke gedaante.
14 January 2006 - De bewoners van het district BUKIT DURI in zuid - jakarta zijn al gewoon aan de jaarlijkse overstroming van de nabij gelegen Ciliwung -rivier. Ze klimmen dan maar met al hun hebben en houwen op de daken van hun huisjes en gaan tijdelijk schuilen op droge plaatsen
KERKELIJKE MACHT! "In christelijk Nederland zijn er diepgaande verschillen van inzicht betreffende homoseksualiteit. Kerken en gemeenten die de Bijbel als norm hebben, gaan ervan uit dat homoseksueel gedrag op grond van Gods Woord niet te verdedigen is." (uit:site kerk & homofilie)