Ik ben Loek de Koning
Ik ben een man en woon in Scheveningen () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 24/11/1934 en ben nu dus 90 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fotograferen, wandelen, mijn website www.allesoverscheveningen.nl,.
Heeft u Scheveningen al eens van bovenaf gezien? Zoniet beklim dan eens de vuurtoren: klik op de vuurtoren in de rechterkolom en u krijgt informatie over de vuurtoren en een fantastisch overzicht met veel foto's van bovenaf. U krijgt dan een goed beeld hoe Scheveningen eruit ziet. Onder u ziet u de haven, de havenhoofden en de visserijbedrijven: dit noemen we: Scheveningen-haven; aan de andere kant ziet u rondom de oude kerktoren het oude Scheveningen: Scheveningen-dorp; vervolgens begint vlak achter het oude dorp het nieuwe Scheveningen: Scheveningen-badplaats. Het hele gebied dat u op de foto's ziet is het Stadsdeel Scheveningen. Deze vuurtoren kunt u ook bezoeken. Daarvoor kunt u een afspraak maken bij "muZee Scheveningen" de nieuwe naam voor voor de combinatie Museum Scheveningen en Het Zeemuseum. Boven op de vuurtoren: een fantastische belevenis.
De afgelopen dagen heb ik iets anders dan Scheveningen laten zien. We hebben een uitstapje naar de Kaag gemaakt. Daarvan vindt u in de rechterkolom onderaan een paar foto-impressies. Holland: water wind en wolken. De komende dagen ga ik u weer wat vertellen en laten zien van Scheveningen. Maar vanavond doen mijn vriendjes de dagsluiting. Wel te rusten tsiep..tsiep.
Op bijgevoegde foto is het deksel van een bierpul afgebeeld. Op het porseleinen middenstuk staat op de achterkant het jaartal 1874 en de plaats Leipzig. Op het deksel een bok met een drinkbeker. Was de pul bestemd voor bokbier of had die bok een andere betekenis? Ik weet het niet: misschien is er een kenner aanwezig die mij kan helpen? Maar het allerbelangrijkste is de tekst onder het wapenschild. Daar staat te lezen: "Noch ist die blühende goldene Zeit". Het deksel heeft sinds de tijd, dat ik het gekregen heb van Leen Voogd, de eigenaar van de "De Babantse Antiekhandel" op de Denneweg in Den Haag, nooit meer ons huis verlaten. "Die goldene Zeit" hebben we nooit meer uit handen gegeven. Het was een cadeautje met een echt blijvende waarde. De geluksbrenger.
Via bloggenland kom je in contact met veel bloggers, die allemaal verschillend zijn; sommige knorrend, ander uitgelaten of sereen. Maar allemaal bloggers, die iets te vertellen hebben over zichzelf, de hobby's, interesses, ervaringen en belevenissen. Ja, zelfs mijn vrouw Annemiek zit nu bij de bloggers (http://blog.seniorennet.be/annemiek). Toen ze mij een maandje geleden bezig zag met mijn blog, zei ze spontaan: "dat vind ik leuk, dat wil ik ook doen". Ze heeft wel ervaring met internetten en emailen, maar zelf iets doen op internet, daar had zij geen kaas van gegeten. Ik heb haar op weg geholpen en nu doet ze het meeste zelf; af en toe nog wat ondersteuning met de fotobewerking, maar verder lukt het haar best. Als ze de deur uitgaat pakt ze zelfs mijn fotocamera mee om onderweg foto's te maken. Vandaag is ze naar Delft met haar vriendin en ik weet bijna wel zeker, dat ze daar vanavond wat van op haar blog zet. foto van omstreeks 1945, maar daar zal ze zelf nog wel een keer op terugkomen.
Het oude liedje: "onweer, wind en regen, deren ons niet, wij kunnen er wel tegen": dat is zo ongeveer het weer, dat ons vandaag beloofd wordt. Nog erger zelfs: hagel, natte, sneeuw en op de kust stormachtige wind(windkracht 8) en rekening houden met windstoten van 90 km per uur. "Lach er maar om .....als straks de zon maar schijnt"; en wat gebeurt er? Ik zit achter mijn computer en de zon schijnt op mijn scherm. Je ziet, vandaag kan het alle kanten op met het weer. "Wij kunnen er wel tegen".
onweer sneeuw regen wij kunnen er wel tegen straks schijnt de zon weer
Vandaag was het mooi fotoweer, tenminste als je de juiste tijd in acht neemt en ook niet te felle kleuren wil fotograveren. Vanmiddag zijn we even naar de Kaag gereden. Daar liggen mijn roots: mijn voorvaderen komen uit die buurt vandaan en waren daar o.a. werkzaam als mastenmakers. Ongetwijfeld zullen zij ook masten gemaakt hebben voor de visserij. De bomschuiten, vleten of loggers. Ik heb daar een aantal foto's gemaakt: foto's met het water, de lucht en het licht.
Eergisteren liet ik een plaatje zien van de visverkoop op de kant. Vandaag een plaatje waar de 'opdragers'de vis aan de wal brengen. Toen de bomschuiten nog op de kust landden, gingen de opdragers het water in om zodoende het schip wat lichter te maken, zodat het makkelijker op het strand getrokken kon worden. Toen de haven eenmaal gereed was en de schippers niet meer op het strand aanlandden, werd de vis van boord gehaald en op de kade neergezet. Destijds in manden; nu doet een kraan het zware werk en brengt de meestal diepgevroren vis aan boord. Foto uit eigen archief.
Op mijn andere blog vertelde ik gisteren dat er in Den Haag vroeger weinig speelplaatsen voor kinderen waren. Toevallig kwam ik gisteravond in mijn archief een negatief tegen van een foto, die in het begin van de vorige eeuw is gemaakt. Een kinderstrand op het strand ten noorden van het oude wandelhoofd Koningin Wilhelmina (de Oude Pier): ongeveer ter hoogte van het huidige Palacegebied. Jammer genoeg niet gedateerd, maar gezien de kleding zou deze foto gemaakt kunnen zijn rond 1910. Op de foto is een kinderstrand ingericht met glijbaan en andere speeltuintoestellen te zien. De kwaliteit van de foto is niet optimaal, maar geeft toch een leuk tijdsbeeld weer. Mijn andere blog vindt u bij 'mijn favorieten' onder 'memoires'.
Zo zag het Scheveningse strand ter hoogte van de Keizerstraat eruit omstreeks begin 1900. Strandstoelen gecombineerd met bomschuiten. De Scheveningse haven was nog niet klaar; dat zou pas gebeuren op zaterdag 26 novemebr 1904, zonder officiële openingsplechtigheid. Nu ligt het strand er verlaten bij; een eenzame wandelaar zoekt de rust van het strand om zijn hond uit te laten en een sportieveling pijnigt zijn lichaam om daarna fit het strand te verlaten. Over twee maanden zal het strand weer bevolkt worden door toersten en dagjesmensen. Vandaag organiseert de Vereniging van Strandexploitanten haar jaarlijkse Strand Beurs. Op de uitnodiging prijkt de leuze: Hoe dichter bij zee, hoe gezelliger het wordt.
Vrij kort na het gereedkomen van de nieuwe pier ontstond er al behoefte aan uitbreiding. Een nieuw eiland moest worden bijgeplaats. Besloten werd een nieuw eiland in te varen. Het eiland was elders gebouwd en wordt op de foto naar de plaats van bestemming gevaren. Omstreeks 1965. foto uit eigen verzameling
In het begin van de vorige eeuw - de haven van Scheveningen was nog maar kort geleden aangelegd(1904) - werd de vis op de havenkade verhandeld. Deze foto stamt uit ongeveer 1907. foto uit eigen verzameling
De naam Oranjehotel doet denken aan WOII; toen werd de strafgevangenis van Scheveningen, waarin veel Nederlandse verzetsstrijders door de Duitse bezetters gevangen werden gehouden, in de volksmond het Oranjehotel genoemd. Het Oranjehotel was oorspronkelijk een zeer luxueus hotel, gelegen tussen boulevard en Gevers Deynootweg, dat ,naar een ontwerp van C. Outshoorn, werd gebouwd in 1872 - 1873. In de oorlog werd het door de Duitsers als kazerne gebruikt. Het door bommen en mijnontploffingen zwaar beschadigde hotel werd in 1952 met de grond gelijkgemaakt. foto uit eigen verzameling
Het is genoeg voor vandaag. Ik wens alle bloggers een heel mooie zondag, veel geluk en tot ziens. Mooi he, die musjes. Ik heb ze geleend van een ander.
Geopend op 19 mei 1961 kreeg later nog een vierde eiland. Dit eiland werd als een soort booreiland ingevaren. Morgen toon ik u daarvan een werkfoto. De foto hiernaast is de Pier van omstreeks 1972.
Het wandelhoofd Koningin Wilhelmina, meer bekend onder de naam de Pier, is op 6 mei 1901 geopend. In maart 1943 ging de Pier in vlammen op: oorzaak onbekend. Op 19 mei 1961 werd de nieuw Pier geopend. Bijgaand de beroemde foto. Van deze brand kreeg ik vandaag een originele foto.
Wij hebben allemaal wel eens gehoord van zeppelins. Gezien hebben we ze waarschijnlijk nooit. Het waren reusachtige luchtschepen gebouwd door en volgens de ideeën van Ferdinand Graf von Zeppelin (1838 - 1917). Na vele mislukkingen werd na zijn door in 1928 begonnen met de bouw van een zeppelin die de naam kreeg: Graf Zeppelin. Dit luchtvaartuig bezocht in 1929 ook Nederland. Vandaag, 4 februari 2006, kreeg ik van een vriend een groot aantal oude foto's over Scheveningen en daarbij het hier nu afgebeelde luchtschip: GRAF ZEPPELIN.
Als je het titelbericht vergeet, dan kan je dat later via wijzigen niet meer toevoegen. Tenminste , dat is mijn ervaring. Vergeet het dus niet. Vandaag ben ik eerst maar begonnen aan een berichtje voor mijn tweede blog (herinneringen). Met twee blogs heb je toch dubbel werk. Je moet aan twee dingen denken. En dan heb je nog de kans dat er een telefoontje tussendoor komt of je vrouw je wat komt vragen en dan ben je wel uit je concentratie. Daarom schrijf ik mijn berichtje tegenwoordig maar vaak in de tekstverwerker. Dan kan je het daarna tenminste behoorlijk afmaken. Dit artikeltje doe ik live en wordt dan ook onderbroken door mijn vrouw, die even naar Albert Heijn is geweest en komt vertellen, dat de oude vrouwtjes van het bejaardenhuis ook al in de winkel waren. Misschien kom ik vandaag nog even terug met een meer serieus bericht. Even een rustig momentje. Stoor je maar niet aan mijn geleuter en maak er een mooie dag van. Foto genomen vanaf de Haringkade van het Westbroekpark.
Op bijgaande foto het Gevers deynootplein, zoals dat er omstreeks 1907 uitzag. Op de achtergrond twee koetsjes en links op de foto het voormalige politiebureau. Tegenwoordig heet het linker gedeelte voor het politiebureau Palaceplein, waar ik nu woon. Het flaneren op het plein is er nog steeds, de koetsjes zijn verdwenen: daar rijden nu de auto's; lijn 9 rijdt er nog steeds. De kerk rechts, de Badkapel, is afgebroken in 1916. De Nieuwe Badkapel staat nu ca 2 km verder aan de Nieuwe Parklaan. De tijden veranderen en als wij niet mee veranderen... dan .....(vul zelf maar in).