Het jaarlijks Winterzonnewendefeest ingericht door de S-Plus afdeling Gent-West gaat dit jaar door
op zaterdag 17 december 2011 om 14 uur 30
In de Stadsschool De Brug te Mariakerke-Gent
Het programma wordt verzorgd door de S-Plus zanggroep Morgenrood onder leiding van Willy Seeuws.
De 35-koppige seniorenzanggroep wordt muzikaal begeleid door onze huispianist Jan Delsupehe en Willy Seeuws jr, slagwerk.
Clodien Van hecke, voorzitter van S-Plus Gent-West, verwelkomt de aanwezigen en Walter Elderweirdt spreekt de liederen aaneen.
Tijdens het eerste gedeelte van het optreden zingt de zanggroep enkele pareltjes uit ons klassiek repertorium:
De Gedachten zijn vrij, Deense Socialistenmarsch, Strijdlied der Weense Arbeiders en Onsterflijke Offers, dan twee liederen uit de allereerste uitgave van Di Mey Playsant: De Rode Vlam en de Kozakkenpatroelje, om te besluiten met Broeders verheft u ter Vrijheid en ons lijflied Morgenrood.
In het tweede gedeelte, na de pauze, brengt de zanggroep een keuze uit ons nieuwste repertorium:
Greensleeves, een middeleeuwse Folksong, dan Hes got the whole world in His Hand en When the Saints go Marching in, negro-sprituals, en het bekende Land of Hope and Glory, twee Franse liederen La ballade des gens heureux en La complainte du partisan en om te besluiten twee Engelstalige songs We wish you a merry Christmas en From the time you say goodbye.
Er wordt een mooi gedrukt programma aangeboden.
De deuren gaan open om 13.30 en er zijn verzorgde dranken te bekomen voor en na het optreden, en tijdens de pauze.
De Moorsoldaten zingen op de Kristalnachtherdenking
Op verzoek van de vrienden van het Vredeshuis die voor de inrichting van deze sobere plechtigheid instaan zongen we met een groep zangers van Morgenrood aan het Holocaust gedenkteken twee passende liederen:
Het lied van de Moorsoldaten en Le Chant des Partisans.
De Kristallnacht was een door de nazi's georganiseerde pogrom gericht tegen de Joden in Duitsland die plaats vondt in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden aangevallen, er werden 267 synagogen in brand gestoken en ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen.
De Nazi-represailles tijdens en na de Kristallnacht zijn uitgegroeid tot wat zonder meer aanzien kan worden als het grootschalige startschot voor de Holocaust. Daags na deze zogenaamd spontane pogrom werden er op hoger bevel nog eens 30.000 Joden gearresteerd en naar Dachau, Sachsenhausen en Buchenwald gedeporteerd.
De grondigheid en de openbaarheid waarmee één en ander uitgevoerd werd kon niet langer de bewering dat men het niet wist rechtvaardigen. Noch voor de Duitse, noch voor de Europese publieke opinie.
In deze is de Kristallnacht dus ook het symbool voor de complete negatie van enige democratische reflex.
Herinneren is de toekomst herdenken: een wereld waarin de mens vrij en gelijk is in waardigheid en rechten, zonder enig onderscheid.
Al duizenden jaren wordt de Winterzonnewende in vele culturen op het Noordelijk halfrond als feest gevierd omdat het licht, na een periode van verduistering en verwijdering, als het ware rechtsomkeer maakt en de dagen gaandeweg begonnen te lengen.
Daarom ging het feest rond Winterzonnewende gepaard met het maken van veel licht: met lampen, kaarsen en vuur.
Bij de Germaanse volkeren stond het midwinters lichtfeest bekend als Yule, het Joelfeest. De wedergeboorte van de zon werd op 25 december uitbundig gevierd. De huizen worden met dennentakken versierd om te vieren dat de aarde weer groen zou worden, want groen betekende het leven, en men verbrande roodgloeiend een stevige blok hout, de Julblok.
De christelijke invloed heeft de viering rond het kerstgebeuren doen samenvallen met de vele feestgebruiken rond de winterwende.
Morgnrood viert ook nog de Midwinter als een feest van het licht, met gemeenschapszang op het Zonnewendefeest van S-Plus Gent-West.
Dit jaar brengen we in het eerste deel van ons optreden pareltjes uit onze liederenbundel Di Mey Playsant. In het tweede deel zingen we vooral liederen van ons nieuwste repertorium uit De Rode Map van Morgenrood.
Het Winterzonnewendefeest 2011 gaat door op zaterdag 17 december.
Morgenrood is een gemengde zanggroep, een zangkring die sociaal bewogen Gentse senioren samenbrengt die graag zingen en graag samen zingen.
De naam Morgenrood alleen al (maar ook de liedkeuze) onderstreept deze bewogenheid want zij is ontleend aan het gelijknamige lied, één van de klassiekers van het socialistische repertorium.
Het repertorium van Morgenrood omvat een mengeling van strijdliederen, maatschappijkritische liederen en gewoon leuke liedjes uit verleden en heden, van hier en elders, liederen uit alle continenten en culturen, bij voorkeur gekoppeld aan een progressief sociaal engagement.
In dit repertorium krijgen de revolutionaire liederen, de protest- en stakingsliederen, de proletariërliederen een bevoorrechte plaats. De voorkeur gaat naar liederen die getuigen van sociale strijd, van hoop en weerstand, die onderdrukking en uitsluiting, verknechting en onrecht aanklagen, die opkomen voor de kwetsbaren en de machthebbers hekelen. Daarnaast behoren ook stap en wandelliederen, vrolijke, stemmige, meerstemmige en zonnewendeliederen, traditionals en folksongs tot het repertorium
Morgenrood streeft als gemengd koor van amateurs naar een zo hoog mogelijke kwaliteit zonder dat van de leden een voorafgaande muziekkennis en/of zangopleiding vereist is.
In dalende volgorde van belangrijkheid wil Morgenrood - de leden in een vertrouwde omgeving laten samen zingen tijdens de veertiendaagse repetities - jaarlijks twee vaste optredens inrichten - en een zeer beperkt aantal gastoptredens op uitnodiging aanvaarden Organisatorisch is Morgenrood een volwaardige afdeling van S-Plus, de seniorenvereniging van het Socialistische Ziekenfonds.
De werkingskosten worden gefinancierd door het bescheiden jaarlijkse lidgeld, de karige subsidiëring van de overheid en enkele genegen sponsors. In het lidgeld is bovendien de verzekering verrekend. De leden worden niet betaald, alles is vrijwilligerswerk. De concrete werking, onderlinge afspraken en taakverdelingen worden vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement.
Wie zich kan vinden in dit profiel zal zich snel thuis voelen bij een hechte groep senioren die met veel plezier en overgave zingen met een boodschap. Belangstellenden zijn altijd welkom of om te luisteren of, nog beter, om mee te zingen. Wie aansluit bij de zanggroep onderschrijft bovenstaand profiel.
Morgenrood zingt voor en met residenten van Het Heiveld
Om het najaar in te zingen gaan we eind augustus naar het Woon- en zorgcentrum Het Heiveld te Sint-Amandsberg om er te repeteren, maar voornamelijk om er in het tweede deel van de zangbijeenkomst voor en met de residenten een aantal bekende en vrolijke liederen en enkele luisterliedjes en songs te zingen.
Eerdere prettige ervaringen hebben ons er toe aangezet om dit initiatief te hernemen, ook al omdat het kadert in het profiel van Morgenrood: samen zingen en ook anderen en oudere leeftijdsgenoten betrekken bij het wezen van het mooie van het lied, want van zingen blijf je jong.
We genieten gelijktijdig van een prachtige locatie, de feestzaal Oase is een oude kapel met een mooie klankweergave, om enkele nog niet door Morgenrood gezongen liederen uit te proberen, waaronder een mooi kamplied, enkele Engelse en Schotse folksongs, een oud Russisch kozakkenlied, een paar Franse chansons en een Engels-Franse ballade op de partisanen.
Wellicht hebben we om de repetities te hernemen weer veel te veel hooi op onze vork genomen, maar we maken ons sterk om uit dit repertorium van de gloednieuwe 'Rode map van Morgenrood enkele mooie liederen te selecteren voor het traditioneel Zonnewendefeest in het najaar.
10 jaar Morgenrood: de speech van de voorzitter (1)
Bij de viering van een jarige vereniging hoort een toespraak. Het werd de maidenspeech van onze nieuwe voorzitter Nicole Wellens, met dank aan Elie voor het stukje recente geschiedenis.
Morgenrood is 10 jaar oud en aan het wiegje stond in 2000 een kleine groep Gentse senioren, sociaal bewogen, voor wie zingen een gemeenschappelijke beleving was. Ze waren vragende partij voor een zanggroep en werden dan ook de oprichters.
Ze kenden elkaar al ruim 50 jaar want ze beleefden, onmiddellijk na de Bevrijding, heerlijke jaren als Rode Valk of Pionier binnen de Socialistische Jeugd. Dat groepje kwam indertijd wekelijks twee keer samen om te zingen, te volksdansen, lekenspelen op te voeren en ook te wandelen en te feesten, aanvankelijk in het Germinal Volkshuis in de Wondelgemstraat, later in de Domzaal van het Feestlokaal Vooruit in de Sint- Pietersnieuwsstraat.
Hoogtepunt was het jaarlijks kerstfeest, vrij snel omgedoopt tot zonnewendefeest. Rond 1950 werd wekelijks een extra zangavond ingelast bij de pasgehuwden Henri Ego en Margriet Desmet, doch door diverse oorzaken doofde dit initiatief na enkele maanden langzaam uit.
Maar de drang om samen te zingen bleef sluimeren en 50 jaar later gingen diezelfde zanglustigen van weleer plannen smeden om toch zeker maandelijks een keer bijeen te komen voor een zangstonde. Ze wilden weer samen komen, discussiëren, herinneringen ophalen en uitwisselen en zelfs ruzie maken, maar vooral zingen, ook al was de jonge garde van weleer de oude garde geworden.
Maar tegenover een mand vol goede voornemens stond een mand vol problemen, een mand vol vragen die een oplossing vroegen. Wat gaan we zingen? Waar gaan we zingen? Wanneer komen we samen? Zijn er partituren, liedjesteksten? Vinden we een begeleider? Een dirigent? Willen we ook optreden voor derden? Dat waren nog maar enkele vragen, maar ze werden opgelost. Daar hadden we Willy voor die met geduld en doorzettingsvermogen van Morgenrood een begrip maakte.
10 jaar Morgenrood: de speech van de voorzitter (2)
In de voorbije 10 jaar is ondertussen met en in Morgenrood heel wat veranderd. De zangers zijn er nog en de groep is zelfs uitgebreid . Maar ze hadden bij de start geen liedjesteksten, geen begeleiding, geen lokaal, geen koffie, niets.
Als we nagaan wat er sindsdien veranderd is blijkt de lijst indrukwekkend. Laat mij in een vrij willekeurige volgorde opsommen.
Er werd een vaste stek gevonden in het Vredeshuis, een liederenbundel als werkinstrument vorm geven was een huzarenstuk, de vaste muzikale begeleider was voor Morgenrood de aanwinst van de eeuw, van maandelijkse zangbeurten werd overgeschakeld naar zangbijeenkomsten om de 14 dagen, een kleine groep toegewijde vrienden en sympathisanten was beschikbaar en werkte mee aan de technische en materiële omlijsting.
Ondertussen werd de zanggroep Morgenrood gestructureerd als een autonome afdeling binnen de seniorenvereniging S-Plus. Belangstellenden kregen de kans te komen proeven van de zangstonden en werden begeleid en ingewijd. Een geheugensteuntje met de planning van de data voor gans het zangjaar, van augustus tot juni, bleek snel ingeburgerd en onmisbaar.
Een aanvulling van onze zangbundel Di Mey Playsant kreeg de naam van De Rode Map van Morgenrood. De laatste vernieuwing, ook weer met dank aan S-Plus, is het Morgenrood-logo dat sinds enkele weken steeds meer opduikt. Al deze materiële verwezenlijkingen zijn slechts mogelijk geweest met de hulp van Bond Moyson en S-Plus, van enkele toegewijde sponsors en door een zuinig beheer.
En ondertussen werd om de 14 dagen lustig verder gezongen. Soms waren er ook spanningen in de zanggroep. Wat de liedjeskeuze betreft bleken er bewaarders en vernieuwers te zijn. Dus werd er een adviesgroep voor de keuze van nieuwe liederen opgericht. Er waren ook meningsverschillen over het al of niet optreden in het openbaar, maar ook hier kwamen evenwichtige afspraken.
Het ledenaantal groeit en verheugend is dat de meest nieuwkomers ook blijvers zijn.
Wij willen dan ook doorgaan, zij het niet zonder even te denken aan alle trouwe vrienden die ons in de loop van de voorbije 10 jaar helaas zijn ontvallen.
Tijdens de viering van ons 10 jarig bestaan kregen alle zangers, medewerkers en steunende leden een splinternieuw exemplaar van de Rode Map van Morgenrood aangeboden.
Enkele jaren na de oprichting van onze S-Plus zanggroep Morgenrood verscheen in 2004 in eigen beheer een vierde uitgave met meer dan negentig liederen uit de oorspronkelijke zangbundel Di Mey Playsant, aangevuld met enkele Wereldliederen.
Jarenlang was dit rode boekje, zoals we het noemden, de basis van onze liederenschat van waaruit we naar hartenlust zongen. Sindsdien werden tientallen nieuwe liederen aan ons repertorium toegevoegd, waarvan de meesten trouwens al tijdens optredens van Morgenrood werden uitgevoerd.
De noodzaak drong zich dus op van een aanvullende zangmap ten behoeve van de leden van onze zanggroep. Daarom De rode map van Morgenrood.
We hebben bij deze nieuwe uitgave gekozen voor een verzameling van losbladige liedjesteksten, die in een passende ringmap worden opgeborgen, wat toelaat dat nieuwe liederen regelmatig worden toegevoegd, zodat ze meteen en permanent bruikbaar zijn voor zangstonden en repetities.
De map is ingedeeld in zeven rubrieken, gescheiden door genummerde tabbladen. De liederen zijn over deze hoofdstukken verdeeld naargelang het genre waartoe ze behoren. Een algemene alfabetische inhoudstabel maakt tenslotte het opzoeken van een lied gemakkelijker.
Zodoende kan Morgenrood liederen blijven toevoegen aan haar liederen-schat, en ze verder naar hartenlust zingen. Want van zingen blijf je jong!
Iedereen is hartelijk uitgenodigd tot het bijwonen van een gezongen hulde door de zanggroep Morgenrood aan het monument van Pierre De Geyter, de in Gent geboren componist van de 'Internationale'
Wanneer
Op zaterdag 30 april 2011, om 17 uur 30 stipt
Waar
In de voortuin van het Miat museum, Minnemeers 9 te Gent
Programma
De S-Plus zanggroep Morgenrood zingt onder leiding van Willy Seeuws een aantal klassieke en tijdloze strijdliederen, met muzikale ondersteuning door Jan Delsupehe, piano, en Willy junior, slagwerk:
een Rode Liederenkrans met de Socialistenmarsch gevolgd door
Le Drapeau Rouge, de Banierzang en Le Chiffon Rouge.
Gelegenheidstoespraak door
Resul Tapmaz, schepen van de Stad Gent
Gezamenlijke uitvoering van de 'Internationale' waarna een
bloemenhulde aan het monument van Pierre De Geyter.
De zangroep Morgenrood is een erkende en gesubsidieerde afdeling van
de seniorenvereniging S-Plus Oost-Vlaanderen.
De doelstelling van Morgenrood is en samen zingen in een gezellige sfeer. We zingen afwisselend maatschappijkritische en proletariërliederen van nu en toen. Door deze keuze nemen we overigens duidelijk stelling: liederen met een boodschap, strijd- en arbeidersliederen, revolutionaire en anti-oorlogsliederen, liederen van andere volken en andere culturen maar ook gewoon vrolijke, polulaire en stemminge liederen.
Morgenrood komt jaarlijks in algemene ledenvergadering bijeen om het werkings- en financieel verslag te horen en goed te keuren. Op 12 januari kwamen we daarvoor samen in het Vredeshuis om te zingen, te vergaderen en te toasten op het nieuwe jaar: een geslaagd werkingsjaar dat we afsloten met 49 leden, waarvan een 35-tal regelmatige zangers.
Morgenrood kwam vorig jaar 20 maal samen voor een zangbijeenkomst
en verzorgde drie optredens: de hulde aan Pierre De Geyter aan de vooravond van 1 mei en het Zonnewendefeest van S-Plus Gent-West. Uitzonderlijk verleenden we ook onze medewerking aan twee optredens van Brandhaarden van Victoria Deluxe in samenwerking met NTGent.
Het bestuur kwam driemaal samen. Wegens het terugtreden van de voorzitter en de secretaris werd door de Algemene vergadering een vernieuwd bestuur verkozen: Nicole Wellens, voorzitter, Ingrid Uyterelst, secretaris, Cyriel Cornelis, penningmeester en Rachel Vandenbossche, ondervoorzitter.
Leden van het bestuur zijn verder Jozef Sackesijn, Denise De Weerdt, Elie Bradt en Willy Seeuws.
De eerste opdracht voor 2011 is nu de realisatie van de Rode map vanMorgenrood, een losbladige en aanvulbare verzameling van nieuwe liederen
Aan de inrichters van S-Plus Gent-West.
Prima organisatie en puike catering van het Zonnewendefeest. Onze appreciatie: een prettige winterse sfeer en een dankbaar publiek in een goedgevulde zaal, gevolgd door een gezellige bedoening met een hapje en een natje.
Aan de zanggroep Morgenrood.
Een hartelijk proficiat met het optreden op Winterzonnewende en dank voor de inzet van alle zangers, muzikanten en medewerkers.
De finale appreciatie van het dankbare publiek bewijst nog maar eens dat samen zingen alle harten warmer doet slaan.
Twee trouwe toehoorders.
Wij vonden het fijn en hebben ervan genoten. Het was een zeer mooi programma. Wij danken u en gans het koor hiervoor.
Een kritische zanger.
Veel dank voor uw grote inzet. Het moet niet gemakkelijk zijn om een dertigtal oude ( ) samen te laten zingen en toch doen wij het.
Een recent lid van de zanggroep.
Ik houd een warm gevoel over als ik terugdenk aan ons optreden.
Voor mij was het de eerste keer, maar ik hoop dit nog vaak te kunnen doen. Samen zingen geeft inderdaad een kick en de sfeer in de groep valt me ook erg mee, ondanks het leeftijdsverschil. Iedereen is uitermate vriendelijk.
Een muzikant.
Ik heb er zoals gewoonlijk zelf ook heel veel aan gehad.
Tussen haakjes, proficiat voor al uw werk en het uiteindelijke resultaat.
Een stem uit de groep.
Dank voor uw lovende woorden, maar wat zouden wij doen zonder een prachtige leidsman zoals u. Wij hopen samen met u nog vele mooie momenten te beleven.
Een zanger-toeschouwer. Ik heb deze keer Winterzonnewende als toeschouwer bijgewoond.
Het was een heel aangenaam en zeer verzorgd optreden. Het programma was uitstekend samengesteld zowel qua keuze van liedjes als qua uitvoering tussen de zanggroep en de solisten. Proficiat