Inhoud blog
  • Winter Zonnewendefeest 15 december in 'Ons Huis' Gent
  • Winterzonnewendefeest op 15 december in 'Ons Huis' te Gent
  • Heriinering aan de Hulde aan De Geyter op 30 april 2018
  • Afscheid van een mooie stem in het zangkoor Morgenrood
  • Nog een mooie foto van Morgenrood tijdens het 15e Winterzonnewendefeest.
    Zoeken in blog

    Mijn favorieten
  • S-Plus
  • De hulde aan het standbeeld van Pierre De Geyter, componist van 'De Internationale' aan de vooravond van 1 Mei 2017 aan het Miat.

    Foto

    Morgenrood zingt met volle overtuiging

    Foto

    Het publiek zingt uit volle borst mee

    Foto

    Morgenrood stapt al zingend op in de Een Mei stoet

    Morgenrood
    S-Plus senioren zanggroep
    21-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    >> Reageer (0)
    05-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien jaar samenzang
    Tien jaar samenzang: een overzicht

    ‘k Heb mijn wagen volgeladen, ’t Is Meie, A la claire fontaine, A.B.V.V.-mars, Achturenmars, Als wij Schrijden, Amazing Grace, Anne Marieken, Auld Lang Syne, Aura Lee, Bandiera Rossa, Banierzang, Beurt onze Vlaggen, Bij ’t krieken der dagen, Blowin’in the wind, Broeder Jacob, Broeders verheft u ter Vrijheid, Chevaliers de la Table Ronde, Ciao bella Ciao, Clementijne, De Gedachten zijn Vrij, De Internationale, De Jonge Garde, De Mei is gekomen, De Rode Liederenkrans, De rode Smeden,De Rode Vlam, De Scheresliep, De Wielewaal, Deense Socialistenmarsch, Den uil vivat, Di Mey Playsant, Die Winter is Vergangen, Down by the Riverside, Edelweiss, El pueblo unido, From the time you say goodbye, Good Night Ladies, Greensleeves, Guantanamera, Happy Xmas (War Is Over), He’s got the whole world in His hand, Hemel en Aarde, Het leven tegemoet, Het Lied der Vrijheidscharen, Het Lied van de Veensoldaten, Het Zonlicht tegemoet, Hij die de wolken volgen wil, Hoge Nacht, Home in the Range, Ik zag Cecilia komen, Il est né le divin enfant, Imagine, Jingle Bells, Kameraadschapslied, Kom toch, Kom zing mij een lied, Kozakkenpatroelje, L’Important c’est la Rose, L’Internationale, La ballade des gens heureux, La complainte du partisan, Land of Hope and Glory, Le Chant des Partisans, Le Chiffon Rouge, Le Drapeau Rouge, Le temps des cerises, Lied der Overlevenden, Loch Lomond, Mariannelied, Morgenrood, Mulderslied, My Bonny, My Old Kentucky Home, O Denneboom, O Feest van het Grote Gebeuren, Ode aan de Vreugde, Oh! Susanna, Oh! What a Beautiful Mornin’, Old Black Joe, O-li-o-la (La Lega), Onsterflijke Offers, Saam zijn wij sterk, Schoon lief hoe ligt gij hier, Si tous les gars du monde, Singing in the Rain, Socialistenmars, Solidariteitslied, Stille Nacht, Strijdlied der Weense Arbeiders, Uit der Dagen, Vaarwel en Goede Nacht, Verheug U, o Aarde, Vier Weverkens, Vrolijke Kerstmis overal, Warschawjanka, Wat is de Wereld Wijd, We shall Overcome, We wish you a merry Christmas, Well’ meet again, What a Wonderful World, What shall we do with a drunken sailor, When the Saints go Marching in, White Christmas, Wiegelied, Wij schrijden onder t’Sterrenheir, Zangerslied, Zeven dagen lang.

    >> Reageer (0)
    23-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzondere vieringen op 1 mei 2013

    Morgenrood zal volgend jaar rond 1 mei twee bijzondere verjaardagen kunnen meevieren:

    100 jaar Vooruit

    Het huidige kunstencentrum Vooruit zal dan in feest zijn met de viering van 100 jaar Feestlokaal Vooruit, waarrond allerlei festiviteiten zullen worden opgezet.

    125 jaar Internationale

    We herdenken dan ook dat het 125 jaar geleden zal zijn dat het lied de 'Internationale' van Pierre De Geyter voor het eerst openbaar werd uitgevoerd op het jaarfeest van de krantenverkopers te Rijsel

    Onze zanggroep Morgenrood zal op beide vieringen op de eerste rij staan om zingend mee te feesten.

    >> Reageer (0)
    03-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo d'Ouden zongen...






    >> Reageer (0)
    12-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.commentaar bij de liederen voor de hulde aan Pierre De Geyter

    De twee eerste liederen die we op de jaarlijkse hulde aan Pierre De Geyter brengen zijn klassieke strijdersliederen uit de beginperiode van de opkomende arbeidersbeweging.

    Onze vriendin Denise Deweerdt schreef hierover in de heruitgave van ‘Het oude socialistische lied’ van de Germinalreeks uit de jaren 1950 ‘dat de teksten hier en daar naïef kunnen lijken, de melodie soms sentimenteel, maar dat wie bij machte is de drang naar verlossing te onderkennen in deze liederen, er ook nu nog geestkracht en liefde voor onze socialistische beweging kan uit putten’.

    Dat blijkt ook uit het oude lied van hoop: ‘Wij schrijden onder
    ’t sterrenheir’, uit het Duits vertaald door Margot Vos.

    Beter bekend en dichter bij ons klinkt de ‘Achturenmarsch’. De tekst van dit wervend strijderslied uit de jaren 1900 is van leraar en auteur Aimé Bogaerts, de latere hoofdredacteur van het dagblad Vooruit, die voor de socialistische beweging verschillende liederen en cantates schreef, onder andere op muziek van de bekende componist Jef Van der Meulen.

    Bella ciao (Schoonheid tot ziens) is een Italiaans strijdlied, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië populair werd onder de partizanen die zich verzetten tegen het fascisme en nationaalsocialisme.

    De herkomst van het lied is onzeker. Mogelijk is het afgeleid van een ouder lied op dezelfde melodie, ook Bella Ciao geheten, over de misstanden in de rijstoogst in Noord-Italië in de 19de eeuw, waar vrouwen van lagere stand onder barbaarse omstandigheden slecht betaalt seizoenswerk verrichten.

    We brengen dit meeslepende en emotionele partizanenlied in een mooie Nederlandse vertaling.

    Met het laatste lied brengen we u een hedendaags strijdlied van de bekende Franse singer-songwriter Michel Fugain: Le Chiffon Rouge. We dragen deze mooie meezinger op aan onze betreurde ere-burgemeester Gilbert Temmerman voor wie dit krachtig en wervend lied een ontdekking was, omwille van de geëngageerde tekst die niemand onbewogen laat.

    We besluiten uiteraard de gezongen bloemenhulde aan Pierre De Geyter met de ‘Internationale’ waarvan we de eerste strofe, uit respect voor de componist, in een Nederlandstalige en een Franstalige versie.brengen.

    >> Reageer (0)
    10-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.logo morgenrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    >> Reageer (0)
    23-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verhaal van Pierre De Geyter

    Pierre De Geyter, componist van de Internationale werd in 1848 geboren in de Kanunnikstraat te Gent, op de hoek van de Kortrijksepoortstraat Op die plaats staat een huis waarvan de historisch bewuste eigenaar voor een originele gedenkplaat zorgde. Het was de zware crisis in de textielnijverheid, rond 1858 die de familie De Geyter aanzette tot emigratie naar Noord-Frankrijk, waar men die Vlaamse emigranten niet graag zag komen en hen als indringers, stielbedervers beschouwde. De kleine Pierre was toen 7 jaar en bleek reeds muzikale gaven te bezitten.. Samen met veel andere Vlaamse textielarbeiders vindt de familie werk in Rijsel.

    Pierre werd er houtbewerker en zal wel nooit gedacht hebben dat zijn muzikaal talent zou leiden naar de compositie van de Internationale nadat hij ook in het locale socialistische koor zong, het zelfs tot dirigent bracht en daarnaast vele geestige liedjes en strijdliederen componeerde.

    Het was de Rijselse burgemeester. Gustave Delory, die hem een vergeeld bundeltje strijdgedichten overmaakte (w.o. de Internationale van de beroemde strijddichter van de Commune van Parijs, Eug. Delory) met de bede voor de Parti Ouvrier Francais een melodie te componeren.

    In ijltempo veroverde het lied de wereld en werd het samen met l mei het symbool van de IIde Internationale. De Geyter werd aanbevolen alleen met zijn familienaam te ondertekenen om hem te beschermen tegen repressie. Even diende zijn broer Adolphe hiervoor het lied op zijn naam te zetten doch toen die zelfmoord pleegde en in een brief bekende dat Pierre De Geyter de auteur was verloren de Fransen hun belangstelling voor het lied.

    Misbruik van het lied door extremistische regimes leidde wereldwijd tot populariteitsverlies.

    We zijn als Gentse zanggroep, ontstaan uit de naoorlogse Rode-Valkenbeweging, fier de jaarlijkse herinnering aan Pierre De Geyter te kunnen en mogen inrichten. Hiermee willen we ook een hoopgevend signaal geven tegen de huidige onrustwekkende verrechtsing van onze maatschappij.

    Wanneer Gent er ooit zal in slagen het monument een waardige standplaats te geven dan pas zal de cirkel rond zijn.

    Roland V...

    >> Reageer (0)
    10-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.we vieren 1 mei met een hulde aan Pierre De Geyter

    Uitnodiging tot de hulde aan Pierre De Geyter.

    Iedereen is hartelijk uitgenodigd tot het bijwonen van een gezongen hulde door de S-Plus zanggroep Morgenrood aan het monument van Pierre De Geyter, de in Gent geboren componist van de 'Internationale'

    Wanneer
    Op maandag 30 april 2012 om 17 uur 30 stipt

    Waar
    In de voortuin van het Miat museum, Minnemeers 9 te Gent

    Programma
    Morgenrood zingt onder leiding van Willy Seeuws een aantal klassieke en tijdloze strijdliederen: met o.m. de Achturenmarsch, Ciao bella ciao en Le Chiffon Rouge.

    Gelegenheidstoespraak door Daniel Termont, burgemeester van de Stad Gent, waarna gezamenlijke uitvoering van de 'Internationale' en bloemenhulde aan het monument van Pierre De Geyter.

    Een initiatief van S-Plus O. Vlaanderen in samenwerking met de S.G.A.


    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zangers, publiek en muzikanten










    >> Reageer (0)
    31-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een sfeerbeeld van Winterzonnewende 2011
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    >> Reageer (0)
    27-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgenrood viert Winterzonnewende 2011

    Het jaarlijks Winterzonnewendefeest ingericht door de S-Plus afdeling Gent-West gaat dit jaar door

    op zaterdag 17 december 2011 om 14 uur 30 In de Stadsschool De Brug’ te Mariakerke-Gent

    Het programma wordt verzorgd door de S-Plus zanggroep ‘Morgenrood’ onder leiding van Willy Seeuws.  De 35-koppige seniorenzanggroep wordt muzikaal begeleid door onze huispianist Jan Delsupehe en Willy Seeuws jr, slagwerk.

    Clodien Van hecke, voorzitter van S-Plus Gent-West, verwelkomt de aanwezigen en Walter Elderweirdt spreekt de liederen aaneen.

    Tijdens het eerste gedeelte van het optreden zingt de zanggroep enkele pareltjes uit ons klassiek repertorium:

    De Gedachten zijn vrij, Deense Socialistenmarsch, Strijdlied der Weense Arbeiders en Onsterflijke Offers, dan twee liederen uit de allereerste uitgave van ‘Di Mey Playsant’: De Rode Vlam en de Kozakkenpatroelje, om te besluiten met Broeders verheft u ter Vrijheid en ons lijflied Morgenrood.

     
    In het tweede gedeelte, na de pauze, brengt de zanggroep een keuze uit ons nieuwste repertorium:

    Greensleeves, een middeleeuwse Folksong, dan He’s got the whole world in His Hand en When the Saints go Marching in, negro-sprituals, en het bekende Land of Hope and Glory, twee Franse liederen La ballade des gens heureux en La complainte du partisan en om te besluiten twee Engelstalige songs We wish you a merry Christmas en From the time you say goodbye.

    Er wordt een mooi gedrukt programma aangeboden. De deuren gaan open om 13.30 en er zijn verzorgde dranken te bekomen voor en na het optreden, en tijdens de pauze.

    >> Reageer (0)
    13-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan het Holocaust gedenkteken in Gent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    >> Reageer (0)
    12-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Moorsoldaten zingen op de Kristalnachtherdenking

    Op verzoek van de vrienden van het Vredeshuis die voor de inrichting van deze sobere plechtigheid instaan zongen we met een groep zangers van Morgenrood aan het Holocaust gedenkteken twee passende liederen: Het lied van de Moorsoldaten en Le Chant des Partisans.

    De Kristallnacht was een door de nazi's georganiseerde pogrom gericht tegen de Joden in Duitsland die plaats vondt in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden aangevallen, er werden 267 synagogen in brand gestoken en ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen.

    De Nazi-represailles tijdens en na de Kristallnacht zijn uitgegroeid tot wat zonder meer aanzien kan worden als het grootschalige startschot voor de Holocaust. Daags na deze zogenaamd ‘spontane’ pogrom werden er op hoger bevel nog eens 30.000 Joden gearresteerd en naar Dachau, Sachsenhausen en Buchenwald gedeporteerd.


    De grondigheid en de openbaarheid waarmee één en ander uitgevoerd werd kon niet langer de bewering “dat men het niet wist” rechtvaardigen. Noch voor de Duitse, noch voor de Europese publieke opinie. In deze is de Kristallnacht dus ook het symbool voor de complete negatie van enige democratische reflex.

    Herinneren is de toekomst herdenken: een wereld waarin de mens vrij en gelijk is in waardigheid en rechten, zonder enig onderscheid.

    >> Reageer (0)
    31-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Midwinter: feest van het licht.
    Wij vieren Zonnewende: feest van het licht

    Al duizenden jaren wordt de Winterzonnewende in vele culturen op het Noordelijk halfrond als feest gevierd omdat het licht, na een periode van verduistering en verwijdering, als het ware rechtsomkeer maakt en de dagen gaandeweg begonnen te lengen.

    Daarom ging het feest rond Winterzonnewende gepaard met het maken van veel licht: met lampen, kaarsen en vuur.

    Bij de Germaanse volkeren stond het midwinters lichtfeest bekend als Yule, het Joelfeest. De wedergeboorte van de zon werd op 25 december uitbundig gevierd. De huizen worden met dennentakken versierd om te vieren dat de aarde weer groen zou worden, want groen betekende het leven, en men verbrande roodgloeiend een stevige blok hout, de Julblok.

    De christelijke invloed heeft de viering rond het kerstgebeuren doen samenvallen met de vele feestgebruiken rond de winterwende.

    Morgnrood viert ook nog de Midwinter als een feest van het licht, met gemeenschapszang op het Zonnewendefeest van S-Plus Gent-West.

    Dit jaar brengen we in het eerste deel van ons optreden pareltjes uit onze liederenbundel ‘Di Mey Playsant’. In het tweede deel zingen we vooral liederen van ons nieuwste repertorium uit ‘De Rode Map van Morgenrood’.

    Het Winterzonnewendefeest 2011 gaat door op zaterdag 17 december.

    >> Reageer (0)
    24-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het profiel van Morgenrood
    PROFIEL VAN MORGENROOD

    Morgenrood is een gemengde zanggroep, een zangkring die sociaal bewogen Gentse senioren samenbrengt die graag zingen en graag samen zingen.

    De naam Morgenrood alleen al (maar ook de liedkeuze) onderstreept deze bewogenheid want zij is ontleend aan het gelijknamige lied, één van de klassiekers van het socialistische repertorium.

    Het repertorium van Morgenrood omvat een mengeling van strijdliederen, maatschappijkritische liederen en gewoon leuke liedjes uit verleden en heden, van hier en elders, liederen uit alle continenten en culturen, bij voorkeur gekoppeld aan een progressief sociaal engagement.

    In dit repertorium krijgen de revolutionaire liederen, de protest- en stakingsliederen, de proletariërliederen een bevoorrechte plaats. De voorkeur gaat naar liederen die getuigen van sociale strijd, van hoop en weerstand, die onderdrukking en uitsluiting, verknechting en onrecht aanklagen, die opkomen voor de kwetsbaren en de machthebbers hekelen. Daarnaast behoren ook stap – en wandelliederen, vrolijke, stemmige, meerstemmige en zonnewendeliederen, traditionals en folksongs tot het repertorium…

    Morgenrood streeft als gemengd koor van amateurs naar een zo hoog mogelijke kwaliteit zonder dat van de leden een voorafgaande muziekkennis en/of zangopleiding vereist is.

    In dalende volgorde van belangrijkheid wil Morgenrood
    - de leden in een vertrouwde omgeving laten samen zingen tijdens de veertiendaagse repetities
    - jaarlijks twee vaste optredens inrichten
    - en een zeer beperkt aantal gastoptredens op uitnodiging aanvaarden Organisatorisch is Morgenrood een volwaardige afdeling van S-Plus, de seniorenvereniging van het Socialistische Ziekenfonds.

    De werkingskosten worden gefinancierd door het bescheiden jaarlijkse lidgeld, de karige subsidiëring van de overheid en enkele genegen sponsors. In het lidgeld is bovendien de verzekering verrekend. De leden worden niet betaald, alles is vrijwilligerswerk. De concrete werking, onderlinge afspraken en taakverdelingen worden vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement.

    Wie zich kan vinden in dit profiel zal zich snel thuis voelen bij een hechte groep senioren die met veel plezier en overgave zingen met een boodschap. Belangstellenden zijn altijd welkom of om te luisteren of, nog beter, om mee te zingen. Wie aansluit bij de zanggroep onderschrijft bovenstaand profiel.

    2011 09 12

    >> Reageer (0)
    14-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgenrood zingt voor en met residenten van Het Heiveld

    Om het najaar in te zingen gaan we eind augustus naar het Woon- en zorgcentrum Het Heiveld te Sint-Amandsberg om er te repeteren, maar voornamelijk om er in het tweede deel van de zangbijeenkomst voor en met de residenten een aantal bekende en vrolijke liederen en enkele luisterliedjes en songs te zingen.

    Eerdere prettige ervaringen hebben ons er
    toe aangezet om dit initiatief te hernemen, ook al omdat het kadert in het profiel van Morgenrood: samen  zingen en ook anderen en oudere leeftijdsgenoten betrekken bij het wezen van het mooie van het lied, want van zingen blijf je jong.

    We genieten gelijktijdig van een prachtige locatie, de feestzaal Oase is een oude kapel met een mooie klankweergave, om enkele nog niet door Morgenrood gezongen liederen uit te proberen, waaronder een mooi kamplied, enkele Engelse en Schotse folksongs, een oud Russisch kozakkenlied, een paar Franse chansons en een Engels-Franse ballade op de partisanen.

    Wellicht hebben we om de repetities te hernemen weer veel te veel hooi op onze vork genomen, maar we maken ons sterk om uit dit repertorium van de gloednieuwe 'Rode map van Morgenrood’ enkele mooie liederen te selecteren voor het traditioneel Zonnewendefeest in het najaar.

    >> Reageer (0)
    07-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgenrood zong ook vorig jaar met de residenten in Het Heiveld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    >> Reageer (0)
    12-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 jaar Morgenrood: de speech van de voorzitter (1)

    Bij de viering van een jarige vereniging hoort een toespraak. Het werd de maidenspeech van onze nieuwe voorzitter Nicole Wellens, met dank aan Elie voor het stukje recente geschiedenis.

    Morgenrood is 10 jaar oud en aan het wiegje stond in 2000 een kleine groep Gentse senioren, sociaal bewogen, voor wie zingen een gemeenschappelijke beleving was. Ze waren vragende partij voor een zanggroep en werden dan ook de oprichters.

    Ze kenden elkaar al ruim 50 jaar want ze beleefden, onmiddellijk na de Bevrijding, heerlijke jaren als Rode Valk of Pionier binnen de Socialistische Jeugd. Dat groepje kwam indertijd wekelijks twee keer samen om te zingen, te volksdansen, lekenspelen op te voeren en ook te wandelen en te feesten, aanvankelijk in het Germinal Volkshuis in de Wondelgemstraat, later in de Domzaal van het Feestlokaal Vooruit in de Sint- Pietersnieuwsstraat.

    Hoogtepunt was het jaarlijks kerstfeest, vrij snel “omgedoopt” tot zonnewendefeest. Rond 1950 werd wekelijks een extra zangavond ingelast bij de pasgehuwden Henri Ego en Margriet Desmet, doch door diverse oorzaken doofde dit initiatief na enkele maanden langzaam uit.

    Maar de drang om samen te zingen bleef sluimeren en 50 jaar later gingen diezelfde zanglustigen van weleer plannen smeden om toch zeker maandelijks een keer bijeen te komen voor een zangstonde. Ze wilden weer samen komen, discussiëren, herinneringen ophalen en uitwisselen en zelfs ruzie maken, maar vooral zingen, ook al was de jonge garde van weleer de oude garde geworden.

    Maar tegenover een mand vol goede voornemens stond een mand vol problemen, een mand vol vragen die een oplossing vroegen. Wat gaan we zingen? Waar gaan we zingen? Wanneer komen we samen? Zijn er partituren, liedjesteksten? Vinden we een begeleider? Een dirigent? Willen we ook optreden voor derden? Dat waren nog maar enkele vragen, maar ze werden opgelost. Daar hadden we Willy voor die met geduld en doorzettingsvermogen van Morgenrood een begrip maakte.

    >> Reageer (0)
    06-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij de viering van 10 jaar hoort ook een bescheiden feestje (klik op de foto)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    >> Reageer (0)
    01-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 jaar Morgenrood: de speech van de voorzitter (2)

    In de voorbije 10 jaar is ondertussen met en in Morgenrood heel wat veranderd. De zangers zijn er nog en de groep is zelfs uitgebreid . Maar ze hadden bij de start geen liedjesteksten, geen begeleiding, geen lokaal, geen koffie, niets.

    Als we nagaan wat er sindsdien veranderd is blijkt de lijst indrukwekkend. Laat mij in een vrij willekeurige volgorde opsommen. Er werd een vaste stek gevonden in het Vredeshuis, een liederenbundel als werkinstrument vorm geven was een huzarenstuk, de vaste muzikale begeleider was voor Morgenrood de aanwinst van de eeuw, van maandelijkse zangbeurten werd overgeschakeld naar zangbijeenkomsten om de 14 dagen, een kleine groep toegewijde vrienden en sympathisanten was beschikbaar en werkte mee aan de technische en materiële omlijsting.

    Ondertussen werd de zanggroep Morgenrood gestructureerd als een autonome afdeling binnen de seniorenvereniging S-Plus. Belangstellenden kregen de kans te komen proeven van de zangstonden en werden begeleid en ingewijd. Een geheugensteuntje met de planning van de data voor gans het zangjaar, van augustus tot juni, bleek snel ingeburgerd en onmisbaar.

     Een aanvulling van onze zangbundel ‘Di Mey Playsant’ kreeg de naam van ‘De Rode Map van Morgenrood’. De laatste vernieuwing, ook weer met dank aan S-Plus, is het Morgenrood-logo dat sinds enkele weken steeds meer opduikt. Al deze materiële verwezenlijkingen zijn slechts mogelijk geweest met de hulp van Bond Moyson en S-Plus, van enkele toegewijde sponsors en door een zuinig beheer.

    En ondertussen werd om de 14 dagen lustig verder gezongen. Soms waren er ook spanningen in de zanggroep. Wat de liedjeskeuze betreft bleken er bewaarders en vernieuwers te zijn. Dus werd er een adviesgroep voor de keuze van nieuwe liederen opgericht. Er waren
    ook meningsverschillen over het al of niet optreden in het openbaar, maar ook hier kwamen evenwichtige afspraken.

    Het ledenaantal groeit en verheugend is dat de meest nieuwkomers ook blijvers zijn. Wij willen dan ook doorgaan, zij het niet zonder even te denken aan alle trouwe vrienden die ons in de loop van de voorbije 10 jaar helaas zijn ontvallen.

    Doorgaan dus...



    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 19/11-25/11 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 04/12-10/12 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 12/12-18/12 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 02/01-08/01 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 21/11-27/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Een goede zonnige maandag middag
  • Morgenrood
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
  • * Nacht groetjes van Geldwolven en Lana *
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren
  • Test, just a test (XRumerTest)
        op Mooie momenten uit het Zonnewendefeest
  • Fijne Paasdagen (informatietips)
        op Hulde De Geyter in kleur
  • Pionierrslied (Marc Moorthamer)
        op Morgenrood, uw heilig gloeien...
  • 2015708caihuali (2015708caihuali)
        op Mooie momenten uit het Zonnewendefeest
  • chenlina (chenlina)
        op Mooie momenten uit het Zonnewendefeest

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!