De hulde aan het standbeeld van Pierre De Geyter, componist van 'De Internationale' aan de vooravond van 1 Mei 2017 aan het Miat.
Morgenrood zingt met volle overtuiging
Het publiek zingt uit volle borst mee
Morgenrood stapt al zingend op in de Een Mei stoet
Morgenrood
S-Plus senioren zanggroep
10-11-2010
Winterzonnewende 2010 (3)
Ons kerst- en zonnewendegebeuren.
Traditioneel vangen we het tweede deel van ons optreden aan met een
viertal kerst- en zonnewendeliederen, waarbij we die toch wel bijzondere sfeer willen oproepen van melodieën die zowel in de oorspronkelijke Joelfeesten van Winterzonnewende als het daaruit geboren kerstgebeuren rond de denneboom hun oorsprong vinden.
Daarom zingen we bij de aanvang het bekendeVrolijke Kerstmis overal en het mooie en betekenisvolle zonnewendelied Hoge Nacht.
Maar we zingen ook een van de echt traditionele Franse kerstliederen van christelijke inspiratie Il est né le divin Enfant dat in 1874 werd gepubliceerd in een verzameling dAirs de Noël Lorrains, waarvan eigenaardig genoeg
de melodie haar oorsprong vind in een uit die tijd bekend jachtlied.
En om dat stemmig gedeelte af te ronden wagen we ons aan een groepsuitvoering van het bekende Happy Christmas (War is Over) van John Lennon, die dit jaar 70 zou zijn geworden, en van zijn vrouw Joko Ono.
Alhoewel het oorspronkelijk bedoeld was als een protestlied, waarmee John en Joko in een wereldcampagne tegen de oorlog in Vietnam ten strijde trokken, is het rond de kerst een veel gevraagde song geworden, met vredeswensen voor een Very Merry Christmas en een Happy New Year.
Op het jaarlijks feest van Winterzonnewende brengt onze zanggroep ook enkele klassiekers uit ons aangevuld repertorium van liederen die, naast een vijftigtal andere, in een nieuwe verzamelbundel de Rode map van Morgenrood zal worden gerealiseerd.
Zo onder meer de Oud-Nederlandse ballade Ik zag Cecilia komen die al in 1661 in het Gents Beiaardboek werd opgetekend. Tweehonderd jaar later verwerkte de Tsjechische componist Smetana deze mooie melodie in zijn symfonisch gedicht De Moldau.
We hernemen ook Oude Joe in een mooie Nederlandse vertaling van het populaire Amerikaanse lied Old Black Joe van Stephen Foster uit 1860,
dat we al eerder hebben gezongen in de originele Engelstalige tekst,
en waarvan Paul Robeson zijn fameuze versie uitbracht in 1930.
Die Nederlandse tekst stond in de allereerste uitgave van onze zangbundel
Di Mey Playsant en we vonden het prettig u dat nog eens te laten horen.
Het voorlaatste lied uit het eerste deel van ons optreden is het populaire Frans kinderliedje A la claire fontaine, dat afkomstig zou zijn van Québec;
uit de jaren 1865. Blijkbaar zijn er meer dan 500 versies bekend, maar wij brengen u uiteraard de meest bekende uitvoering.
We besluiten met het prachtige oude strijdlied Le Drapeau Rouge, geschreven te Bern in 1877 voor de herdenking van de Commune van Parijs, door de socialist Paul Brousse, de naar Zwitserland gevluchte communard, op de wijze van een plaatselijk populair volksliedje.
Met de maand november voor de deur beginnen we af te tellen hoeveel repetities er ons nog resten tot het optreden van Morgenrood op het negende Zonnewendefeest van S-Plus Gent-West op 18 december.
Sommigen vragen zich af of we het zullen halen met nog vier gewone en een algemene repetitie voor de boeg? Natuurlijk halen we het, zoals altijd al.
Liederen uit onze aloude liederenschat.
We beginnen ons optreden met drie wandel- en stapliederen gekozen uit de klassieke liederenschat van de vroegere Socialistische Jeugdbeweging,
liederen die we reeds terugvinden in de eerste uitgave van de onvolprezen zangbundel Di Mey Playsant.
We brengen achtereenvolgens het Zangerslied, dat zoals zo veel jeugdliederen uit die tijd door Yvonne De Man werd bewerkt.
Een mooi en zangerig lied dat vroeger in de Gentse Rode Valkenbeweging
bij de aanvang van elke zangstonde steeds opnieuw werd gezongen.
We vervolgen dan met een ander graag gezongen staplied Het leven tegemoet en met een wandellied dat we meebrachten van onze Nederlandse A.J.C.-vrienden: Hij die de wolken volgen wil, dat werd getoondicht door hun toenmalige zangleidster Carla Cohnstamm.
We besluiten deze gezongen inleiding met een andere klassieker uit de socialistische liederenschat: de Achturenmarsch. Hét strijdlied dat massaal werd gezongen op betogingen en feesten, ter realisatie van de 'Wet op de Achturendag', gegroeid uit de beweging van de Driemaal Acht.
Na het drukke meigebeuren, waarbij onze zanggroep Morgenrood een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd, moesten we wat stoom aflaten.
Vandaar dat we een beetje in stilte verder werkten aan wat komen zou.
We zijn nu al in volle voorbereiding van de liederenkeuze voor het programma van het Zonnewendefeest van de seniorenafdeling S-Plus
Gent-West, dat doorgaat op 18 december aanstaande.
Het is en blijft een zoektocht naar een evenwicht tussen het beste uit ons klassiek repertorium, en passende mooie en nieuwe liederen.
Ondertussen zijn we echter ook volop bezig aan de voorbereiding van een nieuwe, aanvullende liederenbundel voor onze zanggroep Morgenrood.
In onze huidige bundel Di Mey Playsant staan meer dan negentig liederen opgetekend, maar ondertussen hebben we al weer meer dan tachtig liederen verzameld, waarvan we de helft al bij diverse optredens uitvoerden.
Aangezien we regelmatig nieuwe liederen in ons repertorium opnemen hebben we besloten dat de nieuwe aanvullende zangbundel uit losbladige liederen zal bestaan die in een passend ringmapje worden opgeborgen.
Op die manier kunnen nieuwe liederen regelmatig alfabetisch aangevuld en meteen gebruikt worden voor onze zangstonden en repetities.
We moeten dus eerst nog een voorlopige keuze maken van de liederen die nu reeds zullen worden opgenomen, gerangschikt in rubrieken volgens het soort liederen, zoals in onze huidige zangbundel.
Het drukklaar maken zal nog veel voorbereidend werk vragen omdat een aantal liederen nog moeten worden getypt, maar deze manier van werken zal ongetwijfeld kostenbesparend zijn.
Di Mey Playsant bis wordt dus onze nieuwe, onmiddellijke uitdaging.
De Internationale is hèt
strijdlied van de arbeidersbeweging, dat werd gecomponeerd door Pierre De
Geyter en door de Tweede Internationale in 1892 als officiëel strijdlied werd geproclameerd.
Weinigen weten echter dat Pierre De Geyter in 1848 in Gent
werd geboren, waarnaar zijn ouders vanuit Frans Vlaanderen waren uitgeweken, om
er in de textielsector te gaan werken.
Op zijn zevende woonde hij alweer in de buurt van
Rijsel, waar het gezin om den brode was naartoe getrokken. Hij won er later een Eerste prijs aan de muziekschool, kreeg de leiding van het
plaatselijke arbeiderskoor en sloot zich aan bij de muziekvereniging van de
Parti Ouvrier Français.
Hij kreeg opdracht om op het gedicht LInternationale, uit een revolutionaire bundel van de Franse
communard Eugène Poitier, een
strijdlied te componeren voor de plaatselijke afdeling van de partij.
Het lied zelf zou Eugène Poitier nooit horen want De
Internationale werd aanvankelijk gezongen op de tonen van de Marseillaise.
Pierre De Geyter zette de tekst op zijn muziek in 1888, een
jaar na de dood van Poitier. Tekstdichter en componist hebben elkaar dus nooit
ontmoet.
De Internationale werd dat zelfde jaar voor het eerst
uitgevoerd op het jaarfeest van het syndicaat van de krantenverkopers te
Rijsel.
Van dan af zou dit Grote Lied van de kleine man de
arbeiderswereld veroveren en het werd wellicht het meest vertaalde en gezongen
lied over de ganse wereld. De meest gebruikte Nederlandse bewerking is
van de dichteres Henriette Roland Holst.
Als hulde aan Pierre De Geyter brengt de S-Plus zanggroep
Morgenrood jaarlijks, aan de vooravond van 1 mei, een bloemenhulde
met de uitvoering van enkele passende strijdliederen èn van De Internationale, aan het beeld van de componist in de voortuin van het Miat-museum te Gent.
Iedereen is hartelijk uitgenodigd tot het bijwonen van een gezongen hulde door de zanggroep Morgenrood aan het monument van Pierre De Geyter, de in Gent geboren componist van de 'Internationale'
Wanneer Op vrijdag 30 april 2010, omstreeks 17 uur 30
Waar In de voortuin van het Miat museum, Minnemeers 9 te Gent
Programma De S-Plus zanggroep Morgenrood zingt onder leiding van Willy Seeuws een aantal klassieke en tijdloze strijdliederen:
het Mariannelied, La Lega (O-li-O-la), de Warschawjanka, Le Chiffon Rouge en De Internationale.
Gelegenheidstoespraak door gemeenteraadslid Bruno Matthys, voorzitter Sp.a Gent
Gezamenlijke uitvoering van de 'Internationale'
Waarna bloemenhulde aan het monument van Pierre De Geyter.
Een nieuwe editie van Brandhaarden, een samenwerking van Victoria Deluxe, NTGent en de acteursopleiding van het KASK, met de medewerking van het Brecht-Eisslerkoor, de zanggroep Morgenrood en de harmonie Het Noorderlicht. Regie Johan Simons. Dramaturgie Dominique Willaert.
Ooit was de 'Dag van de Arbeid' nog een groot arbeidersfeest. Achter fanfares en rode vlaggen trokken duizenden arbeiders door de straten om hun solidariteit en politieke eisen kracht bij te zetten. Met praalwagens stapten jeugdbewegingen, turnverenigingen en vrouwenorganisaties die het woord 'socialistisch' in hun naam droegen, verkleed op. Meiklokjes versierden mensen en gevels.
De klassieke 1 meivieringen met optochten en speeches lijken de voorbije jaren een groot deel van hun strijdbaarheid te hebben verloren. De praalwagens en verkleedpartijen zijn verdwenen, de optochten worden korter, de gemiddelde leeftijd van de deelnemers steeds hoger. De inhoudelijke urgentie lijkt af te zwakken, ook al is er reden tot onrust.
Maar nog wordt op 1 mei overal in de wereld 'De Internationale' gezongen, hèt mars- en strijdlied van de internationale arbeidersbeweging, gecomponeerd door Pierre De Geyter. Het klinkt actueler dan ooit.
Op die 'Dag van de Arbeid' die doorgaat op 28 en 29 april om 20u30 in NTGent schouwburg, zal onze S-Plus zanggroep Morgenrood enkele klassieke en hedendaagse strijdliederen vertolken.
Nog is het Winterzonnewende feest maar pas een paar maanden achter de rug en hebben we het nieuwe jaar al zingend ingevierd, of we zijn al volop aan repetities toe voor de jaarlijkse hulde aan het standbeeld van Pierre De Geyter, de in Gent geboren componist van De Internationale.
De gezongen hulde heeft plaats op vrijdag 30 april vanaf 17 uur 30 in de voortuin van het Miat te Gent, aansluitend aan het Meifeest van S-Plus in de zaal Domino.
We zingen een aantal klassiekers uit ons strijdliederen repertorium, gevolgd door een gelegenheidstoespraak, de gemeenschappelijke uitvoering van De Internationale, en de neerlegging van een rode bloemenkrans. Voor het eerst ook voeren we voor het grote publiek het prachtige hedendaagse protestlied 'Le Chiffon Rouge' uit.
Ondertussen zijn er gesprekken over de medewerking van Morgenrood aan een programma 'Dag van de Arbeid', een samenwerking van Victoria Deluxe, NTGent en acteurs van het KASK, waarbij we eveneens enkele strijdliederen zouden uitvoeren.. Maar daarover later meer.
Op vrijdag 30 april is alvast iedereen uitgenodigd op de hulde aan Pierre De Geyter, de kleine man van het Grote Lied.
Ons Zonnewendefeest van S-Plus Gent-West 2009 was een waar succes. Dank zij vele bereidwillige handen was de zaal van de Brugschool vlug omgetoverd in een aangename podiumruimte. De vrienden van de techniek zorgden voor een gezellige sfeer van klank- en lichtspel. Maar het waren vooral de zangers van Morgenrood die al heel vlug voor een begeesterend optreden zorgden, flink bijgestaan door de muzikale begeleiding. Het ondanks eerder gure winterweer talrijk opgekomen en enthousiaste publiek was mild met dankbaar applaus en zong vooral in het tweede deel vlot mee op bekende melodieën. De primeur van 'Le Chiffon Rouge' in Vlaanderen lokte een bisnummer uit dat met luider stem werd meegezongen uit de liedjesteksten in de mooi verzorgde programma-brochure. Tijdens en na de pauze werden weer vriendschapsbanden aangehaald en bij een drankje en een hapje gezellig nagepraat over het mooie zangfeest. Wij kijken reeds uit naar Winterzonnewende 2010.
De zanggroep Morgenrood kent ook erg moeilijke momenten, bijvoorbeeld bij het verlies van een goede vriend. Zondag jongstleden ontviel ons onverwacht Charles De Ruyver, een van die trouwe leden van het eerste uur, Charles is een van die vroegere Rode Valken van pas na de oorlog, die ook toen al actief waren in de zanggroep van de S.J. en dan meer dan vijftig jaar later zijn oude vrienden terug zag bij de start van Morgenrood in 2001. Hij had nog altijd die mooie vaste stem van een bariton, die hij graag en met vervoering liet horen. Maar hij was vooral ook een goede kameraad. Altijd bereid om te helpen. Graag gezien door ieder van ons. We treuren reeds de ganse week om zijn heengaan, maar zullen er morgen zaterdag 28 november bij zijn om samen met zijn moedige echtgenote Yvette gepast afscheid te nemen in de aula van Westlede te Lochristi, en hem gedenken bij het beluisteren van de muziek en de liederen die hij graag hoorde. Vaarwel Charles en goede moed Yvette, we eren u beide.
Het jaarlijks Zonnewendefeest ingericht door de S-Plus afdeling Gent-West gaat dit jaar door: op zaterdag 19 december 2009 om 15 uur
in de Stadsschool De Brug, Trekweg1 te Mariakerke-Gent. Het programma wordt verzorgd door de S-Plus zanggroep Morgenrood
onder leiding van Willy Seeuws. De 30-koppige seniorenzanggroep wordt muzikaal begeleid door onze huispianist Jan, aangevuld met Willy jr, slagwerk, en Eric, contrabas.
Marcella De Clerck, voorzitter van S-Plus Gent-West, verwelkomt de aanwezigen, en Walter Elderweirdt spreekt de liederen aaneen.
Tijdens het eerste gedeelte van het optreden zingt de zanggroep voornamelijk liederen uit de oude doos:
Die Winter is vergangen, Schoon lief hoe ligt gij hier, Broeders, verheft u, Vaarwel en goede nacht, maar ook O, Dennenboom in vier talen, en we hernemen de successen Amazing Grace en Loch Lomond, om te besluiten met ons lijflied Morgenrood. In het tweede gedeelte, na de pauze, waagt de zanggroep zich aan een totaal ander genre van overbekende liederen en universele songs:
Edelweiss en Singing in the Rain, daarna Down by the Riverside, Blowin in the wind en What a Wonderfull World, en verder Ciao bella Ciao en Guantanamera, om te besluiten met een prachtig hedendaags strijdlied
Le Chiffon Rouge.
Er wordt een mooi gedrukt programma aangeboden.
De deuren gaan open om 14.30 en er zijn verzorgde dranken te bekomen voor en na het optreden, en vanzelfsprekend tijdens de pauze.
Een gelegenheid om kennis te maken met onze zanggroep Morgenrood.